İçeriğe atla

Jacques-François Blondel

Jacques-François Blondel

Jacques-François Blondel (d. 8 Ocak 1705 - ö. 9 Ocak 1774), Fransız mimar ve öğretmendir.[1] Uzun yıllar kendisine ait olan başarılı mimarlık okulunu yönettikten sonra, 1762'de Académie Royale d'architecture'da Mimarlık Profesörü olarak atandı ve Cours d'architecture ("Mimarlık Kursu", 1771-1777), 1675'te 17.yüzyılın sonlarında aynı görevi üstlenen ünlü aynı adı taşıyan François Blondel tarafından yayınlanan benzer başlıklı bir kitabın yerini almıştır.[2]

Kariyeri

Rouen'de doğdu, başlangıçta Rouen'in mimarı olan amcası Jean-François Blondel (1683-1756) altında eğitim almıştır. Jacques-François 1726'da Paris'teydi ve çalışmalarına rokoko bilgisi edindiği Gilles-Marie Oppenord ile devam etmiştir. Ayrıca Jean Mariette ile çalıştı ve ikincisinin L'Architecture françoise'sine (1727, 1738), yazar ve mimari oymacı olarak katkıda bulunmuştur. Blondel, rasyonel olarak sıralanmış zihni Fransız klasik geleneğini ve pratiğini pekiştiren muhafazakar ve kapsamlı bir mimar haline gelerek geliştirmiştir.[3]

İlk bağımsız yayını, 1737-1738'de Paris'te yayınlanan de la Distribution des Maisons de Plaisance, et de la Décoration des Edifices en General (Zevk Evlerinin Dağılımı ve Genel Olarak Binaların Dekorasyonu) adlı son derece etkili ansiklopedik çalışmadır. Özenle kazınmış 155 plaka içeriyordur. Dağıtım des Maisons de Plaisance ve diğer gravürlü çalışmaları, Fransalı Madam Elizabeth'in 1740'ta yayınlanan İspanyalı Dom Philippe ile düğününü kutlayan fêtes anısına festival kitabı için on üç gravür üretmek için bir komisyon çekmiştir.

Metz şehir meydanında inşa, Jacques-François Blondel'un işidir.

Aynı yıl Paris'te 1743'te Académie tarafından onaylanan École des Arts adlı özel okulunu açmıştır. Sonraki yıllarda onun söylemiyle: Boullée, Brongniart, Chalgrin, La Guêpière, Desprez, Wailly, Gondoin, Ledoux, Guimard ve Rondelet de onlarla: Anglo-İsveç Sir William Chambers ve Dane Caspar Frederik Harsdorff Neoklasisizm eve getirmek isteyen yabancılar ve kar mimarların uzun bir sıra vardır. "Blondel, on sekizinci yüzyılın en önemli Fransız mimarlık eğitimcisidir. Amacı, sivil yapılar için halihazırda uygulamada olan klasik ilkelere karşılık gelen iç mimarlık için tasarım ilkeleri oluşturmaktı " denmiştir.[4]

1764'te Blondel tarafından tasarlanan Metz'deki katedralin batı portalı 1887'de değiştirildi.

1752'den 1756'ya kadar yayınlanan dört ciltlik bir çalışma olan françoise, açık ve rasyonel mimarisinde, Paris'teki ve yakınındaki Fransız binalarının geçen yüzyılını ve daha fazlasını ele almıştır. Onları tarihsel bağlamlarına yerleştirdi ve aksi takdirde kaybolacak çok sayıda ayrıntılı bilgi sağlamıştır. Önsözde şunları; "hem profesyonel olmayan hem de sanatçı tarafından anlaşılmak amacıyla basit terimler ve popüler bir stil kullandım; mimarlık ile ilgili son kitapların ya kötü organize edildiğini ya da çok uzun olduğunu fark ettikten sonra" demiştir.[5] Başlangıçta sekiz cilt planladı, ancak sadece ilk dördü yayınlanmıştır. Çalışma onu resmi olarak bilgilendirdi; 1755 yılında Académie Royale d'architecture'a dahil edildi ve Louis XV'ye mimar olarak atanmıştır.[6]

Yürütülen çalışma organı küçüktü, çoğunlukla Duc De Choiseul Komisyonu'nun Komisyonu'ndaki Metz'de yürüttüğünü,[7] yaklaşımı şiddetle topraklanmış olsa da: Diderot'un Ansiklopédie için duvarcılıkta[8] yazmıştır. Mimarlık ve 1751 yılları arasında 1774 yılında yaklaşık 500 makale katkıda bulunmuştur.[9]

