İçeriğe atla

Jaffa'daki Arap - İbrani Tiyatrosu

Tiyatro binası
Tiyatroya giriş
Tiyatronun iç kısmı

Arap-İbrani Tiyatrosu, Yafa’da bulunan Eski Saraya Evi’ndeki çok dilli tiyatrodur. Bağımsızca ve beraber, iki dilde (İbranice ve Arapça) çalışan iki farklı tiyatro şirketinin tek sahnesidir. İbranice şirketin adı “Teateon Mekomi” (Yerel Tiyatro) olup 1990 yılında Yigal Ezrati ve Gabi Eldor tarafından kurulmuştur. Arap şirketin adı ise, “Al-Saraya” dır ve 1998 yılında kurulmuştur. Tiyatro, kısmi olarak Kültür Bakanlığı ve Tel Aviv Belediyesi tarafından finanse edilmektedir. Tiyatronun üç sanat direktörü vardır: Mohammad Bakri, Yigal Ezrati, and Gabi Eldor.

Bir sahne, iki şirket

Yafa’daki Arap-İbrani Tiyatrosu 1998 yılında kuruldu.[1] Tiyatronun kurulmasındaki amaç, iki farklı ve savaşla iç içe iki kültürü, aynı çatı altında bir araya, tiyatroyla getirmekti. Bina, Tel Aviv belediyesi tarafından iki şirkete verildi. Yaşlı olması ve tiyatro haline gelmesi amacıyla, binada birçok restorasyon ve yapı çalışması yapıldı. Her iki şirket İbranice ve Arapça oyunları beraber ya da ayrı ayrı sahneye koymaktadır. Tiyatro her iki tarafın etnik farklılıklarını aynı sahnede, sanatsal bir şekilde ortaya koymak için fırsatlar sunmaktadır. Zaman zaman, iki şirket bir araya gelerek bazı konuları tartışır fakat her iki şirket te kendi kendine yönetilmektedir.

Tiyatro, parasal zorluklara rağmen, etnisiteleri ve toplumları bir araya getirmesinin anlamı ve öneminden dolayı, Tel Aviv belediyesi ve Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir.

Prodüksüyonlar

  • Yafa'nın Yetimleri (The Orphans of Jaffa), Yigal Ezrati yapımı
  • Bu Gece Yine Dans Ediyoruz (Tonight We Dance Again), Yigal Ezrati ve Gabi Eldor yapımı
  • Siyası Cinayet (Political Murder), Yigal Ezrati yapımı
  • Uzlaşma ve Doğruluk Komitesi (The Reconciliation and Truth Committee), Yigal Ezrati yapımı
  • Çifte Yalnızlık (Double Lonliness), Teatron Mekomi ve Al-Saraya Tiyatrosu ortak yapımıdır, İbranice – Arap şiir, Profesör Shim'on Levi tarafından yönetildi
  • Akh Akh Boom Trakh, Norman Issa yapımı

Karşıtların birliği

Tiyatro birçok yönü tarafından kendisiyle çelişkileriyle bilinir. Arap ve Yahudi kimlikleri, genç ve yaşlı oyuncuları, modern ve geleneksel tiyatroları birleştirmesi buna birkaç örnektir. Tiyatro birçok gösteri ve organizasyona ev sahipliği yapmıştır, bunların içinde, Uluslararası Şiir Festivali Sha’ar vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hayfa</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Hayfa, İsrail'in kuzeyinin en büyük şehri ve ülkenin üçüncü büyük şehridir. Hayfa, önemli bir liman ve sanayi şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Yigal Amir</span>

Yigal Amir, 5. İsrail başbakanı İzak Rabin'e suikastı ile bilinen Yahudi aşırı sağcı tetikçi.

<span class="mw-page-title-main">Siraküza</span> İtalyanın Sicilya bölgesinde, Siracusa iline bağlı ilçe (komün)

Siraküza veya Sırakuza, İtalya'nın Sicilya Özerk Bölgesi'de Antik Yunan çağında bir koloni devlet olarak kurulmuş, günümüzde Siraküza ilinin merkezi olan kent.

Gülsen Tuncer, Türk tiyatro, dizi, sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, söz yazarı, besteci, sanat yönetmeni ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu, Türkiye'de bulunan bir özel tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs İbrani Üniversitesi</span> Kudüste üniversite

Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi, İsrail'in Kudüs şehrinde bulunan ilk ve en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yafa</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Yafa, dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri kabul edilen İsrail'deki bir liman şehridir. Yafa, günümüzde Tel Aviv şehrinin bir parçası olarak kabul edilmekte ve tam adı Tel Aviv-Yafa olarak geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Kent</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Beyaz Kent, İsrail'deki Tel Aviv kentinde yer alan ve Bauhaus tarzında inşa edilmiş 4.000 civarındaki yapının bulunduğu yerleşim bölgesi ve aynı addaki ulusal parkın adıdır. 1930'larda Almanya'daki Nazilerin güç kazanmasıyla beraber Filistin İngiliz Mandalığı'na göç eden Alman mimarlar tarafından inşasına başlanan Beyaz Kent, dünyada bu tarzda en çok binanın bir arada bulunduğu noktadır. Koruma ve sergileme çalışmaları sonucunda bu ulusal park, önemli sayıda turist elde etmeye başladı. 2003 yılında UNESCO, bölgeyi 20. yüzyılın başlarındaki mimari zevki açıklaması nedeniyle Dünya Kültür Mirasları listesine ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Tren İstasyonu</span> İsrailin Kudüs şehrinde, El Halil Yolu ile Beytüllahim Yolu arasında Alman Kolonisinin yakınlarında bulunan eski bir tren istasyonu

Kudüs Tren İstasyonu İsrail'in Kudüs şehrinde, El Halil Yolu ile Beytüllahim Yolu arasında Alman Kolonisi'nin yakınlarında bulunan eski bir tren istasyonudur. 1998'de kapanana kadar Yafa - Kudüs demiryolu'nun bir parçasıydı. Terminalin karşısında bulunan kervansaray sebebiyle bu terminale Han İstasyonu da denir.

