İçeriğe atla

JabRef

JabRef
Linux'ta JabRef 5.9
Orijinal yazar(lar)Morten O. Alver, Nizar N. Batada, vd.
Geliştirici(ler)JabRef takımı[1]
İlk yayınlanma29 Kasım 2003 (20 yıl önce) (2003-11-29)
Güncel sürüm5.15[2] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 10 Temmuz 2024 (3 ay önce) (10 Temmuz 2024)
Programlama diliJava
İşletim sistemiWindows, macOS, Linux
Boyut180 MB
Erişilebilirlik23 dil
Diller listesi
deeBrezilya Portekizcesi, Çince (basitleştirilmiş), Çince (klasik), Danca, Felemenkçe, İngilizce, Farsça, Fransızca, Almanca, Yunanca, Endonezce, İtalyanca, Japonca, Korece, Norveççe, Lehçe, Portekizce, Rusça, İspanyolca, İsveççe, Tagalog, Türkçe, Vietnamca
TürKaynak yönetimi
LisansMIT Lisansı
Resmî sitesijabref.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

JabRef, açık kaynak, platformlar arası bir alıntı ve referans yönetim yazılımıdır.[3][4] Bibliyografik bilgileri toplamak, düzenlemek ve aramak için kullanılır.

JabRef'in hedef kitlesi akademisyenlerdir ve birçok üniversite kütüphanesi tarafından kullanımına ilişkin kılavuzlar hazırlamıştır.[5][6][7] Özgün biçimler olarak BibTeX ve BibLaTeX kullanır ve bu nedenle genellikle LaTeX için kullanılır.[8] JabRef aslında Java, Alver, Batada, Reference kelimelerinin kısaltmasıdır. Orijinal sürüm, 29 Kasım 2003 tarihinde yayımlanmıştır.[9]

Özellikler

JabRef Windows, Linux ve Mac OS X'i destekler, ücretsiz olarak kullanılabilir ve aktif olarak geliştirilmektedir.

Koleksiyon

  • 15'ten fazla referans formatı için içe aktarma seçenekleri.
  • PDF'lerden meta verilerin çıkarılması.
  • Tanımlayıcılara (arXiv, Biodiversity Heritage Library, CrossRef, DiVA, DOI) dayalı olarak makalelerin ve bibliyografik bilgilerin alınması, IACR eprints, ISBN, Library of Congress, MathSciNet, mEDRA, PubMed, RFC, SAO/NASA ADS ve zbMATH).
  • ACM Portal, arXiv, CiteSeer, Collection of Computer Science Bibliographies, CrossRef, DBLP, DOAJ, GVK çevrimiçi bilimsel katalogları için destek, IEEEXplore, INSPIRE-HEP, MathSciNet, Medline, SAO/NASA Astrophysics Data System, Springer ve zbMATH.
  • JabFox eklentisi ile Chrome, Edge, Firefox ve Vivaldi için tarayıcı tabanlı referans içe aktarma.

Organizasyon

  • Anahtar kelimelere, etiketlere, arama terimlerine "vb" dayalı hiyerarşik gruplandırmaları destekler.
  • Arama, filtreleme ve kopyaları tespit etme özelliklerini içerir.
  • Kısmi bibliyografik verileri Google Scholar, Springer veya MathSciNet gibi küratörlü çevrimiçi kataloglarla karşılaştırarak tamamlamaya çalışır.
  • Atıf anahtarları, meta veri alanları ve dosya yeniden adlandırma kuralları özelleştirilebilir.

Birlikte çalışabilirlik

  • Yerleşik binlerce atıf stili içerir.
  • Emacs, Kile, LyX, Texmaker, TeXstudio, Vim ve WinEdt gibi harici uygulamalar için yazarken alıntı yapma işlevi.
  • Alıntıları eklemek ve biçimlendirmek için MS Word ve LibreOffice/OpenOffice desteği sağlar.
  • Kütüphane insan tarafından okunabilir bir metin dosyası olarak kaydedilir.
  • Bir grup içinde düzenleme yaparken, kütüphane bir SQL veri tabanı ile senkronize edilebilir.

Kurulum

En son kararlı sürüm FossHub'da mevcuttur. Unix benzeri işletim sistemleri için, JabRef'in varsayılan paket yöneticisi aracılığıyla kullanılabilir olması da yaygındır. Ayrıca, yeni geliştirme yapıları builds.jabref.org adresinde mevcuttur.

