İçeriğe atla

Jale Derviş

Jale Derviş
Doğum1914
Lefkoşa
Ölüm3 Mayıs 2012
MilliyetKıbrıs Türkü
Mezun olduğu okul(lar)St. Joseph Fransız Lisesi
Özel Milton Okulu
MeslekMüzisyen · piyanist · öğretmen
Çocuk(lar)2

Jale Derviş (1914, Lefkoşa – 3 Mayıs 2012), Kıbrıs Türkü müzisyen, piyanist ve öğretmen. Kamran Aziz'le birlikte batı müziğinin temel ve öğrenimini yaydı. Özellikle ada basınında “hocaların hocası” olarak anıldı.[1]

Yaşamı

Babası hakimlik yapan Mehmet Derviş Bey’dir.[2] 1914 yılında Lefkoşa’da doğdu. St. Joseph Fransız Lisesi’nde müziğe olan ilgisiyle dikkat çekti ve piyano dersleri almaya başladı. Sour Agathe ilk piyano öğretmeniydi. 6 yıl bu okulda eğitim gördü.[3] Londra'da dil öğrenemeye çalıştı. Burada Özel Milton Okulu’na kaydoldu ve bir yandan alt sınıflara ders verirken bir yandan da kendi öğrenimini gerçekleştirdi. Kıbrıs’a dönünce piyano resitalleri düzenledi. British Council’in düzenlediği özel bir konsere katıldı ve piyano dersleri vermeye başladı. Mehmet Ratip Şevket ile olan evliliğinden 2 çocuk sahibi oldu. 1946 yılından 1973’e kadar Victoria Kız Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Klasik müzik ve koro çalışmalarında bulundu. Ayrıca Kamran Aziz ile yakın ilişkileri vardı ve amatör olarak etkinlik gösteren "Kamran Aziz ve Arkadaşları" adlı grupta piyanist olarak yer aldı.[4] Grup için çeşitli parçalar çevirmekle beraber 1984'te KKTC Kültür Dairesinin TRT'ye gönderdiği Kıbrıs eserlerinden Aziz'in sözlerini yazdığı 11 parçayı besteledi.[5] 3 Mayıs 2012’de ise öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Yitirdiklerimiz: Jale Derviş". Ada Basını. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2017. 
  2. ^ An, Ahmet (2005). Kıbrıs'ın yetiştirdiği değerler: 1900-1920 (Akçağ bas.). s. 234. 
  3. ^ Nesim, Ali (1987). Batmayan eğitim güneşlerimiz: Kıbrıs Türk eğitimi hakkında bir araştırma (K.K.T.C. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yayınları bas.). s. 319. 
  4. ^ "Kamran Aziz'i kaybettik". BRT. 29 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2017. 
  5. ^ "Derlenen müzik yapıtlarımız TRT'ye gönderiliyor". Bozkurt. 14 Ocak 1984. s. 1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Talat</span> 2. KKTC cumhurbaşkanı

Mehmet Ali Talat,, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Cemal Özgürsel</span> Kıbrıslı Türk besteci

Cemal Özgürsel, Kıbrıs Türkü besteci, müzisyen ve müzik öğretmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Ayşegül Abadan Üçüncü, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Cenan Akın</span>

Cenan Akın, besteci, koro yöneticisi ve müzik eğitimcisi.

Burhan Nalbantoğlu, Kıbrıs Türkü tıp doktoru ve siyasetçi. Türk Mukavemet Teşkilatının kurucuları arasında yer almıştır.

Meliha Doğuduyal, Türk senfonik müzik bestecisi ve piyanisttir.

Gambiya-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Gambiya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Gambiya resmen tanımamaktadır. 2005 yılında dönemin KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın Gambiya'ya yaptığı resmî ziyarette Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, Sizi tanımamız için hiçbir sakınca yok. Bize güvenebilirsiniz. Denktaş'ın Afrika kıtasındaki ilk resmî ziyaretini Gambiya'ya yapmasından dolayı büyük onur duyuyorum, bize sadece ne istediğinizi söyleyin, biz gereğini yapmaya hazırız dedi. Fakat şu ana dek Gambiya KKTC'yi tanımamıştır. Ayrıca Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadau Tangara, 2010 yılında Ankara'da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilmiştir. Bunun yanında 2011 yılının Kasım ayında Lefkoşa'da düzenlenen, KKTC'nin Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci olarak üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde faaliyet gösteren, Yükseköğrenim Forumu'na Gambiya Yükseköğrenim Bakanı Mariama Sarr Ceesay da katılmış ve dönemin KKTC Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile görüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

Osman Özgür Ünaldı, Türk piyanist.

Türkan Aziz, İlk Kıbrıslı Türk başhemşire, Ebeler ve Hastabakıcılar ilk müdiresi. Babası Ronald Ross ve Dr. Barber gibi isimlerle çalışan doktor Mehmet Aziz, kardeşi ise Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısı olan Kamran Aziz'di. Lefkoşa Genel Hastanesi’nde ilk Kıbrıslı Türk başhemşire olarak görev yapan Türkan Aziz Lefkoşa Amerikan mektebinde dikkat çeken başarılı bir öğrenci idi. Hemşirelik tahsili alması için Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne gönderildi. Kıbrıs'a dönünce Limasol hastanesinde görev yaptı. Ardından daha iyi bir eğitim almak ve mesleğinde yetkin birisi olmak adına Londra'ya gitti. Ülkesine geri döndüğünde Giberun’daki Lefkoşa Genel Hastanesi’nde göğüs ve tüberküloz hastalıklarıyla ilgili çalışma ve araştırmalar yaptı. Londra'daki üst düzey sınavlara da katılarak başarı gösterdi.

Arman Ratip, Kıbrıslı Türk piyanist, besteci ve gazeteci. 1954'te girdiği Lefkoşa İngiliz Okulundan 1960'ta çıktı. Bunun ardından Londra'da eğitimini sürdürdü, profesyonel olarak müziğe burada başladı. 1966-69 yılları arasında London School of Journalism'de gazetecilik eğitimi gördü, buradan mezun oldu. Farklı dönemlerde Bozkurt, Halkın Sesi ve Zaman gazetelerinde Londra muhabirliği yaptı. İngiltere'de konserler verdi ve EMI şirketinden bestelerinden oluşan iki albüm çıkardı. Bunların ikincisi 1973 yılında çıkardığı, Spy From Istanbul plağıdır. Bu LP hakkında makale yayımlayan London Evening Standard, albümü ve Ratip'in müzikal çalışmalarını olumlu değerlendirdi. 1979'da Kuzey Kıbrıs'a döndü. Burada PAN dergisini kurdu.

Viktorya Kız Lisesi veya ilk adıyla Viktorya İnas Sanayi Mektebi, 1901 yılında Lefkoşa'da orta öğretim düzeyinde faaliyete başlamıştır. Bu okul açılmadan önce kız öğrencilerin ilk öğrenimlerinden sonra devam edecekleri bir okul bulunmuyordu. İsmini, 20 Haziran 1837 - 22 Ocak 1901 yıllarında Britanya Kraliyet Tacını giymiş Kraliçe Victoria'dan almıştır.

Süleyman Uluçamgil, tam adıyla Süleyman Ali Uluçamgil, Kıbrıs Türkü şairdir.

Aslı Giray, Kıbrıslı Türk müzisyen.

Rabia Leyla Pamir, Türk müzikolog, piyanist, yazar.