İçeriğe atla

Işığın ve Buzun Senfonisi

Oğuz M.Tanaydın'ın yazdığı 2019 yılında yayımlanmış, Türk epik bilimkurgu serisinin ilk kitabıdır.

Işığın ve Buzun Senfonisi
Zolgot Toprağı
Kehanet
Arçernarlar
İmparator

Genel Bilgiler

Oğuz. M. Tanaydın'ın 2015 ile 2019 yılları arasında yazdığı ve dört ciltten oluşacak Işığın ve Buzun Senfonisi Serisi'nin yayımlanmış ilk ve tek kitabıdır. Türk romancılığı açısından alışılagelmemiş bir konu içeren roman; bilinmeyen bir galaksideki "Eptalith" ismindeki kurgusal bir gezegeni ve bu gök cisminin ilkel yerlileri olan kaba, aptal; fakat sevimli Zolgot Âlemi'ni işlemektedir. Eserin ana teması bu ilkel yaratıkların dört devleti arasındaki bitmez savaşları ve Eptalith Gezegeni'nin sonunda hastalanışı gibi gözükse bile roman aslında milyonlarca yıl evvel gezegene gelmiş iki düşman galaktik varlığın dolaylı çatışması ve gezegene kötü etkilerini anlatmaktadır. Öyle ki Zolgotların gelişimlerinin ve bitmeyen mücadelelerinin ardında aslında bu iki düşman ölümsüzün gizli savaşı ve bıraktıkları dini, kültürel etkiler vardır.

Zolgot Toprağı

Eserin önsözüne göre Zolgot Toprağı'nın ardında yazarın yaşadığı bir kâbus yer alır. Onun sonradan bir rüyaya evrilmesi ve yazarın o sahte anıya dair özlemi Işığın ve Buzun Senfonisi Serisinin yazılmasını tetiklemiştir. İlk sayfadan gözüken isyankar bir şiir, Zolgotlar üzerine tanımlamalar ve bitmeyen parodiler ruhani olgulara direkt bir isyan olarak ayrıca değerlendirilebilir. Bununla birlikte iyilik ve kötülük denen olguların evrenselliği Eptalith'te yaşanan ilginç olaylar dahilinde, özellikle de eserin üç ana karakteri üzerinden sorgulanmaktadır ki onlardan hiçbirisi mâkul varlıklar olarak nitelendirilemeyecek anti kahramanlardır. Mizah içeren ve sürpriz bir sonu olan roman, sayısız parodiyle ayrıca çok keskin bir teizm eleştirisi de yöneltir. Tanrıya isyan adına bir şiir kitabın girişinde yer almaktadır.

Tepkiler

Kitap olumlu tepkiler aldı, bu türün yerli örneği olarak gösterildi.[1] Türkiye'deki bilimkurgu kulüpleri Işığın ve Buzun Senfonisi - Zolgot Toprağı'nı detaylı dünyası, karakter yoğunluğu ve hayal gücünün sınırlarını zorlaması açısından Yüzüklerin Efendisi Serisi ile kıyaslamaktadır.[2] Eğlenceli diyalogları ayrıca övüldü. Dilinin ağır, Türkçe dışı kelimelerin fazlalığı, bazı cümlelerinin uzun olması bir takım otoriteler tarafından eleştirilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Işığın ve Buzun Senfonisi: Zolgot Toprağı – Oğuz M. Tanaydın". 17 Ocak 2020. 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Işığın ve Buzun Senfonisi: Zolgot Toprağı". 25 Aralık 2019. 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Isaac Asimov</span> Amerikalı yazar

Isaac Asimov, Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörlüğü yapmış Amerikalı yazar ve biyokimyager.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ursula K. Le Guin</span> Amerikalı yazar (1929-2018)

Ursula Kroeber Le Guin, aralarında kendi yarattığı Hain ve Yerdeniz kurgusal evrenlerinde geçen bilimkurgu ve fantezi eserlerinin de bulunduğu spekülatif kurgu çalışmaları ile tanınmış Amerikalı yazardır. İlk eseri 1959 yılında yayımlanan Le Guin'in edebiyat kariyeri neredeyse altmış yıl sürmüş ve bu süre zarfında yirmi roman ve yüzden fazla kısa öykünün yanı sıra çeviri, eleştiri, şiir, tiyatro, çocuk ve genç edebiyatı ürünleri de ortaya koymuştur. Genellikle bir bilimkurgu ve fantezi yazarı olarak tanımlanan Le Guin aynı zamanda "Amerikan Edebiyatının önemli bir sesi" olarak anılmıştır. Kendisi ise daha çok bir "Amerikan romancısı" olarak bilinmeyi tercih ettiğini söylemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Telli</span>

Ahmet Telli, Türk şair ve yazar.

