İçeriğe atla

Jöleli şeker

Jöleli şeker
Ülke(ler)Almanya
YaratıcısıHans Riegel, Sr.
TürüŞeker
TipiŞekerleme
Ana malzemelerJelatin, şeker, glikoz şurubu, nişasta, aroma, gıda boyası, sitrik asit
DiğerJöleli ayıcık

Jöleli şeker (İngilizce: Gummy candy) jelatin esaslı çiğneme şekerlemelerinin geniş bir kategorisidir. Bir türü olan jöleli ayıcıklar popülerdir ve şekerleme endüstrisinin tanınmış bir parçasıdır. Bir "oyuncak ayı" formasındadır. Jöleli şekerler, ayılar, şişeler, kurtlar, kurbağalar, hamburgerler, köpekbalıkları, oyuncak askerleri, fareler, büyük insan vücudu parçaları (kalpler ve ayaklar gibi), Ampelmännchen ve Şirinler de dahil olmak üzere çok çeşitli şekillerde bulunurlar.[1] Toybox Gıda, Saadet Gıda, Kervan Gıda (Bebeto), Haribo, Betty Crocker, Disney ve Kellogg's gibi çeşitli markalar genellikle küçük çocukları hedef alan jöleli şekerler üretmektedir. Jöleli şekerler ilk kez Almanya'da başladı.[2]

Türleri

Ayıcıklar

Jöleli ayıcık Almanya'da, Bussi Bär, Gummibar (ayı) veya Gummibärchen (küçük ayı) adı altında popülerdir. Bonn'tan bir şekerleme üreticisi olan Hans Riegel Sr, bu tatlıları 1920'de başlattığı Haribo şirketi altında üretti.[3]

Diş şekli

Avustralya'da, diş şeklindeki jöle şekerlemeleri 1930'lardan beri çok popüler olmuştur. Pembe ve beyaz renklidirler, pembe diş etlerini temsil eder ve diş beyazdır. Hafif nane ve başka lezzete sahiptirler.

Halkalar

Halka şeklindeki jöleli şekerler genellikle şeker veya ekşi toz ile kaplıdır. En yaygın ve en popüler lezzet şeftali halkasıdır. Diğer lezzetler arasında yeşil elma, kavun, mavi ahududanı, çilek ve anason bulunur, bunlar genellikle çikolata ile kaplanır. Sakız halkalarının yaygın olarak bilinen bir yapımı olan Tumi halkalar önemli bir varlık olan Trolli'dir.[4]

Kırmızı kurbağa

Avustralya'da, kurbağalar şeklindeki jöle şekeri 1930'lardan beri çok popüler olmuştur. Bunlar genelde "kırmızı kurbağa" olarak anılmasına rağmen kırmızı veya yeşil renklidir.

Şişeler

Jöleli şekerler farklı çeşitlerde

Cola şişeleri, kola lezzetiyle klasik Coca-Cola tarzı şişeler şeklinde şekerlemelerdir. Onlar çok sayıda şirket tarafından üretilmektedir. Leaf International'ın Fransız bölümünün bir parçası olan Lutti şirketi de gümüşü, ekşi ve mavi ve pembe renkli jöleli şekerler üretmektedir.[5]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haribo</span> Alman şekerleme üreticisi

Haribo, Alman şekerleme üreticisi. 1920 yılında Hans Riegel isimli girişimci tarafından Bonn'da temeli atılmıştır. İlk olarak ticari kayda geçen malvarlıkları bir çuval şeker, mermerden yapılma bir tezgâh, gaz ocağı, küçük bir kazan, bir merdane ve bir taburedir. Jöleli şekerleriyle ün yapan Haribo firması, kısa sürede Bonn'un önde gelen özel kuruluşlarından biri haline gelmiştir. 1922 yılında dansçı ayıdan esinlenerek dünyadaki ilk meyve aromalı jöleli şekerlemesini üretir. Bu Ayıcık daha sonraları HARIBO Altın Ayıcık olarak dünya çapında ün kazanacaktır. Haribo günümüzde yaklaşık 6.000 çalışanıyla Almanya'daki 5 fabrikanın yanı sıra Avrupa geneline yayılmış 13 tesiste üretim yapmakta, ürünleri 100'den fazla ülkede satışa sunulmaktadır. Haribo 2003 yılından beri Türkiye'deki modern tesislerinde Türkiye ve Orta Doğu pazarları için üretim yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tartrazin</span>

Tartrazin ve, yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için yararlanılan bir katkı maddesidir. Alkolsüz içecekler, dondurma, şekerlemeler, puding ve spagetti başlıca bulunduğu besinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Marshmallow</span> Şeker esaslı şekerleme

