İçeriğe atla

János Pálffy

János Pálffy
Doğum20 Ağustos 1664
Ölüm24 Mart 1751
MilliyetMacar
MeslekMareşal

Johann Bernhard Stephan, Graf Pálffy de Erdőd (Macarca: gróf erdődi Pálffy V.János Bernát István; 20 Ağustos 1664 - 24 Mart 1751), Macar asili, Macaristan Palatinesi ve İmparatorluk Mareşaliydi.

Hayatı

Kont IV. Miklós Pálffy de Erdőd (1619–1679) ve Maria Eleonora von Harrach zu Rohrau'nun (1634–1693) üçüncü oğluydu. Miklós Pálffy en büyük kardeşiydi. Babası ve iki ağabeyi gibi o da askeri kariyer yaptı ve 1681'de Habsburg Ordusu'na katıldı.

Katıldığı Ciğerdelen Muharebesi'nde Türkler tarafından esir alınmış, ancak kaçmayı başarmıştı. Kendisini Mohaç Muharebesi (1687) sırasında öne çıkmış ve bu sayede Lorraine Dükü V. Karlin General yardımcısı oldu. 24 yaşında zaten Albay rütbesine ulaşmış ve kendi alayına komuta etmişti. Bu alay ile Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları'nın tüm büyük muharebelerine katıldı.

15 Ekim 1693'te Württemberg Prensi John Frigyes ile Herrenberg'de düello yaptı. John Frigyes ilk ateş etme hakkına sahipti. Attığı kurşun sadece Pálffy'nin şapkasını deldi, Pálffy'nin atışı ise Frigyes János'u öldürdü. János Pálffy düellodan sonra Polonya'ya kaçtı. Ancak nüfuzlu ailesi onun için kısa süre sonra af çıkarılmasını sağladı.

1695'te Mainz yakınlarındaki Claude de Villars komutasında Fransızlarla girdiği bir savaşta ağır yaralandı. 1704'te Hırvatistan Yasağı'nın yöneticisi ve Süvari Generali oldu.

1701 baharında, İspanya Veraset Savaşı sırasında kuzey İtalya'daki askerî operasyonlarda yer aldı. 1701 yazında Ren cephesine nakledildi.

Rákóczi liderliğindeki Bağımsızlık Savaşı sırasında, Süvari Komutanı olarak Macaristan'a gönderildi. Bir dizi küçük savaşlara katıldı, ancak Trenčín Savaşı'nın zaferinde hayati bir rol oynadı. Pálffy Mareşal ilan edildi ve Yukarı Macaristan'daki tüm birliklerin komutasını aldı.

Bu aşamada, İmparator'a sadık bir Macar olan, II. Francis Rákóczi ile müzakere etti ve müzakereler sonucunda Szatmár Antlaşması imzalandı, antlaşmanın imzalanmasının ardından Rákóczi'nin ordusundan 12.000 asker, Majtény'nin dışındaki tarlalarda Habsburg hanedanına bağlılık yemini etti.

Avusturya-Osmanlı Savaşı (1716–1718)'nda bütün önemli harekâtlara tekrar katılmış ve birkaç kez yaralanmıştır.

Savaştan sonra diplomatik faaliyetlerine devam etti ve Macar ve Hırvat soylularını Pragmatik Yaptırımını kabul etmelerini sağladı.

1737-1739 Avusturya-Osmanlı Savaşı'nda 30.000 kişilik bir kolordu komutu olarak görev aldı.

1740 yılında imparator V. Karl'ın ölümünden sonra, Pálffy genç kraliçe Maria Theresia'nın koruyucusu, Macar işlerini yürütme yetkisi ve kraliçenin konsey üyesi oldu. Altın Post madalyasını aldı ve Şövalye oldu .

