İçeriğe atla

JED (metin düzenleyicisi)

JED
A screenshot of jed version 0.99.18/Unix
Orijinal yazar(lar)John E. Davis
Güncel sürüm0.99-19 / 13 Aralık 2009 (14 yıl önce) (2009-12-13)
Programlama diliC, S-Lang
İşletim sistemiLinux, Unix, Windows, OpenVMS, BeOS, QNX, OS/2
TürMetin düzenleyicisi
LisansGPL-2.0 veya üstü
Resmî sitesijedsoft.org/jed
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

JED, S-Lang kütüphanesinden kapsamlı bir şekilde yararlanan bir metin düzenleyicisidir. Platformlar arası son derece uyumludur; JED, Windows'ta ve tüm Linux çeşitlerinde ve Unix'te çalışır. DOS için daha eski sürümler çalışır. Aynı zamanda çok hafiftir (yani sistem kaynaklarını kullanımında çok cimridir), bu da onu eski sistemler, gömülü sistemler vb. için ideal bir editör yapar. JED'in Emacs modu, mevcut en sadık emülatörlerden biridir.[1]

Özellikleri

JED ana sayfasından:

  • Renkli terminallerde renkli sözdizimi vurgulaması
  • Kod katlama desteği
  • Tüm terminallerde ve platformlarda açılır menüler
  • Emacs, EDT, WordStar, Borland, Brief editörlerini taklit eder
  • C benzeri dil S-Lang'da genişletilebilir, bu da editörü son derece özelleştirilebilir hale getirir
  • JED'in bilgi tarayıcısından Texinfo (GNU bilgisi) dosyalarını okuyabilir
  • C, C++, Fortran, TeX, HTML, sh, Perl, Python, IDL, DCL, nroff, daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli programlama modları (sözdizimi vurgulamalı) mevcuttur[2]
  • AUC-TeX stili düzenleme, BibTeX desteği ile TeX dosyalarını düzenler
  • Düzenleyici içinden derlemeye izin veren asenkron alt süreç desteği
  • Linux konsolunda GPM fare sürücüsü için yerleşik destek
  • Kısaltma ve dinamik kısaltma modları
  • Sessiz/ölü tuş desteği ile 8 bit temizleme
  • Dikdörtgen kes/yapıştır; düzenli ifadeler; artımlı aramalar ; birden çok dosya arasında arama değiştirme; çoklu pencereler; çoklu tamponlar; kabuk modları; dizin düzenleyici (yönlendirilmiş); posta; rmail; ispell; ve çok daha fazlası.

Çeşitleri:

  • "jed", Windows komut kutusu veya herhangi bir Unix benzeri konsol için konsol sürümünün adıdır.
  • "xjed", X için ince bir GUI sarmalayıcıdır.
  • "wjed", MS Windows için ince bir GUI sarıcısıdır.

Kaynakça

  1. ^ "JED Editor Quick Reference". nsrc.org. 22 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2021. 
  2. ^ "Try Jed as your Linux terminal text editor". Opensource.com (İngilizce). 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

vi Metin düzenleme yazılımı

vi, 1976 yılında BSD'nin ilk sürümleri için Bill Joy tarafından yazılmış ekran yönelimli metin düzenleme yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">7-zip</span>

7-Zip, özgür ve ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. 7-Zip’in Komut İstemi sürümü Unix benzeri sistemler içinde düşünülmüş hatta AmigaOS bu saydıklarımıza dahil. Aynı zamanda DOS için de uyumlu DOS Portu için veya HX-DOS genişletişicisi ile Windows komut İstemcisi'nde çalıştırılabilir. 7-zip, temel olarak 7z arşiv biçiminde çalışsa da, diğer arşiv biçimlerini de okuyabilme yetisine sahiptir. Kullanıcı yazılımın çizgesel (grafiksel) ara yüzü ile işlem yapabileceği gibi direkt komut satırından da yazılımı çalıştırarak işlem yapabilir ya da yazılıma Windows Shell ortamı benzeri platformlarla da denetim sağlanabilir. 2000 senesinde çalışmalarına başlanan 7-Zip, Igor Pavlov tarafından geliştirildi. Pazarın hâkimiyetini elinde tutan ticari rakiplerine WinZip ve WinRAR a karşı olarak ürün özgür GNU LGPL lisansı altında dağıtılmaya başlandı. Sonuç olarak ortaya ciddi bir alternatif olarak özgür ve ücretsiz bir yazılım çıktı.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Unreal Engine</span> video oyunu motoru

Unreal Engine, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan Unreal isimli birinci şahıs nişancı oyununda kullanılan oyun motoru. Esas olarak birinci şahıs nişancı oyunları için geliştirilmesine karşın, sonraları çeşitli türlerdeki oyunlarda kullanıldı. C++ ile yazılmış kodu sayesinde yüksek derecede taşınabilirliğe sahiptir ve günümüzde birçok oyun geliştirici tarafından kullanılan bir araç haline gelmiştir.

C4 Engine. Terathon Software tarafından Microsoft Windows XP/Vista/7, Apple Mac OS X, Linux ve Sony PlayStation 3 platformları için üç boyutlu oyun, simülasyon ve interaktif uygulamalar üretmek üzere geliştirilmiş, tescilli bir oyun motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Steam Machine</span>

Steam Machine, oyun konsolu benzeri bir deneyim sağlamak için Valve'ın SteamOS'sini çalıştırmak üzere tasarlanmış bir dizi önceden oluşturulmuş küçük form faktörlü oyun bilgisayarıydı. Birkaç bilgisayar satıcısı, kendi Steam makineleri sürümlerini perakende satış için geliştirmek üzere Valve ile anlaştı ve Valve'ın gereksinimlerine ek olarak Microsoft Windows ile çift önyükleme seçenekleri ve bilgisayarı yükseltme yeteneği gibi ek seçenekler sundu. Tüketiciler, Steam OS'de yer alan Valve'ın aynı adı taşıyan popüler Steam mağazası aracılığıyla Steam Makineleri dijital olarak video oyunları satın alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">MonoDevelop</span>

MonoDevelop Linux, OS X ve Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir açık kaynak tümleşik geliştirme ortamıdır. .NET framework ile Windows uygulamaları geliştirenlerin, alternatif olarak Mono kullanarak geliştirme yapmalarına olanak tanımaktadır. Linux ve Mac OS X için .NET teknolojilerini kullanma olanağı sunar.