1762'de Académie'de Mimarlık Profesörü olarak atandı, kendi okulunu kapattı ve kapsamlı müfredatını Académie'ye tanıtmıştır. Onun Cours d'architecture ou traité de la décoration, distribution et constructions des bâtiments contenant les leçons données en 1750, et les années suivantes (1750'de verilen dersleri içeren binaların dekorasyonu, dağıtımı ve inşaatları ve sonraki yıllar hakkında mimarlık veya tez dersleri) 1771'de ortaya çıkmaya başladı ve 1777'de dokuz cilte koştu, her iki cilt metne bir tabak hacmi; son ciltler, öğrencisi Pierre Patte tarafından basın aracılığıyla görülmüştür. Mahkemeleri d'architecture (mimari) bazen "Grand Blondel", mimarisi Françoise'dan ayırt etmek için "Petit Blondel" olarak adlandırılır.[10] Blondel'in pratik, ansiklopedik yaklaşımı, rokoko aşırılıklarını görmezden gelen, lezzetle hayatta kalmış ve Fransız mimarlık eğitiminin ana akımında birkaç on yıl daha kalmıştır.

Kişisel yaşam

Blondel, 1729'da Marie Anne Garnier ile evlenmiştir. 1730'da doğan oğulları Georges-François Blondel, mimari bir gravürcü olmuştur. Ayrıca bir kızı Claudine Angelique vardır. İlk karısının 1755'te ölümünden sonra Jacques-François, 1760'ta Manon Balletti ile evlenmiştir. Daha sonra Paris şehri için mimar olan oğulları Jean-Baptiste Blondel, 1764 yılında doğmuştur. Son hastalığı sırasında Jacques-François, Louvre'daki sınıflarına götürülmesini istedi ve burada kitapları, mimari modelleri ve öğrencileri ile çevrili olarak ölmüştür.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Jacques-François Blondel". 13 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Jacques-François". 13 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "1911 Encyclopedia Britannica". 13 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  4. ^ "The Mark J. Millard architectural collection". 4 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Placzek, Adolf K., editor (1982). Macmillan Encyclopedia of Architects. New York: Collier Macmillan Publishing". 4 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Portrait de Robert de Cotte". 13 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "His classical colonnades and entrance portal for the Cathedral of Metz were replaced by more acceptable Gothic pastiches in the later nineteenth century, but Blondel's entrance survived long enough to be photographed (illustrated in Sturges 1952:18 fig. 4)". 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  8. ^ "Notices sur les auteurs des dix-sept volumes de". 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  9. ^ "Schwab, Richard N. (1984). Inventory of Diderot's Encyclopédie. VII. Inventory of the plates, with a study of the contributors to the Encyclopédie by John Lough. Oxford: The Voltaire Foundation at The Tayor Institution. ISBN 9780729403108". []
  10. ^ "Smith, Benjamin Eli (1918). The Century Cyclopedia of Names. New York: The Century Co". 4 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 
  11. ^ "Jacques". 13 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denis Diderot</span> Fransız Aydınlanma filozofu ve ansiklopedist

Denis Diderot, Fransız yazar ve filozof.

<span class="mw-page-title-main">Charles Texier</span> Fransız kaşif (1802-1871)

Félix Marie Charles Texier, Fransız mimar, arkeolog ve gezgin.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Deneuve</span> Fransız oyuncu (d. 1943)

Catherine Fabienne Dorléac ya da profesyonel olarak bilinen adıyla Catherine Deneuve ; d. 22 Ekim 1943, Paris), Fransız oyuncu. Jacques Demy, Roman Polanski, François Truffaut ve Luis Buñuel'in filmlerinde canlandırdığı soğuk sarışın karakterleriyle ünlenen Deneuve, zamanla Fransız sinemasının en ünlü oyuncularından biri haline geldi. Ablası Fransız oyuncu Françoise Dorléac, annesi ise Renée Simonot'dur. Sinema dışında ise modacı Yves Saint Laurent'ın defilelerinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques-André Naigeon</span> Fransız filozof (1738-1810)

Jacques-André Naigeon Fransız sanatçı ve ateist filozof. Encyclopédie'nin yazarları arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">François Jacob</span> Fransız biyokimyager (1920-2013)

François Jacob, Fransız biyolog. 1965 yılında Jacques Monod ve André Lwoff ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Quatremère de Quincy</span> Fransız siyasetçi (1755-1849)

Antoine Chrysostôme Quatremère de Quincy, Fransız yazar, arkeolog ve sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">École des Beaux-Arts</span>

École des Beaux-Arts tam adıyla École Nationale Supérieure Des Beaux-arts Paris'te 1671 yılında Académie Royale d’Architecture adıyla Jean-Baptiste Colbert tarafından kurulan güzel sanatlar okulu. 1793 yılında Académie Royale de Peinture et de Sculpture okuluyla birleştirilmiştir. Okul çizim, resim, heykel ve mimarlık gibi güzel sanat alanlarında eğitim vermektedir. 1935'ten itibaren okulun müfredatı Alman müfredatına yakınlık göstermektedir.