Pálffy, hayatının geri kalanında İmparatoriçe'nin sırdaşı olarak kaldı ve ona Vater Palffy adını verdi. 1751'de öldü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun, I. Süleyman komutasında Roma Cermen İmparatorluğu hakimiyetinde bulunan Viyana’ya düzenlediği sefer

I. Viyana Kuşatması veya 1529 Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ilk girişimdi. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 100.000'den fazla askeriyle şehre saldırırken, Niklas Graf Salm liderliğindeki savunmacıların sayısı 21.000'i geçmiyordu. Buna rağmen Viyana, 27 Eylül 1529 ile 15 Ekim 1529 tarihleri arasında, iki haftadan biraz fazla süren kuşatmadan sağ çıkmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">János Hunyadi</span> Orta çağ Macar ordu komutanı

Hünyadi Yanoş ya da Yanoş Hunyadi, Orta Çağ Macar ordu komutanıdır. Hunyadi soyadı, János adıdır, Macar geleneğine göre önce soyadı, sonra adı yazılır, Türkçeye de bu şekilde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Ferenc Rákóczi</span>

II. Ferenc Rákóczi (Borsi, 27 Mart 1676 - 8 Nisan 1735, Tekirdağ), Macar bağımsızlık hareketinin önderidir. 1704-1711 yılları arasında Erdel prensi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Mohaç Muharebesi (1526)</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1526 yılında yapılan savaş

Mohaç Muharebesi veya Mohaç Meydan Muharebesi, 29 Ağustos 1526'da, Osmanlı İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı orduları arasında meydana gelen ve Macaristan'ın büyük bölümünün Osmanlı hakimiyetine girmesiyle sonuçlanan muharebedir. Muharebe, sayıca üstün Osmanlı ordusunun hafif süvari birlikleri ve o zamana kadar Avrupalıların karşılaşmadıkları 300 seyyar top ve etkin tüfek kullanımı sayesinde, Macar ordusunun esas gücü olan ağır süvarilerini kısa sürede kaybetmesini takiben ağır bir Macar yenilgisi ile sonuçlanmış ve Osmanlı Ordusu, Macar Ordusu'nu hezimete uğratmıştır. Saat 13:00 ile 14:00 arasında başlayan savaşın bitiş noktasıyla ilgili birkaç güvenilir kaynak, Macar Kralı II. Lajos'un alacakaranlıkta alanı terk ettiğini ve karanlığın örtüsü altında kaçtığını söyler. Güneş 29 Ağustos 1526'da saat 18:27'ye kadar batmayacağından, savaşın iki ila üç saatten daha uzun sürdüğünü gösterir.

<span class="mw-page-title-main">II. György Rákóczi</span> Erdel prensleri

'II. György Rákóczi Macar soylusu. 1648-1660 yılları arasında Erdel Prensi.

Demirkapı Muharebesi, Aralık 1659 tarihinde Osmanlı Devleti ile Avusturya Arşidüklüğü'nün yardımda bulunduğu Erdel Prensliği arasında meydana gelen muharebedir.

Sibin Muharebesi, 1660 yılında Osmanlı Devleti ile Avusturya Arşidüklüğü'nün yardımda bulunduğu Erdel Prensliği arasında meydana gelen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Miklós Zrínyi</span>

VII. Miklós Zrínyi veya Nikola Zrinski, Hırvat ve Macar soylusu asker, devlet adamı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Béla Miklós</span> Macar general ve siyasetçi (1890-1948)

Vitéz Béla Miklós de Dálnok, Macar asker ve siyasetçi. 1944'ten 1945'e kadar Macaristan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bessières</span> Fransız mareşal (1768 – 1813)

Jean-Baptiste Bessières Napolyon Dönemi'nde Fransa mareşali ve Birinci Fransa İmparatorluğu'nda dük unvanına sahip askeri lider. Erkek kardeşi Bertrand Bessières'in izinden giderek Fransa ordusunda askerî hizmetlerde bulundu. Ayrıca kuzenleri de Napolyon'a bir diplomat ve İmparatorluk yetkilisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı (1526-1867)</span>

