İçeriğe atla

Iwakura Misyonu

(Sağdan itibaren) Kido Takayoshi, Yamaguchi Masuka, Iwakura Tomomi, Itō Hirobumi, Ōkubo Toshimichi

Iwakura Misyonu (Japonca: 岩倉使節団, Iwakura shisetsudan), Meiji Restorasyonu döneminde 23 Aralık 1871'den 13 Eylül 1873'e kadar Japonya'dan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine yayılan büyük çaplı elçilik misyonudur. Iwakura Tomomi'nin baş diplomatlığında, Meiji Dönemi liderleri ve değişim öğrencilerinden oluşan 107 kişilik bir elçilik heyetidir.

Özet

23 Aralık 1871'de Pacific Mail Buharlı Gemiler Şirketi'ne ait "SS Amerika(1869)" adlı buharlı gemiyle Yokohama Limanı'ndan yola çıkmış ve Büyük Okyanus yoluyla doğrudan Kaliforniya Eyaleti'nin San Francisco Şehri'ne yönelmişlerdir. Sonrasında, Amerika Kıt'ası'nı dolaşıp, Washington, DC'yi ziyaret etmişler ve yaklaşık 8 ay gibi uzun bir süre Amerika'da kalmışlardır.

Bunun ardından, Atlantik Okyanusu'nu geçip çeşitli Avrupa ülkelerine ziyaretlerde bulunmuşlardır. Avrupa'da ziyaret ettikleri ülkeler şöyledir: İngiltere (4 ay), Fransa (2 ay), Belçika, Hollanda, Almanya(2 hafta), Rusya(2 hafta), Danimarka, İsveç, İtalya, Avusturya ve İsviçre. Geri dönüş yolunda, Akdeniz'den Süveyş Kanalı'na geçip Kızıl Deniz yoluyla Asya topraklarında bulunan Avrupa ülkelerinin kolonileri (Sri Lanka, Singapur, Ho Chi Minh Kenti, Hong Kong, Şanghay vb.) de ziyaret edilmiştir. Ancak, buralarda oldukça kısa bir süreliğine bulunmuşlardır.

Başlangıçtaki plana göre oldukça gecikmişler ve hareketlerinden tam 1 yıl 10 ay sonra 13 Eylül 1873'te Pasifik Posta Gemisi Şirketi'ne ait "Golden Age" adlı gemiyle Yokohama Limanı'na varmışlardır. Hükûmetin vekaleten yürütüldüğü bu dönemde, Kore Seferi'ne yönelik Seikanron tartışmaları yapılmış ve diplomat ve elçilik heyetinin ülkeye dönüşünün ardından da siyasi huzursuzluk (6. Meiji Yılı) baş göstermiştir.

Başlangıçta, Ōkuma Shigenobu'nun önerisine dayanarak küçük çaplı bir elçilik görevi olarak planlanmıştır. Ancak; politik beklentilerin büyüklüğü nedeniyle geniş çaplı bir elçilik misyonu haline gelmiştir. Bir ülkedeki siyasi liderlerin toplu olarak uzun bir süre yurtdışında seyahat etmesi oldukça istisnaî bir durumdur. Ancak, Batı uygarlığı ve ideolojisiyle doğrudan iletişime geçip, üstüne üstlük pek çok ülkenin durumunu da karşılaştırmalı olarak değerlendirme fırsatını elde etmiş olmaları, bu heyetin üyeleri üzerinde büyük etki yapmıştır. Ayrıca, beraberlerindeki değişim öğrencileri de geri döndükten sonra politika, ekonomi, kimya, eğitim, kültür ve benzeri çeşitli alanlarda faaliyet göstermiş, Japonya'nın batılılaşma sürecine önemli katkılarda bulunmuşlardır.

Amaçlar

1. Antlaşma yapılan ülkeleri ziyaret edip, İmparator'un şahsi belgelerini sunmak

2. Edo Dönemi sonrasında Batılı güçlerle yapılan eşitsiz anlaşmaları (kapitülasyon anlaşmaları) gözden geçirmeye yönelik ön görüşmeler

