İçeriğe atla

Jajce Muharebesi

Vrpile Muharebesi
Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı ve Avrupa'da Osmanlı savaşları

2011 yılında Jajce Kalesi.
Sonuç Osmanlı İmparatorluğu zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Hırvatistan Krallığı
Macaristan Krallığı
Komutanlar ve liderler
Bosna Sancak Beyi Hüsrev Bey Ban Petar Berislavić
Güçler
20.000[1] 4.000 süvari, 6.000 piyade, bazı Macar topçuları[1]
Kayıplar
Hafif Ağır[1]

Jajce Muharebesi (HırvatçaBitka kod Jajca), Ocak 1518'de Bosna Sancak Beyi Hüsrev Bey komutasındaki Osmanlı ordusu ile Ban Petar Berislavić liderliğindeki Macar ve Hırvat kuvvetleri arasında yapıldı. Muharebe, Osmanlı-Hırvatistan savaşları ve Macaristan-Osmanlı savaşlarının bir parçasıydı.

Öncesi

Jajce Kalesi Hrvoje Vukčić tarafından 1391 ile 1404 yılları arasında inşa edildi. Kale 1463'te Osmanlıların eline geçti, ancak aynı yıl 26 Aralık'ta Matija Korvin tarafından geri alındı. Macarlar, Jajce ve bitişiğindeki kaleleri yoğun bir şekilde güçlendirdiler ve burayı, Macaristan ve Hırvatistan'ın savunması için eski Bosna'da bir tür tampon devlet olan Banovina'nın merkezi haline getirdiler. Jajce 1464, 1491, 1493, 1501, 1502, 1514 ve 1515'te Osmanlı saldırılarına başarıyla direndi.[2]

Muharebe

1515'teki Novigrad Muharebesi'nden sonra Osmanlı ordusu birkaç kez Jajce'ye saldırdı ancak başarılı olamadı. Ban Petar Berislavić, Osmanlı baskısını hafifletmek için Ocak 1518'de, şehrin kuzeyindeki ve batısındaki Bočac ve Jezero'daki bitişik Osmanlı kalelerini kuşattı. Hristiyan kuvvetleri 4.000 süvari, 6.000 piyade (çoğu Hırvatistan'dan) ve bir miktar Macar topçusundan oluşuyordu, ancak taarruzları başarısız oldu.[1]

Sonrası

Ban Petar Keglević (1521-1525) ve Mihailo Turek komutasındaki Jajce, üç Osmanlı saldırısını daha başarılı bir şekilde püskürttü (1521, 1524 ve 1525'te), ancak sonunda Mohaç Muharebesi'nden sonra 1527'de teslim oldu.[1]

Bibliyografya

  • Vojna enciklopedija (1970–76), 10 volumes, Vojno izdavački zavod Beograd, book 3, p. 798-799, article Jajce (Sırp-Hırvatça)

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Gažević, Nikola (1974). Vojna enciklopedija (tom 3). Beograd: Vojnoizdavački zavod. s. 799. 
  2. ^ Gažević, Nikola (1974). Vojna enciklopedija (tom 3). Beograd: Vojnoizdavački zavod. s. 798. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pécs</span> Macaristanda bir yer

Pécs veya Peç, Macaristan'ın güneyinde, Mecsek dağlarının güneybatı yamacında, Hırvatistan sınırına yakın bir şehirdir. Baranya ilinin merkezi ve Macaristan'ın beşinci büyük şehridir. Yaklaşık iki bin yıllık tarihi boyunca çeşitli yönetim ve kültürlerden zamanımıza kalan zengin eserleri ve çok renkli kültürüyle tanınmış, erken Hristiyan dönemi nekropol 2000 Aralığında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış, 2010 yılında kültür başkenti olarak seçilen kentlerden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad'ın Fethi</span> Macaristan Krallığının sınırlarında bulunan Belgradın Temmuz 1521de Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması ile başlayan ve 29 Ağustos 1521de Belgradın Osmanlı sınırlarına katılması ile sona eren süreç