<span class="mw-page-title-main">Metin tabanlı kullanıcı arayüzü</span> bir metin ekranına çıktı vermeye veya onu kontrol etmeye dayalı arabirim türü

Metin tabanlı kullanıcı arayüzü, metinsel kullanıcı arayüzü veya terminal kullanıcı arabirimi olarak da adlandırılır, grafik kullanıcı arayüzlerinin (GUI) icadından bir süre sonra ortaya çıkan ve onu grafik kullanıcı arayüzünden ayırt etmek için türetilen yeni bir terimdir. TUI'de bilgisayar grafikleri metin kipinde görüntülenir. Gelişmiş bir TUI, GUI'ler gibi tüm ekran alanını kullanabilir ve fare ve diğer girişleri kabul edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Krusader</span> Krusader alternatifleri ve benzer yazılımları kapsayan güncel bir uygulamadır

Krusader, KDE ve Unix dünyasındaki diğer masaüstleri için gelişmiş bir ortodoks dosya yöneticisidir. Konsol tabanlı GNU Midnight Commander, GNOME masaüstü ortamı için GNOME Commander ve Windows için Total Commander dosya yöneticilerine benzer olup bunların tümünün paradigmatik özellikleri orijinal DOS için Norton Commander'a uzanır. Kapsamlı arşiv işlemleri, bağlı dosya sistemi desteği, FTP, gelişmiş arama, görüntüleyici/düzenleyici, dizin senkronizasyonunu, dosya içeriği karşılaştırmaları, toplu yeniden adlandırma vb. desteklenir.

mpv (medya oynatıcısı)

mpv, MPlayer, mplayer2 ve FFmpeg tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir medya oynatıcı yazılımıdır. Unix benzeri işletim sistemleri ve Microsoft Windows dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde çalışır ve mpv-android adlı bir Android uyarlamasına sahiptir. ARM, PowerPC, x86/IA-32, x86-64 ve MIPS mimarisi üzerinde çalışır yani çapraz platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Kaynak kodu düzenleyicisi</span> yazılım kaynak kodunu düzenlemede uzmanlaşmış metin editörü

Kaynak kodu düzenleyicisi, bilgisayar programının kaynak kodunu düzenlemek için özel olarak tasarlanmış bir metin düzenleyici programıdır. Bağımsız bir uygulama olabileceği gibi bir tümleşik geliştirme ortamı (IDE) veya web tarayıcısı içine de yerleştirilebilir. Kaynak kodu düzenleyicileri temel bir programlama aracıdır, çünkü programcıların temel işi kaynak kodu yazmak ve düzenlemektir.

<span class="mw-page-title-main">Texmaker</span> LaTeX editörü

Texmaker, çapraz platform açık kaynak kodlu, bütünleşik PDF görüntüleyiciye sahip bir LaTeX editörüdür. Tamamen bir Qt uygulamasıdır. Texmaker Linux, macOS ve Windows sistemlerini destekler ve LaTeX ile belge geliştirmek için gereken birçok aracı bir araya getirir.

<span class="mw-page-title-main">AUCTeX</span> TeX veya LaTeX ile metinlerin dizgisi için Emacs ortamı

AUCTeX, Emacs ve XEmacs'da TeX dosyalarını yazmak ve biçimlendirmek için genişletilebilir bir yazılım paketidir.

<span class="mw-page-title-main">WinShell</span> TeX dizgi için geliştirilmiş yazılım

WinShell, Windows işletim sisteminde LaTeX ve TeX için ücretsiz, kapalı kaynak kodlu çok-dilli bir IDE'dir.

WinEdt, shareware bir Unicode (UTF-8) editörü ve Microsoft Windows için kabuktur. Öncelikle TeX belgelerinin oluşturulması için kullanılır, ancak HTML veya başka herhangi bir metin dosyası türünü düzenlemek için de kullanılabilir. MiKTeX, fpTeX ve TeX Live dahil olmak üzere çeşitli TeX sistemleri için bir ön uç olarak çalışacak şekilde yapılandırılabilir. WinEdt'in vurgulama şemaları farklı modlar için özelleştirilebilir ve yazım denetimi işlevi, WinEdt'in Topluluk Sitesinden indirilebilen birçok dil için sözlükler ile çok dilli kurulumları destekler. DVI ve PDF iş akışını destekler.

<span class="mw-page-title-main">Windows Konsolu</span> Microsoft Windowstaki konsol uygulamalarına yönelik altyapı

Windows Konsolu, Microsoft Windows'daki konsol uygulamaları için altyapıdır. Bir Windows Konsolu örneğinin bir ekran arabelleği ve bir giriş arabelleği vardır. Konsol uygulamalarının bir pencere içinde veya donanım metin modunda çalışmasına olanak tanır. Kullanıcı, Şablon:Keypress tuş kombinasyonunu kullanarak ikisi arasında geçiş yapabilir. Metin modu Windows Vista ve sonraki sürümlerde kullanılamaz. Ancak Windows 10'dan başlayarak yerel tam ekran modu kullanılabilir.