İçeriğe atla

Jérôme Lalande

Jérôme Lalande
Jean-Honoré Fragonard'ın Jérôme de La Lande tablosu y. 1769
Doğum11 Temmuz 1732(1732-07-11)
Bourg-en-Bresse
Ölüm4 Nisan 1807 (74 yaşında)
Paris
MilliyetFransız
Çocuk(lar)1
Kariyeri
DalıAstronomi
Çalıştığı kurumlarParis Gözlemevi
Doktora
danışmanı
Joseph-Nicolas Delisle
Pierre Charles Le Monnier
Doktora öğrencileriJean Baptiste Joseph Delambre
İmza

Joseph Jérôme Lefrançois de Lalande (Fransızca telaffuz: [lalɑ̃d]); 11 Temmuz 1732-4 Nisan 1807) Fransız astronom, mason ve yazardı.

Önemli eserler

Voyage d'un françois en Italie, fait dans les années 1765 et 1766. Tome premier, 1769

Yayımlanmış eserleri şunlardır: [1]

Fransız Bilimler Akademisi'ne yüz elliden fazla makale iletti, Connoissance de temps'ı düzenledi ve Montucla'nın Histoire des mathématiques'inin (1802) 2. baskısının son iki cildini yazdı.[1]

Yayınlar

  • Astronomie (Fransızca). 1. Paris: veuve Nicolas Desaint. 1771. 
  • Astronomie (Fransızca). 2. Paris: veuve Nicolas Desaint. 1771. 
  • Astronomie (Fransızca). 3. Paris: veuve Nicolas Desaint. 1771. 

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Özel

Genel

Atıf

Konuyla ilgili yayınlar

  • Mémoires de l'Institut, VIII (1807) (JBJ Delambre)
  • J-B Delambre: Histoire de l'astronomie au XVIIIe siècle, p. 547
  • Magazin encyclopédique, II, 288 (1810) (Mme de Salm);
  • JS Bailly, Histoire de l'astronomie moderne, t. III, (ed. 1785)
  • J Mädler: Geschichte der Himmelskunde II, 141
  • R Wolf, Geschichte der Astronomie
  • JJ Lalande, Bibliographie astronomique p. 428
  • JC Poggendorff, Biographisch-lit. Handwörterbuch
  • Maximilien Marie: Histoire des sciences mathématiques et physiques IX, 35.
  • Mathematics Genealogy Project'te Jérôme Lalande
  • Alphonse Rebière, Mathématiques et mathématiciens, second edition, Paris, 1893, p. 283.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gastronomi</span>

Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός "mide" ve -νομία "-kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir. Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir. Pratik gastronomi, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden çeşitli yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, üretimi ve servisinin uygulanması ve çalışılmasıyla ilişkilidir. Teorik gastronomi, pratik gastronomiyi destekler. Tariflere, tekniklere ve yemek kitaplarına odaklanan bir sistem ve süreç yaklaşımı ile ilgilidir. Yemek gastronomisi, yiyecek ve içeceklerle ve bunların oluşumuyla bağlantılıdır. Teknik gastronomi, gastronomik konuların değerlendirilmesine titiz bir yaklaşım getirerek pratik gastronominin temelini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Charles Catalan</span> Fransız-Belçikalı matematikçi

Eugène Charles Catalan, sürekli kesirler, tanımlayıcı geometri, sayı teorisi ve kombinatorikler üzerinde çalışan Fransız ve Belçikalı bir matematikçiydi. Göze çarpan katkıları arasında uzayında periyodik bir minimal yüzey keşfetmek vardı; sonunda 2002'de kanıtlanabilen ünlü Catalan varsayımını ifade etti ve bir kombinatoryal problemi çözmek için Catalan sayılarını tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Urbain Le Verrier</span> Fransız gökbilimci (1811 – 1877)

Urbain Jean Joseph Le Verrier, özellikle gök mekaniği alanında çalışan ve Neptün gezegenini saptayan Fransız matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Lémery</span> Fransız kimyager (1645 – 1715)

Nicolas Lémery, Fransız kimyagerdir. Asit ve bazların kimyası üzerine teori geliştiren ilk bilim insanlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ruđer Bošković</span>

Roger Joseph Boscovich (Hırvatça: Ruđer Josip Bošković, Sırp-Hırvatça telaffuz: [rûd͡ʑer jǒsip bôʃkoʋit͡ɕ] ;, Ragusa'lı fizikçi, astronom, matematikçi, filozof, diplomat, şair, teolog, Cizvit rahip ve bilge

<span class="mw-page-title-main">Vulgata</span>

Vulgata, Kitâb-ı Mukaddes'in Latince çevirisini ifade etmek için Geç Antik Çağ'dan bu yana halk arasında kullanılan bir terimdir. Çevirinin büyük bölümü 382'de Papa I. Damasus tarafından görevlendirilen Aziz Jerome'a aittir. Vulgate, Batı Kilisesi içinde İncil metni olarak aşamalı olarak benimsendi. Sonraki yüzyıllar boyunca, sonunda Vetus Latina'yı gölgede bıraktı. 13. yüzyılda eski sürümden sonra versio vulgata veya kısaca vulgata adını almıştır. Vulgate ayrıca Jerome'un üzerinde çalışmadığı bazı Vetus Latina çevirilerini de içerir. Vulgate, Katolik Kilisesi'nin Sixtine Vulgate (1590), ardından Clementine Vulgate (1592) ve ardından Nova Vulgata (1979) olarak devam eden Katolik Kilisesi'nin resmi olarak ilan ettiği Latince versiyonlardan biri oldu. Vulgate şu anda Latin Kilisesi'nde hala kullanılmaktadır. Katolik Kilisesi, Trent Konsili'nde (1545-1563) Vulgate'in resmi Latince İncil'i olduğunu onayladı, ancak o sırada yetkili bir baskı yoktu. Vulgate'in Clementine baskısı, Katolik Kilisesi'nin Roma Ayini'nin standart İncil metni haline geldi ve Nova Vulgata'nın ilan edildiği 1979 yılına kadar öyle kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Vestiaritai</span>

Vestiaritai Bizans İmparatorluğu'nda imparatorluk muhafız birlikleri ve malî memurlar, 11 ile 15. yüzyıllar arasında kayıtlarda görülürler.

