İçeriğe atla

Jacob Grimm

Jacop Grimm
Grimm Kardeşler'den Jacop Grimm (sağda), Wilhelm Grimm (solda). Portre: Elisabeth Maria Anna Jerichau-Baumann - 1855
DoğumJacob Ludwig Carl Grimm
4 Ocak 1785(1785-01-04)
Hanau, Hessen
Ölüm20 Eylül 1863 (78 yaşında)
Berlin, Prusya
MeslekYazar
İkametPrusya
MilliyetAlman
VatandaşlıkPrusya
TürMasal

Jacob Ludwig Karl Grimm (d. 4 Ocak 1785; Hanau, Hessen - ö. 20 Eylül 1863), Berlin), Alman dil bilimci, filolog, hukukçu ve halk bilimci.

Jacob Grimm, hukukçu olmanın yanı sıra Alman dil bilimci ve edebiyat bilimcidir. Ayrıca Alman Dil ve Edebiyat Bilimi ve Alman Arkeolojisi'nin kurucusu olarak kabul edilir.

Onun özgeçmişi ve eserleri, kendinden bir yaş küçük olan kardeşi Wilhelm Grimm ile bağdaştırılmıştır. Bundan dolayı bu iki kardeş, Grimm Kardeşler olarak adlandırılır.

Yaşamı

Jacob Grimm, 4 Ocak 1785'te Hessen eyaletinin Hanau şehrinde doğdu. Gençlik dönemini babasının memur olarak çalıştığı Steinau'da geçirdi. 1798 yılında kardeşi Wilhelm ile Kassel'deki Friedrich Lisesi'ne gitti. Jacob, 1802 yılında Marburg Philipps Üniversitesi'ne kaydını yaptırdı ve bu üniversitede ünlü bir Roma Hukuku uzmanı olan Friedrich Carl von Savigny'nin derslerinden ilham aldı ve daha sonraki Deutsche Grammatik (Almanca Dilbilgisi) eserinin önsözünde, bilim bilinci kazandırdığı için Savigny'ye teşekkür etti. Johann Friedrich Ludwig Wachler'in dersleriyle beraber Yasa Tarihi Araştırmaları yaparken Alman Dili ve Edebiyatı'nın Gelişimi üzerine yaptığı çalışmalar ile dikkat çekmeye başladı. Savigny, bilimsel araştırmalar için (Orta Çağ'daki Roma hukuku üzerine ders vermek için) 1804 yılında Paris'e gittiğinde yerini Grimm'e bırakmıştır. Bir süre sonra hukuk çalışmaları, Jacob Grimm üzerindeki etkisini kaybetti. Sonrasında Eski Alman Edebiyatı'na yöneldi ve bu edebiyat üzerine çalışmalar yaptı. 1805 yılının Eylül ayında, annesinin yaşadığı yer olan Kassel'e geri döndü. Kassel'e geri dönmesiyle beraber Savaş Heyeti tarafından göreve getirildi. Ancak bir yıl sonra görevi terk etmek zorunda bırakılarak makamından uzaklaştırılmıştır.

Annesinin ölümünden sonra 1808 yılında Jacob Grimm, ailenin diğer üyelerinin geçimini ve sorumluluğunu üstlendi. Vestfalya Krallığı'nın bünyesinde olan Jerome Bonapartes Kütüphanesi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Ayrıca 1809 yılının Şubat ayında Devlet Konseyi Üyeliği'ne atandı. İşinden arta kalan zamanlarında Eski Alman Nazımları ve Dil'i üzerine çalışmalar yürüttü.

1806 yılından itibaren kardeşi Wilhelm ile diyar diyar gezerek masallar topladılar. Günümüzde bu masallar, üzerinde düzenlemeler yapılarak yayımlanmaktadır. Hessen Prensi'nin bölgeyi tekrar ele geçirmesiyle Grimm, kütüphanecilik görevini kaybetti; ancak yeni Prens tarafından diplomatik görevlere atandı. 1814–15 yılları arasında Viyana Kongresi’nde Elçilik Sekreteri olarak görüşmelerde aktif bir rol oynadı. Kısa bir süreliğine Paris’te, Hessen ve Prusya’ya ait kıymetli sanat eşyaların iadesi için gerekli anlaşmalarda görev aldı.

Bu süreçte Grimm, Slav dillerine merak sardı ve bu diller üzerine çalışmalara başladı. 1815 yılında sadece Edebiyat Tarihi ve Dilbilimi çalışmak uğruna diplomatlık görevine kendi isteğiyle son verdi. Bir yıl sonra Kassel Kütüphanesi’nde tekrar görev aldı. (kardeşi de elçilik görevine atanmıştır). 1829 yılında çalıştığı bölümdeki amirinin ani ölümüyle, Grimm bir üst makama getirildi. 1830 yılında Göttingen Üniversitesi’nde profesör oldu.

