İçeriğe atla

Jacob Berzelius

Jacob Berzelius
Doğum10 Ağustos 1779(1779-08-10)
Väversunda, Östergötland, İsveç
Ölüm7 Ağustos 1848 (68 yaşında)
Stockholm, İsveç ve Norveç Birliği
Milliyetİsveçli
Mezun olduğu okul(lar)Uppsala Üniversitesi
Tanınma nedeniAtom ağırlığı
Kimyasal gösterim
kataliz
Silisyum
Selenyum
Toryum
Seryum
ÖdüllerCopley Madalyası (1836)
Kariyeri
DalıKimya
Çalıştığı kurumKarolinska Institute
Doktora
danışmanı
Johann Afzelius
Doktora öğrencileriJames Finlay Weir Johnston · Heinrich Rose · Friedrich Wöhler · Nils Gabriel Sefström
İsveç Akademisi Üyesi
(Koltuk No. 5)
Görev süresi
20 Aralık 1837 - 7 Ağustos 1848
Yerine geldiğiCarl von Rosenstein
Yerine gelenJohan Erik Rydqvist

Jöns Jacob Berzelius (İsveççe telaffuz: [jœns ˈjɑ̌ːkɔb bæˈʂěːlɪɵs];[1] 20 Ağustos 1779 Östergötland- 7 Ağustos 1848 Stockholm) bugünkü modern kimyasal notasyonu keşfeden, John Dalton, Antoine Lavoisier, Robert Boyle gibi kimyacılarla birlikte modern kimyanın babası sayılan kimyager.

Berzelius, Östergötland'ın bir kasabası olan Väversunda'da doğdu. Akrabalarını küçük yaşta kaybetti. Eğitim hayatı Linköping'te başladı ve Katedralskolan'da son buldu. Uppsala Üniversitesi'nden tıp doktoru unvanıyla 1801 yılında mezun oldu. Ardından, Anders Gustaf Ekerberg adındaki bir kimyagerin yanında staj yapmaya başladı. Bu da onu kimya bilimine iten nedenlerden biridir.

1807 yılında ise Berzelius, kimyager ve ecza profesörü olarak Karolinska Enstitüsü'nden mezun oldu.

Silisyum'un ilk keşfi 1824 yılında Berzelius tarafından gerçekleştirilmiştir. Bundan önce de kullanılıyor ama adı cismi belli olmuyordu.

1835 yılında Elisabeth Poppius ile evlendi. 1836 yılında Copley Madalyası ödülüne layık görüldü ve bu ödülü aldı.

7 Ağustos 1848 tarihinde, İsveç'in başkenti olan Stockholm'de öldü.

Berzelius; polimer, izomer, allotrop gibi kavramları bilim dünyasına kazandıran kişi olarak da hafızalara kazınmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ KI:s grundare Jöns Jacob Berzelius (İsveççe). Karolinska Institute. 9 Eylül 2013. Etkinlik zamanı: 00:42. 21 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2019YouTube vasıtasıyla. 

Konuyla ilgili okumalar

Dış bağlantılar

Kültürel görevleri
Önce gelen:
Carl von Rosenstein
İsveç Akademisi,
Koltuk No. 5

1837–48
Sonra gelen:
Johan Erik Rydqvist

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stockholm</span> İsveçin başkenti

Stockholm (

<span class="mw-page-title-main">Silisyum</span> sembolü Si, atom numarası 14 olan element

Silisyum, yeryüzünde en çok bulunan elementlerden biridir. Atom numarası 14'tür. "Si" simgesi ile gösterilir. Oda sıcaklığında katı hâldedir. Yarı iletken özelliğe sahip oluşu ve doğada, ormanlarda, doğal yaşam alanlarında çok bulunması, transistör, diyot ve elektronik hafızalarda kullanılabilmesinin pratik ve hızlı oluşu, entegre devrelerin ve bilgisayarların silisyum teknolojisi ile inşa edilmesini sağlamıştır. "Silikon Vadisi" ismi, silisyumun bilgisayar teknolojilerindeki bu yaygın kullanımından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karbondisülfür</span>

Karbondisülfür, formülü CS2 olup, yanabilen, hemen hemen renksiz olan, oldukça zehirli bir sıvı. Genel kanıya göre inorganik bileşik olarak kabul edilir. Ticari karbondisülfürün kokusu safsızlık kaynaklı olup, çürük lahana veya yumurta kokusuna benzerken saf karbondisülfürün kokusu etere benzer. Karbondisülfür -108,6 °C'de donar, 46,3 °C'de kaynar. Yoğunluğu 1,261 g/cm³'tür. Suda az çözündüğü hâlde alkol, eter ve karbon tetraklorürde çok çözünür.

