İçeriğe atla

Işık ve Derinlik

Işık ve derinlik; yapıt sanatıyla, minimalizmle [sadeliği ve nesnelliği ön plana çıkaran sanat akımı ], 1960'larda Güney Kaliforniya’da başlayan ve John McLaughlin tarafından etkilenilen geometrik soyutlamayla ilişkili olan, gevşek olarak bağlı sanat hareketi anlamına gelir. Işık, ton, ölçü gibi algısal olaylar ve cam, neon, floresan ışıkları, reçine ve sık sık iş çevresi tarafından geliştirilmiş teçhizatları oluşturan dökme akrilik gibi malzemelerin kullanımı üzerine olan bir odak ile nitelendirilmiştir. İster yapay ışığı nesnelere veya yapıya yerleştirilen doğal ışığın akışını yönlendirerek saydam veya şeffaf yansıyan materyalleri kullanma yoluyla ışıkla oynayarak olsun, seyircilerin ışık tecrübesini ve diğer duyusal olayları meydana getirmişlerdir. Işıklı ve duygulara hitap eden nesnelerini geliştirmek için, Güney Kaliforniya’nın mühendisliğe ve uzay sanayisine dayanan son teknolojisini işlerine dahil ediyorlardı.

Sanatçılar

Yapıtların doğası 1971’deki hareketlerin ortaya çıkışını tanıtan UCLA’daki serginin başlığında ‘’Saydamlık, Yansıma, Işık, Derinlik ‘’ yansıtılmıştır. Sergi, Peter Alexander, LarryBell, Robert Irwin, John McCracken ve CraigKauffman’ın çalışmalarına yer verdi. Bu hareketle ilişkilendirilen diğer sanatçılar; RonCoope, MarryCorse, Bruce Nauman, Maria Nordman, EricOrr, Helen Pashgian, Marcia Roberts, James Turrell, DeWainValentine ve DaugWheeler. Başta FrederickSpratt, PhillSims, Anne Applebyand David Simpson olmak üzere Soyut Renk Teorisi’nin sanatçılarından olan ünlü bir grup Işık ve Derinlik Hareketi’nden etkilenmiştir. Işık ve Derinlik Hareketi’nden ilham alan saygın, modern ve yeni ortaya çıkan kadın sanatçıları; Jennifer Stainkamp ve SophiaCollier’i bünyesinde barındırır.

İçerik

1967 yılında, Irwin ve Turrell ,örneğin, duyusal ihtiyaç olayını ( benzer zayıf ışık çalışmalarını etkileyen) Los Angeles Museum of Art tarafından başlatılan sanat ve teknoloji programının bir parçası olarak araştırmışlardır. Wheeler’ın RM 669 (1969) adlı çalışması, bakanların gözlerini herhangi bir yüzeye sabitleştirememelerine sebep olan uzak bir duvarın üzerine konumlandırılmış dik açılı ışığa karşı atılan her bir adımla geri çekiliyormuş gibi görünen tavan ve zeminle kaplanmış kavisli beyaz duvarları kapsar.EricOrr, simya temalı çalışma serileri için, çevresindeki aşırı retinal dönütler veren kan ve ateşin yanı sıra doğal ışık da kullanmıştır. Corse’nin geniş, beyaz üstüne beyaz tuvalleri, ışıkla birlikte önemli ölçüde değişen bir yüzey yaratmak için akrilik boyaya yerleştirilmiş minik cam küreciklere sahiptir.Pashgian, görünüşe göre içeriden aydınlatılmış yapay parıltılı küreler ve akrilik küreler üretmiştir. McCracken şöyle ifade etmiştir: ‘’ Ben öncelikle her zaman sadece forma ilgi duyardım fakat sonra form yapmak için onu bir şey haline getirmek zorundasınız. Bu yüzden renk, kullanmak için doğal bir malzemedir çünkü renk soyuttur. Eğer renklerden oluşmuş gibi gözüken bir form yaratırsanız, o zaman bir şeye, bir nesneye sahip olursunuz, ki bu oldukça soyuttur. Sadece tek form elbette daha soyut olacaktır, çünkü bu sadece zihinsel bir fikirdir fakat onu bir materyale dönüştürmeden orada algılarınız için boğuşacak hiçbir şeye sahip değilsiniz. Ancak onu mentale, kayaya veya ahşaba ya da herhangi bir şeye dönüştürürseniz, o zaman zihnimin fiziksel görünüşe önemle vurgu yapabileceği ve böylece tamamen mental olarak algılamak için zor olacağı bir şeye sahip olursunuz. Bunun arkadaşındaki önemli bir düşünce de şu ki her şey özünde mentaldir – bu mesele bir diğer açıdan oldukça somutken diğer taraftan enerjiden yani soyut düşünceden oluşur. ‘’

