İçeriğe atla

Jacques Tati

Jacques Tati
Jacques Tati (1969)
DoğumJacques Tatischeff
9 Ekim 1907(1907-10-09)
Le Pecq, Yvelines, Fransa
Ölüm4 Kasım 1982 (75 yaşında)
Paris, Fransa
MeslekFilm yönetmeni, aktör, yapımcı, senarist
Etkin yıllar1932-1978
EvlilikMicheline Winter (1944-1982)
Resmî sitehttp://www.tativille.com/

Jacques Tati (aslında Jacques Tatischeff; d. 9 Ekim 1907;[1][2] Le Pecq (Yvelines) - ö. 4 Kasım 1982, Paris), Fransız yönetmen ve aktör.

Sanat ve Mühendislik okudu. Tati, görsel komedi sanatını yenir yoğunluk, detay zenginliği ve yeni bir kompozisyon netliği getirerek yorumladı; görselliğe yeni bir bakış açısı getiren bir avuç sinema sanatçısından (diğerleri Griffith, Eisenstein, Murnau ve Bresson) biriydi.

1930'lu yılların başında Fransız müzikal çevresine girdi; gösterisi dönemin spor yıldızlarının pandomimlerinden oluşmaktaydı ve bazıları filme alındı, savaştan sonra da uzun metrajlı hale getirildi; Jour de fête (Bayram Günü, 1949), bütün çalışmalarında baştan sona gözlemlenen hicivli temanın (modern teknolojinin soğukluğu) yanı sıra görsel üslubu da son derece gelişmiştir.

Tati, kariyerinin geri kalan süresi boyunca oynayacağı karakteri tanıttığı yeni filmi Les Vacances de monsieur Hulot (Bay Hulot'nun Tatili, 1953) için dört yıl çalıştı. Yaratılan karakterin sıcaklığı ve gülütlerin parlak yaratıcılığı Bay Hulot'ya uluslararası bir başarı kazandırdı. Hulot (konuş: Ülô), mizahın kaynağı ve odağı olmak anlamında bir komedyen değildir; daha ziyade, etrafındaki dünyanın mizahını açığa çıkaran bir tavır, bir işaret direği ve bir perspektiftir.

Mon oncle (Amcam, 1958), bir geçiş filmidir; Hulot, her ne kadar star statüsünü terk etmiş bile olsa diğer karakterlerin arasında tuhaf marjinalliği ile öne çıkmaktadır. 9 yıllık pahalı ve yorucu bir çalışmadan sonra gösterime giren Playtime (Oyun Vakti, 1967) ile Tati'nin niyeti daha belirginleşti. Artık Hulot, Joyce'un Ulysess'indeki Mackintosh Man gibi, sahneye giren ve çıkan birçok figürden yalnızca birisi haline gelmişti. Yani aktör Tati, canlandırdığı karakterin seyirciyi film boyunca yönlendirmesini, yönetmen Tati de yakın çekimleri, empatik kamera açılarını veya montajı kullanarak seyirciyi görüntüdeki mizaha yönlendirmeyi reddediyordu.

Ancak, neyi göreceklerinin söylenmesine alışmış olan seyirci, Playtime'daki özgürlüğü can sıkıcı buldu. Film (çeşitli versiyonlarda gösterime girdi) ticari bir fiyaskoydu ve Tati'yi kişisel borca soktu. Son tiyatral filmi olan Trafic (1971), bir başkası tarafından yapılmış olsaydı başyapıt olarak görülebilirdi; ancak Tati için daha geleneksel bir üsluba korunmalı bir dönüş oldu.

25 yılda 5 film, statünün genellikle verimlilikle ölçüldüğü bir ortam için etkileyici bir performans olmasa da, tek başına Playtime bile dünyaya bakış eylemini serbestleştiren, canlandıran bir film olarak hayat boyu bir başarıdır[]. Tati 4 Kasım 1982'de Paris'te öldü.