Ayrıca bakınız

  • Kaynak yönetim yazılımları karşılaştırması

Kaynakça

  1. ^ maintainers file 13 Şubat 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in JabRef repository
  2. ^ "Release 5.15". 10 Temmuz 2024. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2024. 
  3. ^ "The relationship of code churn and architectural violations in the open source software JabRef | Proceedings of the 11th European Conference on Software Architecture: Companion Proceedings" (İngilizce). 2017. ss. 152-158. doi:10.1145/3129790.3129810. 
  4. ^ Basak, Sujit Kumar (2014). "Reference Management Software: A Comparative Analysis of JabRef and RefWorks" (PDF). Int'l Conf. On Chemical Engineering & Advanced Computational Technologies. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 
  5. ^ "BibTex and LaTex: JabRef". Library of University of Saskatchewan. 2 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  6. ^ "JabRef and LateX". The Library of the Melbourne University. 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2019. 
  7. ^ Feyer, S.; Siebert, S.; Gipp, B.; Aizawa, A.; Beel, J. (2017). "Integration of the Scientific Recommender System Mr. DLib into the Reference Manager JabRef". Jose, Joemon M; Hauff, Claudia; Altıngovde, Ismail Sengor; Song, Dawei; Albakour, Dyaa; Watt, Stuart; Tait, John (Ed.). Advances in Information Retrieval. Lecture Notes in Computer Science (İngilizce). 10193. Cham: Springer International Publishing. ss. 770-774. doi:10.1007/978-3-319-56608-5_80. ISBN 978-3-319-56608-5. 
  8. ^ Beel, Joeran (11 Kasım 2013). "On the popularity of reference managers, and their rise and fall | | Prof. Joeran Beel (TCD Dublin)" (İngilizce). 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2020. 
  9. ^ "History of JabRef". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Matematikte kullanılan sembollerin listesidir.

Daniel Nathans Amerikan Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi mikrobiyolog.

<span class="mw-page-title-main">MATLAB</span>

MATLAB, çok paradigmalı sayısal hesaplama yazılımı ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özel mülk bir programlama dili olan MATLAB, MathWorks tarafından geliştirilmektedir. MATLAB kullanıcıya, matris işleme, fonksiyon ve veri çizme, algoritma uygulama, kullanıcı arayüzü oluşturma, C, C++, Java ve Fortran gibi diğer dillerde yazılmış programlarla arabağlama imkânı tanır.

Boşluk galaksisi, evrenbilimsel boşluklar içinde yer alan galaksilerdir. Boşluklarda az sayıda galaksi yer alır, çoğu galaksi ise boşlukları ve süper-boşlukları çevreleyen; levhalar, duvarlar ve iplikçikler içinde yer alırlar. Boşluk galaksilerinin çoğu, boşluk iplikçikleri ile birbirlerine bağlıdırlar. Bu iplikçikler, çevre iplikçiklerin etkisinin yetersizliği nedeniyle, düzenli benzerlerine göre genellikle daha düz olurlar. Bu tür iplikçikler bile zayıf galaksi grupları oluşturabilecek kadar zengin olabilir. Boşluk galaksilerinin galaktik evrimin bozulmamış örneklerini temsil ettikleri, çok az komşusu olduğu ve muhtemelen saf galaksiler arası gazdan oluştuğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çokkatlı integral</span>

Çok katlı integral birden fazla değişkenli fonksiyonların belirli integralidir. İki boyutlu gerçek uzay R2'deki fonksiyonların integraline iki katlı integral, üç boyutlu gerçek uzay R3'deki fonksiyonların integraline üç katlı integral denir. Örneğin, iki değişkenli f(x, y) ve üç değişkenli f(x, y, z) fonksiyonları için aşağıdaki gibi gösterilir:

<span class="mw-page-title-main">Eylemsiz referans çerçevesi</span>

Fizikte, eylemsiz referans sistemi, zamanı ve uzayı homojen ve izotropik olarak zamandan bağımsız bir şekilde tanımlanan referans sistemidir.

Otorite kontrolü, bilgi biliminde kütüphanecilikte katalog ve bibliyografik bilgilerin tek ve eşsiz bir ad verilerek düzenlenmesi sürecine verilen isimdir. Otorite kontrolündeki otorite kelimesi, insanların, yerlerin, şeylerin ve kavramların isimlerinin yetkilendirildiği, yani belirli bir biçimde oluşturulduğu fikrinden türemiştir. Farklı adlarla anılan aynı kişinin ya da aynı isme sahip farklı kişilerin tek bir eşsiz numara ile tanımlanarak karışıklıkların önlenmesini amaçlar. Bazı ülke ve kuruluşlar kendilerine özgü otorite kontrol sistemleri geliştirmişlerdir. Bu türünün tek örneği olan başlıklar veya tanımlayıcılar, ilgili otorite dosyasını kullanan kataloglar boyunca tutarlı bir şekilde uygulanır ve bağlantılar ve çapraz referanslar gibi diğer veri düzenleme yöntemleri için uygulanır. Her kontrollü giriş, kapsamı ve kullanımı açısından bir otorite kaydında tanımlanır ve bu düzenleme, kütüphane personelinin kataloğu korumasına ve araştırmacılar için uygun hale getirmesine yardımcı olur.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Alan Baker</span> İngiliz matematikçi (1939-2018)

