İçeriğe atla

Jāņi peyniri

Kimyon peyniri, genellikle Yaz Ortası Festivali'nde servis edilen geleneksel Letonya yemeğidir.

Jâni peyniri (Jāņu siers veya kimyon peyniri) Kimyon eklenmiş ekşi sütlü peynir, Janov Günü için hazırlanan, Letonya mutfağının geleneksel bir yemeğidir. Peynir, AB'nin coğrafi konumunu gösteren ulusal ürünler kaydına dahil edilmiştir.[1][2]

Yanov peynirinden ilk olarak 1796 tarihli bir yemek kitabında bahsedilmiştir.[3] 2021 yılında Jāņi peynirinin, COVID-19 salgını nedeniyle popülaritesini kaybettiği ve tüketicilerin mozzarella, beyaz peynir, sert peynir ve eski peynir gibi diğer peynir türlerini tercih etmediği ifade edildi.[4]

16 Kasım 2015'te Jāņi peyniri, Jāņu siers adıyla AB Geleneksel Özel Garantili (TSG) kaydına dahil edildi.[5] Şu anda sadece 5 üretici ("Valmieras piens", "Rankas piens", "Lazdonas piensaimnieks", "Straupe" ve "Dundaga") TSG kriterlerini karşılamakta ve ürünlerini Jāņu siers olarak etiketleyebilmektedir.[6]

Hazırlanışı

Peynirin ana maddeleri süzme peynir ve taze süttür. Bunların haricinde istekler doğrultusunda başka ürünler de eklenebilir. Geleneksel olarak peynire kimyon eklenmektedir.

Süt kaynatılır ve porsiyonlar halinde lor eklenir. Karışım, süt pıhtılaşıncaya ve peynir altı suyu oluşuncaya kadar karıştırılır ve ısıtılır. Peynir altı suyu dökülür ve peynir kütlesi preslenir. Sıcak kütleye eritilmiş tereyağı, yumurta, ekşi krema, tuz ve kimyon eklenerek kısık ateşte ısıtılır. Kütlede düzgün bir kıvam oluşana kadar sürekli karıştırılır. Bitmiş kütle kalıplanır ve soğutulur. Kural olarak peynir serin bir yerde birkaç gün olgunlaşması için bekletilir.

Kaynakça

  1. ^ "Янов сыр включен в европейский реестр национальных продуктов". LETA. 17 Kasım 2015. 31 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  2. ^ "Евросоюз признал тминный сыр Латвии эксклюзивным продуктом". Delfi. 17 Kasım 2015. 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  3. ^ Дойкин, Семен (1 Haziran 2017). "Право производить Янов сыр получили только шесть производителей". baltnews.lv. 9 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Traditional Latvian Jāņu cheese loses popularity, stores observe". eng.lsm.lv (İngilizce). 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Traditional Midsummer cheese wins EU protection". eng.lsm.lv (İngilizce). 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 
  6. ^ "How to spot authentic Midsummer cheese". eng.lsm.lv (İngilizce). 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024. 

Daha fazla okuma

  • Linda Dumpe, Anna Šmite, Aija Golde (2004). Jaņu siers. Riga: Yani "Sierra Kulüpleri". 204. s. ISBN 9984-976-20-3 .

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kımız</span> fermante içecek

Kımız, kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde edilen geleneksel içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek gibi Türk halkları ve Moğollar arasında bugün de önemli bir içecektir. Süt şekerince zengin olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır. Çok eski bir tarihi vardır. İlk olarak Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hellim</span> Kıbrısa özgü keçi peyniri

Hellim, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynirdir. Genelde ızgarada ya da yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Ayrıca, hellim Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs'ın önemli bir ihraç kalemidir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya</span>

Letonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2000 yılından beri 19 kez katılmış, İlk katıldığı yıl "My Star" adlı şarkısıyla Brainstorm müzik grubunun temsil ettiği yarışmada 3. olmuştur. Letonya 2002 yılında "I Wanna" adlı şarkısıyla Marie N ile yarışmayı kazanmıştır. Letonya yarışmayı kazanan ikinci Sovyet ülkesi olmuştur. 2003 yarışması başkent Riga'da yapılmıştır. Ülke üçüncü kez İlk 10'da 2005 yılında Walters & Kazha ikilisiyle 5. olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tulum peyniri</span> Türk peyniri

Tulum peyniri, tulum içinde saklanarak olgunlaştırılan, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Yayıkaltı</span> mandıra ürünü

Yayıkaltı, yayık altı, veya yayık ayranı, bir süt ürünüdür. Yayıkaltı, tereyağı elde edilmesi için süt ürünlerinin yayıklanmasından sonra geride bırakılan sıvıdır. Fermente edilmiş krema veya yoğurttan yapılabileceği gibi sütten de üretilebilir, ancak sütten üretim genellikle sanayide kullanılmaz. Batı Avrupa'da özellikle ekşi veya tatlı kremadan arta kalan yayıkaltı, doğrudan içilmesi, çorbalara katılması veya konsantre edilerek hayvan yemi olarak kullanılması ile değerlendirilir. İngilizce konuşan ülkelerde buttermilk adı ile bilinir ve bazen Türkçede de bu kullanım görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak mutfağı</span>

Kazak mutfağı, Kazakistan'ın mutfağıdır ve geleneksel olarak koyun eti ve at eti ile çeşitli süt ürünleri üzerine yoğunlaşmıştır. Yüzlerce yıldır Kazaklar, koyun, deve ve at yetiştiren çobanlardı ve bu hayvanları ulaşım, kıyafet ve yemek amaçlı kullanmaktaydılar. Pişirme teknikleri ve başlıca içerik ülkenin göçebe yaşam biçiminden büyük ölçüde etkilenmiştir. Örneğin, çoğu pişirme tekniği, yiyeceklerin uzun süreli korunmasını amaçlar.Etin uzun süre dayanması için tuzlama ve kurutma teknikleri yaygındır. Göçebe yaşam tarzında saklayabilmesi daha kolay olduğu için ekşi süt tercih edilir.