3.Batı uygarlığını inceleme

Iwakura Misyonu'nun ana amacı, dostluk ilişkileri kurmak ve gelişmiş Batılı ülkelerin kültürünü incelemektir. Ancak, ülkeleri ziyaret ettikçe, anlaşmaların gözden geçirilmesine vurgu yapıp ikincil misyonu ön plana çıkarmışlardır. Meiji Hükûmeti, Tokugawa şogunluğuyla yapılan bütün anlaşmaların yerini, yeni hükûmetle yapılanların alması gerektiğini bildirmiş ve Meiji Dönemi'nin ilk yılından itibaren görüşmelere devam etmiştir. Ancak, 1 Temmuz 1872'de (Meiji Dönemi, Sene:5, 26 Haziran) on beş Batılı ülkeyle dostluk anlaşması sürecine girilmiş ve bir yıllık gözden geçirme sürecinin ardından, anlaşmaların yenilenme ihtimali olduğu konusunda anlaşılmıştır. Bunu fırsat bilen Meiji Hükûmeti, bahsi geçen eşitsiz anlaşmaları yeniden değerlendirmeye almıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Takashi Miyanaga (1 Ocak 1992). "Amerika'da Iwakura Misyonu: Anlaşmanın Değiştirilmesine Yönelik Iwakura Elçisi'nin Görüşmeleri". Toplumbilim Çalışmaları - naid:110000184475. 38 (2). Hosei Üniversitesi. ss. 43-93. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin genişlemesi</span> Avrupa Birliğine zaman içinde olan değişimleri ele alan madde.

Avrupa Birliği'nin genişlemesi, Avrupa Birliği'nin yeni üye devletleri kabul etme sürecidir. Bu süreç ilke defa altı ülkenin Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu adı altında 1952'de başladı. Genişleme sürecinde AB, 2007'de Bulgaristan ve Romanya'nın da katılımı ile 27 ülkeye çıktı. 1 Temmuz 2013'te Hırvatistan birliğin 28. üyesi olmuştur. 2020'de Birleşik Krallık'ın birlikten ayrılmasıyla üye sayısı tekrar 27'ye düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Diplomasi</span> yabancı bir ülkede ve uluslararası toplantılarda ülkesini temsil etme işi ve sanatı

Diplomasi, uluslararası siyasî ve hukukî iletişim demektir. Sorunların çözümü için karşılıklı anlaşma/antlaşma imzalanır. Devletlerin temsilcilerinin sözlü veya yazılı konuşma eylemlerini ifade eder. Diplomatlar dış temsilcilik ve diplomatik görevler yoluyla faaliyet gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk Savaş</span> 1947–1991 yılları arasında Batı Bloku ve Doğu Bloku arasında geçen jeopolitik gerginlik süreci

Soğuk Savaş, iki Süper güç olan ABD önderliğinde Batı Bloku ile Sovyetler Birliği'nin önderliğinde Doğu Bloku ülkeleri arasında Truman Doktrini'nin ilanından (1947) SSCB'nin dağılmasına (1991) kadar devam ettiği kabul edilen uluslararası siyasi ve askeri gerginlik. Soğuk Savaş dönemi, Amerika liderliğinde batı dünyası ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin önderliğindeki komünist blok arasındaki dünya üzerinde geniş bir nüfusu etki etmesine verilen isimdir. Soğuk Savaş döneminde NATO, "Batı İttifakı" olarak da biliniyordu. Batı Bloku, NATO üyesi ülkeler ile NATO üyesi olmayan ancak ABD ile müttefik olan kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı'na üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu. Bu iki karşıt blokun yanı sıra hiçbir bloku desteklemeyen Bağlantısızlar Hareketi isimli üçüncü bir blok daha vardı. Çin ve Yugoslavya hem Doğu Bloku ülkeleri, hem de Bağlantısızlar Hareketi ülkeleriydi. Bu iki komünist ülkenin her iki blokta da olmasının nedeni Sovyetler Birliği ile olan görüş farklılıklarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Rusya ilişkileri temelleri 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında başlayan ilişkilerine dayanan ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Restorasyon (Fransa)</span>

Restorasyon kavramı Fransız tarihinde Birinci Fransız İmparatorluğu'nun yıkılışıyla Temmuz Devrimi arasındaki dönemde Bourbon monarşisinin yeniden kuruluşunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluğu</span> 1868-1947 yılları arasında Asya-Pasifik bölgesindeki imparatorluk

Japon İmparatorluğu, Doğu Asya'da, en geniş sınırlarında bugünkü Japonya, Kuzey Kore, Güney Kore, Tayland, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Tayvan ile Çin'in Mançurya bölgesine buyruğu altına almış yıkılmış bir imparatorluktur. 1868'deki Meiji Restorasyonu'ndan II. Dünya Savaşı sonrası Amerika Birleşik Devletleri tarafından ele geçirilmesi ve 1947 anayasasının yürürlüğe girmesine kadar varlığını sürdüren bu imparatorluk, Avrupa devletlerinden sonra dünyadaki en büyük sömürge devletiydi. II. Dünya Savaşı'nda Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan atom bombaları ile büyük bir sarsıntıya uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Çiçerin</span> Sovyet diplomat ve politikacı (1872–1936)

Georgi Vasilyeviç Çiçerin, Rus marksist devrimci, 1918-1930 yılları arasında Sovyet Dışişleri Halk Komiseri görevi yapan Sovyet politikacı, diplomat, tarihçi ve müzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uraga, Kanagawa</span>