Marshmallow, modern bir şekilde tipik haliyle şeker, su ve bir süngerimsi madde kıvamına çırpılmış, genellikle sığır jelatininden oluşan şeker bazlı şekerlemedir. Küçük silindirik parçalar halinde kalıplanır ve mısır şurubu ile kaplıdır. Eş anlamlı olarak, birçok ülkede bu şekere Chamallow da denilmektedir. Marshmallow Hatmi bitkisinden yapılan, tıbbi şekerlemenin modern bir versiyonudur. İsmi «marsh mallow» sözünden gelip "bataklık ebegümeci" anlamına gelir. Böylece İngilizce tıbbi bir bitki olan Malvaceae ebegümecigiller aile olarak bilinir. Ebegümecinin kökünden jelatine benzer yapışkanlı beyaz kitle alınıyordu, zaman içinde bu bitki jelatin ve nişasta ile değiştirildi. Marshmallow ilk zamanlarda hatmi bitkisinin kökü ekstresi gibi boğaz ağrısı için bir çare olarak kullanılmış ve şifalı bitkilerin temelinde üretilerek muhtemelen bir ilaç olarak ortaya çıkmıştır.Antik Mısır yıllardan başlayarak hatmi kökü tonsilitin tedavisinde fındık ve bal ile birlikte kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Jöleli ayıcık</span>

Jöleli ayıcık (Almanca:Gummibär), bazı ülkelerde "jöleli bebek"e benzeyen küçük meyve şekerlemesidir. Oyuncak ayı formasındadır. Şeker kabaca 2 sm uzunluğunda ve bir ayı şeklindedir. Jöleli ayı, çeşitli şekil ve renklerde satılan popüler jelatin bazlı şekerlemelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Meyan (şeker)</span>

Meyan şekeri genellikle Glycyrrhiza glabra'nın (meyan) köklerinin ekstraktıyla tatlandırılan bir şekerleme maddesidir. Dünya çapında çok çeşitli meyankökü tatlıları üretilmektedir. Kuzey Amerika'da meyan kökü, meyankökünün özüyle tatlandırılmamış şeklindedir, yalnız çiğneme halatları veya tüpler şeklinde benzer şekerleme çeşitlerinden ayırt edilir. "Kara meyan kökü" olarak adlandırılan bu nesne jelibon gibi diğer şekerlemelerde yaygın bir lezzettir.

<span class="mw-page-title-main">Zencefil evi</span>

Zencefil evi gevrek zencefilli kek veya zencefilli kurabiyenin bir türüdür. Genel malzeme gibi haşlanmış bir hamur kullanılır; bu hamur kil gibidir, yenilebilir heykelcikler veya diğer dekorasyonlar oluşturmak için kalıplanabilir. Çeşitli şekerleme ve krema ile kaplı olan bu evler, çoğu zaman anne-babanın yardımıyla çocuklar tarafından yaptırılan popüler Noel süslemeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Zefir (yiyecek)</span> yumuşak şekerleme türü

Zefir şeker, yumurta akı, meyve ve dut/elma püresinin çırpılmasının ardından pektin, karagin, agar veya jelatin gibi malzemelerin ilavesiyle yapılan yumuşak şekerleme türüdür. Genellikle Estonya ve Letonya'da üretilmekte ve satılmaktadır. Önceden Sovyetler Birliği'nde bulunan ülkelerde de yaygın olarak üretilmiştir. İsmini Yunan mitolojisinde bir tanrı olan Zephyros'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Jöle</span> Jelatin ile yapılan tatlı

Jöle veya Jelatin tatlıları, tatlandırılmış aromalı jelatin tatlılarıdır. Bu tür bir tatlı ilk olarak Hannah Glasse tarafından 18. yüzyılda "Aşçılık Sanatı" kitabında kaydedilmiştir.Pelte sözcüğü İstanbul mutfağında uzun süre jöle sözcüğü yerine kullanılmıştır.İstanbul'da bir perhiz yemeği olarak da tüketilen meyveli peltelerin en güzel biçimi elmasiye denilen ve birkaç meyveden yapılanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sakızlı şeker</span> Şeker türü

Sakızlı şeker bir şeker türüdür. Parlak renkte pektin bazlı parçalar, dar bir kubbe şekillendirilmiş ve genellikle granüle şekerle kaplanırlar. Onlar meyve ve baharat lezzetleriyle gelirler; sonuncusu baharat damlaları olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Pastilli sakız</span> Şekerleme

Pastilli sakız Birleşik Krallık kaynaklı, şeker kaplamasız, sakızlı şekere benzer, çerezli, pastil tipli şekerlemeler. Tüm markaların çeşitli tatlandırıcılar ve renklendiriciler içeren kendi tarifleri vardır. Pastilli sakızlar, Birleşik Krallık, İrlanda, birçok İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde ve birkaç Avrupa ülkesinde popülerdir. Ortak markalar arasında Maynards, Bassett's ve Lion bulunur. İsmine rağmen genellikle alkol içermezler.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre rulosu</span>

İsviçre rulosu jöleli rulo veya kremalı rulo, çırpılmış krema, reçel veya krema ile dolu bir çeşit sünger kek rulosudur. Roulade'nin tatlı versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kervan Gıda</span>

Kervan Gıda, İstanbul merkezli, Türkiye'nin en büyük şeker ve şekerleme şirketlerinden biridir. Şirketin ana ürünlerine jöleli şeker, jöleli ayıcık, marshmallow, sakız, meyan şekeri, lolipop ve sakız ürünleri dahildir. 1987 yılında ilk jöleli şeker olan jelibon marka'sından sonra 1998 yılında popüler "Bebeto" markasını tanıtmıştır.

