İçeriğe atla

Ivica Račan

Ivica Račan

Ivica Račan (Sırp-Hırvatça telaffuz: [îʋit͡sa rât͡ʃan]; d. 24 Şubat 1944 – 29 Nisan 2007), 2000'den 2003'e kadar Hırvatistan'ın 7. Başbakanı olarak görev yapan ve iki merkez sol koalisyon hükûmetine başkanlık yapan bir Hırvat politikacı.

Hırvat Demokratik Birliği üyesi olan Hırvatistan'ın ilk Başbakanıydı. Sosyal Demokrat Parti liderliğindeki muhalefet koalisyonu, 2000 yılındaki parlamento seçimini kazandı ve bağımsızlıktan bu yana ilk kez iktidara geldi.

Gençliği

Račan, 24 Şubat 1944'te, Ebersbach'da, Nazi Almanyası'nda dünyaya geldi ve burada, II. Dünya Savaşı sırasında annesi bir çalışma kampında tutuldu. O ve annesi, Müttefikler'in Dresden bombardımanından kurtuldu ve günlerce çökmüş bir bina bodrumunda kaldılar. Savaştan sonra Račan, Hırvatistan'a geri döndü ve Zagreb'e taşınmadan ve Zagrep Üniversitesi'ne kayıt yaptırmadan önce çocukluğunu ve ergenliğini Slavonski Brod'da geçirdi. 1970'te Zagreb Hukuk Fakültesinden mezun oldu.[1]

Ölümü

Račan, 31 Ocak 2007'de sağlık nedenleriyle geçici olarak kamusal hayatı terk edeceğini açıkladı. Partinin başkanlığını SDP genel başkan yardımcısı Željka Antunović devraldı. Sağlığı bozuldu ve omzundaki tümör teşhisi kondu. Şubat ayında Račan böbrek, idrar yolları ve omuzdan kanseri çıkarmak için iki ameliyat gerçekleştirdi. 4 Nisan'da yapılan testlerde beyninde metastaz olduğu bildirildi. 11 Nisan'da SDP genel başkanlığına getirildi.

12 Nisan 2007 sabahı, sağ omuzunda tümörü çıkarmak için birkaç cerrahi girişim yapıldıktan sonra meydana gelen komplikasyonlardan dolayı durumu "kritik" olarak nitelendirildi. Aynı gün Zagreb radyo istasyonu 101, "partideki iki kaynaktan gelen resmi olmayan bilgilere" dayanarak ölümünü yanlış şekilde bildirdi ancak SDP yetkilileri bunu reddetti. Bundan sonra, iletişim kuramayan ve ağır sedasyon altında olan kritik bir durumda olduğu bildirildi.

29 Nisan 2007, saat 03:05'te, Ivica Račan Zagreb'deki Klinikler Hastanesi Merkezinde öldü. Bildirilen ölüm nedeni beynine yayılmış böbrek kanseri idi. 2 Mayıs'ta Zagreb'in krematoryumunda gömüldü. Talebine göre sadece en yakın on iki arkadaş ve ailenin üyeleri (eşi ve iki oğlu da dahil olmak üzere) mevcuttu. SDP tarafından Başkan, Başbakan, bir dizi diğer üst düzey görevli ve birçok parti üyesinin katıldığı Lisinski Konser Salonu'nda ayrı bir anma düzenlendi.

Račan'ın hastalığının üç ay boyunca, Hırvat medyası kamuoyunun büyük ilgisinden dolayı statüsüyle ilgili olarak düzenli olarak bilgi verdi. Hastalığını duyurduğu günün ardından Račan'ın kendisi de görünmüyordu, ancak medya SDP'nin sözcüleri aracılığıyla düzenli olarak bilgilendiriliyordu. Bu, Hırvatistan'da daha önce bilinmeyen, özellikle de geç dönem Başkan Tuđman'ın ölümüyle karşılaştırıldığında, hastalığının ayrıntılarının iyi korunduğu bir durumdu.

