İçeriğe atla

Jaiku

Jaiku, kurulduğu zamanlarda Twitter ile karşılaştırılabilir bir sosyal ağ, mikro-blog ve yaşam öyküsü servisiydi.[1] Jaiku, Şubat 2006'da Finlandiyalı Jyri Engeström[2] ve Petteri Koponen[3] tarafından kurulmuş ve o yılın Temmuz ayında hizmete girmiştir. Google tarafından 9 Ekim 2007'de satın alındı.[4]

Özellikler

Jaiku.com, kullanıcıların yaşamları ya da başka herhangi bir konuda düşüncelerini, görüşlerini ve yorumlarını göndermesini sağlar. Kullanıcıların oluşturduğu yayınlara "Jaikus" denir ve kullanıcılar açık veya gizli olarak görünür hale getirme seçeneğine sahiptir. Site, kullanıcıların web sitesinde ya da mobil uygulama vasıtasıyla iletişim kurmaları ve arkadaşlarıyla etkileşimde bulunmalarına olanak tanır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Muchmore, Michael (21 Eylül 2007). "Jaiku (review)". PC Magazine. 22 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  2. ^ Hamner, Susanna (16 Şubat 2007). "Tracking Your Buddy List". CNN. 22 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  3. ^ "Wall Street Beat: Google, VMware, Business Objects Shine". PC World. 12 Ekim 2007. 6 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 
  4. ^ "Google Buys Software Firm". 10 Ekim 2007. 25 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Google</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan şirketidir. Şirket İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirmektedir. Kârının büyük bir kısmını Google Ads hizmeti üzerinden elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları dönemde kurulmuştur. İkili, "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmî sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" dır. Şirket merkezi 2006 yılında, hâlâ aktif olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır. Şirketin merkezine, Googleplex adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Peer-to-peer</span> Yazılım

Peer-to-peer ya da P2P olarak tanımlanır. Peer eş, denk demektir. İki veya daha fazla istemci arasında veri paylaşmak için kullanılan bir ağ protokolüdür.

OpenID : Kelime tam Türkçe anlam karşığının "AçıkOturum" şeklinde olması için TDK'ya başvuru yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe Vikipedi</span> Vikipedinin Özbekçe sürümü

Özbekçe Vikipedi, Vikipedi'nin Özbekçe sürümüdür. 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Özbekçe Vikipedi'nin 296.479 maddesi, 146.148 kullanıcısı ve 16 hizmetlisi bulunmaktadır. Madde sayısına göre 56. en büyük Vikipedi sürümüdür. Ayrıca Türk dilleri'ndeki Vikipedilerin arasında Türkçe ve Kazakça Vikipedilerinden sonra üçüncü en büyük Vikipedi sürümüdür. Özbekistan'da Özbekçe Vikipedi'ye erişim engellenmiştir. Engellenme sebebi olarak hükûmetin çalışmalarının makalelerde eleştirilmesi gösterilmiştir. Başka spekülasyonlara göre de hükûmetin Özbekçeyi sadece kendi tahakkümünde görmek istediği için vikipediyi engellediği hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">X (sosyal ağ)</span> sosyal ağ hizmeti

X veya yaygın olarak kullanılan eski adıyla Twitter, Amerikan X Corp. şirketi tarafından işletilen çevrimiçi bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. X'te kullanıcılar metin, fotoğraf ve video paylaşabilirler. Kayıtlı kullanıcılar gönderi paylaşabilir, gönderileri beğenebilir, yeniden paylaşabilir ve diğer kayıtlı kullanıcılara doğrudan mesaj (DM) gönderebilirken, kayıtsız kullanıcılar yalnızca herkese açık gönderileri görüntüleyebilir. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki X kullanıcılarına yasal olarak İrlanda merkezli Twitter International Unlimited Company tarafından hizmet verilmekte olup, bu durum söz konusu kullanıcıları İrlanda ve Avrupa Birliği veri koruma yasalarına tabi kılmaktadır.