1837 yılında Hannover Kralı’nın isteğiyle memurluk görevi yükseltilince ülkede dikkat çeken ve bilinen bir kişi oldu. 1841 yılında Prusya Kralı IV. Friedrich Wilhelm’in çağrısı üzerine Berlin’e gitti ve burada Hukuk Akademisi’nin bir üyesi olarak dersler verdi. 1846–47 yıllarında Alman Meclisi’nde sözü geçen bir insan olarak görev aldı. 1848 yılında ise Frankfurt Meclisi’nde vekil oldu.

Grimm, ölümüne kadar Friedrich Wilhelm Üniversitesi’nde 20 yılı aşkın süre ders verdi. Bu üniversitede kardeşiyle beraber Luther’den Goethe’ye kadar geçen dönemdeki eserlerin sözcük dağarcığını inceleyerek "Deutsches Wörterbuch" (Almanca Sözlük) üzerine çalışmalar yürütmüşlerdir.

Kardeşi Wilhelm ile Alman Arkeoloji Bilimi, Dilbilimi ve Dil- Edebiyat Bilimi’nin kurucuları olarak kabul edilir. Ayrıca Karl Lachman’nın araştırmalarına fayda sağlayan Eski Alman Edebiyatı’nın Stoklaması’nın yanı sıra Ortaçağ Alman Edebiyatı üzerine katkıları da önemsenemez.

Pozisyonunun yaptırım gücü ile Grimm, bütünüyle saldırgan ve zıt bir yönde ilerlemiştir, dolayısıyla rakipleri, tartışmaların yanı sıra ona karşı kişisel karalama çalışmaları yürütmüşlerdir. Grimm kardeşler daha çok “Çocuk - Ev Masalları“ ve “Alman Sözlüğü” ile tanınmıştır. Jacob Grimm 1822 yılında bu güne kadar "ünsüz değişmesi" olarak adlandırılan kuramı, Alman Dili için Fonetik Kanunu olarak formüllendirmiştir. Anglosakson ülkelerinde insanlar Grimm Kanunları'nın etkisinde konuşurlar. Jacob Grimm, “Frucht” isimli makalesini yazdığı dönemde 20 Eylül 1863 tarihinde öldü. Cenazesi, ölümünün hemen ardından Berlin- Schönberg'deki St-Matthaus Kilisesi'ne defnedildi.

Geride bıraktığı mirası (örneğin kişisel notları ile kitaplığı) Berlin Devlet Kütüphanesi'nde veya Prusya Kültür Sarayı'nda sergilenmektedir. Erkek yeğeni Herman Grimm, diğer eşya ve kalıntılarını Kassel Grimm Kardeşler Müzesi gibi arşivlere vermeyi uygun görmüştür. Böylelikle burası Jacob Grimm Okulu olarak adlandırılmıştır.

Eserleri

  • Alman Grameri, 1819
  • Almanca Eski Hukuk Eserleri, 1828
  • Almanca Sözlük, 1838 ff.
  • Alman Mitolojisi. Eksiksiz Eser. Marix Verlag: Wiesbaden 2007, ISBN 978 – 386539–1438.
  • Eski Alman Ustalık Edebiyatı Üzerine, Göttingen 1811
  • Wilhelm Grimm ve Arkeoloji Üzerine Konuşma, Berlin 1863

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Engels</span> Alman filozof (1820–1895)

Friedrich Engels, Alman sosyalist, filozof, tarihçi ve siyaset bilimcidir. Aynı zamanda, iş insanı olan Engels'in babasının Salford, Birleşik Krallık, Prusya'nın Barmen şehrinde büyük tekstil fabrikaları vardı. Karl Marx ile birlikte Marksizm'in kurucusu sayılan Engels "ilk marksist" olarak tanımlanmıştır. 1845 yılında kendi gözlem ve araştırmalarına dayanan "1844 Yılında İngiltere'de İşçi Sınıfının Koşulları" isimli yapıtı yayınlanmıştır. Karl Marx'la beraber "Komünist Manifesto"'yu (1848) yazarak komünist kuramın geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Sonrasında Karl Marx'a maddi destek sağlayarak "Das Kapital" için yaptığı araştırmalara yardımcı olan Engels, Karl Marx öldükten sonra onun önemli sayılan eserlerinden Das Kapital'in son iki cildini tamamlamıştır. Ayrıca daha sonra Artı-Değer Teorileri ve Kapital'in 4. cildi olarak Karl Kautsky tarafından basılan Marx'ın notlarını düzenlemiştir. 1884 yılında, Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni isimli kitabı yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Hesse</span> İsviçreli yazar ve ressam

Hermann Karl Hesse, İsviçreli yazar ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Rapunzel</span> Alman peri masalı

Rapunzel; Alman edebiyatının önemli hikâye ve masal yazarlarından Grimm Kardeşlerin aynı adlı masalının ana kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Radlov</span> Alman asıllı Rus doğubilimci ve Türkolog

Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff, Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bunsen</span>

