İçeriğe atla

Józsefváros

Józsefváros (Almanca: Josefstadt) Macaristan'ın Budapeşte şehrinin 8. bölgesidir. Belváros'a yakın, 18-19. yüzyıldan kalma eski banliyölerden biri olarak daha geniş anlamda şehir merkezinin bir parçasıdır.

Budapeşte, St. Joseph Parish Kilisesi

Konum

Józsefváros'taki ana caddeler Baross utca, Rákóczi út ve Üllői út'dur; Kálvin tér, bu bölgeyi 5. ve 9. bölgelere bağlar. Keleti (Doğu) Garı, 7., 8. ve 14. bölgelerin kavşağında yer almaktadır.

İsim

18. yüzyıl banliyösüne ilk olarak Alsó-Külváros (kelimenin tam anlamıyla "Aşağı Banliyö") adı verildi. Adını 1777'de Macar tahtının varisi İmparator II. Joseph'ten almıştır.

Tanım

Józsefváros çoğunlukla güzel iç mekanlara sahip eski, genellikle bakımsız konut binalarından oluşur. Üç bölüme ayrılabilir, sınırlar Büyük Bulvar (Nagykörút) ve yollar Fiumei út ve Orczy út .

En içteki orta kısım, Ulusal Müze ve Eötvös Loránd Üniversitesi, Semmelweis Üniversitesi, Drama ve Film Akademisi ve Kempelen Farkas Öğrenci Okulu Bilgi ve Kaynak Merkezi tarafından tamamlanan Metropolitan Ervin Szabó Kütüphanesi gibi birçok dikkat çekici yeri içerir. Reform Kilisesi'nin Károli Gáspár Üniversitesi'nin ana binası olan Piarist Ortaokulu ve Pázmány Péter Katolik Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin yanı sıra Macar Radyosu da burada bulunmaktadır. Metropolitan Kütüphanesi'ne ev sahipliği yapan Wenckheim Sarayı ve yukarıdaki Klasik Müzik Koleksiyonu ile Pálffy Sarayı'nın hala görülebildiği bu bölüme "Saray Bölgesi" denir. Bu mahalle 1996 ve 2002 yılları arasında büyük bir tadilattan geçti ve çok sayıda öğrencisi, birkaç kafe ve pizzacı ile mutlu, kalabalık bir yer haline geldi.

Józsefváros tren istasyonu

İkinci kısım, Nagykörút'un ötesinde (yaklaşık 0,8 kilometre veya 1⁄2 mil daha uzak), 1990'larda (ve öncesinde) yaygın olan ve çoğunlukla ilçe genelinde kameralarla ortadan kaldırılan fuhuş nedeniyle daha kötü bir üne sahip. Bu bölümde Yabancı Diller Merkezi (Macaristan'daki en eski ve "otantik" dil sınav yeri), Erkel Tiyatrosu (Macar Devlet Opera Binası'nın bir bölümü), Macar Doğa Tarihi Müzesi, Corvin Budapeşte Film Sarayı (bir multipleks sinema), Budapeşte'nin en büyük bahçelerinden biri (Orczy-kert) ve büyük bir klinik kompleksi.

Geçtiğimiz on yıllarda gecekondu mahallesine dönüşen geleneksel zanaatkârlar mahallesi şu anda yeniden yapılanma aşamasındadır. 19. yüzyıla ait harap durumdaki konut stoğu, büyük ofis bloklarına ve konut geliştirmelerine yer açmak için temizlendi. Corvin-Szigony Projesi, Orta Avrupa'daki en büyük kentsel dönüşüm projesidir. Projenin etkileri ve yöntemleri, esas olarak bölgenin mimari mirasının yok edilmesi nedeniyle eleştirildi.

Doğu Tren İstasyonu, Józsefváros Tren İstasyonu ve Macaristan'ın en ünlü mezarlıklarından biri olan ve en saygın tarihi şahsiyetlerin türbelerinin bulunduğu Kerepesi Mezarlığı ile dikkat çeken üçüncü bölümde yerleşim bölümleri daha az yer kaplıyor.

Mahalleler ve metro

  • İlçe idari olarak 11 mahalleye ayrılmıştır:
    1. Palotanegyed
    2. Nepszínház
    3. Csarnok
    4. Magdolna
    5. Corvin (komşu) [hu; fr]
    6. Losonci
    7. Orczy
    8. Kerepesdűlő
    9. Százados
    10. Ganz
    11. Tisztviselőtelep
  • Aşağıdaki Budapeşte Metro istasyonları bölgede bulunmaktadır:
    1. Astoria
    2. Blaha Lujza tér
    3. Keleti pályaudvar
    4. Puskás Ferenc Stadyumu
    5. Nepliget
    6. Nagyvárad tér
    7. Semmelweis Klinikák
    8. Corvin-negyed
    9. Kalvin tér
    10. Rákóczi tér
    11. II. János Pál pápa tér

Demografi

2011 nüfus sayımına göre ilçenin nüfusu 76.250 kişidir. Macar çoğunluğu ile nispeten homojendir. Józsefváros, yüksek oranda Roman (Çingene) sakini (%4.5) ile dikkat çekiyor. Bölge, önemli sayıda Çinli göçmeni (%0.8) kendine çekmiştir.[1]

Siyaset

Mevcut belediye başkanı VIII. Budapeşte'nin ilçesi András Pikó'dur (c8 üyesi - VIII bölgesindeki STK - Momentum tarafından desteklenmektedir).

