İçeriğe atla

Jüri Lossmann

Jüri Lossmann
Lossmann, 1920 Olimpiyatları'nda
Kişisel bilgileri
Doğumu4 Şubat 1891(1891-02-04)
Kabala, Estonya
Ölümü1 Mayıs 1984 (93 yaşında)
Stockholm, İsveç
Boy1,705 m (5 ft 7,1 in)
Spor
ÜlkeEstonya
SporAtletizm
Yarışma(lar)Uzun mesafe koşuları
KulüpKalev Tallinn

Jüri Lossmann (d. 4 Şubat 1891 - ö. 1 Mayıs 1984), Eston uzun mesafe koşucusu. Anvers'teki 1920 Yaz Olimpiyatları'nda maraton yarışını 2:32:48.6 ile koşarak ikinci olmuştu. Hannes Kolehmainen'in 13 saniye gerisinde kalan Lossmann, üçüncü olan Valerio Arri'nin ise 4 dakika önündeydi. 1924 Paris Olimpiyatları'nda ülkesinin bayrağını taşıyan isim olan sporcu, maratonu dokuzuncu sırada bitirmişti.[1]

Hayatı

Lossmann spor hayatına Merkur kulübünde futbol oynayarak başlamıştı; atletizme daha sonra geçiş yaptı. I. Dünya Savaşı'nda yer alıp yaralandı ancak ardından sağlığına kavuşarak 1916'da Tallinn Maratonu'nu ve Rusya Şampiyonası'ndaki 5000 metre mücadelesini kazandı. 1923'te İsveç'te Göteborg Maratonu'nu kazandı. 1928'de Trans-Amerika Koşusu'nun ilk ayağında yer aldı. Bir sonraki yıl 1 saat koşusunda Estonya rekoru kıran sporcu, Antwerp Maratonu'nda da mücadele etmişti.[1][2]

Lossmann atletizm kariyerinin yanı sıra, 1922-1936 döneminde Eston şekerleme şirketi Kalev'in fabrikasında çalıştı. 1930'larda uzun mesafeci Eston sporcuları çalıştırdı. 1942 ila 1944 arasında spor yöneticiliği yaptı. II. Dünya Savaşı'nda Sovyet birliklerin ülkeyi işgalinden hemen önce İsveç'e gitti.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Jüri Lossmann". sports-reference.com. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2012. 
  2. ^ a b Lossmann, Jüri 1 Aralık 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Eesti spordi biograafiline leksikon

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atletizm</span> spor dalı

Atletizm; koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarını içeren; bir pist veya sahada yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu tür fiziksel aktiviteler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Oryantiring</span>

Oryantiring, harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Başlangıçta kara askeri yönbulma talimleri olarak ortaya çıkan oryantiringin günümüzde birçok türü vardir. Bunlardan en eskisi ve en bilineni koşu oryantiringidir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları</span> 1896da Atinada düzenlenen çok sporlu etkinlik

1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Elvan Abeylegesse</span> Etiyopya kökenli Türk atlet

Hewan Abeye, Elvan Abeylegesse veya Elvan Can, Türkiye ve Avrupa rekoru sahibi Etiyopya asıllı Türk orta ve uzun mesafe koşucusu.

<span class="mw-page-title-main">1900 Yaz Olimpiyatları</span>

1900 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla II. Olimpiyat Oyunları, 20 Mayıs-28 Ekim tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">1924 Kış Olimpiyatları</span>

1924 Kış Olimpiyatları, 25 Ocak-4 Şubat 1924 tarihlerinde Fransa'nın kış sporları merkezlerinden Chamonix'te düzenlenen, Kış Olimpiyatları tarihindeki ilk organizasyondur. 16 ülkeden 258 sporcu katılmıştır. Olimpiyatların açılışını Fransa Teknik Eğitim Genel Sekreteri Gaston Vidal yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateninde Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.

Uzun mesafe koşuları, en az üç kilometre uzunluğunda kesintisiz koşu türüdür. Fizyoljik olarak aerobik temellidir; dayanıklılık ve zihinsel güç gerektirir.

