İçeriğe atla

J. Alden Weir

J. Alden Weir
1800'lerin sonunda J. Alden Weir
Genel bilgiler
Doğum adıJulian Alden Weir
Doğum30 Ağustos 1852(1852-08-30)
West Point, New York
Ölüm8 Aralık 1919 (67 yaşında)
UyrukAmerikalı
AlanıTablo
Sanat eğitimiNational Academy of Design
École des Beaux-Arts
Jean-Léon Gérôme
Katıldığı akımlarİzlenimcilik

Julian Alden Weir (30 Ağustos 1852 - 8 Aralık 1919), Amerikalı izlenimci ressam. Weir, Greenwich, Connecticut yakınlarında kurulu olan Cos Cob Art Colony'nin üyesiydi. Ayrıca, profesyonel sanat kurumlarına karşı çıkmak için 1898'de bir araya gelen "Ten American Painters" grubunda yer alıyordu.

Hayatı

The Red Bridge, yak. 1895, Metropolitan Museum of Art

Weir West Point, New York'ta doğdu ve büyüdü. Ressam olan babası Robert Walter Weir, West Point'teki ABD Harp Okulu'nda resim profesörüydü. Ağabeyi John Ferguson Weir ise Hudson River ve Barbizon ekolleri tarzında manzara resimleri çizen bir ressamdı.

Julian Weir ilk sanat eğitimini 1870'lerin başında National Academy of Design'da aldı. 1873'te Paris'teki École des Beaux-Arts'a kayıt oldu. Fransa'dayken, ünlü Fransız ressam Jean-Léon Gérôme ile çalıştı ve Jules Bastien-Lepage ile de arkadaşlık etti. Ayrıca bu dönemde izlenimcilik ile tanıştı ve bu akımı "korku odasından bile daha korkunç" sözleriyle tanımladı.

Weir 1877'de New York'a dönmeden önce, Londra'da James McNeill Whistler ile tanıştı. Amerika'ya döndükten sonra, Édouard Manet'ninkine benzer realist bir tarzda çizilmiş insan figürleri ve natürmortlara yoğunlaştı. 1880'lerde Ridgefield, Connecticut kırsalına taşındı ve Albert Pinkham Ryder ile John Henry Twachtman gibi ressamlarla arkadaşlığını ilerletti. Özellikle Weir ile Twachtman'ın sanatı oldukça paraleldi. İkili birlikte resim çizip ortak sergiler açtı. Her ikisi de Art Students League of New York'ta ders verdi.

1891'de Weir izlenimcilik hakkındaki önceki düşüncelerinden vazgeçti ve bu akımı kendi tarzı olarak benimsedi. 1890'larda ve 1900'lerde, çoğu Branchville ve Windham'daki kendi çiftliklerini betimleyen izlenimci manzara resimleri ve figürler çizdi. Bu resimlerde, geleneksel canlı izlenimcilikten daha gölgeli tonalizme kadar farklı üsluplar denedi. Ayrıca gravürler üzerine de çalıştı. 1912'de Association of American Painters and Sculptors'ın ilk başkanı seçildi ama bir yıl sonra, derneğin modernist bir sergi olan Armory Show'a sponsor olmasının ardından istifa etti. Daha sonra National Academy of Design'ın başkanlığını yaptı. 1919'da öldü.

Bugün Weir'in tabloları, New York'ta Metropolitan Museum of Art, Washington'da Smithsonian American Art Museum ve Phillips Collection gibi koleksiyonlarda bulunmaktadır. Weir'in Branchville'deki çiftliği ve stüdyosu, ABD ulusal tarihî sit alanı olarak korunmaktadır. Windham'daki çiftliğinin sahipliği ise halen Weir ailesindedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Camille Pissarro</span> Fransız ressam (1830-1903)

Jacob-Abraham-Camille Pissarro, izlenimci Fransız ressam. İzlenimcilik ve Art izlenimcilik akımlarına yaptığı katkıların dışında meslektaşlarına özellikle de Paul Cézanne ve Paul Gauguin'e verdiği destekle tanınır.

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Berthe Morisot</span> Fransız ressam (1841 – 1895)

Berthe Marie Pauline Morisot, bir Fransız ressamı ve Paris'te İzlenimcilik (Empresyonizm) akımıyla tanınan ressam çevresinin üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mary Cassatt</span> Amerikalı ressam (1844 – 1926)

Mary Stevenson Cassatt, Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">John Henry Twachtman</span> Amerikalı ressam (1853 – 1902)

John Henry Twachtman, kariyeri boyunca farklı stillerde eserler üreten, ancak en çok izlenimci manzara resimleri ile bilinen Amerikalı ressam. İzlenimcilik akımı dahilinde daha kişisel ve deneysel eserler veren Twachtman, profesyonel sanat organizasyonlarına karşı çıkan bir ressam grubu olan "Ten American Painters" üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ten American Painters</span>

Ten American Painters (On Amerikan Ressamı) ya da genellikle kısaltıldığı hâliyle The Ten, 1897 sonlarında Society of American Artists 'ten ayrılan on ressam tarafından kurulan ressam grubu. Derneğin düzenlediği sergilerin gittikçe politikleşmesini ve ticarileşmesini protesto eden ressamlar, dernekten ayrılıp The Ten grubunu kurdu. Derneğin kendisi de, bu ayrılıştan yirmi sene önce, ilerici bir hareket olarak National Academy of Design'dan ayrılan Thomas Eakins, Mary Cassatt, John Singer Sargent, James McNeill Whistler ve Winslow Homer gibi ressamlar tarafından kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Durand-Ruel</span> Fransız galerici (1831-1922)