Belgrad'ın Fethi, Macaristan Krallığı'nın elinde bulunan Belgrad'ın Temmuz 1521'de, Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasıyla başlayan ve 29 Ağustos 1521'de fethiyle sona eren süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krallığı</span>

Bosna Krallığı veya Boşnak Krallığı, neredeyse bir yüzyıl boyunca hayatta kalmış ve 1154'te kurulan Bosna Banlığı'nın devamı olarak kurulmuş bir Orta Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı</span>

Yüz Yıllık Hırvat-Osmanlı Savaşı (Hırvatça: Stogodišnji hrvatsko-turski rat, Stogodišnji rat protiv Turaka, Stogodišnji rat s Osmanlılijama, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu ile Orta Çağ Hırvatistan Krallığı ve daha sonraki Hırvatistan'ın Habsburg Krallığı arasındaki nispeten düşük yoğunluklu. Çatışma, küçük ölçekli sınır savaşı dönemlerinin yanı sıra, özellikle 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından Hırvat topraklarına yönelik büyük fetih seferlerine de sahne oldu.

<span class="mw-page-title-main">Klis Kuşatması</span>

Klise Kuşatması,, Osmanlı'nın Hırvatistan Krallığı kontrolünde bulunan Klis Kalesi'nin 31 Ağustos 1536 - 12 Mart 1537 tarihleri arasında kuşatmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zerinvar Kalesi</span> Macaristanın batısında inşa edilmiş Hırvat kalesi

Zerinvar Kalesi Macaristan'ın batısında, Kanije'nin ve Murakeresztúr'ün güneybatısında, Drava nehrinin Mura nehri ile birleşim yeri ağzında inşa edilmiş bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Bosanska Krajina</span>

Bosanska Krajina Sırp-Hırvatça telaffuz: [bɔ̌sanskaː krâjina]) ya da sadece Krajina, Bosna Hersek'in batısında etrafında nehirler olan bir bölgedir. Etrafındaki nehirler şöyle ki: Sava (kuzey), Glina (kuzeybatısında), Vrbanja (doğusunda) ve Vrbas (güneydoğusunda). Bölge aynı zamanda doğal güzellikleri ve tabiat çeşitliliği ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gvozdansko Kuşatması</span>

Gvozdensko Kuşatması, Habsburg Monarşisi içindeki Hırvatistan Krallığı'nın topraklarında yer alan Gvozdansko Kalesi'nin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.

Una Muharebesi, 29 ve 30 Ekim 1483'te, çoğu Bosna Sancağı'ndan gelen bölgesel Osmanlı kuvvetleri ile Una Nehri geçidinde Brod Zrinski yakınlarındaki Hırvatistan Krallığı arasında yapılan muharebedir. Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Hırvatların elde ettiği ilk büyük zaferlerden biriydi. Hırvat ordusu, Hırvatistan Ban'ı Matthias Geréb ve diğer Hırvat soyluları ve Sırbistan Despotu Vuk Grgurević'in katıldığı Frankopan ailesinin birkaç üyesi tarafından yönetildi. Amaçları, Una Nehri'ne doğru ilerleyen Osmanlıları durdurmaktı. İki gün süren savaşta Osmanlılar yenildi ve kısa süre sonra Sultan II. Bayezid ile 7 yıllık bir ateşkes imzalandı.