<span class="mw-page-title-main">Gülnar Hanım</span>

Olga Lebedeva veya bilinen Türkçe takma adıyla Gülnar Hanım, Rus tercüman, dilbilimci ve oryantalist. St Petersburg'da Şarkiyat Cemiyeti'nin kurucusuydu. Madam Gülnar, Gülnar Hanım, Gülnar Lebedeva ve Olga de Lebedeff mahlaslarıyla yazılar yazmış, ilk olarak Rus edebiyatını Türkiye'ye tanıtanlardan biriydi. 19. yüzyıl sonlarında Osmanlı ve Rus imparatorlukları arasındaki edebi ağlara yaptığı öncü katkılarından dolayı tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lalande Ödülü</span>

Lalande Ödülü veya Lalande Madalyası, Fransız Bilimler Akademisi tarafından astronomide bilimsel gelişmeler için 1802'den 1970'e kadar verilmiş ödüldü.

<span class="mw-page-title-main">Valz Ödülü</span>

Valz Ödülü (Prix Valz), Fransız Bilimler Akademisi tarafından astronomideki gelişmeleri onurlandırmak için 1877'den 1970'e kadar verilen ödül.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi'ndeki 72 ismin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Eyfel Kulesi'ne, katkılarından ötürü 72 Fransız bilim insanı, mühendis ve matematikçinin ismi kazınmıştır. Gustave Eiffel, kuleye karşı protestolardan duyduğu endişeden dolayı bu "bilim çağrısı"nı seçti. Kulenin yanlarında ilk balkonun altında, yaklaşık 60 cm yüksekliğinde harflerle ve orijinal olarak altınla boyanmış olan gravürler bulunur. Gravür 20. yüzyılın başında boyanmış ve 1986–87 yıllarında Paris şehrinin Kule'yi işletmek üzere sözleşme imzaladığı Société Nouvelle d'exploitation de la Tour Eiffel tarafından restore edilmiştir. 2010-11'in yeniden boyanması, harfleri orijinal altın rengine döndürdü. Kule'nin inşasına yardımcı olan ve mimarisini bir laboratuvarın inşa edildiği Kule'nin tepesindeki bir plak üzerinde tasarlayan mühendislerin isimleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni mutfak</span>

Yeni mutfak Fransız mutfağında bir yemek pişirme ve sunum yaklaşımıdır. Rafine mutfağın eski bir biçimi olan klasik mutfağın aksine, yeni mutfak; daha hafif, daha hassas yemekleri ve sunuma daha fazla vurgu yapılmasıyla karakterizedir. İfade, mucidi olan yemek eleştirmeni Henri Gault ve meslektaşları André Gayot ile Christian Millau tarafından yeni bir restoran rehberi olarak sunulan Gault-Millau veya Le Nouveau Guide'da 1960'larda popüler hale getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Senegal-Türkiye ilişkileri</span>

Senegal-Türkiye ilişkileri,, Senegal ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1962'den beri Dakar'da Büyükelçiliği bulunmaktadır. Senegal'in ise Ankara'da Ağustos 2006'da açılan bir Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gabon-Türkiye ilişkileri</span>

Gabon-Türkiye ilişkileri, Gabon ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2012 yılından beri Lİbreville'de Büyükelçiliği bulunmaktadır. Gabon ise 2015 yılında Ankara'da büyükelçilik açtı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Tannery</span> Fransız matematikçi (1843 – 1904)

'Paul Tannery Fransız bir matematikçi ve matematik tarihçisiydi. Matematikçi Jules Tannery'nin ağabeyiydi ve Notions Mathématiquese tarihsel bir bölüm yazarak katkıda bulundu. Tannery'nin kariyeri tütün endüstrisinde olmasına rağmen, akşamlarını ve hayatını matematikçiler ve matematiksel gelişim çalışmalarına adadı.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de La Hire</span> Fransız matematikçi ve astronom (1640-1718)

Philippe de La Hire Fransız ressam, matematikçi, astronom ve mimardır. Bernard le Bovier de Fontenelle'e göre o "kendi başına bir akademi" idi.

Isaac Argyros, aritmetik, geometri ve astronomi kitaplarının yanı sıra Easter Rule adlı bir inceleme yazan, y. 1312 doğumlu Bizanslı bir matematikçi ve keşiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Baumé</span> Fransız kimyager (1728 – 1804)

Antoine Baumé, Fransız kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Marguerite de la Sablière</span> Fransız kadın bilim insanı (1640-1693)

Marguerite de la Sablière, Fransız salonist ve polimat, Jean de La Fontaine'in arkadaşı ve hamisi, Antoine Rambouillet, sieur de la Sablière (1624-1679), kraliyet mülklerinin idaresi ile görevlendirilmiş bir Protestan maliyeci ve şairin karısıydı, evlenmeden önceki soyadı Marguerite Hessein idi.

<span class="mw-page-title-main">Marie-Jeanne de Lalande</span> Fransız kadın gökbilimci ve matematikçi (1768 – 1832)

Marie-Jeanne-Amélie Le Francais de Lalande ya da doğum adıyla Marie-Jeanne Harlay, Fransız astronom ve matematikçiydi.