
Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

Shinran, Japonya'da Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış, Japon millî Budist keşiş. Shinran, Hōnen'in öğrencisiydi ve Jōdo Shinshū mezhebinin kurucusu idi.
Iroha, Heian döneminde yazıldığı düşünülen bir Japon şiiridir. Aslen şiir, Shingon Budizmi'nin kurucusu Kūkai'ye atfedilmişti, fakat daha modern araştırmalar, daha sonraları Heian döneminde olmak üzere kompozisyon tarihini buldu. Varlığının ilk kaydı 1079'dan kalmadır. Bu aynı zamanda ünlüdür çünkü aynı anda Japon hece yazıları için her karakteri bir kez içeren bir pangram ve izogramdır. Bu nedenle Latin alfabesinin A, B, C, D ... dizileriyle aynı şekilde, hecelere yönelik bir sıralama olarak da kullanılır.

Kokin Wakashū veya Kokinshū (古今集), Heian döneminden kalma Japon şiirinin waka formunun erken bir antolojisidir. İmparator Uda tarafından hazırlanmış ve oğlu İmparator Daigo'nun emriyle MS 905 yılında yayınlanan bir imparatorluk antolojisi olup yaklaşık MS 920'lerde tamamlandı. Antolojinin derleyicileri, Ki no Tsurayuki liderliğinde ve Ki no Tomonori, Ōshikōchi no Mitsune ve Mibu no Tadamine'nin de dahil olduğu dört imparatorluk sarayı şairi idi.

Ki no Tsurayuki, Japonya'da Heian döneminde yaşamış bir Japon şair, hattat ve yazardı. Özellikle Kokin Wakashū ile Japon Önsözü'nü yazması ve Tosa Nikki'nin muhtemel bir yazarı olmasıyla bilinmektedir.

Sugawara no Michizane, Heian dönemi Japon bilgin, şair ve siyasetçi. Özellikle mükemmel bir Kanshi şairi olarak kabul edilir ve günümüzde Şintoizm'de öğrenmenin tanrısı Tenman-Tenjin (天満天神) olarak kabul edilir.

Masaoka Shiki veya kalem adıyla Masaoka Noboru , Meiji döneminde yaşamış bir Japon şair, yazar ve edebiyat eleştirmeni. Shiki, modern haiku şiirinin gelişiminde önemli bir figür olarak kabul edilir. Ayrıca tanka şiiri hakkında da reform yazmıştır.

Kamo no Chōmei, Heian döneminde yaşamış bir Japon şair, yazar ve keşiş. Bir dizi doğal ve sosyal felakete tanık oldu ve siyasi desteğini kaybettikten sonra ailesiyle ilişkili Şinto tapınağında terfi için devredildi. Topluma sırtını dönmeye karar verdi, Budist yeminlerini aldı ve başkentin dışında yaşayan bir keşiş oldu. Bu, dünyaya sırt çevirenlerin genellikle manastırlara katıldığı zamanlar için biraz alışılmadık bir durumdu. Şair-rahip Saigyō ile birlikte, zamanının edebi geri dönüşlerinin temsilcisidir ve ünlü denemesi Hōjōki, "münzevi edebiyat" olarak bilinen türün temsilcisidir.

Saigyō Hōshi, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon şair ve keşiş.

Fujiwara no Teika veya Fujiwara no Sadaie, geç Heian ve erken Kamakura döneminde yaşamış bir Japon şair, hattat ve bilge. Etkisi muazzamdı ve Japon şairlerinin en büyüğü ve belki de waka formunun en büyük ustası olarak sayılmaktadır.

Ono no Komachi, erken Heian döneminde yaşamış bir Japon şair. Erken Heian döneminin en iyi altı waka şairinden biri olup aynı zamanda sıra dışı güzelliğiyle ünlüydü ve Komachi günümüzde Japonya'da kadınsı güzelliğin eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Otuz Altı Şiir Ölümsüzü arasında sayılmaktadır.