Paul Durand-Ruel, İzlenimcilik sanat akımının içinde yer almış Fransız sanat simsarı. Durand-Ruel, ressamlarına maaş bağlayan ve kişisel sergiler düzenlemelerine destek veren ilk modern sanat tüccarlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Robinson</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1896)

Theodore Robinson, izlenimci manzara tablolarıyla tanınmış Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas de Staël</span> Rus ressam (1914 – 1955)

Nicolas de Staël, Rus kökenli Fransız ressam. Taşizm akımına mensup olup kalın impasto tekniği ile yaptığı oldukça soyut manzara tabloları ile tanınır. Ayrıca kolaj, illüstrasyon ve kumaş alanında da eserler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Childe Hassam</span> Amerikalı ressam (1859 – 1935)

Frederick Childe Hassam, şehir ve kıyı sahneleriyle tanınan Amerikalı Empresyonist bir ressamdı. Mary Cassatt ve John Henry Twachtman ile birlikte Hassam, İzlenimciliğin Amerikalı koleksiyonculara, bayilere ve müzelere duyurulmasında etkili oldu. Kariyeri boyunca 3,000'den fazla resim, yağ, sulu boya, gravür ve taşbaskı yaptı ve 20. yüzyılın başlarında etkili bir Amerikalı sanatçıydı.

<span class="mw-page-title-main">Olga Wisinger-Florian</span> Avusturyalı ressam (1844-1926)

Olga Wisinger-Florian çoğunlukla manzara ve çiçekli natürmort eserler veren Avusturyalı empresyonist bir ressamdır. 1870 ve 1880'lerde avangart olarak kabul edilen serbest bir grup Avusturyalı empresyonist ressamlardan oluşan Avusturya "Stimmungsimpressionismus [Alm.]" 'nin bir temsilcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Tonalizm</span>

Tonalizm, 1880'lerde Amerikalı ressamların peyzaj resimleri üzerine renkli bir atmosfer veya sis tonu çizmesiyle ortaya çıkmış bir sanat tarzıdır. 1880-1915 yılları arasında bu tarzla ilişkili ressamların eserlerinde gri, kahverengi ve mavi gibi koyu ve nötr tonlar hakimdi. 1980'lerin sonlarında Amrikalı sanat eleştirmenleri "tonal" tanımını bu eserleri ifade etmek için kullandılar. Bu tarzla ilişkili iki başlıca ressam olarak George Inness ve James McNeill Whistler gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan İzlenimciliği</span>

Amerikan İzlenimciliği, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Amerikalı sanatçılar tarafından Avrupa izlenimciliği ile ilgili bir resim tarzıydı. Amerikan İzlenimciliği, gevşek fırça çalışmaları ve canlı renkler ile karakterize edilen bir resim tarzıdır. Tarz, genellikle üst sınıf ev yaşamının sahneleriyle karıştırılmış manzaraları tasvir etti.

<span class="mw-page-title-main">Frank Weston Benson</span> Amerikalı ressam (1862 – 1951)

Sıklıkla Frank W. Benson olarak anılan Frank Weston Benson, Gerçekçi portreleri, Amerikan İzlenimci resimleri, suluboyaları ve gravürleri ile bilinen Salem, Massachusetts doğumlu Amerikalı bir sanatçıydı. Kariyerine seçkin ailelerin portrelerini ve Kongre Kütüphanesi için duvar resimleri yaparak başladı. kızlarını Benson'ın yazlık evinde açık havada tasvir eder, Wooster Çiftliği, North Haven, Maine adasında en iyi bilinen resimlerinden bazılarıdır. Ayrıca çok sayıda Ördekgiller ve manzaraların yağlıboya, yıkama boya ve suluboya resim ve gravürlerini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Maximilien Luce</span> Fransız ressam (1858 – 1941)

Maxilien Luce, resimleri, illüstrasyonları, gravürleri ve grafik sanatı ile ve ayrıca anarşist aktivizmi tanınan üretken Fransız Neo-izlenimci sanatçıydı. Sanata oymacı olarak başladıktan sonra, önce bir İzlenimci, sonra bir Noktacı olarak ve nihayet İzlenimciliğe geri dönerek resim üzerine yoğunlaştı.

<span class="mw-page-title-main">John Frederick Kensett</span> Amerikalı sanatçı (1816 – 1872)

John Frederick Kensett, Connecticut, Cheshire'de doğan Amerikalı bir manzara ressamı ve oymacıydı. Hudson Nehri Sanatçılar Okulu'nun ikinci nesil üyesiydi. Kensett'in imzası niteliğinde olan New England ile New York Eyaleti manzara resimleri, berrak ışığı ve dingin yüzeyleri doğanın niteliklerini yücelten ve Luminizm ile ilişkilendirilen çalışmalarıdır. Kensett'in ilk çalışmaları, çoğunlukla Thomas Cole'un etkisi barındırmaktadır, ancak en başından beri, hem palet hem de kompozisyonda kısıtlamayı destekleyen daha soğuk renkler tercihi ve daha az dramatik topoğrafyaya ilgisi ile ayırt edilmiştir. Kensett'in olgunluk eseri, yedek bir geometriyle tasvir edilen sakin manzarayı içerir ve kıyıdaki dağların cam gibi pürüzsüz suya karşı dengelendiği bir dizi resimle sonuçlanır. Kensett ayrıca Metropolitan Sanat Müzesi'nin kurucusuydu.