Macaristan Krallığı, 1526 ve 1867 yılları arasında Kutsal Roma İmparatorluğu'nun dışında bir devlet olarak mevcuttu; ancak 1804'te Avusturya İmparatorluğu haline gelen Habsburg Monarşisi'nin topraklarının bir parçasıydı. 1526'daki Mohaç Muharebesi sonrası ülke iki taçlı kral tarafından yönetilmiştir. Başlangıçta, Habsburg yönetimi altındaki toprakların kesinliği tartışmalıdır çünkü her iki yönetici de tüm krallığı talep ediyorlardı. Bu istikrarsız dönem, János Sigismund Zápolya'nın İmparator II. Maximilian'ın lehine Macaristan Kralı olarak tahttan feragat ettiği 1570 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kuruç</span>

Kuruç, 1671 ile 1711 yılları arasında Macaristan Krallığı'nda Habsburg karşıtı silahlı isyancılar grubuydu.

<span class="mw-page-title-main">Trenčín Muharebesi</span>

Trenčín Muharebesi, II. Ferenc Rákóczi liderliğinde Kuruç güçleri ile Habsburglar İmparatorluk Ordusu arasındaki savaştır. Bu, Rákóczi Bağımsızlık Savaşı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Szatmár Antlaşması</span>

Szatmár Antlaşması, 29 Nisan 1711 tarihinde Szatmár'da Kuruç Ordusu ile Habsburg imparatoru VI. Karl arasında imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu antlaşmayla Rákóczi Bağımsızlık Savaşı sona erdi.

İstolni Belgrad Muharebesi, 4 Kasım 1593'te Yanıkkale Komutanı Albay Hardegg komutasındaki Kutsal Roma İmparatorluğu ordusunun Budin Valisi Hasan Paşa komutasındaki Osmanlı birliğini yendiği askerî çarpışma, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda bir evre.

<span class="mw-page-title-main">Hisarcık Muharebesi</span>

Hisarcık Muharebesi, Krotzka Muharebesi / Grocka Muharebesi olarak da bilinen ' Habsburg Monarşisi ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 21-22 Temmuz 1739'da Belgrad Grocka'da yaşanan muharebedir. Osmanlılar galip geldi ve Belgrad şehrini akabinde kuşatarak aldı. Muharebe, Osmanlı-Habsburg savaşlarının bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rákóczi Bağımsızlık Savaşı</span>

Rákóczi Bağımsızlık Savaşı (1703–11), Habsburgların Macaristan üzerindeki egemenliğini sona erdirmeye yönelik ilk önemli girişimdi. Savaş, bir grup soylu, zengin ve üst düzey aydın tarafından yürütüldü ve II. Francis Rákóczi tarafından yönetildi ve istifa eden askerler ve köylüler soyluların yanında savaştı. Ayaklanma başarısız oldu ve Szatmár Antlaşması ile sona erdi; ancak Macar soyluları Macar çıkarlarını kısmen karşılamayı başardı.

Avusturya Arşidükü Joseph August Viktor Klemens Maria, Macaristan ve Bohemya Prensi, Avusturya-Macaristan Ordusu'nun mareşali ve kısa bir süre için Macaristan devlet başkanıydı. Avusturya Arşidükü Joseph Karl'ın (1833-1905) ve eşi Princess Clotilde of Saxe-Coburg and Gotha'nın (1846-1927) en büyük oğlu olan Habsburg-Lorraine Hanedanı'nın bir üyesiydi. Joseph August'un büyükbabası Macaristan'ın Palatine Joseph'i (1776-1847), Palatine ve Macaristan Valisi, İmparator II. Leopold'un küçük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Kaloşvar Muharebesi</span>

Kaloşvar Muharebesi veya Kolojvar Muharebesi, 22 Mayıs 1660 tarihinde Osmanlı Devleti ile Avusturya Arşidüklüğü'nün yardımda bulunduğu Erdel Prensliği arasında meydana gelen muharebedir.