Ise Monogatari, Japonya'da Heian döneminden kalma bir uta monogatari veya waka şiirleri ve ilgili anlatılar koleksiyonudur. Mevcut versiyon, her biri şiir ve düzyazıyı birleştiren 125 bölüm toplamakta ve çoğu versiyonda toplam 209 şiir vermektedir.

Kakinomoto no Hitomaro, geç Asuka döneminde yaşamış bir Japon aristokrat ve şair. En eski waka antolojisi olan Man'yōshū'da yer alan şairlerin en önde gelenlerinden biriydi, ancak Man'yōshū'daki ipuçlarından toplanabileceklerin dışında, hayatının ayrıntıları büyük ölçüde belirsizdir. Muhtemelen MS 650'lerde, Yamato vilayeti merkezli Kakinomoto boyunda doğdu ve muhtemelen MS 709 civarında Iwami vilayetinde öldü.

Ōshikōchi no Mitsune, Heian döneminde yaşamış bir Japon devlet adamı ve şair. Japon imparatorluk sarayında waka şairi ve Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nün bir üyesidir. Kai, Izumi ve Awaji vilayetlerinin valisi olarak gönderildi ve Kyoto'ya dönüşünde Kokin Wakashū'nun derlenmesine katılması istendi. Şiirsel maçların ustasıydı ve paravanlardaki resimlere eşlik eden şiirleri, kalitelerinden dolayı büyük beğeni topladı. O dönemdeki etkisi Ki no Tsurayuki ile orantılıydı ve resmi şiir koleksiyonlarında alışılmadık derecede fazla sayıda şiiri bulunmaktadır.

Fujiwara no Okikaze, Heian döneminde yaşamış bir Japon şair ve soylu. Fujiwara no Hamanari'nin torununun torunu olup Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nün biri olarak kabul edilmektedir. Kokin Wakashū'dan sonra imparatorluk tarafından derlenen antolojilerde 38 şiiri yer almaktadır. Şiirlerinden biri ünlü Hyakunin Isshu antolojisine dahil edilmiştir.

Sakanoue no Korenori, erken Heian döneminde yaşamış bir Japon şair ve devlet adamı. Doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemekle birlikte Sakanoue no Tamuramaro'nun dördüncü kuşak soyundan gelmekteydi ve şair Mochiki'nin babasıydı.

Fujiwara no Sanekata, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon waka şairiydi. Fujiwara no Tadahira'nın büyük torunuydu ve amcası Fujiwara no Naritoki tarafından büyütüldü. Bildirildiğine göre Sei Shōnagon'un sevgilisiydi ve birçok kadınla aşk şiirleri alışverişinde bulundu.

Fujiwara no Michitsuna no Haha, orta Heian döneminde yaşamış bir Japon şairdi. Gerçek adı bilinmemekte olup Japonya'nın Üç Güzeli'nden biri olarak kabul edilmektedir. Waka şiirleri ve nesir karışımıyla yazdığı Kagerō Nikki dergisini yazmaya başladığında otuzlu yaşlarının ortalarındaydı. Günlüğü, geçmişi canlı bir şekilde anımsatan yazdığı şiirlerle, bir kadının bin yıl önceki deneyimine erişim sağlıyordu. Bu şiirler, Heian döneminde soylu bir kadının hayatını aktardı.

Hyakunin Isshu, yüz şair tarafından yazılan yüz wakadan olışan klasik bir Japon antolojisidir. Hyakunin Isshu "yüz kişi, [her biri] bir şiir" olarak tercüme edilebilir. Hyakunin Isshu'ya dayalı kartlardan oluşan bir deste kullanan uta-garuta kart oyununa da atıfta bulunabilir.

Kyōtarō Izumi veya takma adıyla Kyōka Izumi , Japon yazar. Savaş öncesi dönemde aktif olan romanların, kısa öykülerin ve kabuki oyunlarının yazarıydı.