Račan, parti genel başkanı olarak istifa ettiğinde, halefinin tercihi konusunda herhangi bir ipucu vermedi; bunun yerine partinin üyeliği ile yeni liderin seçileceği bir seçim sözleşmesinin yapılmasını istedi. Yakın zamanda yapılacak Kasım 2007 seçimlerinden dolayı, partinin anket sonuçlarıyla ilgili olduğu yaygın bir spekülasyona tabi tutuldu.

Özel hayatı

Ivica Račan üç kez evlendi ve ilk evliliğinden iki oğlu olan Ivan ve Zoran'ı taşıdı. İlk karısı Agata Račan, Hırvat Anayasa Mahkemesinde hakimdi. İkinci karısı Jelena Nenadić, 1980'lerde Kumrovec siyaset okulunda kütüphaneciydi ve üçüncü karısı Dijana Pleština, Ohio'daki Wooster Koleji'nde siyaset profesörü idi. Ivica Račan bir ateistti.

  1. ^ "Ivica Račan". konvencija.sdp.hr (Hırvatça). 10 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2012. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Zlatko Mateša
Hırvatistan Başbakanı
2000–2003
Sonra gelen
Ivo Sanader
Parti siyasi görevi
Önce gelen
Stanko Stojčević
0Hırvatistan Komünistler Ligi Merkez Komitesi Başkanı0
1989–1990
Sonra gelen
Makam kaldırıldı
Önce gelen
Yeni makam
Sosyal Demokrat Parti Başkanı
1990–2007
Sonra gelen
Željka Antunović
Geçici

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erdal İnönü</span> Türk fizikçi ve siyasetçi (1926–2007)

Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Ante Pavelić</span>

Ante Pavelić, Hırvat faşist siyasetçi. II. Dünya Savaşı'nda Almanya ve İtalya'nın uydusu olan Hırvatistan Bağımsız Devleti'nin başkanlığını yaptı. Savaşın ardından Nazi kaçış yolları sayesinde Arjantin'e kaçabilmiştir, ömrünün kalan günlerini işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanmadan sığındığı Franco İspanyası'nda tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Željko Turk</span>

Željko Turk Hırvat politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Josipović</span> 3. Hırvatistan cumhurbaşkanı

Ivo Josipoviç, Hırvat siyasetçi. Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı. Hırvatistan Komünistler Birliği'nin (SKH) üyesi olarak siyasete girdi ve bir yazar olarak bu partinin demokratik dönüşümünde önemli bir rol oynadı. 1994 yılında siyaseti bırakmıştı ama Parlamentonun bağımsız bir üyesi olarak 2003 yılında geri döndü. Siyasete ek olarak bir üniversite profesörü, hukukçu, müzisyen ve besteci olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Milanović</span> 5. Hırvatistan cumhurbaşkanı

Zoran Milanović, Hırvat politikacı. 19 Şubat 2020 tarihinde Hırvatistan Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Merkez-sol Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) eski Lideri ve Hırvatistan eski Başbakanı. 23 Aralık 2011 tarihinde göreve başlamıştır. Milanoviç, aynı zamanda Hırvatistan'ın en genç Başbakanı olarak tarihe geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Plenković</span>

Andrej Plenković 19 Ekim 2016'dan beri Hırvatistan'ın 12. başbakanı olarak görev yapan Hırvat siyasetçi ve diplomat. 2016'dan beri Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Başkanı olarak görev yapıyor. Daha önce, on bir Hırvat üyesi olan Avrupa Parlamentosu üyelerinden biriydi. Daha önce, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne 2013 yılında katılmasından sorumlu olan on bir Hırvat üyesi olan Avrupa Parlamentosu üyelerinden biriydi. Başbakanlık görevine geldiğinde bu görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Mateša</span>

Zlatko Mateša 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

<span class="mw-page-title-main">Hrvoje Šarinić</span>

Hrvoje Šarinić 1992'den 1993'e kadar Hırvatistan Cumhuriyeti'nin 4. Başbakanı olarak görev yapan eski bir Hırvat politikacısı.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Gregurić</span>