<span class="mw-page-title-main">Sarpedon</span>

Yunan Mitolojisinde, Sarpedon, Zeus'un Truva tarafında savaşmış olan oğluydu. Her ne kadar Ilyada'da, Zeus ve Laodamia'nın oğlu olsa da, daha sonraki standart revizyonda, Zeus ve Europa'nın oğlu ve Minos'un ve Rhadamanthys'in kardeşidir. Diğer taraftan, bazı kaynaklarda Truva'da savaşmış olan Sarpedon, Minos'un kardeşi olan Sarpedon'un torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç</span> Eurovision şarkı yarışmasında İsveç

İsveç, ilk katıldığı 1958 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 64 kez katılmıştır. Ülke sadece üç kez yarışmaya katılmamıştır. 1959'dan bu yana, İsveç'in katılımcısı, 1967'den beri Melodifestivalen olarak bilinen, her yıl televizyonda yayınlanan bir yarışma aracılığıyla seçilmektedir. İsveç, 1997 yılında ilk defa Televoting oylaması kullanan beş ülkeden biri olmuştur. İsveç yarışmaya yedi kez ev sahipliği yapmıştır: üç kez Stockholm'de, üç kez Malmö'de ve bir kez Göteborg'da (1985).

<span class="mw-page-title-main">Jacob Abbott</span> Amerikalı çocuk kitabı yazarı (1803 – 1879)

Jacob Abbott Amerikalı çocuk kitapları yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Karolinska Enstitüsü</span>

Karolinska Enstitüsü,, İsveç'te 1810'da kurulan eğitim kurumu, Avrupa'nın en büyük ve en prestijli tıp üniversitelerinden biridir. Ana kampüsü Stockholm kentinin Solna ilçesinde bulunuyor, ikinci bir kampüsü ise Stockholm'ün güneyindeki Huddinge ilçesinde, Flemingsberg'in içindedir. Bu kurum fizyoloji ve tıp alanındaki olağanüstü başarılarına göre kişiler veya kuruluşlara Nobel Ödülü'nü vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Madrid Skilicis</span>

Madrid Skilicis Kroniği 811 yılında I. Nikiforos'un ölümünden sonra 1057 yılında VI. Mihail'in görevden alınmasına kadarlık bir tarihi içeren İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı eserinin çok zengin resimler içeren el yazmasıdır. El yazması 12. yüzyılda Sicilya'da üretilmiştir ve şu anda Madrid'de Biblioteca Nacional de España'da MS Graecus Vitr. 26-2 envanter numarası ile muhafaza edilmektedir. Bu eser Madrid Skilicis, Codex Græcus Matritensis Ioannis Skyllitzes ya da Skyllitzes Matritensis olarak bilinmektedir. Yunan Vakanüvisin günümüze ulaşan resimli tek el yazmasıdır ve 574 minyatür içerir.

<span class="mw-page-title-main">Amos Eaton</span> Amerikalı bitkibilimci (1776 – 1842)

Amos Eaton, Amerikalı botanikçi, jeolog ve eğitimci. Eaton, "bilimin yaşamın ortak amaçlarına uygulanması için" Stephen van Rensselaer III ile birlikte 1824'te Rensselaer Okulu'nu kurdu. Eserleri herkesin okuyabileceği bir üslupla yazılmıştı. Kurduğu botanik eğitim laboratuvarı, ülkede türünün ilk örneğiydi. Eaton'ın dersleri ve yazıları, ayrıca deneysel felsefe üzerine halka açık konuşmaları kadınlar başta olmak üzere çok sayıda insana ilham verdi. 1842'deki ölümüne kadar Rensselaer'de kıdemli profesör olarak görev yaptı. Bitki bilim mahlası Eaton'dur.

