İçeriğe atla

Jacobus Kapteyn

Jacobus Cornelius Kapteyn
Doğum19 Ocak 1851(1851-01-19)
Barneveld
Ölüm18 Haziran 1922 (71 yaşında)
Amsterdam
MilliyetHollanda
Mezun olduğu okul(lar)Utrecht Üniversitesi
ÖdüllerBruce Madalyası 1913
Kariyeri
DalıAstronomi

Jacobus Cornelius Kapteyn, (19 Ocak 1851, Barneveld, Gelderland – 18 Haziran 1922) Hollandalı astronomdur. En bilinen çalışması Samanyolu galaktik döngüsü için ilk kanıtların bulunmasıdır.

Kapteyn, Barneveld'de doğdu ve 1868 yılında matematik ve fizik okumak üzere Utrecht Üniversitesi'ne gitti. 1875 yılında bitirme tezini tamamladıktan sonra üç yıl Leiden Gözlemevi'nde çalıştı. Groningen Üniversitesi'nde astronomi ve kuramsal mekanik bölümünün ilk profesörü oldu ve 1921 yılında emekli olana kadar burada kaldı.

1896 ve 1900 yılları arasında gözlemevi eksikliğinden Ümit Burnu Kraliyet Gözlemevi'nde, güney yarımküre yıldızlarının fotoğrafik araştırmalarını yapan David Gill tarafından çekilen fotoğraf plakalarını ölçmek için gönüllü oldu. Bu işbirliğinin sonucunda Bonner Durchmusterung (BD) kataloğu yayımlandı. Bu katalogda güney yarımküredeki 454.875 yıldızın pozisyonları ve büyüklükleri yer aldı.

1897 yılında, yukarıdaki çalışmalarının bir parçası olarak Kapteyn Yıldızı'nı keşfetti. Bu yıldız, 1916 yılında Barnard Yıldızı keşfedilene kadar bilinen en yüksek özdevinime sahip yıldızdı.

1904 yılında yıldızların özdevinimlerini inceleyen Kapteyn, o zamanlarda sanıldığı gibi bunların rastgele olmadığını aksine bir düzen içinde olduğunu bildirdi. Yıldızların hareketlerinin çift yönlü olduğu varsayıldı. Kapteyn'in bu verileri daha sonra galaktik döngünün ilk kanıtları olarak kabul edildi.

1906 yılında, farklı yönlerdeki yıldız sayılarını kullanarak Galaksideki yıldız dağılımı hakkında büyük bir çalışma başlattı. Bu plan, 206 bölgedeki yıldızların görünen büyüklüğünü, hızlarını, tayf tiplerini ve özdevinimlerini ölçmeyi kapsamaktadır. Bu muazzam çalışma, astronomideki ilk koordineli istatistiksel analiz olarak kabul edilir ve yaklaşık 40'tan fazla rasathane bu çalışmaya dahil olmuştur.

1913 yılında James Craig Watson Madalyasıyla ödüllendirilmiştir. 1921 yılında yetmiş yaşında emekli olmuştur. Ancak öğrencilerinin ve Leiden Gözlemevi yöneticisi Willem de Sitter'in isteği üzerine tekrar Leiden Gözlemevi'ne döndü ve gözlemevinin çağdaş astronomi standartlarına yükseltilmesine yardımcı oldu.

Yaşamı ve çalışmaları 1922'de yayımlandı (First attempt at a theory of the arrangement and motion of the sidereal system). Bu çalışmada mercek şeklinde, yoğunluğu merkezden uzaklaştıkça azalan bir ada evren modeli tarifi yapılmaktadır. Bu model şimdi Kapteyn Evreni olarak bilinmektedir. O'nun modelinde galaksi, 40.000 ışık yılı büyüklüğünde düşünülmüş ve Güneş, nispeten merkeze yakın olarak (2.000 ışık yılı) gösterilmişti. Bu model yüksek galaktik enlemlerde geçerliydi ama yıldızlararası soğurma bilgisinin eksikliği nedeniyle galaktik düzlemde başarısız oldu.

