İçeriğe atla

Izba

Suzdal, Rusya Ahşap Mimari ve Köylü Yaşam Müzesi'nde bir izba
17. yüzyıl bacadan kurnaya izba
Vyatskoe köyü, Yaroslavl Oblastı

İzba ya da tahta ev, geleneksel bir Rus kırsal konutudur. Genellikle bir kütük ev. Genellikle yola yakın ve bir köy içinde, basit bir dokuma çubuk çit içinde, bir mutfak bahçesi, saman döken ve ahır içeren bir bahçeye inşa edilmiştir. Geleneksel, eski tarz izba yapısı, halatlar, eksenler, bıçaklar ve maçalar gibi basit araçların kullanımını içeriyordu. Metal nispeten pahalı olduğu için çiviler genellikle kullanılmadı ve testereler de ortak bir inşaat aleti değildi. Hem iç hem de dış bölünmüş çam ağacı gövdeleri, Kuzey Amerika kütük kabininin aksine geleneksel olarak nehir kili ile doldurulur.

Rus yöresel mimarisinin baskın yapı malzemesi ve genel olarak maddi kültür yüzyıllardır ahşaptı. Özellikle evler, taş, metal veya cam ile çok az veya hiç olmayan, yerel olarak kesilmiş kaba kesme günlüklerden yapılmıştır. Kiliseler ve kentsel binalar bile onsekizinci yüzyıla kadar ahşaptı.[1][ ] Binanın tüm bileşenleri basitçe kesilmiş ve bir el baltası kullanılarak birbirine bağlanmıştır. Madeni paralar, yün ve sığla genellikle evin köşelerine, batıl inancın bir ifadesi olarak, orada yaşayan insanları sağlıklı ve varlıklı hale getireceğinin bir ifadesi olarak yerleştirildi.

Onbeşinci yüzyıldan itibaren izba iç mekanının merkezi unsuru, daha küçük konutlarda zemin alanının dörtte birini kaplayabilen Rus ocağıydı. İnsanlar doğrudan fırının alçı tepesinde veya doğrudan sobanın üzerine inşa edilmiş raflarda uyuyacağından, çoğu zaman hane halkının çoğu için yatak yoktu (Batı anlamında).[2]

İzbas'ın dış kısmı genellikle çeşitli özel mimari özellikler, örneğin pencerelerin zengin ahşap oyma dekorasyonu ile süslenmiştir. Bu tür dekoratif elemanlar ve Rus ocağının kullanımı, günümüzde sadece eski ahşap evlere izbas denilmesine rağmen, birçok modern Rus kırsal evinde hala yaygın olarak bulunmaktadır.

Rusçada "izba" için alternatif bir kelime, herhangi bir kulübe veya küçük ev (Belarus ve Ukrayna dahil) için çoğu Slav dilinde kelime olan hata'dır. Rusya tarihçisine göre Geoffrey Hosking, on sekizinci yüzyılda başlayan hata, ağaçların fakir güney bozkırlarında sadece çerçeveleme için günlükleri kullanan ve daha sonra alçı ile kaplı dolgu olarak wattle ve daub kullanılan kulübelere atıfta bulunmak için kullanıldı. ve badana dış.[2] Ancak, genellikle bu wattle-ve-daub ev " mazanka " (мазанка) denir ve khata mutlaka bir mazanka değildir.

"Izba" aynı zamanda şarap mahzeninde veya genel olarak uzun süre dayanacak şekilde işlenmiş gıda maddelerini depolamak için kullanılan bir bodrumda olduğu gibi Bulgar ve Hırvatça "mahzen" kelimesidir. Diğer Slav dillerinde izba, bir evin içindeki bir oda için genel bir terimdir (terim özellikle yaşanabilir odalar için kullanılır).