Uraga (浦賀), Japonya'nın Kanagawa ili'nin Yokosuka kentinde bir semttir. Miura Yarımadası'nın güneydoğu yakasında, Uraga Kanalı'nın kuzey ucunda, Tokyo Körfezi'nin girişinde yer alır. Uraga semti, kanalın kuzeyindeki uç kısmında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanagawa</span> Japonya prefektörü

Kanagawa prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kantō bölgesinin güneyinde yer almaktadır. Prefektörlüğün yüzölçümü 2,416.04 km2 olan prefektörlüğün nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 9,098,984'tür. Prefektörlüğün merkezi Yokohama şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

<span class="mw-page-title-main">Rapallo Antlaşması (1922)</span> I. Dünya Savaşından sonra SSCB ve Alman Weimar Cumhuriyeti arasında imzalanan antlaşma

Rapallo Antlaşması, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği ve Alman Weimar Cumhuriyeti arasında İtalya'nın Rapallo kentinde 16 Nisan 1922 tarihinde imzalanan antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Türkiye ilişkileri</span> ikili diplomasi ilişkiler

Türkiye-Arjantin ilişkileri, iki ülke elçiliklerince imzalanan 1909 tarihli bir anlaşma ile başlar. İki ülke arasında büyükelçilik düzeyinde ilişki vardır. Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçiliği Arjantin, Bolivya, Paraguay ve Uruguay ile ilişkilerden sorumlu iken Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'la ilişkilerden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Sovyetler Birliği sınır çatışması</span>

Çin-Sovyetler Birliği sınır çatışması, Sovyetler Birliği ile Çin arasında 1969 yılında gerçekleşmiş ve yaklaşık 7 ay sürmüş bir dizi sınır çatışmalarına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Seikanron</span>

Seikanron (Japonca: 征韓論20 Mart 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.), Japonya'da Meiji Dönemi'nin başlangıcında Saigō Takamori, İtagaki Taisuke, Etō Shimpei, Gotō Shōjirō ve Soejima Taneomi tarafından ortaya atılan bir görüştür. Seikanron, askerî güç kullanarak Kore'ye sefer düzenlenmesini öngörmektedir. Fakat, bu görüşün fikir babası Saigō Takamori'nin görüşü, Kore'ye bir çıkartma yapılması değil Japonya'nın dış dünyaya açılmasını teşvik etmekti.。Saigō Takamori'nin vefatından sonra, İtagaki Taisuke'nin Özgürlük ve İnsan Hakları Hareketi'nde öne sürdüğü Seikanron görüşü, Saigō'nun görüşü olarak sunulmuştur. Bu yüzden, İtagaki değil Saigō, Seikanron görüşünün fikir babası olarak bilinir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Saint Lucia ziyaretçileri vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. St. Lucia'yı ziyaret eden Cruise gemisi yolcuları 1 gün süreyle vize almaktan muaf tutulurlar.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri</span> Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler

Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek bir güneydoğu Avrupa ülkesi iken, Türkiye İstanbul çevresindeki Balkan yarımadasında küçük bir Avrupa kesimi olan bir Küçük Asya ülkesidir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ağustos 1992'de başladı. Bosna-Hersek'in Ankara ve İzmir'de iki elçilik misyonu ve İstanbul'da bir konsolosluk misyonu varken, Türkiye'nin Saraybosna’da bir elçilik ve Mostar’da bir konsolosluk misyonu var.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya-Türkiye ilişkileri</span>

İki ülke arasındaki ilişkiler, Moritanya’nın bağımsızlığını kazandığı 1960’ı takip eden yarım yüzyıllık süreçte oldukça zayıf seyretmiş ve ülkenin ilk cumhurbaşkanı Muhtar Veled Dâde’nin 1974’te Türkiye’yi ziyareti dışında üst düzey bir ilişki kurulmamıştır. 2010 yılında dönemin Moritanya Cumhurbaşkanı Abdülaziz’in Türkiye ziyaretinin ardından iki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini açmış ve ikili ilişkilerde belirgin bir iyileşme görülmeye başlanmıştır. Takip eden süreçte bakanlıklar düzeyinde ziyaretler gerçekleşmeye ve iş birliği anlaşmaları imzalanmaya devam etmiştir. 2016 yılında Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve 2017’de Türkiye Ekonomi Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Moritanya ziyaretleri, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmiş, birçok ortak proje ve hibe programı üzerinde mutabakatlar sağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Iwakura Tomomi</span> Japon siyasetçi (1825 – 1883)

Iwakura Tomomi, Bakumatsu ve Meiji döneminde yaşamış Japon siyasetçi. Japonya'nın feodalizmden moderniteye geçişini gören Meiji Restorasyonu'nun önde gelen isimlerinden biriydi.