İçeriğe atla

Iğdır Kervansarayı

Koordinatlar: 39°50′12″K 43°50′21″D / 39.83667°K 43.83917°D / 39.83667; 43.83917
Iğdır Kervansarayı
Harita
Diğer ad(lar)Ejder Kervansarayı
Genel bilgiler
TürKervansaray
ŞehirIğdır
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar39°50′12″K 43°50′21″D / 39.83667°K 43.83917°D / 39.83667; 43.83917
Tamamlanma13. Yüzyıl

Iğdır Kervansarayı ya da Ejder Kervansarayı, Iğdır'ın Harmandöven Köyüne bağlı Kervansaray mahallesinde bulunan Selçuklu Hanedanından kalma bir Kervansaraydır. Iğdır'ın 31 km güneyinde, Kervansaray mahallesinin batı tarafında bulunmaktadır.

Tarihi

Sürmeli Emiri Şerafeddin Ejder zamanında (1300-1400'lü yıllarda) yaptırılmıştır.

Mimari

Kervansaray 16 farklı değişik taş işçiliğiyle yapılmıştır. Kervansarayın kuzey ve güney uzun kenarlarının her birinde yarım silindir şeklinde 5 adet destek kulesi bulunur. 2.20 m genişliğindeki taç kapıdan kare planlı bir hole, üçgen şekilli pandatifler üzerinde oturan,köşelerde yer alan dört manastır tonozuyla örtülü olup 7.5*7.5 ölçülerindedir.

Kervansaraydan bir görünüm.
Kervansarayın uzaktan görünümü.

Kaynakça

  • Iğdır Belediyesi Kültür Yayınları

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Iğdır (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Iğdır, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum - Kars Bölümü'nde ve Türkiye'nin en doğusunda yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır</span> Iğdır ilinin merkezi olan şehir

Iğdır, Iğdır ilinin merkezi olan şehirdir. Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum - Kars Bölümü'nde yer almaktadır. İl merkezi 3 beldeden ve 49 köyden oluşmaktadır. Iğdır merkez ilçe nüfusu 2020 ADNKS sayımı itibarıyla 96.887 olup, köy ve belde nüfuslarıyla birlikte 142.559'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kervansaray</span> kentlerarası uzak anayollarda kervanların konaklaması için yapılmış büyük han

Kervansaray, kervanların ticaret yolları üzerinde kurulan konak yeridir. Kervansaraylar ilk defa milattan önce 5. yüzyılın başlarına doğru Ahameniş İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır. Önceleri askeri savunma için düşünülmüş, zamanla artan ticaret ve dini ihtiyaçları karşılaması için genişletilmiştir. Selçuklu devrinde ticari yol ağı üzerinde kervanların akşamları güvenli bir şekilde konaklamaları ve ihtiyaçlarını görmeleri için sultan hanı da denilen kervansaraylar yapılmıştır. Büyük ticaret yolları üzerinde kurulmuş olan Selçuklu kervansaraylarının aralarındaki uzaklıklar, deve yürüyüşü ile günde dokuz saat, yani 40 kilometre esas tutularak saptanmıştır. Çevrelerindeki yüksek duvarlarla korunan ve barış zamanlarında pazaryeri olarak da iş gören bu kervansaraylar savaşta kale olarak da kullanılırdı. Selçuklu kervansarayları üç genel tipe uygun olarak yapılmışlardır. Bunlar, yazlık denilen avlulu, kışlık denilen kapalı ve her iki türün birleştirilmesinden oluşan karma tiplerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehirlerdeki hanlar ticaret ve konaklamak için yapılmış gelir getirici vakıf yapılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüreğir</span> Adananın ilçesi

Yüreğir, Adana ilinin Büyükşehir merkez ilçelerinden birisidir. Adana'nın ortasından geçen Seyhan Nehri, Yüreğir ve Seyhan ilçelerini ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Kurtkulağı, Ceyhan</span> Ceyhan, Adana, Türkiyede mahalle

Kurtkulağı, Çukurova'da tarihi bir köy olup, şu an Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kurtkulağı Kervansarayı</span>

Kurtkulağı Kervansarayı, Ceyhan'ın 12 km güneydoğusunda Kurtkulağı mahallesi'ndedir. Adana Müzesinde bulunan kervansaray kitabesine göre eser 1659'da Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış olup, mimarı Mehmed Ağa'dır. Adana-Halep kervan yolu üzerindeki Kurtkulağı menzilinde bulunan kervansaray, bir Osmanlı menzil handır. Kervansaray bir kale sağlamlığında gayet kalın ve sağlam duvarlara sahiptir. 2006 yılında restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alay Han</span> Alay han kervansaray

Alay Han, 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemine ait kervansaraydır.

<span class="mw-page-title-main">Döğer, İhsaniye</span>

Döğer, Afyon ili İhsaniye ilçesine bağlı 7.500 nüfuslu bir kasaba olan Döğer çok eski bir yerleşim yeridir. Kasabada Türklerden önce de insanlar yaşamıştır. Bilinen ilk yerleşim Hititlerle başlamıştır. Frigler de Truva savaşından sonra bölgeyi Hititlerin elinden alarak kasabadaki hakimiyeti ele geçirmiştir. Bölgede uzun süre yaşayan Frigler olmuştur. Kasabada Friglerden kalma büyük kaya mezarları, tanrılar için yapılan kaya sunakları ve açık hava mabetleri vardır. Günümüze kadar ayakta kalan kaya anıtları hâlen ilk günkü güzelliklerini korumaktadır. Bunların en önemlisi Aslan Kaya ve Kapı Kaya'dır. İkisi de açık hava tapınağı olan bu anıtlar korunmasız ve bakımsız durumdadırlar. Cem Yılmaz'ın A.R.O.G filminde kasabadan bahsedilmiştir. Asar Kale adında kaya bir yerleşim vardır, Asar Kalenin altında Eski Düver adında yerleşim yeri vardır. 1434 yılında Döğer Kervansarayı yapıldıktan sonra Eski Düverden gelip kervansarayın etrafına Oğuzun Döğer boyu yerleşmiş oldu. Emre gölünün güneyinde ise Emre Türbesi vardır. Döğerin batı tarafında ise Cemal sultan türbesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Mehmed Paşa Kervansarayı</span>

