İçeriğe atla

Jam Petrokimya Şirketi

Jam Petrokimya Şirketi
(Jam Petrochemical Company)
TipAlt şirket
TSE: PJMX4
ISIN: IRR1PJMZ0104
EndüstriPetrokimyasal
Kuruluş2000
KurucuNational Petrochemical Company of Iran
Genel merkezi,
Iran
ÜrünKimyasal madde: Alken, LDPE, HDPE
Web sitesijpcomplex.ir/en

Jam Petrokimya Şirketi (Farsçaشرکت پلیمر جم), kısaca JPC olarak adlandırılır, orta doğu'daki en büyük olefin üretim tesislerinden biridir. İran Milli Petrokimya Şirketi'nin 2000 yılında Aseluye'daki Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi'nde kurulan kalkınma projelerinden biridir. Esas olarak olefinler, düşük yoğunluklu polietilen ve yüksek yoğunluklu polietilen üretimi için kurulmuştur. Şirket, ABD hükümeti tarafından yaptırımlara maruz kalmıştır.[1][2][3]

Konum

Jam Petrokimya Şirketi, Pars Özel Ekonomik Enerji Bölgesi'nde yaklaşık 77 hektarlık bir alanda yer almaktadır. Bu 77 hektarlık arazinin 41 hektarı, denizin bir bölümünün kurutulmasıyla elde edilmiştir. İran'ın Üçüncü Ekonomik Kalkınma Planı kapsamında, Jam Petrokimya Şirketi, Güney Pars Gaz Sahası'nın ekonomik açıdan değerlendirilmesi için öngörülen petrokimya projelerinden biri olarak kabul edilmiştir. Onuncu olefin projesi olarak bilinen tesis, bölgedeki en büyük ve en önemli petrokimya projelerinden biridir ve haritada gaz ve petrokimya fazlarına bitişik konumdadır. Hammadde, yakıt ve hammaddelere kolay erişim, karayolu ve deniz ulaşım olanaklarının kullanılması, bir havaalanının varlığı, gerekli suya erişim, ülkede bir petrokimya merkezi olarak Buşehr Eyaleti'nin kalkınmasına ve refahına katkı sağlaması, ayrıca katma değer yaratması ve ilişkili petrol gazlarının yakılmasını önlemesi, bu konumun petrokimya komplekslerinin inşası için öne çıkmasını sağlayan ve onu İran'ın petrol dışı ihracat merkezlerinden biri haline getiren özelliklerdir.[4]

Sosyal Sorumluluk

Aseluye bölgesindeki ilerleme ve bilimsel gelişme için asgari maddi imkana sahip olmayan öğrenciler, üniversite öğrencileri ve bilim insanları için sosyal yatırım yaklaşımı ile bir eğitim destek planı, Jam Petrokimya Şirketi'nin Sosyal Sorumluluk Komitesi tarafından benimsenmiştir.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Jam Petrochem Complex Expanding Value Chain". Financial Tribune. 13 Haziran 2017. 1 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  2. ^ "جم در یک نگاه". پتروشیمی جم (Farsça). 22 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Sanctions List Search". OFAC. 18 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  4. ^ "موقعیت جغرافیایی". شرکت تروشیمی امیرکبیر (Farsça). 22 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  5. ^ "منشور مسئولیت اجتماعی". سایت پتروشیمی جم (Farsça). 18 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 
  6. ^ "بورسیه تحصیلی پتروشیمی جم برای نخبگان بومی". شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی شانا (Farsça). 14 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İran</span> Batı Asyada bir ülke

İran (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri</span> Orta Doğuda bir ülke

Birleşik Arap Emirlikleri, kısaca BAE, Orta Doğu'da Arap Yarımadası'nın güneydoğusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan'la komşu olan ülke. BAE, Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ümmü'l-Kayveyn adlı yedi emirlikten oluşmaktadır. Ülkenin başkenti ve büyük ikinci emirliği olan Abu Dabi, aynı zamanda ülkenin siyasi, endüstriyel ve kültürel merkezi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Buşehr (eyalet)</span>

Buşehr Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rızâ Pehlevî</span> Pehlevi Hanedanından son İran şahı

Muhammed Rızâ Pehlevî, 1941'den, ülkesini terk ettiği 1979'a kadar tahtta kalan İran şahıdır. Batı yanlısı bir dış politika izleyen Pehlevi, İran'ın son monarşik lideridir. Şehinşah ve Sayeh-eh-Hodah gibi imparatorluk unvanları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı</span> şirket

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'de bir petrol şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Nabucco Doğalgaz Boru Hattı</span>

Nabucco boru hattı Ankara'da 13 Temmuz 2009 Pazartesi günü hükûmetler arasında imzalanan anlaşmayla başlamıştır, Türkiye'üzerinden AB ülkelerine doğalgaz taşımak üzere kurgulanan uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesidir. Avrupa'nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya'dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla daha çok ABD ve AB tarafından desteklenmektedir. İmzalandığı tarihten daha önce adından söz ettirmeye başlayan projeye dair, 2006 yılında AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs “Avrupa için gerekli ve AB’nin en önemli doğal gaz tedarik projesi” ifadelerini kullanmıştır. 2007 yılının ortalarında Rusya'nın, Orta Asya'daki, hattın büyük doğal gaz tedarikçileri olan ülkelerle büyük miktarlarda doğal gaz alım sözleşmeleri imzalayacağını duyurması ile büyük oranda sekteye uğradığı iddia edilmektedir. Bununla birlikte Alman RWE firmasının Şubat 2008'de Nabucco Şirketi'ne eşit ortak olmasıyla proje güç kazanmıştır. Hattın tam kapasitede karlı olabilmesi için gereken doğal gaz üretiminin halen İran'a uygulanan ambargo nedeniyle bu ülkeden de sağlanamayacak olması, hattın geleceğinde büyük soru işaretleri oluştursa da ABD hükûmetinin projenin geleceğine olan iyimser bakışının devam ettiği açıklanmıştır. Günümüzde proje Nabucco Batı ismini alarak Türkiye-Bulgaristan sınırından başlayacak şekilde değiştirilmiştir.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Basra Körfezi</span> Arabistan Yarımadasının kuzeyi ile İranın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusuna bağlı koy