2019 yerel yönetim seçimlerinde seçilen Bölge Meclisi, bu siyasi partilere ve ittifaklara bölünmüş 18 üyeden (1 Belediye Başkanı, 12 Bireysel seçim bölgesi Milletvekili ve 5 Tazminat Listesi Milletvekili) oluşur:[2]

Parti Koltuklar Mevcut Bölge Meclisi
Muhalefet koalisyonu[a]12M
Fidesz-KDNP6

Belediye başkanları listesi

Üye Parti Tarih
Zoltán Koppány SZDSZ 1990–1992[b]
Béla Csécsei SZDSZ 1993–2009[b]
Máté Kocsis Fidesz2009–2018[b]
Botond Sára Fidesz2018–2019
András Pikó Momentum 2019–

İlgili romanlar ve filmler

Ferenc Molnár'ın birkaç kez filme alınan gençlik romanı The Paul Street Boys (A Pál utcai fiúk, 1907) (en ünlü versiyonun Imdb girişine 24 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bakınız), orijinal olarak bu bölgenin gerçek mekanlarında geçiyor: Pál utca, Mária utca ve Füvészkert (botanik bahçesi).

2004 yılında, birçok Avrupa ülkesinde gösterilen ve uluslararası arenada çok sayıda ödül kazanan bu bölgenin rezil bir bölgesini anlatan karikatürist bir animasyon filmi Nyócker çekildi.

Imre Kertész'in Nobel ödüllü romanından uyarlanan Kadersizlik'in (Sorstalanság, 2005) başlangıç ve kapanış sahneleri bu semtte yani Lőrinc pap tér'de gösterildi.

Bir İngiliz TV dizisi olan Baptiste'nin ikinci sezonu Jozsefvaros ve orada yaşayan göçmen nüfusa karşı nefret suçları etrafında geçiyor.

İkiz kasabalar

Józsefváros şunlarla ikizdir:

Ayrıca bakınız

  • Auróra, bölgedeki toplum merkezi
  • Palotanegyed, ilçede bir mahalle.
  • Budapeşte'deki semtlerin listesi

Galeri

Notlar ve kaynakça

  1. ^ Coalition of Momentum–DK–MSZP–Dialogue–LMP–Solidarity.
  2. ^ a b c Resigned
  1. ^ "Központi Statisztikai Hivatal". www.ksh.hu. 31 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2022. 
  2. ^ "Városi közgyűlés tagjai 2019-2024 - Budapest VIII. kerület". valasztas.hu. 19 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte</span> Macaristanın başkenti

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir sınırları içindeki nüfusa göre Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna nehri üzerindeki ikinci en büyük şehirdir; şehrin yaklaşık 525 kilometrekarelik bir alanda tahmini nüfusu 1.752.286'dır. Hem şehir hem de ilçe olan Budapeşte, 7.626 kilometrekarelik bir alana ve 3.303.786 nüfusa sahip Budapeşte metropolitan alanının merkezini oluşturur. Şehrin nüfusu, toplam Macaristan nüfusunun %33'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">New York (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

New York, ABD'nin Orta Atlantik ve Kuzeydoğu bölgesinde bulunan eyaletlerinden birisidir. Başkenti Albany, en büyük şehri New York'tur. 62 vilayete sahiptir. 20,2 milyon kişilik nüfusu ile ülkenin nüfusu en yüksek dördüncü eyaletidir. Nüfusun üçte ikisi New York metropoliten alanında yaşamaktadır. Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey ve Pensilvanya ile karadan, Rhode Island ile de sudan komşudur. Ayrıca Kanada'nın Québec ve Ontario bölgelerine uluslararası sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bangkok</span> Taylandın başkenti

Bangkok (Tayca กรุงเทพมหานคร

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

Slovakya tarihi, bugünkü Slovakya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Muharebesi</span> Kuşatma

Budapeşte Muharebesi, Sovyet kuvvetlerinin II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru sınırı geçerek Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye yönelen genel taarruzlarının devamında kentin kuşatılması ve alınması sırasında yaşanan çatışmalardır. Macar ve Alman birliklerince savunulan kent, 29 Kasım 1944 tarihinde Kızıl Ordu'ya bağlı birlikler ve artık Sovyetler Birliği'nin müttefiki olan ve Almanya'ya savaş ilan etmiş bulunan Rumen ordusu tarafından kuşatıldı. Kuşatma, kenti savunan kuvvetlerin 13 Şubat 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olmasıyla sona erdi. Kenti kuşatan Sovyet güçleri, Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi'ne bağlı birliklerdir. Savunmadaki kuvvetler, Alman Waffen-SS birlikleri ile Macar Ordusu'dur. Budapeşte kuşatması II. Dünya Savaşı boyunca yaşanan en kanlı kuşatmalardan biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Eötvös Loránd Üniversitesi</span>