Google Genel DNS 3 Aralık 2009'da Google tarafından hizmete sokulmuş ücretsiz bir DNS hizmetidir. Google'ın daha hızlı web projesi kapsamında planlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

Bir blog yayın biçimi olarak sınıflandırılabilir. Bir microblog, geleneksel blog'dan içeriğinin ve dosya büyüklüğünün küçüklüğü bakımından farklılık arz eder. Mikrobloglar kullanıcılara kısa cümleler, anlık gfotograflar veya video linkleri gibi küçük içerik parçalarını paylaşmak için ortam sağlar.

Crysis, Crytek tarafından geliştirilen, Electronic Arts tarafından ise yayımlanan bilimkurgu tarzı video oyunu serisidir. Oyun CryEngine grafik motorunu kullanmaktadır. Serinin Crysis Warhead dışındaki bütün oyunları birden fazla platformda yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

Ağ Tarafsızlığı, kavramı internet servis sağlayıcıları veya devlet'in internet üzerindeki verilere eşit davranması ilkesine dayanır. Daha açık bir ifadeyle, internet üzerindeki hiçbir verinin, kullanıcının, içeriğin, sitenin, uygulamanın, platformun vs özel olarak bir politikayla, kanunla, kuralla kontrol edilmemesi ilkesine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

Friendster, Kuala Lumpur, Malezya merkezli bir sosyal oyun sitesiydi. Eskiden sosyal ağ hizmeti web sitesiydi. Friendster yeniden tasarlanmadan önce Friendster'deki üyeler diğer üyeler ile iletişim kurabiliyor, iletişim kurduğu kişileri ayarlayabiliyor ve onlarla online içerik paylaşabiliyordu. Site ayrıca Flört ve yeni şeyler keşfetmek içinde kullanılıyordu. Ağlar ve profiller aracılığı ile kullanıcılar videolar, resimler, mesajlar ve yorumlar paylaşabiliyordu. Friendster, şimdiki sosyal ağların dedesi sayılmaktadır.

Games for Windows – Live veya GFWL, 29 Mayıs 2007 yılında sunulan,Windows PC'lerin Microsoft'un Live Anywhere hizmetine bağlanmasını sağlayan Games for Windows markalı PC başlıkları için kullanılan bir dijital dağıtım, sosyal ağ, çevrimiçi oyun hizmetidir. Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 için tasarlanmıştır; Hâlâ Windows 8, Windows 8.1 ve Windows 10'da çalışıyor. Her biri benzersiz bir Gamertag'a sahip kullanıcılar, çevrimiçi olarak oynayabilir, arkadaşlarının durumunu takip edebilir, mesaj gönderebilir ve alabilir, başarıları ve ilişkili Gamerscore oyunlarını izleyebilir, platformlar arasında sesli sohbet ve çok daha fazlasını yapabilir. Bazı oyunlar, Windows oynatıcılarını Xbox 360 oynatıcılarına karşı koyarak Shadowrun gibi platformlar arası oyuna izin veriyor.

<span class="mw-page-title-main">Vikipedi topluluğu</span> çevrimiçi ansiklopedi Vikipediyi oluşturan ve sürdüren katılımcılar topluluğu

Vikipedi topluluğu, çevrimiçi ansiklopedi Vikipedi'yi oluşturan ve sürdüren katılımcılar topluluğudur. Bireysel katkıda bulunanlar "Vikipedist" olarak bilinir. OxfordDictionaries.com Ağustos 2012'de "Wikipedian" kelimesini sözlüğüne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Posterous</span>

Posterous, Mayıs 2008'de başlayan basit bir blog platformuydu. Flickr, Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal medya araçlarına entegre ve otomatik gönderimi, yerleşik bir Google Analytics paketini ve özel temaları destekledi. San Francisco'da bulunuyordu ve Y Combinator tarafından finanse edildi.

Seesmic, ücretsiz web, mobil ve masaüstü uygulamaları paketiydi. Kullanıcıların Facebook ve Twitter gibi birden çok sosyal ağ için kullanıcı hesaplarını aynı anda yönetmesine izin verdi.

Hootsuite, 2008 yılında Ryan Holmes tarafından kurulmuş olan Vancouver merkezli bir çevrimiçi varlık yönetimi ve sosyal medya yönetimi platformudur. Sistemin kullanıcı arayüzü bir çeşit gösterge panosu şeklini alır ve Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn ve YouTube için sosyal ağ entegrasyonlarını destekler.