İçeriğe atla

JSTOR

JSTOR
JSTOR ana sayfası
SahipIthaka[1]
OluşturanAndrew W. Mellon Vakfı
URLjstor.org
Site türüAkademik dergi arşivi
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce (diğer dillerdeki içeriklere de yer verir)
Başlama tarihi1995 (29 yıl önce) (1995)
Geçerli durumAktif

JSTOR (ya da uzun adıyla Journal Storage), 1995'te kurulmuş olan ve akademik dergileri, kitapları, yayınları arşivlemek için kullanılan çevrimiçi bir sistemdir. Üye kurumlarına, en eskisinin ilk yayın tarihi 1665'e kadar geriye giden yüzlerce derginin dijitalleştirilmiş eski sayılarında tam metin aramaları yapma olanağı sunmaktadır. 159 ülkeden yedi binden fazla kurum, JSTOR'a üyedir.

JSTOR, başlangıçta Andrew W. Mellon Vakfı tarafından finanse edilmiştir; ancak artık New York ile Michigan'ın Ann Arbor şehrinde büroları olan kâr amacı gütmeyen bağımsız bir kurum haline gelmiştir. JSTOR, Ocak 2009'da ITHAKA ile birleşerek bu kuruluşun bir parçası haline gelmiştir.[2] ITHAKA, 2003 yılında "akademik topluluğun hızla gelişen bilgi ve ağ teknolojilerinden tam anlamıyla yararlanmasına yardımcı olma amacıyla" kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kurumdur."[1]

JSTOR veri sızıntısı

JSTOR sitesi 2011 yılında Aaron Swartz tarafından veri sızıntısına maruz bırakılmış, sitenin arşivindeki yaklaşık 4 milyon dosya ele geçirilip halka açık bir şekilde ücretsiz olarak yayınlanmıştır. Bu eylemden sonra veri sızıntısını gerçekleştiren Swartz'a birden fazla dava açılmıştır. En sonunda Swartz, bu davalar yüzünden intihar etmiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b "About Ithaka". Ithaka.org. 30 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2009. 
  2. ^ "Introducing the JSTOR Publisher Digest". JSTOR. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2012. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<span class="mw-page-title-main">National Geographic Society</span> Amerika merkezli bilim enstitüsü

National Geographic Society, merkezi Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Washington'da bulunan; dünyanın en büyük kâr amacı gütmeyen eğitim ve bilim organizasyonlarından biridir. Hayvanlar alemine ağırlık vermiştir. Araştırmaları coğrafya ve doğal bilimler üzerinedir. Dünya kültürünü ve tarihini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Film Enstitüsü</span> Bağımsız ve kâr amacı gütmeyen film kurumu

Amerikan Film Enstitüsü, bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir film kurumudur. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon Johnson döneminde imzalanan Ulusal Sanat Fonu tarafından, 1967'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Macarlar</span> Macaristan vatandaşları veya sakinleri

Macarlar, ağırlıklı olarak Macaristan'da, ayrıca azınlık topluluklar halinde Orta Avrupa'da yaşayan ve Fin-Ugor dil ailesine bağlı Macarcayı konuşan halk.

<i>National Geographic</i> dergi

The National Geographic Magazine (NGM), 1888 yılından beri yayımlanmakta olan ABD merkezli dergidir. National Geographic Society'nin resmî yayın organıdır. Bugün derginin adı sadece National Geographictir.

<span class="mw-page-title-main">Internet Archive</span> Amerikan kar amacı gütmeyen dijital arşiv kuruluşu

Internet Archive, kendini ücretsiz ve herkese açık erişilebilinir bir çevrimiçi dijital kütüphaneyi kurmaya ve bunun devamını sağlamaya adamış, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. World Wide Web'in bir arşivini içermektedir. Internet Archive, Brewster Kahle tarafından 1996'da kurulmuştur. Organizasyon, araştırmacı ve tarihçilerin internet sitelerinin eski hallerine ulaşabilmelerini amaçlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">OCLC</span> kütüphane konsorsiyum kaynak paylaşımı ve araştırma organizasyonu

OCLC Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) (Türkçe: Çevrimiçi Bilgisayar Kütüphanesi Merkezi), kâr amacı gütmeyen, üyelikli bir bilgisayar kütüphanesi hizmeti ve dünyadaki daha fazla bilgiye daha ucuza ulaşmayı hedefleyen bir araştırma kuruluşudur. 1967 yılında Ohio College Library Center (Ohio Üniversitesi Kütüphane Merkezi) adıyla kurulan OCLC ve üye kütüphaneleri dünyadaki en büyük çevrimiçi kamu erişim kataloğu olan WorldCat'i üretmekte ve geliştirmektedir.