Ayrıca bakınız

  • Kütük yapı

Kaynakça

  1. ^ Hosking, 7
  2. ^ a b Hosking, 8

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Amsterdam</span> Hollandanın başkenti ve en büyük şehri

Amsterdam, Hollanda'nın başkenti ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ancak Hollanda, hükûmetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Şehir, ülkenin batısında, Kuzey Hollanda eyaletinde yer almaktadır. 12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Şehir merkezinde 2018 sayımına göre 872.680 kişi yaşasa da, şehir sınırları içinde bu sayı 1.558.755 ve metropoliten bölgede 2.480.394'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ev</span> İçinde bir insanların oturabileceği biçimde yapılmış yapı

Ev, içinde insanların yaşadığı, çevresi duvarlarla çevrili, odalara bölünmüş, kendine ait çatısı ve bazen de bahçesi olan ahşap, toprak veya betonarme yapı. Etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere müstakil ev denir. Ev kavramı mimari bir terimdir ve apartman dairesi gibi diğer barınak türlerinden farklı bir kavramı ifade eder. Bununla birlikte gündelik kullanımda türüne bakılmaksızın her türlü barınak için de kullanılır. Günümüzde tipik bir evde salon, odalar, mutfak, banyo ve tuvalet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Avlu</span>

Avlu, yapıların orta kısmında bulunan, tercihe göre üstü açık ya da kapalı olan geniş bölümdür. Mimarlıkta atriyum olarak da adlandırılır. Türk mimarîsinde avlular genelde üstü açık şekilde bırakılır. Eve giriş kapısı avluya açılır. Özellikle İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülen avlu geleneği genellikle önemli kişilerin evlerinde görülür. Birçok avluda süs havuzu bulunur. Avlular çocukların oyunlar oynadığı, yaz günlerinde yemeklerin yendiği, eğlencelerin düzenlediği yerlerdir. Törenler avluda düzenlenir, dinî bayramlarda kurban, avluda kesilir. Avrupa mimarlığında avluların üzerinin cam ile kapatıldığı da olur.

<span class="mw-page-title-main">Serender</span>

Serender, genellikle Orta ve Doğu Karadenize özgü, kırsal yörelerde görülen mimari bir yapıdır. Bu bölgelerde bu yapı nalya olarak da bilinir. Nalya adı ise, Gürcüce "nalia"dan (ნალია) gelir.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

Mısırlılar, Mısır vatandaşı olan kimse. Antik Mısır'dan beri kullanılmaktadır. Mısır, Osmanlı egemenliğindeyken tüm Mısır vatandaşları Osmanlı vatandaşı olurdu.

Slav mitolojisi, Slavların Hristiyanlığı kabul etmelerinden önce inandıkları çok tanrılı dinin mitolojisidir. Din, Ön Hint-Avrupa dinleriyle bağlantısı olan pek çok dinle ortak özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Cottage</span>

Cottage, Britanya Adaları'nda çoğunlukla kırsal alanlarda bulunan eski, çoğunlukla küçük evler için kullanılan bir şemsiye terimdir. Tarihî yapı unsurları ile bir arada kullanılan geleneksel yapı usülleri belirgin özellikleridir. Cottage türü evlerde genellikle sazdan çatılar, arduvaz çatılar, ahşap kapı ve pencereler, taş duvarlar ve daha nadiren kırmızı tuğla veya kireç sıva ana yapı malzemeleridir. Cottage'ın iç mekanının tipik özellikleri ise alçak tavan, açık tavan kirişleri, ahşap zeminler veya açık şöminelerdir. Her Cottage, genellikle bir "cottage garden"a açılır. Bu bahçelerde küçük tarım ile birlikte yöresel, faydalı süs bitkileri yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Vlkolínec</span>

Vlkolínec, Slovakya'da, Ružomberok kasabasının yönetimindeki bir köydür. Ancak tarihsel olarak ayrı bir köydü. Köyden ilk yazılı olarak 1376'dan beri bahsedilir ve 1882'den sonra Ružomberok'un bir parçası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Japon mimarisi</span>

Japon mimarisi , geleneksel olarak kiremit veya saz çatılı, yerden hafifçe yükseltilmiş ahşap yapılar ile karakterize olmuştur. İç mekânların farklı durumlar için özelleştirilebilmesi amacıyla duvar yerine kayar kapılar (fusuma) kullanılmıştır. Geleneksel olarak insanlarlar genellikle minderlere veya yere oturmuştur; çünkü sandalyeler ve yüksek masalar 20. yüzyıl öncesinde yaygın olarak kullanılmamıştır. Ancak 19. yüzyıldan sonra Japonya; Batılı, modern ve postmodern mimariyi kendi inşaat ve tasarım teknikleriyle birleştirmiştir ve günümüzde en ileri mimari tasarım ve teknolojide bir liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Tatar mutfağı</span> Tatarlara özgü yemek kültürü

