İçeriğe atla

Jäger Raporu

Karl Jäger Raporu, 1941

Jäger Raporu, (tam başlık: 1 Aralık 1941'e kadar Einsatzkommando 3 bölgesinde gerçekleştirilen infazların tam tablosu) [1] 1 Aralık 1941'de Einsatzkommando 3 (EK 3) komutanı Karl Jäger tarafından yazılmıştır. Barbarossa Harekatı'nda Kuzey Ordular Grubu'na bağlı Einsatzgruppe A'nın faaliyetlerinin hayatta kalan en ayrıntılı ve kesin kroniğidir ve Letonya ve Beyaz Rusya'nın yanı sıra Litvanya'daki Holokost'u belgeleyen önemli bir kayıttır.

Jäger Raporu, Rollkommando Hamann ölüm mangası da dahil olmak üzere Einsatzkommando 3'ün eylemlerinin bir çetelesidir.[1] Raporda, 2 Temmuz 1941'den 25 Kasım 1941'e kadar büyük çoğunluğu Yahudi olan 137.346 kişinin öldürüldüğü cinayetlerin neredeyse günlük toplamı yer alıyor. Raporda katliamların tarihi, yeri, kurban sayısı ve bunların kategorilere göre Yahudiler, komünistler, suçlular vb. şekilde dağılımı belgeleniyor. Toplamda Litvanya, Letonya ve Beyaz Rusya'nın 71 farklı yerinde 112 infaz gerçekleştirildi. 17 olayda günlük kayıplar 2.000 kişiyi aştı. 9 Şubat 1942'de Franz Walter Stahlecker'e el yazısıyla yazdığı bir notta Jäger, toplamları 136.421 Yahudi 46.403 erkek, 55.556 kadın ve 34.464 çocuk olarak güncelledi, 1.064 komünist, 653 zihinsel engelli ve 134 kişi daha. Rapor, Vilnius, Kaunas ve Šiauliai Gettos'unda yoğunlaşan yaklaşık 34.500 Yahudi dışında Litvanya'nın artık Yahudilerden arındırıldığı sonucuna vardı. Ancak Jäger Raporu, Einsatzkommando 2'nin Šiauliai bölgesinde yaklaşık 46.000 kişi ve bazı sınır bölgelerinde örneğin, 13 Eylül'de Šakiai'deki ve 19 Eylül'de Kudirkos Naumiestis'teki infazlarını içermediğinden Litvanya'daki tüm Yahudi ölümlerinin kaydını tutmadı.Temmuz-Ağustos'ta Kretinga, 24 Haziran 1941'de Gargždai veya hatta Vilnius'ta 1 Ekim'de yaklaşık 4.000 Yahudi'nin katledilmesi eksik.

Dokuz sayfalık rapor beş nüsha halinde hazırlandı [1] ancak yalnızca bir tanesi hayatta kaldı ve Rus Askeri Özel Arşivi'nde tutuldu. Kopya, Kızıl Ordu'nun Litvanya'yı yeniden işgal ettiği 1944'te keşfedildi, ancak Nazi savaş suçlarını değerlendiren bilim adamları veya yargı tarafından bilinmiyordu. Ancak 1963 yılında, Hans Globke'nin Doğu Almanya'daki gıyaben duruşması sırasında ve Jäger'in intiharından dört yıl sonra, Sovyet Dışişleri Bakanlığı belgeyi Ulusal Suçların Soruşturulması için Alman Devlet Adalet İdaresi Merkez Ofisine açıkladı. Belge ilk olarak 1965 yılında Litvanya'daki Masinės žudynės Lietuvoje belge koleksiyonunda ve Batı basınında Adalbert Rückerl tarafından yayımlandı.

Jager raposunu şu cümlelerle tamamladı:

"Bugün EK'nin Litvanya'daki Yahudi sorununu çözme hedefine ulaştığını söyleyebilirim. 3. Litvanya'da Arbeitsjuden ("işçi Yahudileri") ve aileleri dışında artık Yahudi yok.