<span class="mw-page-title-main">Graeae</span>

Graeae, Yunan mitolojisinde Gri Kardeşler ve Phorcides olarak da adlandırılan Graeae, aralarında bir göz ve bir diş paylaşan üç kız kardeşlerdir. İsimleri Deino, Enyo ve Pemphredo idi.

<span class="mw-page-title-main">Elektra (Ülker)</span>

Yunan mitolojisinde Elektra, Atlas ve Pleione'nin yedi kızı olan Pleiades'ten biridir. Semadirek adasında yaşamıştır. Zeus'tan Dardanos ve Iasion adında iki oğlu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mali sosyoloji</span> Kamu maliyesi sosyolojisi

Mali sosyoloji kamu maliyesinin, özellikle vergi politikasının sosyolojisidir. Bir alan olarak, vergilendirmeye uyumu belirleyen kültürel ve tarihi faktörler de dahil olmak üzere vergilendirmenin vatandaşlar ve devlet arasında oluşturduğu ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Joseph Schumpeter'in 1918 tarihli çalışması "Vergi Devletinin Krizi" mali sosyolojinin kurucu metnidir, ancak Schumpeter bu terimi Avusturyalı sosyolog Rudolf Goldscheid'in 1917 Almanca: Staatssozialismus oder Staatskapitalismus("Devlet Sosyalizmi veya Devlet Kapitalizmi") eserinden ödünç almıştır. 1990'lardan bu yana, "yeni mali sosyoloji", modernitenin ortaya çıkışının sadece bir sonucu değil, bir nedeni olarak vergilendirmenin temel rolünü analiz eder.

<span class="mw-page-title-main">Johan August Arfwedson</span>

Johan August Arfwedson, 1817'de lityum kimyasal elementini izole bir tuz olarak keşfeden İsveçli bir kimyagerdir.

Mentor, Yunan Mitolojisi'nde aşağıdaki karakterlerle ilişkilendirilir;

<span class="mw-page-title-main">Antoine Baumé</span> Fransız kimyager (1728 – 1804)

Antoine Baumé, Fransız kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Fulhame</span> İngiliz kimyager ve yazar

Elizabeth Fulhame (İngiltere), kataliz kavramını icat eden ve fotoredüksiyonu keşfeden ilk İngiliz kimyagerdir. Fulhame, "modern kimyanın ilk solo kadın araştırmacısı" olarak tanımlanır.

Toprak, Antik Yunanlılar tarafından "o zamanlar mevcut olan ısı kaynakları tarafından daha fazla değiştirilemeyen maddeler" olarak tanımlanmıştır. Alüminyum oksit ve magnezyum oksit gibi çeşitli oksitlerin toprak elementi olduğu düşünülüyordu. Beril toprağı ve zirkon toprağı gibi gerçek topraklar ile kireç toprağı ve barit toprağı gibi alkali topraklar arasında bir ayrım yapılmıştı. Bu maddeler saf maddeler yani element olarak kabul edilmişti. Fransız kimyager Antoine Laurent de Lavoisier daha sonra bunların muhtemelen oksijen ile o zamanlar hala bilinmeyen bazı metalik elementler arasındaki bileşikler olduğu sonucuna vardı.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustaf Mosander</span>

Carl Gustaf Mosander İsveçli bir kimyagerdir. Nadir toprak elementleri olan lantan, erbiyum ve terbiyumu keşfetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Hisinger</span>

Wilhelm Hisinger, 1807'de Jöns Jakob Berzelius ile koordineli çalışarak, elektrolizde herhangi bir maddenin her zaman aynı kutba gittiğini ve aynı kutba çekilen maddelerin başka ortak özelliklerinin de olduğu kaydeden İsveçli fizikçi ve kimyagerdir. Bu, cisimlerin kimyasal ve elektriksel doğaları arasında en azından niteliksel bir korelasyon olduğunu gösterdi.