Eötvös Loránd Üniversitesi ya da ELTE, 1635 yılında Nagyszombat 'da kurulmuş, ardından 1777 yılında Budapeşte'ye taşınmış, Macaristan'ın en büyük ve en iyi üniversitesi niteliğindeki üniversite kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Gödöllő</span> Macaristanʼda bir kent

Gödöllő Macaristan'ın Pest ilçesinde bir kasaba. Budapeşte metropolünün yaklaşık 30 km kuzeydoğusundadır. Nüfusu 2010 sayımına göre 34.396 dır ve hızla büyümektedir. Budapeşte Banliyö Sistemi H8 hattı ile Budapeşte'den kolayca ulaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dezső Bánffy</span> Macar siyasetçi

Baron Dezső Bánffy de Losonc, Macar siyasetçi. Bánffy, Avrupa'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Macaristan Krallığı'nda 1895 ile 1899 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Demokratik Cumhuriyeti</span>

İlk Macar Cumhuriyeti veya dönemdeki ismiyle Macaristan Halk Cumhuriyeti kısa ömürlü halk cumhuriyeti, 1918 sonlarından 1919 ortalarına kadarlık olan kesinti arasında yaşadı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun dağılması sonucu kuruldu. Macar Halk Cumhuriyeti, Macaristan Krallığı'nın yerini almış ve yerine başka bir kısa ömürlü devlet getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andrássy út</span> Budapeştede cadde

Andrássy Bulvarı, Macaristan'ın Budapeşte kentinde, tarihi 1872'ye kadar uzanan bir bulvardır. Erzsebet Meydanı'nı Városliget'e bağlar. Neo-rönesans konakları, ince cepheler ve iç mekanlara sahip olan pansiyonları ile 2002'de bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Aynı zamanda kafeler, restoranlar, tiyatrolar, elçilikler ve lüks butikler ile Budapeşte'nin ana alışveriş caddelerinden biridir. En dikkat çekici binalar arasında Devlet Opera Evi, eski Bale Okulu, Zoltán Kodály Anıt Müzesi ve Arşivleri, Macar Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Ferenc Hopp Doğu Asya Sanatları Müzesi bulunmaktadır.

Macaristan'da din, Macaristan 1000 yılında topluca Hristiyan olmuştur günümüzde laik bir devlettir ancak anayasada Hristiyanlık Macar kültürünün önemli bir parçası olduğu yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sándor Sarayı</span> Budapeştede saray

Sándor Sarayı, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yer alan bir saraydır. 2003'ten beri Macaristan cumhurbaşkanının resmî konutu ve çalışma ofisidir. Macaristan'daki en büyük 37. saraydır. Macaristan'ın kral ve yöneticilerinin eskiden ikamet ettiği Budin Kalesi'nin hemen kuzeyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Stalin Anıtı (Budapeşte)</span>

Stalin Anıtı, Macaristan Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Budapeşte'de yer alan, dönemin Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'in Aralık 1951'deki yetmiş üçüncü yaş günü şerefine inşa edilen anıt. 1956 Macaristan ayaklanması sırasında destalinizasyon politikalarından güç alan gruplar tarafından 23 Ekim 1956'da yıkıldı ve parçalara ayrıldı. Daha sonra heykelsiz olarak yeniden inşa edilerek 1 Mayıs İşçi Bayramı geçit törenlerinde kullanılan dekoratif bir yer olarak işlev gördü. 1990'lı yıllarda kaide tamamen yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Károly Kós</span> Rumen siyasetçi

Károly Kós, Macar mimar, yazar, çizer, politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Blaha Lujza Meydanı</span> Budapeştede meydan

Blaha Lujza Meydanı, Budapeşte'de yer alan meydan. Kentteki en işlek meydanlarından biridir. Rákóczi út ve József körút'un kesişimine yakın bir konumdadır. Meydana adı verilen Blaha Lujzáról 19. yüzyılda tanınmış bir sanatçıdır. Bölge eskiden Népszínház Caddesi'nin bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Macaristan ilişkileri</span>

Çin-Macaristan ilişkileri, Çin ile Macaristan arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Çin'in Budapeşte'de bir büyükelçiliği, Macaristan'ın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Çongçing, Hong Kong ve Şanghay şehirlerinde başkonsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Macar mutfağı</span> Macaristanın mutfak gelenekleri

Macar mutfağı, Macaristan ulusunun ve onun birincil etnik grubu olan Macarların mutfağının karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Geleneksel Macar yemekleri öncelikle et, mevsim sebzeleri, meyveler, ekmek, süt ürünleri ve peynirlere dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gergely Karácsony</span> Macar siyasetçi

Gergely Szilveszter Karácsony, Macaristanlı siyaset bilimci ve politikacı. 2010'dan 2014'e kadar Ulusal Meclis'in bir üyesiydi. 2014 yılında Zugló'nun belediye başkanı olarak seçildi. Şu anda ise Budapeşte'nin belediye başkanı konumunda.