İçeriğe atla

Jakob Christmann

Jakob Christmann
Doğum01 Kasım 1554(1554-11-01)
Geisenheim
Ölüm16 Haziran 1613 (58 yaşında)
Heidelberg
MilliyetAlman
EğitimHeidelberg's Collegium Sapientiae Üniversitesi
Meslekdoğubilimci
Tanınma nedeniAl-Farghani'nin astronomi kitabini Latince'te çevirdi
EtkilendikleriThomas Erastus

Jakob Christmann (d. Kasım 1554, Johannisberg (Rheingau), Geisenheim - ö. 16 Haziran 1613, Heidelberg), Alman doğubilimcidir.

Yaşamı

Christmann, 1578'de Hristiyanlık'a geçmeden önce Yahudi'ydi. Heidelberg's Collegium Sapientiae Üniversitesi'nde doğubilimcilik okudu ve Dionysianum'da öğretmen oldu. hümanist Thomas Erastus'u Basel'e kadar takip etti ve Breslau, Viyana ve Prag'daki öğrenim turuna devam etti.

1578'de, Pfalzgraf John Casimir Reformed Casmirianum at Neustadt an der Haard'ı kurdu. Christmann, Casimirianum fakültesine 1582'de katıldı ve Arap alfabesini, Alphabetum arabicum, meslektaşlarına sundu.

Tractatio geometrica de quadratura circuli, 1595

1584'te, Collegium Sapientiae'da hizmet verebilmek için Heidelberg'e geri döndü. 1585'te üniversitesinin İbranice profesörlüğüne atandı. 1551'den beri Heidelberg Kalesi'nde kalan Guillaume Postel (1510–1581)'in el yazmalarından bir katalog hazırladı. 1590'da Al-Farghani'nin astronomi kitabini Latince'te çevirdi. 1609'da 4. Elector Frederick'in de teşvikiyle Avrupa'nın ikinci Arapça profesörü olarak gösterildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Hockey, Thomas (2007). "The Biographical Encyclopedia of Astronomers" (İngilizce). Springer Publishing. 25 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">III. Murad</span> 12. Osmanlı padişahı (1574–1595)

III. Murad, divan edebiyatındaki mahlasıyla Muradi, 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi. Saltanatı sırasında Osmanlı İmparatorluğu en geniş sınırlara ulaşmasına rağmen, devletteki yozlaşma yine saltanatı sırasında başlamıştır. Saltanatı boyunca sefere gitmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg</span> Baden-Württembergde büyük şehir (Almanya)

Heidelberg, Güneybatı Almanya'da yer alan bir şehirdir. 1386'da kurulup Almanya'nın en eski üniversitesi olma vasfını taşıyan Heidelberg Üniversitesi bu şehirdedir. Şehri ikiye bölen Neckar Nehri ve sarayı ile birlikte tablo güzelliğinde olan kent aynı zamanda Almanya'nın en romantik kenti diye de anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bunsen</span>

Robert Wilhelm Bunsen Eberhard, özellikle mineralojik ve analitik kimya üzerine çalışmış Alman kimyagerdir. Gustav Robert Kirchoff ile beraber sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur. Fotokimyaya öncülük eden Bunsen, bir deney esnasında koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nogay Ordası</span> Türk devleti

Nogay Ordası, Altın Orda yıkıldıktan sonra 14. yüzyılın sonlarında Kafkasya ve Deşt-i Kıpçak bölgesinde Cengiz Han'ın sülalesinden olmayan Moğol Mangıt boyunun önderi Edige tarafından kurulmuş bir Türk devleti.

Ferhat Paşa Antlaşması, III. Murat devrinde 21 Mart 1590 tarihinde Osmanlı Devleti'yle Safevilerin yönettiği İran arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiştir, aynı zamanda Duraklama döneminin ilk antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Theodor W. Hänsch</span> Alman fizikçi

Theodor (Ted) Wolfgang Hänsch Alman fizikçidir. 2005'te John L. Hall ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü almaya layık görülmüştür.

Ernst August Friedrich Ruska, Alman fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Hermann von Helmholtz</span> Alman fizikçi ve fizyolog (1821-1894)

Hermann von Helmholtz Alman fizyolog ve fizikçi. Çok yönlü ilgi alanları ve çalışmalarıyla, özellikle de sinir iletimi, işitme ve görme üzerine yaptığı klasikleşmiş araştırmalarla yaşadığı dönemde "fiziğin başbakanı" olarak adlandırılan araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Wallach</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Otto Wallach, Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Lenard</span> Alman fizikçi (1862 – 1947)

Philipp Eduard Anton von Lenard, 1905'te katot ışınları ve özellikleri araştırmasıyla Nobel Fizik Ödülü almış Alman fizikçidir. Kendisi milliyetçi ve Yahudi aleyhtarı; aktif bir Nazi ideoloji savunucusudur. 1920'lerde Adolf Hitler'i desteklemiş ve Nazi döneminde “Deutsche Physik” hareketinde önemli bir rol-model olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Richard Kuhn</span>

Richard Kuhn, Alman biyokimyacı. Karotenoitler ve vitaminler üzerine yaptığı çalışmalarla 1938 yılında Nobel Kimya Ödülünü kazanmıştır ancak ödülünü II. Dünya savaşı'ndan sonra alabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Gobat</span>

Charles Albert Gobat, İsviçreli yazar, eğitim yöneticisi ve 1902 yılında Élie Ducommun ile birlikte Nobel Barış Ödülü alan siyasetçi. Ödülü alma sebebi Ducommun ile birlikte Uluslararası Barış Bürosu'na liderlik etmesinden dolayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Haber</span> Alman kimyager

Fritz Haber Alman kimyager. 1918 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. I. Dünya Savaşı süresince klor ve diğer zehirli gazları geliştirme ve dağıtımı konusundaki çalışmaları nedeniyle "kimyasal savaşın babası" olarak da tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hans Jensen</span>

Johannes Hans Daniel Jensen Alman nükleer fizikçi. II. Dünya Savaşı sırasında Alman nükleer enerji projesi olarak bilinen Uranyum Kulübü'nde çalıştı ve uranyum izotopların ayrılması amacıyla çalışmalar yürüttü. Savaştan sonra Jensen Heidelberg Üniversitesi'nde profesör olarak görev aldı. Ayrıca University of Wisconsin-Madison, Institute for Advanced Study, Indiana Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü'nde misafir profesör olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Alaybey Camii</span>

Alay Bey Camii Arnavutluk Cumhuriyeti Debre ilinde bulunan Osmanlı camii. Bugün Debre ilçesinin Burim (Allajbegi) köyünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gliese Kataloğu</span>

Gliese Kataloğu, Dünya'nın 25 parsek uzaklığı içerisinde yer alan yıldızlar kataloğudur. Katalog ilk kez 1957 yılında Alman astronom Wilhelm Gliese tarafından yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Niccolò da Ponte</span>

Niccolò da Ponte. 11 Mart 1578 – 30 Temmuz 1585 dōneminde Venedik Cumhuriyetinde "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 87'ıncı dükadır. Doçe Sebastiano Venier'in ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 11 Mart 1578'de tahta çıktı. 7 yıl 4 ay 18 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 30 Temmuz 1585'te 94 yaşında Venedik'te öldü. Doçelik donemi Venedik için gayet barışçıl ve sakin gecen bir dönem olmuştur.