Filmografi

Yıl Film Metraj Tati'in katkısı Ödül
1932Oscar, champion de tenniskısa filmreji ve sahne
1934On demande une brutefilm2. yazar ve sahne
1935Gai dimanchekısa film2. yazar, 2. reji und Auftritt
1936Soigne ton gauchekısa filmsenaryo ve sahne
1938Retour à la terrekısa filmsenaryo ve sahne
1945Sylvie et le fantômefilmsahne
1946Le Diable au corpsfilmsahne
1947L'École des facteurskısa filmreji, senaryo ve sahne
1949Jour de fête (Bayram Günü)filmreji, senaryo ve sahne
1953Les Vacances de monsieur Hulot (Bay Hulot'nun Tatili)filmreji, senaryo ve sahne
1958Mon oncle (Amcam)filmreji, senaryo ve sahneYabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü
1967Playtime (Oyun Vakti)filmreji, senaryo ve sahne
1967Cours du soirkısa filmsenaryo ve sahne
1968Baisers volésfilmsahne
1971Traficfilmreji, senaryo ve sahne
1972Obraz uz obrazDizisahne
1974ParadeTV filmireji, senaryo ve sahne
1978Forza Bastia 78 ou l'île en fêteBelgesel2. reji ve senaryo

Kaynakça

  1. ^ Jean-Loup Passek,Dictionnaire du cinéma,Larousse,1995,ISBN 2037500025
  2. ^ [ http://www.tativille.com/index.php?page=starter&anim=jtati&width=800&height=600&titre=Tativille:%20Jacques%20Tati 11 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Official Website]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akira Kurosava</span> Japon film yönetmeni (1910–1998)

Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kara film</span>

Kara film, öncelikle, kahramanlarını çürümüş ve itici algılanabilecek bir dünyanın içine yerleştiren Hollywood suç filmlerini tanımlamak için kullanılan bir sinema terimidir. Hollywood'un klasik kara film dönemi, 1940'ların başından 1950'lerin sonuna kadar uzanır. Bu dönemin az ışıklı, siyah beyaz çekilmiş kara filmleri, Alman Dışavurumcu sinemasından etkilenmiştir. Diğer taraftan ilk örnek teşkil eden hikâyeler ve klasik kara filmlere yönelik tutum, Büyük Bunalım döneminde Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan suç filmlerinden doğmuştur.

<i>Prestij</i> Christopher Nolan Filmi (2006)

Prestij, yönetmenliğini Christopher Nolan'ın yaptığı 2006 ABD-Birleşik Krallık ortak yapımı film. Yazar Christopher Priest'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştır. Nolan'a, senaryo yazımında 2000 yılında Akıl Defteri (Memento) filminde de birlikte çalıştığı kardeşi Jonathan Nolan eşlik etmiştir. Sinema tarihinin en iyi filmleri arasında gösterilmiştir.

Alp Zeki Heper, Türk yönetmendir. Döneminde eleştirel başarı kazanmasına rağmen sansüre uğrayan ve hiçbir zaman seyirciyle buluşamayan Soluk Gecenin Aşk Hikayeleri filminin yönetmeni olarak tanınır. Dört uzun metrajlı film çekmiş ve sinemayı bırakmıştır.

<i>Drakula</i> (film, 1931)

Drakula, Bram Stoker'ın aynı isimli romanından uyarlanan, 1931 Universal Pictures yapımı siyah beyaz bir korku filmidir.

<i>Trafik</i> (film, 1971)

Trafik 1971 Fransa İtalya ortak yapımı komedi filmidir.

<i>Macera</i> (film, 1960) İtalya-Fransa filmi

Macera 1960 İtalya - Fransa ortak yapımı psikolojik drama filmidir. Özgün adı L'Avventura dır. Uluslararası yarışma ve festivallerde The Adventure adı ile gösterime sunulmuştur. Film 1972 yılı başında Sinematek'te Serüven adıyla gösterilmiştir.