Amerikan Kütüphane Derneği, kâr amacı gütmeyen ABD tabanlı uluslararası kütüphane ve kütüphanecilik eğitimi veren kurum. Bu kurum 62.000'den fazla üyesiyle kütüphanecilik alanında dünyanın en eski ve en büyük kurumudur. 1876 yılında Philadelphia'da faaliyetlerine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Open Library</span>

Open Library, "yayınlanmış her kitap için bir web sayfası" oluşturmayı amaçlayan çevrimiçi bir projedir. Aaron Swartz, Brewster Kahle, Alexis Rossi, Anand Chitipothu ve Rebecca Malamud tarafından kurulmuştur. Open Library, kâr amacı gütmeyen Internet Archive'in projesidir ve kısmen California State Library ve Kahle/Austin Vakfı tarafından finanse edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Swartz</span>

Aaron Hillel Swartz, Amerikalı bilgisayar programcısı, bilişimci, yazar ve aktivist. Aaron, Yahudi kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Temmam Selam</span> Lübnanlı siyasetçi

Temmam Saib Selam, Lübnanlı siyasetçi. 2008-2009 yılları arasında Kültür Bakanı olarak görev yaptı. 15 Şubat 2014-18 Aralık 2016 arasında Lübnan Başbakanı, 25 Mayıs 2014 tarihinden 31 Ekim 2016'ya dek vekâleten Lübnan Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Directory of Open Access Journals</span>

Directory of Open Access Journals, açık erişim dergilerini listeleyen IS4OA tarafından güvence altına alınmış bir internet sitesi. Bu çalışmayla birlikte bilimsel ve akademik açık erişim dergileri; akran denetimi veya editör denetimi kullanan hakemli dergilerin yüksek standartlarını elde edecekler ve okurların veya yayımcı kuruluşların yönlendirmediği bir finansör kullanacaklardır. Budapeşte Açık Erişim Girişimi'nin tanımına göre açık erişim, DOAJ'ın da içinde bulunduğu dergilerde, okuma, kaydetme, kopyalama, dağıtma, yazdırma, arama veya tam metin olarak paylaşma gibi olması gereken hakların kullanıcıya teslim edilmesidir. DOAJ'ın amacı görünürlüğü arttırmak, bilimsel ve akademik dergilerde açık erişimi kolaylaştırma dolayısıyla kullanım ve etkisini arttırıp teşvik etmek.

<span class="mw-page-title-main">Petrol Mühendisleri Derneği</span>

Petrol Mühendisleri Derneği veya İngilizce resmî adıyla Society of Petroleum Engineers (SPE), petrol ve doğal gaz kaynaklarının üretimi ile ilgili teknolojiler konusunda teknik bilgi alışverişinin sağlanması için kamu yararına araştırma, geliştirme, toplama ve yayma faaliyetlerini gerçekleştiren, profesyonellerin teknik ve mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi için fırsatlar oluşturulmasını sağlayan kâr amacı gütmeyen organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge University Press</span> Cambridge Üniversitesinin yayıncılık işi

Cambridge University Press, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı faaliyet gösteren Cambridge, Birleşik Krallık merkezli yayınevidir. Kral VIII. Henry tarafından 1534'te kurulmuştur. Dünyanın ilk kurulan yayınevi ve Oxford University Press'in ardından en büyük ikinci yayınevi konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağış toplama</span>

Bağış toplama veya fon sağlama bireyleri, işletmeleri, hayırsever vakıfları veya devlet kurumlarını işe alarak gönüllü mali bağış katkılar bulma ve toplama sürecidir. Fon toplama genellikle kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için para toplama çabalarına atıfta bulunsa da, bazen yatırımcıların veya kâr amacı gütmeyen işletmeler için diğer sermaye kaynaklarının tanımlanması ve talep edilmesini ifade etmek için kullanılır.

CiteSeerx, özellikle bilgisayar ve bilgi bilimi alanlarında, bilimsel ve akademik makaleler için halka açık bir arama motoru ve dijital kütüphanedir. CiteSeer, Google Akademik ve Microsoft Akademik Arama gibi akademik arama araçlarının öncülü olarak kabul edilir. CiteSeer benzeri motorlar ve arşivler genellikle yalnızca herkese açık web sitelerinden doküman toplar ve yayıncı web sitelerini taramaz. Bu nedenle, belgeleri serbestçe temin edilebilen yazarların indekste temsil edilme olasılıkları daha yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ziraat Üniversitesi</span> Gürcistanın Tiflis şehrinde yer alan ve kâr amacı gütmeyen özel bir yüksek öğrenim kurumu