Toybox Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, İstanbul merkezli, Türkiye'nin en büyük şeker ve şekerleme şirketlerinden biridir. Şirketin esas ürünlerine jöleli şeker, jöleli ayıcık, marshmallow, sakız, meyan şekeri, lolipop, çikolata ve gofret ürünleri dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Kent Gıda</span>

Kent Gıda, İstanbul merkezli, Türkiye'nin en büyük sakız, şeker, şekerleme, lolipop, draje, çikolata, bisküvi şirketlerinden biridir. En popüler markalarına Bubblicious, Missbonbon, Tofy, Madlen, Şıpsevdi, Topitop, Missbon, Tofita, Tipitip, Olips, Milka, Oreo, Falım, First, Jelibon, Toblerone dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Krembo</span>

Krembo dünyadaki farklı varyasyonlarda üretilen şekerlemeler olup, birkaç ülke onları icat ettiğini veya “ulusal şekerlemesi” olarak selam verdiğini iddia etmektedir. İskoç şefi Boyd Tunnock, 1956'da İtalyan beze kullanımı, bisküvi tabanını ve sütlü çikolata içerme fikrini geliştirdiğinde Tunnock's kekini icat etti. Danimarka'da ürün başlangıçta krem kullanılarak yapıldı, ancak daha sonra üretimin sanayileşmesine ve raf ömrünün arttırılmasına yardımcı olmak için yumurta beyazlarından dolduruldu. Türkiye'de ortak kullanımda tek bir terim yoktur. Kelimenin tam anlamıyla, "Konfeksiyon" olarak adlandırılabilir. Bazen “Çokomel” veya “Eti Puf” daki ilgili marka isimleriyle isimlendirilebilir.

Palitos de la selva 1950'lerden bu yana Cadbury Stani Adams Argentina'nın ürettiği yumuşak ve çiğneme şeker markasıdır. Arjantin'deki en popüler ve ikonik şekerlemelerden biridir ve aynı zamanda Uruguay ve Paraguay'a da yayılmıştır. Şeker silindiriktir, 6 cm uzunluğunda ve 1.5 cm çapındadır ve yaklaşık 3 gram ağırlığındadır. Boyu boyunca sırasıyla vanilya ve çilek aromalı beyaz ve pembe yarıya bölünür. Bir hayvanı betimleyen ve kısa bir açıklama yapan adının kaynağı olan ambalajı ile ünlüdür. Son zamanlarda, ambalaj malzemeleri, özellikli hayvan habitatına dayanarak, kaya, kâğıt, makas gibi bir beceri oyununa dönüştürüldü. 1990'lı yıllarda, bir muz-vanilya versiyonu tanıtıldı. 2005'te, yeni bir üzüm-vanilya lezzet kombinasyonu ile orijinalin üç katı büyüklüğünde "devasa" bir sürüm piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Starburst (marka)</span>

Starburst Wrigley şirketine ait bir şeker markasıdır. Starburst, Tropikal, Ekşi, FaveReds, Very Berry, Süper Meyve Lezzeti, Yaz Patlaması ve Orijinal gibi birçok farklı çeşide sahiptir. Orijinal lezzetler şunlardır: çilek, limon, portakal ve kiraz. Tropikal tatlar arasında çilek muz, pina colada, kiraz kivi ve mango kavun bulunur. Ürün ayrıca şekerli mısır, buzlu şeker, sakız, jöle ve dudak parlatıcısı şeklinde de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">SweeTarts</span>

SweeTarts, Sunline Inc. CEO'su Menlo F. Smith yönetiminde 1962'de icat edilen tatlı ve ekşi şekerlemelerdir. 1963'te SweeTarts, popüler Love Hearts, Pixy Stix ve Fun Dip ile aynı lezzetlerle tanıtıldı: kiraz, üzüm, limon, limon ve portakal.

<span class="mw-page-title-main">Jelly Belly</span> Amerika merkezli şekerleme şirketi

Jelly Belly jelibon, jöle fasulye ve diğer şekerlemeler üretmektedir. Merkezi Fairfield, Kaliforniya'dadır. North Chicago, Illinois'de ikinci bir üretim tesisi ve Pleasant Prairie, Wisconsin'de bir dağıtım merkezi bulunmaktadır. Ekim 2008'de şirket, Rayong, Tayland'da uluslararası pazar için şekerleme ürettiği 50.000 m²'lik bir üretim tesisi açtı.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.