İçeriğe atla

Jalanaşkol Gölü

Koordinatlar: 45°34′00″K 81°10′00″D / 45.56667°K 81.16667°D / 45.56667; 81.16667
Jalanaş Gölü
Жалаңашкөл
Harita
Genel bilgiler
Yüzey rakımı368 m
Wikimedia Commons

Jalanaş Gölü (KazakçaЖалаңашкөл Jalañaşköl), Kazakistan'ın doğusunda Almatı ve Doğu Kazakistan eyaletleri sınırları içerisinde bulunan bir göldür. Göl, Çin sınırına yakın bir yerde almakta olup Alagöl çöküntüsündeki dört büyük gölden en küçüğüdür ve en güneybatısında yer alanıdır. Jalanaş Gölü, Alagöl Doğal Rezervi'nin bir parçasıdır.

18. ve 19. yüzyılda derlenen haritalarda Jalanaş Gölü, Taskol adıyla eklenmiş olup günümüzde bu isim artık kullanılmamaktadır.[1]

Göle herhangi bir nehir ulaşmamakta olup göl yeraltı suları, yağmur suyu veya eriyen karlar ile beslenir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Березовиков Н.Н., Гаврилов Э.И., Хроков В.В., (2007), "Орнитофауна озера Жаланашколь и Джунгарских ворот", Русский орнитологический журнал (Rusça), 16 (348), ss. 295-333, 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 15 Şubat 2017 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aral Gölü</span> Kazakistanda çoğu kurumuş olan bir göl

Aral Gölü, Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68.000 km² yüz ölçümüyle Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karakaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Türkiyede bir baraj

Karakaya Barajı, Diyarbakır ili Çüngüş ilçesi sınırları içinde, Fırat Nehri üzerinde, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bir parçası olarak elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1976-1987 yılları arasında inşa edilmiştir. Barajın yapılmasıyla birlikte birçok köy boşaltılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ural Nehri</span>

Ural Nehri veya Yayık Nehri, Rusya ve Kazakistan topraklarından geçen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Issık Göl</span> Kırgızistanın kuzeydoğusunda bir göl

Issık Göl veya Isık Göl. Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede, kuzeyinde Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş, ortalama deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Seyhun</span> Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistandan geçen bir akarsu

Seyhun veya Siriderya, Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Çu Nehri</span> Rusya, Kazakistan ve Kırgızistanda bir ırmak

Çu veya Çuy Nehri, kuzey Kırgızistan ve güney Kazakistan'dan akan, ortalama uzunluğu 1,186 kilometre olup Kırgızistan'nın en uzun nehridir.

Almagöl ya da Alma Gölü İran'ın Günbed-i Kavus ilçesinin 30 km kuzeyinde Taşlı Burun kasabasının İnceburun bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alagöl</span> Kazakistanın Almatı ve Shyghyz illerinde yer alan bir göl

Alagöl , Orta Doğu Kazakistan bölümünde Almatı ve Şıgıs illerinde yer alan bir göl. Deniz seviyesinden 347 m (1.138 ft) yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Jasıbay Gölü</span> Kazakistan Pavlodar Bölgesinde bir göl

Jasıbay Gölü Kazakistan'ın Bayanaul Millî Parkı'nda, Ekibastuz'un 85 mil güneyinde,Pavlodar bölgesinin güneybatısında yer alır. Göl 3.5 kilometre uzunluğunda ve 1.9 kilometre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sasıkgöl</span>

Sasıkgöl, Kazakistan'ın doğusunda bulunan bir göldür. Yüzölçümü 600 km², olup ortalama derinliği 3.3 m ve maksimum derinliği 4.7 m'dir. Göl üzerindeki balıkçılık çok yaygındır. Sessiz kuğu, ötücü kuğu ve kaşıkçılar burada bulunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan coğrafyası</span>

Kazakistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa'da 48°K 68°D koordinatlarında yer almaktadır. Yaklaşık 2.724.900 km2 bir alana sahip olan Kazakistan, diğer dört Orta Asya ülkesinin toplam büyüklüğünün iki katından ve Alaska'dan %60 daha büyüktür. Ülke güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan ile; Kuzeyde Rusya; Batıda Hazar Denizi; Doğuda ise Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Issık Gölü (Kazakistan)</span>

Issık Gölü; Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Markakol Gölü</span> Kazakistanda bir göl

Markakol Gölü; Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Aral Gölü</span> Kazakistandaki bir göl

Güney Aral Gölü; Kazakistan idari sınırları içerisinde yer alan bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Alagöl Biyosfer Rezervi</span>

Alagöl Biyosfer Rezervi, Kazakistan'da, Alagöl dağlar arası depresyonun orta kısmında, Avrasya'nın çöl bölgesinde bulunan bir UNESCO Biyosfer Rezervi'dir. 2013 yılında kurulmuştur. 193.089 hektar (745,52 sq mi) alan kaplamaktadır. Orta Asya-Hint kuş göç yolu üzerinde yer almaktadır. Koruma alanını sulak alanları, su kuşları için bir bir habitat ve yuvalama alanı olarak küresel öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Jetisu (il)</span>

Jetisu ili, Kazakistan'ın illerinden biridir. İl, Güney Kazakistan'da yer almaktadır. Yüzölçümü 118.648 km² olan ilin nüfusu 1 Nisan 2021 tarihi itibarı ile 650.000'dir. İlin merkezi Taldıkorgan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Terekti Nehri</span> Çin ve Kazakistanda bir nehir

Terekti, Çinlileştirilmiş yazılışıyla Tielieketi, Çin'den Kazakistan'a doğru akan küçük bir nehirdir. Aşağı kısımlarında nehir Kusak olarak da bilinir. Nehrin büyük bir kısmı, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Tarbagatay ili'ne bağlı, Çağantogay İlçesi'nin güneyindeki seyrek nüfuslu dağlık araziden akar. Çin-Kazakistan sınırı geçtikten sonra Abay eyaletinin Ürjar ilçesine giriş yapararak Jalanaş Gölü'nün doğusundaki düz bir çöl arazisine ulaşır. Nehir yatağı genellikle kuruduğundan Jalanaş Gölü'ne nadiren ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Ürjar Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Ürjar, Kazakistan’da Abay eyaletinin Ürjar ilçesinden akan bir nehirdir.