Başarılar

Wikimedia Commons'ta Jacobus Kapteyn ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur. Ödüller

  • Kraliyet Astronomi Derneği Altın Madalyası (1902)
  • James Craig Watson Madalyası (1913)
  • Bruce Madalyası (1913)

Adını alanlar

  • Ay krateri Kapteyn (krater)
  • Asteroit 818 Kapteynia
  • Kapteyn Yıldızı
  • Groningen Üniversitesi'ndeki Kapteyn Astronomi Enstitüsü
  • La Palma'daki Jacobus Kapteyn Teleskobu (JKT).

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gözlemsel astronomi</span>

Gözlemsel astronomi astronomi bilimlerinin, teorik astrofizikten farklı olarak veri almayla ilgilenen bir dalıdır. Ana olarak fiziksel modellerin ölçülebilir içeriklerini bulmaya dayanır. Uygulama olarak, Teleskop ve diğer astronomi araç gereçleri kullanılarak gökcisimlerinin gözlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Henrietta Swan Leavitt</span> Amerikalı gökbilimci (1868 – 1921)

Henrietta Swan Leavitt, Sefe değişeni yıldızları'nın aydınlatma güçleri ve periyotları arasındaki ilişkiyi bulan, Amerikalı astronom. Radcliffe Üniversitesi mezunu olan Leavitt, 1893'te Harvard Üniversitesi Gözlemevi’nde kompüter olarak çalışmaya başlamıştır. Görevi, yıldızların parlaklığını ölçmek ve kataloglamak amacıyla fotoğrafik plakaları incelemekti. Hayatta olduğu süre içinde çok fazla tanınmasa da, astronomların dünya ile uzak gökadalar arasındaki mesafeyi ölçebilmeleri ilk olarak Leavitt'in keşfi sayesinde mümkün olmuştur. Yaptığı keşif hakkında Henrietta Swan Leavitt, “Maksima ve minimaya karşılık gelen iki nokta dizisi arasında düz bir çizgi çizilebilir; bu da değişenlerin parlaklığı ve periyotları arasında basit bir ilişki olduğunu göstermektedir,” demektedir. Leavitt'in ölümünden sonra, Edwin Hubble, Sefe yıldızlar arasındaki aydınlatma gücü-periyot ilişkisini, ilk kez astronom Vesto Slipher tarafından Lowell Gözlemevi'nde ölçülen spektral değişimler ile birlikte kullanmış; ve evrenin genişlediğini belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pieter Zeeman</span> Hollandalı fizikçi

Pieter Zeeman, 1902'de Hendrik Lorentz ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ni kazanmış, Zeeman efektinin teorisyeni, Hollandalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Grant Aitken</span> Amerikalı gökbilimci (1864 – 1951)

Robert Grant Aitken Amerikalı gökbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Sisamlı Aristarkus</span> Yunan astronom ve matematikçi (MÖ 310 - yak. 230)

Aristarkus, Yunan gökbilimci ve matematikçi. Sisam adasında doğdu. Evrenin merkezine dünyayı değil de güneşi koyan günmerkezlilik inanışının bilinen ilk savunucularındandı. Pisagor'dan ve Filolaos'dan etkilendi. Her ikisi de güneşi merkeze koymalarına rağmen, gezegenlerin diziliş sırası açısından Filolaos'dan farklı görüşlerde oldu. Onun astronomik fikirleri 1800 yıl boyunca geçerliliğini sürdüren Aristo ve Batlamyus'un yermerkezli teorileri karşısında rağbet görmedi, ta ki Kopernik, Kepler ve Newton'un buluşlarına kadar. Ay'daki Aristarkus Krateri'ne onun adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heike Kamerlingh Onnes</span> Hollandalı fizikçi

Heike Kamerlingh Onnes, Nobel ödüllü Hollandalı fizikçi. Soğutma teknikleri ve malzemelerin yaklaşık mutlak sıfıra kadar soğutulduğunda nasıl davrandığı konularında araştırmalar yapmıştır. Onu Süperiletkenlik olgusunu araştırmaya sevk eden en önemli olay 1908 yılında 0,9 K'de helyumu sıvılaştırmayı başarmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Frits Zernike</span>