Bu sayı

Šiauliai'da 4.500

Kaunas'ta... 15.000

Vilnius'ta... 15.000.

Arbeitsjuden'leri ve ailelerini de uzaklaştırmak istedim, bu da bana sivil idareden (Reichskommissar) ve Wehrmacht'tan sert eleştirilere yol açtı. "Bu Yahudiler ve aileleri vurulamaz!" Litvanya'yı judenfrei yapma hedefine ancak hedeflerimi tamamen benimseyen ve Litvanyalı partizanlar ve yetkili sivil makamlarla işbirliğini nasıl garanti edeceğini bilen SS-Obersturmführer Hamann'ın liderliğinde seçilmiş adamlarla bir Rollkomando kurarak ulaşılabilirdi."

Kaynakça

  1. ^ a b c Karl Jäger, Commander of the Security Police and the SD, Einsatzkommando 3 (1 Aralık 1941). "The Jaeger Report: A Chronicle of Nazi Mass Murder". English Translation of the Report Along with Scanned Images of the Original. Kauen: The Holocaust History Project. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası</span>

2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası, kısaca EuroBasket 2011, 37. Avrupa Basketbol Şampiyonası'dır. Litvanya'da yapılmıştır. Litvanya, 1990'da bağımsızlığını ilan ettikten sonra EuroBasket'e ilk kez ev sahipliği yapmıştır. Daha önce 1939 Avrupa Basketbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Einsatzgruppen</span> Nazi Almanyasında Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri

Einsatzgruppen, SS'e bağlı, Heinrich Himmler'in kontrolünde ve Reinhard Heydrich'in yönetimi altındaki, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusunun işgal ettiği bölgeleri ev ev arayarak Yahudileri, Romanları ve komünistleri öldüren seyyar infaz birlikleri. A B C ve D isminde 4 Einsatzgruppe timi vardı ve her birlik 600-1000 askerden oluşuyordu. Toplama kampları kurulmadan önce infazlarda etkin rol oynamışlardır. En önemli eylemleri Babi Yar Katliamı'dır. Gezici birliklerdir. Sürekli hareket halinde olup bir infazdan ötekine doğru eylemlerini gerçekleştirmişlerdir. Çukur kazıp öldürüp gömme işi oyalayıcı olduğundan ve öldürme sırasında çok fazla mermi harcandığından bunun yerine toplama kampları kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Kalesi</span>

Kaunas Kalesi Litvanya, Kaunas'ta bulunan askerî kale kompleksi. Kaunas kentini başkent Vilnius kentine bağlayan iki ırmak olan Neman ve Neris'in birleştiği noktadadır. Rus İmparatorluğu'nun 1882 ila 1915 yılları arasında batı bölgelerinin hakimiyetini elinde tutmayı amaçlayıp yapılandırdığı ve yenilediği stratejik bir savaş yapısıdır. 1887'de kalede yapılan tadilatla birlikte Kaunas Kalesi birinci sınıf bir stratejik merkez haline gelmiştir. I. Dünya Savaşı yıllarında bu kompleks, 65 km²'lik bir alanda önemli bir ulusal savunma merkezi konumunda, önem arz etmiştir.

Rollkommando Hamann Temmuz-Ekim 1941'de kırsalda Litvanya Yahudilerinin toplu katledilmesini ve en az 60.000 Yahudinin ölüm cezasına çarptırılmasını sağlayan küçük bir mobil birimdi. Bu birim, Temmuz 1942'den Ağustos'a kadar Letonya'da çok sayıda cinayetten sorumluydu. 1941 yılı sonunda Litvanya Yahudilerinin tahrip edilmesi, Kırsal kesimdeki Rollkommando, Ponary katliamındaki Ypatingas bûrileri tarafından ve Kaunas'daki Dokuzuncu Kaledeki Tautinio Darbo Apsaugos Batalionas tarafından. Yaklaşık altı ay içinde tüm Litvanyalı Yahudilerin yaklaşık % 80'i öldürüldü. Geriye kalan birkaç kişi ise işgücü olarak kurtuldu ve özellikle Vilna ve Kaunas gettosu gibi kent gettolarında yoğunlaştı.

