İçeriğe atla

Jacques Denys Choisy

Jacques Denys (Denis) Choisy (5 Nisan 1799, Jussy - 26 Kasım 1859, Cenevre ) İsviçreli bir Protestan din adamı ve botanikçiydi.[1]

Académie de Genéve'de teoloji, hukuk, beşeri bilimler ve fen bilimleri okudu. 1821'de papazlığa atandı ve ertesi yıl Paris'teki eğitimini ilerletti. Paris'te kaldığı süre boyunca Société d'histoire naturelle üyesi olarak kabul edildi. 1824'te Cenevre'ye döndükten sonra, Akademi'de 1847'ye kadar sürdürdüğü rasyonel felsefe başkanı seçildi.[2]

Cenevre'de bir öğrenci olarak Augustin Pyramus de Candolle'un etkisi altına girdi ve bu süreçte botanik için ömür boyu sürecek bir tutku geliştirdi.[2] Marcgraviaceae, Convolvulaceae, Hydroleaceae, Selaginaceae, Nyctaginaceae, Hypericineae ve Guttiferae bitki ailelerini içeren bölümlerin yazarı olan Candolle'un " Prodromus Systematis Naturalis Regni Vegetabilis " yayınına başlıca katkıda bulunmuştur.[3] Botanik cins Choisya (Rutaceae familyası ) onun şerefine isimlendirilmiştir.[4]

Bir ilahiyatçı / filozof olarak, " Des doctrines exclusives en felsefie rationelle " (1828) ve " Les lois morales: Fragment d'un cours de felsefe morale " (1836) gibi başlıklar ile çalışmalar yayınladı.[5]

Seçilmiş botanik eserleri

  • Prodromus d'une monographie de la famille des hypéricinées, (1821'den 1983'e kadar yayınlanan 9 baskı) - Hypericineae üzerine bir monografın prodomus'u.
  • Tanımlar Hydroléacées, 1830 - Hydroleaceae Tanımları.
  • Convolvulaceae orientales, 1834 - Convolvulaceae Oriental
  • Mémoire sur les familles des Ternstroemiacées et Camelliacées, 1854 - Ternstroemiaceae ve Camelliaceae aileleri üzerine inceleme.[6]

Kaynakça

  1. ^ Google Books Meyers Grosses Konversations-Lexikon, Volume 4
  2. ^ a b Bulletin de la Société Botanique de France: publication mensuelle ..., Volume 7 19 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by Société Botanique de France
  3. ^ Bibdigital.rjb 13 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. biographical information
  4. ^ The Names of Plants by D. Gledhill
  5. ^ Google Search publications
  6. ^ OCLC Classify 28 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. published works

Dış bağlantılar

  • IPNI 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Choisy tarafından tanımlanan ve birlikte tanımlanan taksonların listesi (birçok giriş).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anatole France</span> Fransız yazar (1844 – 1924)

Anatole France, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Yılanyastığıgiller</span> bitki ailesi

Yılanyastığıgiller (Araceae), Alismatales takımına ait bir familyadır. Yaklaşık 107 cins ve 3700 tür içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tariq Ramadan</span> İsviçreli islam âlimi

Tariq Ramadan ya da Tarık Ramazan, İslamolog ve üniversite hocasıdır. Mısır kökenli olup İsviçre vatandaşıdır. 26 Ağustos 1962'de Cenevre'de doğmuştur. Eserleri İslam dini ve İslam dinine bağlı felsefi, teolojik ve siyasi alanlara dayanmaktadır. Ayrıca diğer spiritüalizm ve felsefi konuları eserlerinde geliştirmektedir. Son yıllarda özellikle İslamofobi, Avrupa'da yaşayan Müslümanlar, Müslüman dünyanın mevcut durumu, İslami hukuk ve İslami etik gibi konularda çeşitli eserler vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Bréhier</span> Fransız tarihçi (1868 – 1951)

Louis René Bréhier, Bizans çalışmaları üzerine uzmanlaşmış Fransız tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Dumézil</span> Fransız tarihçi ve dilbilimci (1898-1986)

Georges Dumézil, Fransız tarihçi ve dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Stéphane Javelle</span> Fransız gökbilimci (1864 – 1917)

Stéphane Javelle Fransız astronomdur. 1888'den itibaren Nice Gözlemevi'nde Henri Perrotin'in asistanlığını yaptı ve Dizin Kataloğu'nda yayınlanan 1431 nesneyi gözlemledi. 1910'da Fransız Bilimler Akademisi tarafından Valz Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Pyramus de Candolle</span> İsviçreli bitki bilimci

Augustin Pyramus, İsviçreli botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">Edmond Gustave Camus</span> Fransız bitki bilimci

Edmond Gustave Camus, orkidelerle ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Fransız eczacı ve botanikçi. Bitki bilim mahlası E.G.Camus'dur.

<span class="mw-page-title-main">John Isaac Briquet</span> İsviçreli botanikçi

John Isaac Briquet, Cenevre'deki Conservatoire Botanique'in direktörü olan İsviçreli botanikçi. Bitki bilim mahlası Briq. şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Laurent de Jussieu</span> Fransız bitki bilimci (1748 – 1836)

Antoine Laurent de Jussieu Fransız botanikçi. Çiçekli bitkileri ilk defa sınıflandıran bilim insanıdır ve sınıflandırma sistemi günümüzde büyük ölçüde kullanılmaya devam etmektedir. Sınıflandırması, amcası botanikçi Bernard de Jussieu'nun başladığı ancak yayımlamadığı bir çalışmanın genişletilmiş halidir. Bitki bilim mahlası Juss.'tur.

<span class="mw-page-title-main">George François Reuter</span> Fransız bitki bilimci (1805 – 1872)

Georges François Reuter Fransız botanikçi ve bitki koleksiyoneri. Bitki bilim mahlası Reut.'dır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Étienne Guettard</span> Fransız bilim insanı (1715 – 1786)

Jean-Étienne Guettard, Fransız doğa bilimci, botanikçi ve mineralog. Paris yakınlarındaki Étampes'te doğdu. Bitki bilim mahlası Guett.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Le Maout</span> Fransız bitkibilimci (1799-1877)

Jean-Emmanuel-Marie Le Maout, Fransız doğabilimci.

<span class="mw-page-title-main">Isidore Geoffroy Saint-Hilaire</span> Fransız hayvan bilimci (1805 – 1861)

Isidore Geoffroy Saint-Hilaire Fransız zoolog ve normal yapıdan sapmalar üzerine otoritedir. 1854 yılında éthologie (etoloji) terimini icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Alcide d'Orbigny</span> Fransız bilim insanı (1802 – 1857)

Alcide Charles Victor Marie Dessalines d'Orbigny, zooloji, paleontoloji, jeoloji, arkeoloji ve antropoloji dahil olmak üzere birçok alanda katkılarda bulunan bir Fransız doğa bilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Nicolas Corvisart</span> Fransız hekim (1755 – 1821)

Jean-Nicolas Corvisart-Desmarets, Fransız doktor.

Olivier Jules Richard, likenlerin anatomisi ve simbiyozu üzerine yayınlar yapan bir Fransız botanikçi, mikolog ve likenologdur.

<span class="mw-page-title-main">Adolphe Hercule de Graslin</span>

Adolphe Hercule de Graslin Fransız böcek bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Léon Dufour</span> Fransız bitkibilimci (1780-1865)

Léon Jean Marie Dufour Fransız tıp doktoru ve doğa bilimci.