Alan Baker, sayı teorisindeki etkili yöntemler, özellikle de transandantal sayı teorisinden doğan konular üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan İngiliz bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">WorldCat</span> 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen toplu katalog

WorldCat, OCLC küresel kooperatifine katılım sağlayan 123 ülke ve bölgeden 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen bir toplu katalogdur. OCLC, Inc. tarafından işletilmektedir. Dünyanın en büyük bibliyografik veritabanıdır ve üye olan kütüphaneler toplu olarak bu veritabanının bakımını üstlenmektedir.

Uluslararası Yer Dönme ve Referans Sistemleri Servisi,, özellikle Dünya Yönlendirme Parametresi (EOP) ve Uluslararası Göksel Referans Sistemi (ICRS) grupları aracılığıyla evrensel zaman ve referans çerçeve standartlarını sürdürmekten sorumlu organdır.

<span class="mw-page-title-main">Math Type</span>

MathType, Design Science firması tarafından oluşturulan, masaüstü ve web uygulamalarına eklenmek üzere matematiksel gösterimler oluşturmaya izin veren bir yazılım uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bronisław Knaster</span> Polonyalı matematikçi

Bronisław Knaster Polonyalı bir matematikçi

<span class="mw-page-title-main">Axel Thue</span>

Axel Thue, Diyofant yaklaşımı, Diyofant denklemleri ve kombinatorik alanındaki orijinal çalışmaları ile tanınan Norveçli bir matematikçi. Thue, Diophantine denklemlerini inceledi ve örneğin 'in sonsuz sayıda tam sayı çiftiyle sağlanamayacağını gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Sylow</span>

Peter Ludwig Mejdell Sylow, Grup teorisinde temel sonuçları kanıtlayan Norveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Simulink</span>

Simulink çok alanlı dinamik sistemlerin modellenmesi, simülasyonu ve analizi için MATLAB tabanlı bir grafik programlama ortamıdır. Birincil arayüzü bir grafiksel blok diyagram aracı ve özelleştirilebilir bir blok kütüphaneler kümesidir. MATLAB ortamının geri kalanıyla sıkı bir entegrasyon sunar ve MATLAB'ı çalıştırabilir ya da ondan komut dosyası yazılabilir. Simulink, otomatik kontrol ve dijital sinyal işleme alanlarında çok alanlı simülasyon ve model tabanlı tasarım için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaynak yönetim yazılımı, Referans yönetim yazılımı, Atıf yönetim yazılımı veya Bibliyografik yönetim yazılımı, bibliyografik kayıt veri tabanını depolayan ve bilimsel araştırmalarda ihtiyaç duyulan bu kayıtlar için bibliyografik atıf üreten bir yazılımdır. Bir kayıt depolandıktan sonra, akademik kitap ve makalelerdeki referans listeleri gibi bibliyografyalar oluşturmada tekrar tekrar kullanılabilir. Modern referans yönetimi uygulamaları genellikle kelime işlemcilerle entegre edilebilir, böylece yayıncılar ve bilimsel veya akademik dergiler tarafından istenen birçok farklı bibliyografik formattan birinde bir referans listesi, bir makale yazılırken otomatik olarak üretilir ve atıfta bulunulan bir kaynağın referans listesine dahil edilmemesi riskini azaltır. Ayrıca bibliyografik veri tabanından bibliyografik kayıtları içe aktarmak için bir tesise sahip olacaklardır.

AMS-LaTeX, American Mathematical Society (AMS) için geliştirilmiş LaTeX belge sınıfları ve paketleri koleksiyonudur. LaTeX'e yaptığı eklemeler arasında çok satırlı ve diğer matematiksel ifadelerin dizgisi, belge sınıfları ve çok sayıda matematiksel sembol içeren fontlar bulunmaktadır.

OpTeX, Donald Knuth tarafından geliştirilmiş olan Plain TeX makrolarına ve OPmac makrolarına dayanan bir LuaTeX formatıdır. OpTeX ilk kez 2020'de yayımlandı. Yoğun bir geliştirme süreci ve kullanıcılardan gelen birçok geribildirim ve yeni özelliklerin eklenmesi ile OpTeX'in kararlı 1.00 sürümü Şubat 2021'de yayımlandı.