Franjo Gregurić Hırvat bir siyasetçi. Temmuz 1991'den Eylül 1992'ye kadar Hırvatistan'ın 3. Başbakanı olarak görev yapmış, Hırvatistan Savaşı'nın başında ulusal birlik hükûmetine liderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Josip Manolić</span>

Josip "Joža" Manolić, 24 Ağustos 1990-17 Temmuz 1991 tarihleri arasında Hırvatistan'ın 2. Başbakanı olan bir Hırvat siyasetçi. Bugüne kadar görevdeki en yaşlı kişiydi ve en uzun ömürlü Hırvat başbakanı seçildi. Daha sonra 1993-1994 yılları arasında İller Birliğinin ilk sözcüsü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi</span> Bosna Hersekte sosyal-demokratik siyasi parti

Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi Bosna-Hersek'te sosyal-demokrat bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Milka Planinc</span> Eski kadın Hırvatistan başbakanı

Milka Planinc, Hırvatistan'dan Yugoslav bir siyasetçi. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti başbakanıydı ve bu makamdaki ilk ve tek kadın olarak 1982'den 1986'ya kadar görev yaptı. Planinc diplomatik olarak tanınmış bir Komünist devletteki ilk kadın hükûmet başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Marija Pejčinović Burić</span> Hırvatistan dışişleri bakanı

Marija Pejčinović Burić merkez sağ Hırvat Demokrat Birliği partisinden Hırvat politikacı. 19 Haziran 2017 - 19 Temmuz 2019 tarihleri arasında Hırvatistan'ın 14. Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı ve Hırvatistan Başbakan yardımcısı olarak çalıştı. Kolinda Grabar-Kitarović ve Vesna Pusić'in ardından dışişleri bakanlığı görevini sürdüren üçüncü kadındır. Pejčinović Burić Altıncı Meclisi sırasında daha önce Parlamento Üyesi olarak görev yapmıştı (2008-2011). Burić, 6. seçim bölgesini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan cumhurbaşkanı</span> Hırvatistanın devlet başkanı

Hırvatistan cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'ın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'daki en yüksek makamın sahibi olmasına karşın Hırvatistan'ın başbakanlık makamı ülkenin anayasal çerçevesi ve günlük siyaseti içinde en güçlü kişi olduğu bir parlamenter sisteme sahip olması nedeniyle, cumhurbaşkanı yürütme organının başı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Demokratik Sırp Partisi</span> Siyasi Parti

Bağımsız Demokratik Sırp Partisi, Hırvatistan'da Hırvat Sırplarının çıkarlarını temsil eden sosyal demokrat bir siyasi partidir. İlerici, Avrupa yanlısı duruşlara sahiptir ve genellikle merkez sol bir parti olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-NATO ilişkileri</span>

Hırvatistan'ın NATO'ya katılımı 2009 senesinde gerçekleşti. Ülke, ittifaka katılım sürecini başlatan 2000 yılında Barış için Ortaklık'a girdi. 2008 Bükreş zirvesine katılma daveti aldı ve 1 Nisan 2009'da tam üye oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat Köylü Partisi</span>

Hırvat Köylü Partisi Hırvatistan'da 22 Aralık 1904'te Antun ve Stjepan Radić tarafından Hırvat Halk Köylü Partisi (HPSS) olarak kurulan bir tarım siyasi partisidir. 1918'de Yugoslavya Krallığı'nın kurulmasından sonra Parti, Krallığın, Hırvat kısmının kendi kaderini tayin etme hakkının olmasını istedi. Bu onlara, HPSS'nin Hırvatistan'a atanan 58 sandalyenin tamamını kazandığı 1920 parlamento seçimlerinde doruğa ulaşan büyük bir halk desteği sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Šimonović</span>

Ivan Šimonović Hırvat diplomat, siyasetçi ve hukukçudur. Ekim 2008'de Hırvatistan Adalet Bakanı olarak atandı. 3 Mayıs 2010'da Šimonović, BM İnsan Hakları Genel Sekreter Yardımcısı olarak atandı.