Robert Wilhelm Bunsen Eberhard, özellikle mineralojik ve analitik kimya üzerine çalışmış Alman kimyagerdir. Gustav Robert Kirchoff ile beraber sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur. Fotokimyaya öncülük eden Bunsen, bir deney esnasında koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Kleist</span>

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist, Alman şair, tiyatro oyunu, öykü, hikâye yazarı, yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm von Humboldt</span> Alman eğitimci, filozof ve yazar (1767-1835)

Friedrich Wilhelm Christian Carl Ferdinand von Humboldt, Alman filozof, dilbilimci ve devlet adamı. Berlin Üniversitesi'nin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Grimm Kardeşler</span>

Grimm Kardeşler: Jacob Grimm (1785-1863) ve Wilhelm Grimm (1786-1859), tanınmış iki Alman masal yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">August Wilhelm Schlegel</span> Alman yazar (1767-1845)

August Wilhelm Schlegel, Alman edebiyat tarihçisi, çevirmen, yazar, felsefeci ve Hint kültürü (Hindoloji) uzmanı. Alman romantizm akımının kurucuları arasında sayılır. Kardeşi Friedrich ile birlikte Novalis, Ludwig Tieck ve Friedrich Wilhelm Joseph Schelling gibi dönemin üst düzey edebiyatçılarını bir araya getiren August Wilhelm Schlegel, 19. yüzyıl boyunca etkili olacak, ilerleyen yıllarda da taraftar bulacak bir edebi akımın gelişmesine katkı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph von Eichendorff</span> Yazar

Joseph Karl Benedikt "Freiherr" von Eichendorff, Alman romantizminin önemli temsilcilerinden Alman şair ve yazar. Almancanın bugün dahi en çok okunan şairlerinden biridir. Ancak Aus dem Leben eines Taugenichts başlıklı nesir hikâyesi de, bugün Almanca edebiyatın temel eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Humboldt Üniversitesi</span> Almanya, Berlinde kurulu devlet üniversitesi

Berlin Humboldt Üniversitesi, Almanya'nın başkenti Berlin'deki 4 üniversite arasında en eski üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Carl von Savigny</span> Alman hukukçu

Friedrich Carl von Savigny, Alman hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Giritli Ali Aziz Efendi</span> Türk diplomat, büyükelçi, yazar ve şair.

Giritli Ali Aziz, Türk diplomat, büyükelçi, yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Grimm</span>

Wilhelm Karl Grimm, Alman edebiyatçı. Alman Dili ve Edebiyatı bilimcisidir. Alman hikâye ve efsanelerini derlemesiyle tanınır. Biyografisi ve eserleri kendisinden bir yaş büyük abisi Jacob ile benzeşik olduğu için her daim Grimm Kardeşler olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kassel Üniversitesi</span>

Kassel Üniversitesi , 1971 yılında Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Kassel şehrinde kurulan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Gelnhausen</span>

Gelnhausen, Almanya'da Hessen eyaletinde yer alan bir şehirdir. Nüfusu 31 Aralık 2010 sayımlarına göre 21,510 kişidir.

Ormandaki Ev, Grimm Masalları'nın 1840 yılındaki 4.baskısının 169. bölümünde bulunan bir masaldır.

Wilhelm Friedrich Carl Giese, Alman Türkolog ve Osmanlı tarihçisidir. 1870'te günümüzde Polonya sınırlarında kalan Stargard da dünyaya geldi. Greifswald Üniversitesi'nde ilahiyat ve Doğu dilleri bölümünü bitirdi ve 1894'te Wilhelm Ahlwardt'ın yanında eski Arap şiiri üzerine doktora yaptı. 1899'da Georg Jakob'un tavsiyesi ile Türkoloji'ye yöneldi ve 1905'e kadar İstanbul'daki Alman Lisesi'nde başöğretmenlik görevini yürüttü. Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde, yörükleri dinleyerek ağız araştırmaları yaptı ve çeşitli türkü sözleri derlemeleri hazırladı. Ülkesine döndükten sonra Greifswald'da lise öğretmenliği yaptı ve ardından üniversiteye geçerek doçent oldu. 1907'de Berlin'deki Seminar für orientalische Sprachen'de Karl Foy'un yerine Türk dili profesörü olarak atandı. 1907'de derlemelerin olduğu Erzählungen und Lieder aus dem Vilajet Qonjah adlı kitabı yayımlandı. Yüzbaşı rütbesiyle 1914-1915 yıllarında orduda görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Jakob Steiner</span> İsviçreli matematikçi (1796-1863)

Jakob Steiner, özellikle geometri alanında çalışan İsviçreli bir matematikçiydi. Çalışma alanlarını Öklid geometrisi, Projektif geometri ve Sentetik geometri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Wilhelm (Brandenburg elektörü)</span>

Georg Wilhelm, Brandenburg elektörü ve Prusya düküydü. Brandenburg elektörü Johann Sigismund ve Prusyalı Anna'nın oğludur. Kendisinden sonraki elektör ve dük Friedrich Wilhelm'in babasıdır.