Frits Zernike, 1953 yılında kendi buluşu olan Faz kontrast mikroskobu ile Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Hollandalı fizikçi. Keşfettiği mikroskop iç hücre yapısını incelerken, hücreleri boyalama yaparak öldürmeden rahatça çalışılmasına olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Astronomi tarihi</span>

Astronomi, kökenleri tarih öncesi dönemin dini, mitolojik, kozmolojik, takvimsel, astrolojik inanç ve uygulamalarına dayanan, antik çağlara kadar uzanan en eski doğa bilimlerinden biridir. Bunların izleri, uzun süre halk ve devlet astronomisi ile iç içe geçmiş bir disiplin olan astrolojide hala görülmektedir. Astronomi ve astroloji, Avrupa'da 1543 yılında başlayan Kopernik Devrimi sırasında tam olarak ayrılmamıştır. Bazı kültürlerde astronomik veriler astrolojik tahminler için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">William Wallace Campbell</span> Amerikalı gökbilimci (1862 – 1938)

William Wallace Campbell, spektroskopi alanında uzmanlaşmış Amerikalı astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Ejnar Hertzsprung</span>

Ejnar Hertzsprung Danimarkalı astronom ve kimyager. Hertzsprung-Russell diyagramı keşfi ile tanınmaktadır.

Vesto Melvin Slipher Amerikalı astronom.

<span class="mw-page-title-main">Otto Struve</span> Ukraynalı-Amerikalı astronom

Otto Struve, Ukraynalı–Amerikalı bir astronomdur. Rusçada, adı bazen Otto Lyudvigovich Struve olarak geçmektedir; ancak hayatının çoğunluğunu geçirdiği ve tüm bilimsel kariyerini yaptığı yer Amerika Birleşik Devletleri'dir. Struve ailesi'nin ünlü astronomlarıyla aynı ailedendir; Ludwig Struve'ün oğlu, Otto Wilhelm von Struve'ün torunu ve Friedrich Georg Wilhelm von Struve'ün büyük torunudur. Aynı zamanda Karl Hermann Struve'ün yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Egbert Adriaan Kreiken</span>

Egbert Adriaan Kreiken, Hollandalı astronom, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Walter Baade</span> Tanınmış kişi

Wilhelm Heinrich Walter Baade, 1931-1959 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışan Alman bir astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Laura Ferrarese</span>

Laura Ferrarese, FRSC, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi'nde çalışan bir uzay bilimi araştırmacısıdır. Birincil çalışması, Hubble Uzay Teleskobu ve Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu verileri kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Geller</span> Amerikalı gökbilimci

Margaret J. Geller, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde Amerikalı bir astrofizikçidir. Çalışmaları, yakın evrenin öncü haritalarını, galaksiler ve çevreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve evrendeki maddenin dağılımını ölçmek için yöntemlerin geliştirilmesini ve uygulanmasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">William Huggins</span>

Sör William Huggins LN BN RS, eşi Margaret Lindsay Huggins ile birlikte astronomik spektroskopide öncü çalışmaları ile tanınan İngiliz bir gökbilimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Gerard Kuiper</span> Hollandalı-Amerikalı gökbilimci (1905 – 1973)

Gerard Peter Kuiper, Hollandalı astronom, gezegen bilimci ve yazardır. Kuiper kuşağı adı verilen kuşağın isim babasıdır. Genellikle Güneş Sistemi hakkında yaptığı çalışmalar ve keşiflerle tanınır. Hatta gezegen biliminin babası olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Leiden Gözlemevi</span> Hollandanın Leiden kentindeki astronomik gözlemevi

Leiden Gözlemevi Hollanda'da bulunan Leiden Üniversitesi'nin astronomi enstitüsüdür. 1633 yılında Willebrord Snellius'un çeyreğini barındırmak için kurulan bu gözlemevi, dünyadaki en eski faaliyet gösteren üniversite gözlemevidir ve hala mevcut olan tek eski gözlemevi Vatikan Gözlemevi'dir.