Sergiler

California’dan gelen Işık ve Derinlik sanatı, GermanoCelant’ın 1976 VeniceBiennale ‘’ Ambiente/arte dal futurismo alla body art ‘'taki çevre esaslı sanatın etkileyici sergisinde gösterildi. Bu akım birlikte nadiren gösterilmiştir çünkü çalışmaların niyetlenildiği biçimde gösterileceği hususundaki şüpheleri yüzünden ve Nordman'ın Işık ve Derinlik üzerine olan grup çalışmalarında olmayı reddetmesinden dolayı, Wheeler büyük müze sergilerine dahil olmayı reddetmiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Land art, 1960'ların sonunda ABD'de ortaya çıkmış, 1970'lerde tüm batı ülkelerini etkilemiş avant-garde sanat türüdür. Çağdaş sanatın non–art veya anti-form hareketleri içinde yer alan Land art akımı hiçbir sanatsal -izm ile açıklanamaz. Bu akım, doğanın geniş alanlarına insan müdahalesi olarak düşünülebilir. Taş, toprak ve birçok doğal malzemenin kullanılmasıyla gerçekleştirilen bu sanatta, çok çeşitli uygulama biçimleri vardır, örneğin doğada hendekler açma, toprağa gömme, galeri mekanı içinde toprak, gübre, taş ya da insan ürünü çevresel nesneler…

<span class="mw-page-title-main">Marcel Duchamp</span> Fransız ressam ve heykeltraş (1887–1968)

Marcel Duchamp, Fransız-Amerikalı sanatçı. Asıl adı Henri-Robert-Marcel Duchamp'dır. Yirminci yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika'nın en önemli sanatçılarından olmuş, II. Dünya Savaşı sonrası Amerika'da pop sanatı ve kavramsal sanat akımlarının temellerinin atılmasında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Op sanatı</span> Sanat akımı

Op art, optik resim olarak da bilinen 1960'ların bir resim akımıdır. Renk, çizgi gibi öğeler göz yanılsamaları yaratmak için kullanılır. Eserler genelde soyut olup, pek çok durumda siyah-beyazdır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Matisse</span> Fransız sanatçı (1869 – 1954)

Henri Matisse 20. yüzyılın en önemli ressamlarından. Renkleri büyük bir ustalıkla kullanışıyla Picasso ve Kandinsky ile birlikte, modern sanatın en büyük sanatçılarından biri kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jasper Johns</span>

Jasper Johns, Jr. Amerikalı, ismi Pop sanatı ve Neo-dada ile anılan çağdaş ressamdır. Robert Rauschenberg ile birlikte modern soyut resimden pop sanatı ve kavramsal sanat arasındaki geçişte etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Estetik</span> Sanatla, güzellikle ve tatla ilgilenen felsefe dalı

Estetik, güzel duygu ya da bedii, güzelliği ve güzelliğin insan belleğindeki ve duygularındaki etkilerini konu olarak ele alan felsefe dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Art Nouveau</span> 19. yüzyılın sonunda endüstrileşmenin getirdiği seri üretime tepki olarak doğan ve eklektisizmden etkilenen sanat akımı

Art Nouveau, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır. Köklerinin Londra merkezli Arts & Crafts Hareketi'ne dek gittiği söylenebilir. Avrupa ve Amerika'yı etkilemiştir.

Orhan Umut, Türk ressam, sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Refik Epikman</span>

Refik Fazıl Epikman, Türk ressamdır.

Resul Aytemür, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Neşet Günal Atölyesi’nden 1978 yılında mezun oldu.

Füsun Onur, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Albert Weber</span>

Albert Weber (d. 24. Ekim 1957, Schaffhausen; İsviçreli bir sanatçıdır. Eserlerinde soyut ve somut sanatı aynı resimde birleştirmektedir. Yağlıboya, akrilik, macun tekniği, metal, beton, elmas, altın, gümüş, mermer, granit, heykel, enstalasyon ve güncel sanat çalışmaları vardır.

Seyhun Topuz, gometrik soyut anlatımla çalışan Türk heykeltıraş.

Nur Koçak, Türk ressamdır. Yapıtları dünya çapında birçok sanat müzesinde sergilenen Koçak, kadınların toplumdaki yerine odaklanan çalışmalar yapmaktadır. İlkokul, ortaokul, lise onuncu sınıfın sonuna kadar TED Ankara Koleji'nde okumuş, liseyi Western High School, ABD, Washington DC'de bitirmiştir.

Bilge Alkor, Türk ressam, koleksyioner.

<span class="mw-page-title-main">Rayonizm</span>

Rayonizm, Işıncılık ya da Rayizm, 1910-14 yılları arasında Rusya'da gelişen bir soyut sanat tarzıdır.

Görsel tasarım öğeleri ve ilkeleri hakkında, görsel tasarım pratiği hakkında temel fikirleri açıklanmaktadır.

Helen Frankenthaler, Amerikalı soyut dışavurumcu ressam. Savaş sonrası Amerikan resim tarihine önemli katkılarda bulunmuştur. Çalışmalarını altmış yılı aşkın bir süre boyunca sergileyen sanatçı, birkaç nesil soyut ressamın dönemine paralel olarak, canlılığını, değişimini ve sürekliliğini devam ettiren eserler üretti. Frankenthaler, 1950'lerin başında büyük ölçekli soyut dışavurumcu resimlerini çağdaş müzelerde ve galerilerde sergilemeye başladı. Renk alanı olarak bilinen yeni nesil soyut resmi tanıtan, küratörlüğünü Clement Greenberg'in yaptığı 1964 Post-Painterly Abstraction sergisine dahil edildi.