Arajs Kommando, SS-Sturmbannführer Viktors Arājs önderliğinde, Nazi Sicherheitsdienst'e (SD) bağlı bir Letonya Yardım Polisi'nin işbirlikçi birimi idi. Soykırım sırasında ünlü bir ölüm birimiydi.

Ypatingasis būrys veya Özel SD ve Alman Güvenlik Polisi Kadrosu (Litvanca: Vokiečių Saugumo policijos ir SD ypatingasis būrys, Lehçe: Specjalny Oddział SD i Niemieckiej Policji Bezpieczeństwa, also colloquially strzelcy ponarscy Vilnius Bölgesinde faaliyet gösteren ve "Litvanya'nın Sonderkommando eşdeğeri" olarak da adlandırılan yaklaşık 50 kişiden oluşan Litvanya'lı bir öldürme ekibi idi. Başta Litvanyalı gönüllülerden oluşan birlik, Alman hükûmeti tarafından kuruldu ve Einsatzkommando 9 ve daha sonra Sicherheitsdienst ve Sicherheitspolizei'ye bağlandı. Birimin büyüklüğü ile ilgili farklı tahminler bulunmaktadır. Polonya'lı tarihçi Czesław Michalski, Tadeusz Piotrowski'nin başlangıcında 100 gönüllü bulunduğunu iddia etmiştir. 118 kişinin ismi biliniyor, 20 üyesi ise cezalandırılmıştır. Alman polis ekibi ile birlikte, Ponary katliamına katılan ekip, Yaklaşık 70.000 Yahudi öldürülürken, Vilnius'tan gelen yaklaşık 20.000 Polonyalı ve 8.000 Rus Savaşı esiride öldürülenlerin arasında bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Komiser Emri</span>

Komiser Emri, II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtı öncesi, 6 Haziran 1941'de Wilhelm Keitel liderliğindeki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kumandanlığı (OKW) tarafından yayımlanan emirdir. Verilen emirde Wehrmacht'ın ele geçirdiği birlikler arasında tespit ettiği herhangi bir Sovyet siyasi komiserinin ya da Yahudilerin bulundukları yerde infaz edilmeleri istenmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda kişi bu emir nedeniyle infaz edildi.

Litvanya Kurucu Meclisi, 1920 yılında, 1922 Litvanya Anayasası'nı hazırlamak ve kabul etmek için demokratik olarak seçilen meclis.

<span class="mw-page-title-main">Kazimieras Bizauskas</span>

Kazimieras Bizauskas veya Kazys Bizauskas (

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın Litvanya'yı işgali</span>

Litvanya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali, 22 Haziran 1941'de Nazilerin Sovyetler Birliği'ni işgalinden, 28 Ocak 1945'te Memel Savaşı'nın sonuna kadar sürdü. İlk başta Almanlar, Alman gelişinden önce Litvanya'yı işgal eden baskıcı Sovyet rejiminden kurtarıcılar olarak karşılandı. Bağımsızlığı yeniden kurma veya bir miktar özerklik kazanma umuduyla Litvanyalılar Geçici Hükümetlerini örgütlediler. Bir süre sonra ise Litvanyalıların Almanlara karşı tutumları pasif direnişe dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Pogromu</span>

Kaunas pogromu, 25-29 Haziran 1941 - Barbarossa Operasyonu ve Litvanya'nın Nazi işgalinin ilk günlerinde Litvanya, Kaunas'ta yaşayan Yahudilerin katliamıydı. En meşhur olay, 27 Haziran'da birkaç düzine Yahudi'nin işkence gördüğü ve idam edildiği Lietūkis garajında meydana geldi. Haziran ayından sonra Kaunas Kalesi'nin çeşitli kalelerinde, özellikle Yedinci ve Dokuzuncu Kale'de sistematik infazlar gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Anna Borkowska (rahibe)</span>

Anna Borkowska (Rahibelik öncesi soyadı Janina Siestrzewitowska) veya Rahibe Bertranda, Polonyalı bir Dominikan rahibe.