Georgia Ziraat Üniversitesi, Gürcistan'ın Tiflis şehrinin banliyölerinde yer alan, kâr amacı gütmeyen, özel bir yüksek öğrenim kurumudur. Davit Ağmşhenebeli Sokağı #240 adresinde yer almaktadır. 1929'da kurulmuştur ve resmi olarak Ulusal Eğitim Kalitesini Geliştirme Merkezi tarafından tanınmaktadır. Kayıt aralığı sadece 4.000 ila 4.999 öğrenciden oluşan küçük bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">University of California Press</span>

UC Press olarak da bilinen University of California Press, akademik yayıncılık yapan California Üniversitesi ile bağlantılı bir yayınevidir. 1893'te kuruldu. 25 yıl önce 1868'de kurulan Kaliforniya Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından bilimsel çalışmaları yayınlamak için kurulmuştur ve kuruluşundan bu yana resmi olarak merkezi Berkeley, Kaliforniya'daki üniversitenin amiral gemisi kampüsündedir.

Kütüphanelerarası işbirliği, bir görevi en kaliteli biçimde tamamlamak için iki veya daha faza kişinin ya da kurumun bir araya gelerek etkileşim içinde olmasıdır. İşbirliği yapılırken amaç her zaman kullanıcılara daha kaliteli, hızlı ve iyi hizmet sağlamaktır. Bunun yanı sıra ekonomik ve diğer sebepler yüzünden hayata geçirilemeyen bazı plan ve projelerin ortak anlayış ile hayata geçirilmesidir. İşbirliği çabalarının ortak yönü; ortaya çıkan hizmetten ya da üründen işbirliği yapan kütüphanelerin ortaklaşa yararlanmalarıdır. Tarih boyunca her kurum işbirliğine ihtiyaç duymuştur. Her kurum kendi içinde çok başarılı işler yürütür ancak,kullanıcı istekleri göz önünde bulundurulduğunda bazen bir başka kurumdan yardım almak ortaya her iki taraf içinde daha iyi bir iş çıkarır.Günümüzde de her kurum işbirliğine bir noktada ihtiyaç duyar.Özellikle değişen dünya koşulları,her geçen gün artan bilgi ile birlikte günümüzde çok önemli bir yere sahip olan kütüphaneler işbirliğine başvuran kurumların başında gelir.Çoğu zaman kullanıcılarına daha kaliteli ve hızlı bir hizmet sunmak için işbirliğine başvururlar.Bu sayede işbirliği içinde olan her kurum görevini en iyi şekilde yerine getirir.Geçmişe baktığımızda da kütüphaneler işbirliğine her dönem katkı sağlamıştır.Bu alanda resmiyet kazanan ilk işbirliği örneği 1916'da Albert Mansbridge tarafından kurulan ve Londra'da bulunan Merkez Öğrenci Kütüphaneleridir.Bu işbirliğinin amacı kütüphanelerarası ödünç verme işini kolaylaştırmak ve halka daha iyi bir hizmet vermektir.İşbirliği genel olarak güçsüz bir kurumun daha güçlü kurumdan yardım alması gibi anlaşılsa da aslında çoğu zaman durum bu şekilde değildir.Örneğin eşit güçteki kütüphaneler bugün güçlerini birleştirerek birçok hizmet alanında birbirinin açığını kapatarak ilerler.Bu boyutta incelendiğinde işbirliğinin yardımlaşma konusundaki önemi de görülür.Günümüzün değişen koşulları, gelişen teknoloji ve içinde bulunduğumuz bilgi çağı nedeniyle işbirliği bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu bilgi çağının önemli bir yerinde bulunan kütüphaneler de işbirliği ve birbirleriyle kaynak paylaşımına hem kaliteli hizmet hem de kurumsallaşmak için bir nevi mecburdurlar.Eldeki kaynakları birleştirerek israf etmeme, planlı ve düzgün kullanımı kütüphaneler arası işbirliğinde oldukça önemlidir. İşbirliği sürecinde sabırlı ve kararlı olunmalıdır. Ortak bilgi sistematik bir şekilde akla ve mantığa uygun kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde kütüphaneler arası işbirliğinde başarı sağlanır.Bu durumlar sağlanmadığı takdirde başarılı bir sonuç alınması mümkün değildir.Başarısız olunan işbirliklerinin en büyük nedenlerinden biri ortak çalışma bilincinin olmaması ve ortak proje yönetememektir.Gerekli çalışmalar sırasında belirli bir standart ve kalite yakalanamadığı takdirde de sonuç yine başarısızlık olur.Ayrıca, bibliyografik kontrollerin sağlanamaması,hizmete sunulması planlanan bilgi kaynaklarında ki gecikme ve kütüphane alt yapısındaki sıkıntılarda teknik problemlerden biridir.Bu faktörler kütüphanelerarası işbirliğini engelleyen en önemli nedenlerdir.