<i>Encyclopédie</i> 1751-1772 yılları arasında Paris, Fransada yayınlanan genel ansiklopedi

Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers Fransa'da 1751 ve 1772 arasında takviyeler, revize sürümler ve çeviriler ile birlikte geliştirilerek yayımlanan bir genel ansiklopedidir. Editörlüğü Denis Diderot ve Jean le Rond d'Alembert tarafından ortaklaşa yapılmıştır.

Avrupa genelinde de olduğu gibi Fransa’da mimarlık eğitimi 5 yıl sürmektedir ve Fransız Kültür ve İletişim Bakanlığı’na bağlı olan 20 adet mimarlık devlet yüksekokulunda verilmektedir. Bu yüksekokullar haricinde, Strazburg’da Uygulamalı Bilimler Devlet Enstitüsü ve Paris’te Mimarlık Özel Okulu da Kültür ve İletişim Bakanlığı tarafından denkliği tanınan mimarlık diploma belgesini sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Académie Royale des Beaux-Arts</span>

Académie Royale des Beaux-Arts - École supérieure des Arts de la Ville de Bruxelles (ARBA-ESA), Flemenkçe Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel, Belçika Krallığı döneminde Brüksel'de kurulan Belçika'daki sanat okulu. 1711'de kuruldu. Başlangıçta, belediye binasında tek bir odada yer alan okul, 1876 yılında Mimar Pierre-Victor Jamaer tarafından tamir edildiği Rue du Midi'de eski bir manastır ve yetimhaneye taşındı ve günümüzde hâlâ buradadır.

<span class="mw-page-title-main">Prix de Rome</span>

Prix de Rome veya Grand Prix de Rome, sanat öğrencileri için, öncelikle ressam ve heykeltıraşlara 1663'te Fransız Louis XIV döneminde yapılan yarışma ve sonucunda sağlanan burstur. Yarışmayı kazananlara, üç ila beş yıl arasında Roma'da kalmalarını sağlayan devlet bursu sağlanırdı. Yarışma, 1720'de mimari öğrencilerini, 1803'te müzik ve 1804'te gravür öğrencilerine sağlanacak şekilde genişletilmiştir. Bu prestijli olanak 1968'de Kültür Bakanı André Malraux tarafından kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Louis-François Cassas</span> Fransız ressam (1756-1827)

Louis-François Cassas, Fransız peyzaj ressamı, heykeltıraş, mimar, arkeolog ve antikacıdır. 15 yaşında "Ponts et Chaussés" ofisinde çalışan zanaatkâr babasının çıraklığını yapmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">François-Guillaume Ménageot</span> Fransız ressam (1744 – 1816)

François-Guillaume Ménageot, dini sahneleri ve Fransız tarihi sahnelerini resmeden Fransız ressamdı. François Boucher'ın (1703–1770) öğrencisiydi. Roma Grand Prix'sini kazandı ve Roma'daki Fransız Akademisi'nin bir yöneticisi, bir akademisyen ve bir Enstitü üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Patte</span> Fransız mimar (1723 – 1814)

Pierre Patte (1723-1814), 1777'de Blondel'un ölümünden sonra basın aracılığıyla gördüğü Cours d'architecture(Mimarlık kursları) adlı büyük Fransız mimarlık öğretmeni Jacques-François Blondel'un asistanı olan Fransız mimardır.

<span class="mw-page-title-main">Jean Rondelet</span> Fransız mimar (1743 – 1829)

Jean Rondelet, Fransız mimar ve mimarlık teorisyenidir. 42 yıl boyunca, 1770'ten 1812'ye kadar, kendini Paris Panthéon'una adamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de La Hire</span> Fransız matematikçi ve astronom (1640-1718)

Philippe de La Hire Fransız ressam, matematikçi, astronom ve mimardır. Bernard le Bovier de Fontenelle'e göre o "kendi başına bir akademi" idi.

<span class="mw-page-title-main">Charles de Brosses</span> Fransız yazar (1709 – 1777)

Charles de Brosses, comte de Tournay, baron de Montfalcon, seigneur de Vezins et de Prevessin, 18. yüzyılda yaşamış bir Fransız bilim adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuel Pontremoli</span> Fransız mimar (1865 – 1956)

Emmanuel Pontremoli Fransız mimar ve arkeolog.