Wolfgang Kügler, Einsatzgruppe'nin bir alt bölümü olan Einsatzkommando 2 için bir SS-Untersturmführer ve bir Teilkommandoführer idi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Batı Almanya'daki bir mahkemede yargılanmış ve savaş suçlarından suçlu bulunmuştur. Cezasının 8 ay hapis ve para cezası olduğu bildirilmiştir. Ona karşı en ciddi suçlama, Letonya'daki Liepāja sahilinde, çoğunlukla kadınlar ve çocuklar olmak üzere yaklaşık 2.700 Yahudi katliamında örgütlemesi ve komutan olmasıydı. Kügler, bu cinayetler meydana geldiğinde Almanya'da izinli olduğunu ve orada bulunmadığını iddia etti.

Letonya'daki Yahudilerin tarihi, 1571'de Piltene'de kurulan ilk Yahudi kolonisine dayanıyor. Yahudiler, Letonya'nın nüfusunu azaltan Büyük Kuzey Savaşı'na (1700-1721) kadar Letonya'nın gelişimine katkıda bulundular. Yahudi cemaati, esas olarak Prusya'dan gelen bir akın yoluyla 18. yüzyılda yeniden oluştu ve Letonya'nın ekonomik yaşamında temel bir rol oynamaya başladılar.

Litvanya Yahudileri veya Litvaklar, bugünkü Litvanya, Belarus, Letonya, Kuzeydoğu Suwałki ve Polonya'nın Białystok bölgesi ile Rusya ve Ukrayna'nın bazı sınır bölgeleri arasında bölünmüş eski Litvanya Büyük Dükalığı topraklarında yaşayan Yahudilerdir. Terim bazen, etnik kökenleri ne olursa olsun, "Litvanyalı" bir yaşam ve öğrenme tarzını izleyen tüm Ortodoks Yahudileri kapsamak için kullanılır. Litvanyalı Yahudilerin yaşadığı bölgeye Yidiş'te (טעיטע) Lite, dolayısıyla İbranice Lita'im (לִיטָאִים) denir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da Holokost</span>

Litvanya'da Holokost, Nazi işgâli altındaki Litvanya SSC'nde kurulmuş Reichskommissariat Ostland'a bağlı Generalbezirk Litauen alanında yaşayan Litvanya (Litvak) ve Polonya Yahudileri'nin neredeyse tümünün imha edilmesine sebep oldu. Yaklaşık 208.000-210.000 Yahudinin arasında tahminen 190.000-195.000'i, çoğu Haziran ile Aralık 1941 arasında öldürülmek üzere İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan önce öldürüldü. Üç senelik Alman işgâli boyunca Litvanya'daki Yahudi nüfusunun %95'inden fazlası katledildi; bu, Holokost'un yer aldığı tüm diğer ülkelerden daha eksiksiz bir yıkımdı. Tarihçiler, bu imha oranını Yahudi olmayan yerel paramiliter oluşumlarının soykırımda Nazilerle kitlesel oranda işbirliklerinde bulunmalarına bağlamıştır, ancak bu işbirliklerinin nedenleri tartışılmaya devam etmektedir. Holokost, Litvanya tarihinde bu kadar kısa bir sürede şimdiye kadarki en büyük can kaybıyla sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da Holokost</span>

Estonya'da Holokost, 1941 ile 1944 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Estonya'yı işgali boyunca Holokost'un Estonya'daki tezahürlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Haziran Ayaklanması</span>

Haziran Ayaklanması, 1941 yılının Haziran ayı sonlarında, ilk Sovyet ve Nazi işgalleri arasındaki Litvanya tarihinin kısa bir dönemiydi.