Ahmet Ada Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Dan Brown</span> Amerikalı romancı

Dan Brown, Amerikalı yazar.

Aşkın Güngör Türk yazar.

Dune, Frank Herbert'in (1920-1986) Hugo ve Nebula ödüllerini almasını sağlayan ve tüm dünyada on beş milyondan fazla kopyası satılan 6 kitaptan oluşan bilimkurgu roman serisi;

<span class="mw-page-title-main">Frank Herbert</span> Amerikalı yazar (1920 – 1986)

Frank Patrick Herbert, Amerikalı bilimkurgu kitapları yazarı. Romanlarıyla ünlü olmasına rağmen, kısa öyküler de yazdı. Gazeteci, fotoğrafçı, kitap eleştirmeni, ekolojik danışman ve öğretim görevlisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yekta Kopan</span> Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve televizyon sunucusu

Ethem Yekta Kopan, Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve sunucudur.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Tahir</span> Türk roman yazarı ve senarist (1910–1973)

Kemal Tahir, asıl adıyla İsmail Kemalettin Demir, Türk romancı, yazar, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan İzzettin Dinamo</span> Türk yazar (1909-1989)

Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır.

<i>Aden</i> (roman)

Aden, 1959 yılında yayınlanmış, Stanislaw Lem'in bilimkurgu romanıdır. Türkçeye ilk kez Olgun Baydemir tarafından çevrilmiştir. Lem'in diğer romanları gibi özünde felsefi sorular içeren, teknoloji, keşif ve evrensellik çerçevesinde işlediği bir öyküdür. Diğer eserlerinden farklı olarak politik yönleri de bulunmaktadır. Kitabın orijinal dilindeki ismi Eden'dir.

Nigâr Hanım ile Çiftçi Sadık Efendi'nin oğlu olarak 1923 yılında dünyaya gelen Yaşar Kemal, hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. On altı yaşındayken 1939'da ilk şiiri "Seyhan"ı Görüşler adlı Adana halkevleri dergisinde yayımladı. Ortaokuldan ayrıldıktan sonra folklor derlemelerine başladı ve 1940-1941 yılları arasında Çukurova'dan ile Toroslardan derlediği ağıtları içeren ilk kitabı olan Ağıtlar, 1943 yılında Adana Halkevi tarafından; 1944 yılında ilk hikâyesi Pis Hikâye'yi yayımladı. 1940'larda Adana'da çıkan Çığ dergisi çevresinde Pertev Naili Boratav, Nurullah Ataç, Güzin Dino gibi isimlerle tanıştı. Özellikle, ressam Abidin Dino'nun ağabeyi Arif Dino'yla kurduğu yakınlık onun düşün ve yazın dünyasının gelişimini önemli bir ölçüde etkilemiştir. Kemal Sadık Göğceli adı ile çeşitli yayımlarda yazarken Yaşar Kemal adını Cumhuriyet gazetesine girince kullanmaya başladı ve 1951-1963 yılları arasında gazetede fıkra ve röportaj yazarı olarak çalıştı. 1952 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı olan Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü burada tefrika edildi. 1947'de İnce Memed'i yazdı fakat yarım bıraktı ve 1953-54'te bitirdi. Dört ciltten oluşan seri, otuz dokuz yılda tamamlandı. Teneke (1955), Dağın Öte Yüzü serisi, Üç Anadolu Efsanesi (1967), Binboğalar Efsanesi (1971), Yılanı Öldürseler (1976), Hüyükteki Nar Ağacı (1982) dahil olmak üzere yazarın birçok eseri, Çukurova'da geçmektedir. Ayrıca eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlanmıştır. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Iain Banks</span> İskoç yazar

Iain Banks İskoç yazar. Ana akım kurgu eserlerini Iain Banks adıyla, bilimkurgu eserlerini de aldığı ikinci ismi Menzies'i de ekleyerek Iain M. Banks adıyla imzalamıştır.