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi - Azerbaycan devletine ait petrol ve doğalgaz şirketidir. Devlet şirketi ve ulusal petrol şirketi grupuna dahildir. Azerbaycan'ın iki rafinerisi ile tüm petrol ve gaz boru hatlarını işleten SOCAR, aynı zamanda uluslararası konsortiyumların ülkede gerçekleştirdiği petrol ve doğal gaz projelerine de nezaret etmektedir. Merkez binası SOCAR Tower'dir.

Doğu Akdeniz Petrokimya ve Rafineri Sanayi ve Ticaret A.Ş. (DAPRAŞ), Çalık Grubu bünyesinde faaliyet gösteren bir şirkettir. 2005 yılında "doğalgaz ve petrol beklentilerini gerçekleştirmek, bu ürünleri üretmek, ithalat ve ihracatını yapmak ve bu ürünlerin dağıtımını benzer fabrikalara yapmak amacıyla" Merter'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bir Kuşak, Bir Yol</span>

Bir Kuşak, Bir Yol ya da Kuşak-Yol Projesi, Kuşak Yol Girişimi, Kuşak Yol İnisiyatifi veya OBOR, Çin devlet başkanı Şi Cinping'in 2013 yılı sonunda Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu ve İtalya'nın da işbirliği ile 2049 yılında bitirmeyi planladığı, Çin-Roma medeniyeti birliği olarak da yorumlanan modern ipek yolu konseptini ifade etmektedir. Proje kapsamında güvenlik anlaşması Blackwater'ın kurucusu Erik Prince'in sahibi olduğu Frontier Services Group adlı güvenlik şirketi ile imzalanmıştır.

Tataristan ekonomisi, Rusya Federasyonu'nun gayri safi milli hasılası açısından altıncı ekonomisidir. 2009 yılında Tataristan'ın gayri safi bölgesel hasılasının hacmi 884232927,6 bin ruble olmuştur.

Azerbaycan'da bağımsızlığın yeniden sağlanmasından sonra ekonomik olarak bağımsızlıktan sonraki yıllar iki ana döneme ayrılabilir. 1991-1995 dönemi ekonomik kaos ve gerileme ile tanımlanabilir. 1996 sonrası dönem, makroekonomik istikrarın artması ve dinamik ekonomik kalkınmayla bilinir. Azerbaycan, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 2009-2010 Küresel Rekabet Raporu'nda 18 puan yükselmiş ve 133 ülke arasında 51. sırada yer almış ve BDT ülkeleri arasındaydı. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) raporunda belirtildiği gibi, Azerbaycan'ın 2016 yılında yurt dışına doğrudan yatırımları, 2010 yılında 232 milyon dolardan önemli ölçüde fazla olan 533 milyon dolardı.

<span class="mw-page-title-main">Maşin Sazi Erak</span>

Maşin Sazi Erak, İran merkezli bir makine üreticisidir. Şirket, 1967 yılında altta yatan endüstrileri desteklemek ve ülkenin endüstriyel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Şirketin merkezi Erak'ta yer almaktadır.

Kyaukphyu Özel Ekonomik Bölgesi Kyaukphyu, Ramree Adası, Arakan Eyaleti'nde geliştirilmekte olan 1.600 hektarlık Myanmar özel ekonomik bölgesidir. Kyaukphyu ÖEB ilk olarak Eylül 2013'te duyuruldu. Proje başlangıçta Çin ve Myanmar hükûmetleri arasında bir ortak girişim olarak başladı, ancak o zamandan beri özel işletmeler projede aktif olarak yer aldı. Kyaukphyu ÖEB, Bengal Körfezi'ndeki Shwe gaz sahasına erişilebilir olacak. Petrol ve gaz terminali, doğal gaz ve petrol için iki boru hattı inşa eden Çin Ulusal Petrol Şirketi tarafından finanse edildi.

Kazakistan-Hindistan ilişkileri - Hindistan ve Kazakistan arasındaki ikili diplomatik ilişkiler 22 Şubat 1992'de kuruldu.

İran-Pakistan-Hindistan Doğalgaz Boru Hattı, İran'dan Pakistan'a doğal gaz taşımak için inşa halinde olan 2.775 kilometrelik (1.724 mi) bir boru hattıdır. Boru hattı aynı zamanda Barış boru hattı veya IP Gaz olarak da bilinir.

Iranol Petrol Şirketi, ürünlerini Abadan ve Tahran'da üreten bir İran petrol şirketidir. Şirket, motor yağları, gresler ve yağlayıcılar üretmekte olup, petrol endüstrisi ürünü olan Bright Stock'ı da imal etmektedir. Şirketin ürünleri, Batı Asya'daki yağlayıcılar ve ilgili ürünler pazarının bir parçasıdır. Iranol'un tesisleri arasında Abadan Rafinerisi ve Tahran Rafinerisi'nde hidro-bitirme ve petrol üretim üniteleri bulunmaktadır.

Marun Petrokimya Şirketi, 21 Ocak 1999 tarihinde kurulan, İran'ın Huzistan eyaletinin Mahşehr şehrinde bulunan bir petrokimya şirketidir.