<span class="mw-page-title-main">İşlenmiş peynir</span> Peynir çeşidi

İşlenmiş peynir, peynirden yapılan bir gıda. İşlenmiş peynir, emülgatör, doymuş bitkisel yağ, ekstra tuz, gıda boyası, peynir altı suyu veya şeker içerebilir. Sonuç olarak, işlenmiş peynirin birçok çeşidi, rengi ve dokusu vardır. Peynir, 1911'de Thun, İsviçre'de Walter Gerber tarafından bulunmuştur.

Pizza Pops, Pillsbury Company markası altında General Mills tarafından üretilen Kanadalı bir calzone tipi atıştırmalıktır. Pizza Pops önceden pişirilmiş ve dondurulmuş olarak satılmaktadır. Tipik olarak bir mikrodalga fırında ısıtılırlar, ancak normal bir fırında da pişirilebilirler. 1964 yılında Winnipeg, Manitoba, Kanada’dan Paul Faraci tarafından icat edildiler; calzone veya panzerotti gibi geleneksel peynirle doldurulmuş hızlı bir pizza 'düzeltmesi' sağlayan bir atıştırmalık zımba hazırladı. Pizza Pops şu anda General Mills tarafından Winnipeg'deki bir fabrikada üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Grana Padano</span> İtalyan peyniri türü

Grana Padano, Kuzey İtalya'daki Po Ovası menşeli, parmesan peynirine benzeyen bir peynir. Peynirin, Parmigiano-Reggiano'ya kıyasla üretimini kontrol eden daha az düzenleme vardır. Sert ve kolayca ufalanabilen bir dokuya sahip peynir, pastörize edilmemiş ve üstte biriken kreması sıyrılmış yarım yağlı inek sütüyle yapılır. Peyniri yapmak için kullanılan üretim süreçlerinin ve hammaddelerin özgünlüğünü korumak için, Avrupa Birliği yasaları 1996 yılından bu yana coğrafi işaret (PDO) ile Grana Padano adını korumaktadır.

Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir. Köfteler, çorbalar, dolmalar, tatlılar, salatalar dört yüzden yıldan fazla egemenliği altında kaldıkları Osmanlı İmparatorluğu'nun yemeklerine çok benzer. Alkollü içkilerden en çok şarap içilir. Romanya şarabı, dünyada en çok üretilen ilk on arasındadır. Bira da tercih edilen alkollü içkilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Domuz sütü</span>

Domuz sütü, domuzlar tarafından üretilen ve genellikle domuz yavruları tarafından tüketilen bir süt. Yapısal açıdan inek sütüne benzer, ancak yağ oranı daha yüksektir ve daha suludur. Domuz sütü nadiren insan kullanımı için üretilir ve ticari olarak uygun bir ürün olarak kabul edilmez. Domuz sütünden peynir üretmek için, bazıları başarılı olmuş birkaç girişimde bulunulmuştur.

Gorcolo peyniri, Gorcola olarak da bilinir, Türkiye ve Gürcistan'ın bazı bölgelerinde yağı alınmış sütten yapılan bir peynir çeşididir. Gorcolo (გორჯოლო), Gürcü dilinin Cavaheti diyalektinde düzgün almayan, eğri-büğrü taşa denir.

Külek Peyniri; Trabzon, Araklı, Tonya, Çaykara, Of, Artvin, Rize, Posof'ta üretilen peynirdir. İnek sütünden yapılır. Külek denilen ahşap fıçılarda hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Livno peyniri</span>

Livno peyniri ilk olarak 19. yüzyılda Livno, Bosna Hersek bölgesinde üretilen bir peynir türüdür. Gravyer benzeri altın sarısı bir renge sahiptir ve ceviz çekirdeğinden dolayı keskin bir tadı vardır. Meze, ana yemek veya tatlı olarak yenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Skyr</span>

Skyr, İskandinavya menşeli İzlanda kültürlü bir süt ürünüdür. Süzme yoğurt kıvamında ama daha hafif bir tada sahiptir. Skyr, Baltık ülkeleri, Almanya ve Rusya'da yoğurt gibi tüketilen lor peynirine benzer şekilde taze ekşi süt peyniri olarak sınıflandırılabilir. Yüzyıllardır İzlanda mutfağının bir parçası olmuştur.

Gagavuz mutfağı, Gagavuz halkının mutfak uygulamalarını ifade eder. Süt ürünleri ve ete yapılan vurgu Gagavuzların göçebe geçmişinden izler taşırken, temel gıda olarak tahılların önemi mevcut çiftçilik yaşam tarzlarını yansıtmaktadır.