<i>Dr. Jekyll ve Bay Hyde</i> (film, 1931)

Dr. Jekyll ve Bay Hyde 1931 ABD yapımı fantastik korku filmidir. Özgün adı Dr. Jekyll and Mr. Hyde dır.

<i>Gözlerindeki Sır</i>

Gözlerindeki Sır, 2009 Arjantin-İspanya ortak yapımı dramatik gerilim filmidir. Juan José Campanella'nın yönettiği film Eduardo Sacheri'nin yazdığı La pregunta de sus ojos adlı romandan uyarlandı. Filmin başrollerinde Ricardo Darín, Soledad Villamil, Javier Godino, Guillermo Francella ve Pablo Rago yer alır.

<i>Sihirbaz</i> (film, 2010)

Sihirbaz, 2010 yapımı Sylvain Chomet tarafından yönetilmiş animasyon komedi dram filmidir. Film, Fransız pandomim sanatçısı, yönetmen ve aktör Jacques Tati tarafından 1956'da yazıya alınmamış bir senaryosundan uyarlandı. Tati'nin senaryosunun kaynağı ablası Helga Marie-Jeanne Schiel'e onun uzun vadele yazar ortağı Henri Marquet ile ortaklaşa yazdığı kişisel bir mektuptu. Mon Oncle ve Playtime filmleri içerisinde kullanılmıştı. Bu ise bazı anlaşmazlıklara neden oldu.

<i>Amcam</i>

Amcam, Jacques Tati'nin yönettiği 1958 Fransa - İtalya ortak yapımı komedi filmidir. Film Türkiye'de son olarak 10. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yönetmenin diğer filmleriyle birlikte gösterilmiştir.

<i>Bay Hulotnun Tatili</i>

Bay Hulot'nun Tatili, Jacques Tati'nin yönettiği 1953 Fransa yapımı satirik komedi filmidir. Bu siyah-beyaz film Türkiye'de son olarak 10. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yönetmenin diğer filmleriyle birlikte gösterilmiştir.

<i>Bayram Günü</i>

Bayram Günü, Jacques Tati'nin yönettiği 1949 Fransa yapımı satirik komedi filmidir. Bu film Türkiye'de Mart 1991'de 10. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yönetmenin diğer filmleriyle birlikte gösterilmiştir. Film İngilizce konuşulan ülkelerde The Big Day adıyla gösterime verilmiştir.

<i>Oyun Vakti</i>

Oyun Vakti, Fransız sinemacı Jacques Tati'nin yönettiği 1967 Fransa - İtalya ortak yapımı komedi filmidir. Film Türkiye'de son olarak Mart 1991'de 10. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde yönetmenin diğer filmleriyle birlikte gösterilmiştir. Filmin İngilizce olan özgün adı Playtime, aynı zamanda birçok ülkedeki gösterim adı olmuştur.

1970'lerde, on yıl içinde birçok önemli filmler ortaya çıkıyor. Tüm dünyada sinema, 1970'lerde zengin sinematografi ve ayrıntılı puanları ile büyük gelişme devrinden birini yaşadı.

6. Cannes Film Festivali, 15-29 Nisan 1953 tarihleri arasında gerçekleşen bir festivaldir.

<span class="mw-page-title-main">Mr. Bean (karakter)</span> karakter

Mr. Bean İngiliz komedi televizyon programı Mr. Bean'den, animasyon yan ürünü ve iki komedi filminden kurgusal bir karakterdir. Rowan Atkinson tarafından yaratıldı ve canlandırıldı ve ilk kez 1 Ocak 1990'da yayınlanan pilot bölümde televizyonda ilk kez göründü.

Aşağıda, en çok hasılat yapan filmler, ödül törenleri ve festivaller, vizyona giren filmlerin bir listesi ve kayda değer ölümler dahil olmak üzere 1982'deki film olaylarına genel bir bakış yer almaktadır.