<span class="mw-page-title-main">Yafa Saat Kulesi</span> İsrailde Osmanlı dönemi saat kulesi

Yafa Saat Kulesi İsrail'de Osmanlı döneminde dikilmiş yedi saat kulesinden biridir. Diğerleri Safed, Akka, Nasıra, Hayfa, Nablus ve Kudüs'e dikilmiştir fakat bunlardan sonuncusu şu anda ayakta değildir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail kültürü</span>

İsrail kültürü, 1948 yılında devlet kurulmadan önce gelişmeye başladı ve içerisinde dindar ve laik hayatların mirasını bulundurmaktadır. İsrail kültürünün çeşitliliği, nüfusunun çeşitliliğinden gelir. Kökeni Doğu Akdeniz ülkelerinden ve dünyanın her tarafından çeşitli kültürel geçmişleriyle gelen göçmenler, İsrail’in kültürünün gelişmesinde büyük rol oynadı ve bu kültür dünyadaki kültürel trendleri ve kültürel değişimleri, yapısı gereği takip eder. İsrail kültürü ayrıca diasporadaki Yahudi tarihini de yansıtır. Bunun içerisinde 19. yüzyıl sonuna doğru başlayan Siyonist akımı ideolojisi de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Meir Dizengoff</span>

Meir Dizengoff, 1921–1925 yılları arasında Tel Aviv'in ilk ve 1928–1936 yılları arasında üçüncü belediye başkanı olmuştur. Genel Siyonistler partisinin üyesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Habima Tiyatrosu</span>

Habima Tiyatrosu, İsrail'in ulusal tiyatrosu olup, ilk İbranice tiyatrolardan biridir. Bu tiyatro Tel Aviv merkezindeki Habima Meydanı'nda yer almaktadır. Tiyatronun Genel Müdürü Odelia Friedman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yafa-Kudüs demiryolu</span> Demiryolu hattı

Yafa - Kudüs demiryolu ya da Jaffa - Jerusalem railway, kısaca J&J, Osmanlı İmparatorluğu'nda -günümüzde Tel Aviv şehrinin bir parçası olan- liman şehri Yafa ile Kudüs'ü birbirine bağlamak amacıyla inşa edilen demiryolu hattıdır. Demiryolu, Kudüs Sancağı 'nda bir Fransız şirketi olan Société du Chemin de Fer Ottoman de Jaffa à Jérusalem et Prolongements / Osmanlı Yafa'dan Kudüs'e Demiryolu ve Uzantıları Şirketi tarafından inşa edilmiştir. Demiryolu, İngiliz-Yahudi hayırsever Sir Moses Montefiore'nin önceki başarısız girişimlerinden sonra ancak 1892'de hizmete girmiştir. Hat, Orta Doğu'daki ilk demiryolu hattı değildir, ancak ilk Orta Doğu demiryolu hattı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Expo Tel Aviv</span>

Tel Aviv Kongre Merkezi, yerelde yaygın olarak bilinen adıyla Gnei Hataarucha ve ayrıca Tel Aviv Fuar Alanı adıyla da bilinmektedir. İsrail'in başkenti Tel Aviv'in kuzeyinde bulunan Rokah Bulvarı'nda yer alan çok amaçlı bir gösteri merkezi. Merkez, Tel Aviv Üniversitesi Tren İstasyonu ile entegrelidir. Mekan Konserler, sergiler, Ticaret fuarları ve Konferanslar da dahil olmak üzere çeşitli etkinlikler için hizmet vermektedir.

Palmaḥ, geçmişte Haganah'ın elit savaş birimine verilen isimdi. 15 Mayıs 1941 tarihinde kurulan Palmach, Filistin Mandası döneminde, Yahudi toplumunun (Yishuv) yeraltı ordusu olmuştur. Birim, İsrail Bağımsızlık Savaşı başladığında, 2000 erkek ve kadına, üç savaş tugayına ve yardımcı hava, deniz ve istihbarat birimlerine sahipti. İsrail ordusu kurulduktan sonra, Palmach'ın üç tugayı dağıtıldı. Bu ve siyasi bazı nedenlerden dolayı, birçok kıdemli Palmach subayı 1950 yılında istifa etti. Palmach, askeri katkılarının yanı sıra, İsrail kültürü ve değerler sistemine büyük katkılarda bulunmuştur. Üyeleri, uzun yıllar boyunca İsrail ordusu komutanlığının belkemiğini oluşturmuştur ve ayrıca, İsrail'de siyaset, edebiyat ve kültür'e önemli isimler kazandırmıştır.

Yidiş edebiyatı, Aşkenaz Yahudilerinin Yidiş dilinde üretilmiş yazılı eserler bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Bracha Zefira</span>

Bracha Zefira Yemenli Yahudi kökenli İsrailli halk şarkıcısı, söz yazarı, müzikolog ve aktris. Yeni bir "İsrail tarzı" yaratmak için Yemenli ve diğer Orta Doğu Yahudi müziğini Filistin'deki etnik müzik karışımına eklemekle ve diğer Yemenli şarkıcıların İsrail müzik sahnesinde başarılarının önünü açmakla tanınır. 400'den fazla şarkı olduğunu tahmin edilen repertuarında Yemen, Buhara, Fars, Ladino ve Kuzey Afrika Yahudi halk şarkıları ile Arap ve Bedevi halk şarkıları ve ezgileri yer alır.