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, Bilecik-Adapazarı kara yolu üzerinde Vezirhan beldesindedir. Yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, muhtemelen 1655 veya 1665 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Köprülü Mehmet Paşa'nın vakıf eseri olarak kaydedilmiş olan bu kervansaray, 101,5 x 27,2 metre ölçülerinde dikdörtgen planlı, taş ve tuğla malzemeden yapılmış ve simetrik bir yapıya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Payas</span> Hatay ilinin ilçesi

Payas, Hatay ilinin bir ilçesidir. Akdeniz kıyısında İskenderun ve Dörtyol ilçeleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taş Rabat Kervansarayı</span>

Taş Rabat, Kırgızistan'nın Narin İlinde Çatır Gölü ile Torugart Geçiti'nin kuzeyinde ve Koşoy Korgon harabelerinin güneyinde, At-Başı İlçesi sınırları içinde Narin şehrine 125 km. ve Hudut kapısı Torugart Geçitine 80 km. uzaklıkta, ortalama deniz seviyesinden 3530 metre yükseklikte Orta Çağ mimari anıtlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Borazcan</span>

Borazcan, İran'ın güneyinde Buşehr Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmet Paşa Kervansarayı</span>

Sokullu Mehmet Paşa Kervansarayı Hatay’ın Payas ilçesinde 16. yüzyılda inşa edilmiş olan bir kervansaraydır.

<span class="mw-page-title-main">Köşk mescit</span>

Köşk mescit, Selçuklu ve Osmanlı mimarilerinde, kervansaray ve hanlarda, avlunun ortasında veya ön yüzünde bulunan mescit.

<span class="mw-page-title-main">Kervansarayı, Viranşehir</span>

Kervansarayı, Şanlıurfa ilinin Viranşehir ilçesine bağlı bir mahalledir.

Akhan Kervansarayı, Türkiye'nin Aksaray ilinde, Eski Konya-Aksaray yolu üzerinde, Yenikent Belediyesi sınırları içindeki Akhan Yaylası'nda yer alan bir kervansaraydır. 1253-1254 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Ülke genelinde bazı diğer kervansaraylar ile birlikte Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergâhı adı ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday gösterilmiştir.

Akhan Kervansarayı, Türkiye'nin Denizli ilinde, Pamukkale ilçesinin Akhan Mahallesi'nde, Denizli–Afyonkarahisar-Ankara karayolunun 7'nci kilometresinde yer alan bir kervansaraydır. Kapalı olan kısmı 1253 yılında, avlu 1254 yılında tamamlanmıştır. Banisi Vali Seyfettin Karasungur bin Abdullah'tır. Ülke genelinde bazı diğer kervansaraylar ile birlikte Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergâhı adı ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eğirdir Hanı</span>

Eğirdir Hanı, Türkiye'nin Isparta ilinde, Eğirdir ilçesinde, Eğirdir-Konya güzergâhında, ilçe merkezinin 3 km güneyinde, göl kıyısında yer alan bir kervansaraydır. 1237 yılında II. Gıyâseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Kitabesinde Hicrî 635 yılını (1237/38) veren tarihi dolayısıyla, hanın inşaatına Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad zamanında başlandığı, fakat ani ölümü dolayısıyla, oğlu II. Gıyâseddîn Keyhüsrev tarafından ikmâl edildiğini de düşünülmektedir. Ülke genelinde bazı diğer kervansaraylar ile birlikte Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergâhı adı ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Alacahan, Kangal</span>

Alacahan, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

Rüstem Paşa Kervansarayı, Konya’nın Ereğli ilçesinde bulunan 16.yüzyılda yılında Kanuni Sultan Süleyman Devrinde yapılmış bir kervansaraydır. Ulu Camii'nin yanında yer almaktadır. Kervansarayın inşa tarihini veren bir belge bulunmamaktadır. Ancak Mimar Sinan'ın eserlerinde günümüze ulaşan eserlerinin listesini veren makaleye bakılacak olursa eserin oluşturulma tarihine yakın bir tarihin verildiği görülmektedir. Rüstem Paşa'nın Mimar Sinan'a inşa ettirdiği kervansaraylardan diğerleri ise: Tekirdağ (Rodoscuk), Edirne, Erzurum, Kırklareli (Karışdıran), Yalova (Samanlı), Sakarya (Sapanca) ve İstanbul (Galata) da olduğu kayıtlara rastlanmıştır. Dikdörtgen planlı bu kervansaray, Mimar Sinan'ın yaptığı diğer kervansaraylara göre farklılık göstermektedir. Kervansaray planlama olarak hem açık hem de kapalı bir alana sahip bir yapıdır. Kapı kemerinin içerisinde küçük bir kitabe yeri bulunmaktadır. Ancak içi boştur. Yapının çatısı ise tonoz biçimde yapılmıştır. 2017 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon işlemleri başlatılmıştır ve 23 Mart 2019 yılında ise adı Ereğli Millet Kıraathanesi olmuştur. Kütüphanede 6361 adet kitap, öğrencilerin ders çalışması için masalar, mangala ve satranç oynama alanları, konferans bölümü, ziyaretçilerin gazete ve dergi okuma alanları bulunmaktadır.