Slunj Muharebesi, 26 Ekim 1584'te Bosna Beylerbeyi Gazi Ferhad Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri ile Hırvatistan Banı ve Cermen kontu Jobst Joseph von Thurn ve Macar asilzade Tamás Erdődy liderliğindeki Cermen ve Hırvat kuvvetleri arasında yapıldı. Savaş, Osmanlı-Hırvatistan savaşları ile Osmanlı-Habsburg savaşlarının bir parçasıydı. Osmanlı askerlerinin 8-10.000 kişi olduğu tahmin ediliyordu. Thurn ve Erdödy'nin ordusu ise 1.330 süvari ve 700 piyadeden oluşuyordu. Slunj kasabası yakınlarında Osmanlı kuvvetlerini pusuya düşüren Cermen ve Hırvat kuvvetleri Osmanlı kuvvetlerini mağlup etti.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinlik Kuşatması (1428)</span> kuşatma

Güvercinlik Kuşatması, 1426-1428 Osmanlı-Macar Savaşı'nda bir evre. Macar Kralı Sigismund'un bir yıl önce Osmanlıların Sırbistan Prensliği'nden devraldıkları Güvercinlik (Golubac) kalesini ele geçirmek için 1428 ilkbaharında icra ettiği askerî harekât. Macarların kuşatması başarısız olduğu gibi, kaleyi kurtarmak için gelen Türk birlikleri de geri çekilen Macar ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Adası'nın Fethi</span>

Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.

Mehmed Bey Kulinoğlu veya Kaptan Kulin bir Boşnak Osmanlı asılzade. Kulen Vakuf'ta büyüdü ve daha sonra Bosna eyaleti'nin Kaptan oldu. Ostrovika Kalesi'nin yedinci Kaptanıydı. Mişar Muharebesi'nin bir komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">1550-1562 Osmanlı-Alman Savaşı</span>

1550-1562 Osmanlı-Alman Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu arasında Macaristan ve Erdel'in hakimiyeti konusundaki çekişme nedeniyle başlayan ve gerek Macaristan gerek Akdeniz'de büyük bir mücadeleye dönüştükten sonra karada ve denizdeki Osmanlı zaferleri üzerine 1555 ve 1559'daki iki ateşkesin ardından 1562 yılında İstanbul Antlaşması'yla sonuçlanan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Zerinvar Kuşatması (1664)</span> Mora Nehrinin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristanın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı

Zerinvar Kuşatması, Miklós Zrínyi liderliğindeki Hırvat kuvvetleri ile Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu arasında Haziran/Temmuz 1664'te gerçekleşti. Mora Nehri'nin kıyısında ve bataklık adalarında, kuzey Hırvatistan ile Macaristan'ın güneybatı kesimi arasındaki sınır çizgisine yakın yerde bulunan Zerinvar kalesi Osmanlı güçleri tarafından kuşatıldı. Savaş, kalenin yıkılması ve Hırvat mürettebatın Hırvatistan'ın daha güvenli iç bölgelerine geri çekilmesiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı</span>

1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1454 yılından 1483 yılında imzalanan ateşkes antlaşmasına kadar fasılalarla ve çeşitli cephelerde süren savaş.

<span class="mw-page-title-main">Dubica Muharebesi</span> 1513 Muharebesi

Dubica Muharebesi 16 Ağustos 1513'te Hırvatistan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaştır. Hırvat ordusuna Hırvat Banı Petar Berislavić komuta ederken, Osmanlı ordusu çoğunlukla Bosna Sancağından gelen Sancakbeyi Yunus ağa (Junuz-aga) komutasındaki kuvvetlerden oluşuyordu. İki ordu, Orta Hırvatistan'daki Dubica kasabası yakınlarında Sava ve Una nehirleri arasında çatıştı. Savaş, Hırvat zaferi ve ağır Osmanlı kaybıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Brest Muharebesi (1592)</span>

Brest Muharebesi, 1593-1606 Osmanlı-Roma Cermen Savaşı öncesinde askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Krallığı (Habsburg)</span> 1527-1868 yılları arasında Habsburg Monarşisine bağlı olan krallık

Hırvatistan Krallığı, Hırvatistan Krallığı'nın Habsburg Monarşi'sine bağlı ardılıdır. Başkenti Zagreb idi.1527'den itibaren Habsburg monarşisinin ve 1804'ten 1867'ye kadar Avusturya İmparatorluğu'nun topraklarının bir parçasıydı.