Artistik Buz Pateninde Olimpiyatlarda yarışma hakkı sporculara değil ülkelere verilir. Çoğu olimpiyat sporunda sporcular bireysel olarak olimpiyat barajını aşmaya çalışırken Artistik Patinaj'da ülkelere sporcu gönderme hakkı verilir. Olimpiyatlara gidecek patenciler her ülkenin Ulusal Olimpiyat Komitesi tarafından belirlenir. 2010 Kış Olimpiyatlarında teklerde 30, çiftlerde 20 ve buz dansında 24 takım olimpiyatlarda temsil hakkı kazanmıştır. Bu spor dalında toplamda 74 erkek ve 74 kadın sporcu olimpiyatlarda yer alacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kayakla atlama</span>

Kayakla atlama, dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde en uzak noktaya inmeyi içeren gösterişli bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda Avustralya</span>

Daha sonraları Avustralya olarak adlandırılan ve o dönemde bir Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı sömürgesi olan Victoria, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na, iki sporda mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İngiltere doğumlu olan, hayatının büyük bir kısmını Avustralya'da geçiren ve oyunların düzenlendiği dönemde Londra'da ikamet eden Edwin Flack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi olarak Avustralya adına yarışmış olarak kabul edilmektedir. Üç atletizm ile bir tenis etkinliğinde yarışan Flack, atletizmdeki 800 metre ve 1500 metre etkinliklerinde altın madalyanın sahibi olarak hem bu branşlardaki ilk Olimpiyat şampiyonu oldu hem de ülke tarihinin ilk Olimpiyat madalyasını kazandı. Maraton yarışını ise tamamlayamadı. Flack, tenisteki tek erkekler turnuvasının ilk turunda elenirken çiftler müsabakalarında ise Britanyalı partneriyle mücadele etmesinden ötürü bu etkinlikte karma takımlar adına yarışmış olarak gösterilmektedir.

1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm yarışmaları 6 ile 10 Nisan tarihleri arasında, Panathinaiko Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Atletizm kapsamında düzenlenen maraton etkinliklerinin ise sadece bitiş kısmı stadyumda yapıldı. 1896 oyunları kapsamında düzenlenen dokuz spor arasında en fazla ulustan sporcunun katıldığı atletizm müsabakalarında, 10 ülkeden 64 sporcu mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Karayel (atlet)</span>

Bekir Karayel, daha çok maraton koşan Türk orta ve uzun mesafe koşucusudur. 1.72 boyunda ve 62 kg. ağırlığındaki atlet, İstanbul Büyükşehir Belediyespor kulübü sporcusudur ve koçluğunu Satılmış Atmaca yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda Etiyopya</span>

Etiyopya, Birleşik Krallık'ın Londra kentindeki 2012 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele etti. Ülke böylece 12. kez Yaz Olimpiyatları'na katılmış oldu. Etiyopya Olimpiyat Komitesi Olimpiyatlara, 18'i erkek, 17'si kadın olmak üzere toplam 35 sporcu gönderdi. Etiyopyalılar sadece atletizm, özellikle orta ve uzun mesafe koşuları ile ilk kez yer aldıkları yüzmede mücadele verdi.

Serap Aktaş, Türk eski atlet. Orta ve uzun mesafelerde yarışmıştır. Aktif kariyer boyunca farklı kategorilerde birçok Türkiye rekoruna imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Kiraz</span> Türk atlet

Ümmü Kiraz, Türk uzun mesafe koşucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Estonya</span>

Estonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1920'de katıldı. Estonya Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1923'te kuruldu. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Eston sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. SSCB'de düzenlenen 1980 Moskova Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarına, Estonya'nın başkenti Tallinn ev sahipliği yapmıştı. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Estonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ville Ritola</span>

Vilho "Ville" Eino Ritola, Fin uzun mesafe koşucusu. "Uçan Fin" olarak anılan sporculardan biri olan Ritola, 1920'lerde beş altın ve üç gümüş Olimpiyat madalyası kazanmıştı. 1924 Paris'te dört altın ile iki gümüş madalyası olan Fin sporcu, hâlen tek bir Olimpiyat'ta en çok madalya kazanan atlettir. Ayrıca tek Olimpiyat'ta en çok altın madalya kazanan ikinci atlettir.