Tatar mutfağı, başta Rusya içindeki Tataristan olmak üzere farklı ülkelerde ve coğrafi bölgelerde yaşamakta olan Tatarların yemek kültürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ahşap karkas</span>

Ahşap karkas ağır ahşaplarla inşa etmenin geleneksel yöntemidir. Büyük ahşap mandallarla tutturulmuş derzlerle kare ve dikkatli bir şekilde birleştirilen ve birleştirilmiş ahşaplar kullanılarak yapılar oluşturulur. 19. yüzyıl boyunca ahşap binalarda yaygındır. Yük taşıyan kerestenin yapısal çerçevesi binanın dışında maruz bırakılırsa yarı ahşap karkas olarak adlandırılabilir ve birçok durumda ahşap arasındaki dolgu dekoratif etki için kullanılacaktır. Bu tür mimariler için en çok bilinen ülke Almanyadır. Ahşap karkas evler güneydoğu hariç tüm ülkeye yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Església de Sant Miquel de la Mosquera</span> Encampta tarihi bir kilise

Església de Sant Miquel de la Mosquera, Encamp, Andorra'da bulunan bir kilisedir. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 16. yüzyılda inşa edilmiş ve 18. yüzyılda yenilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Laz evleri</span>

Laz evleri, Lazların ve Acaralıların yaşadığı ev türlerinden biridir. Çoğunlukla Lazlar tarafından inşa edildiği için bu şekilde isimlendirilmiştir. Yapımında geleneksel olarak taş ve ahşap kullanılan Laz evlerine çoğunlukla serander eşlik eder.

<span class="mw-page-title-main">Kelter</span>

Üzüm presi, üzümleri sıkıp üzüm tanelerinin öz sularını çıkarmak için şarap yapımında kullanılan bir prestir. Çeşitli mekanik mekanizmalarla kas gücü veya elektrik enerjisi kullanılarak üzümlere basınç uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Darbazi</span>

Darbazi Gürcistan'da, Anadolu ve Güney Kafkasya'nın geleneksel iç mimarisinde görülen kendine özgü "kırlangıç kubbe" tipi çatı yapısına sahip bir odayı tanımlamak için kullanılan terimdir. Ana özelliği, piramidal bir tonoza (gvirgvini) sahip olmasıdır, sütunlar ile desteklenen kademeli bir dizi kesilmiş kütük ve kirişten oluşur ve tepesinde bir pencere ve duman bacası görevi gören merkezi bir açıklık vardır. Romalı Vitruvius, De Architectura'sında darbazinin eski bir prototipi olan Kolhis konutunu anlatmaktadır. Bu tarz fener tipi çatılar Ermenistan'da harazashen veya glkhatun,Türkiye'de kırlangıç kubbe veya kırlangıç örtü ve Azerbaycan'da karadam olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.

<span class="mw-page-title-main">Neolitik mimarisi</span>

Neolitik mimari, Neolitik dönem olan MÖ 10.000 ila 2.000 yılları arasında konut ve barınmayı kapsayan yapıları ifade etmektedir. Güneybatı Asya'da, Neolitik kültürler M.Ö 10.000'den kısa bir süre sonra, başlangıçta Levant'ta ve oradan doğu ve batıya doğru ortaya çıkmaktadır. MÖ 6.500'e kadar Güneydoğu Avrupa'da ilk kez ortaya çıkan tarım toplumları ile MÖ 8.000'de Güneydoğu Anadolu, Suriye ve Irak'ta ve MÖ 5.500 civarı orta Avrupa'da erken Neolitik yapılar ve yapılar bulunabilmektedir..

Endonezya mimarisi, Endonezya'yı bir bütün olarak şekillendiren kültürel, tarihi ve coğrafi etkilerin çeşitliliğini yansıtır. Endonezya'da istilacılar, sömürgeciler, misyonerler ve tüccarlar, yapı stilleri ve teknikleri üzerinde derin etkisi olan kültürel değişiklikler getirdiler.