İçeriğe atla

Ivar Jacobson

Ivar Jacobson
Doğum2 Eylül 1939 (85 yaşında)
Ystad, İsveç
Milliyetİsveçli, Amerikalı
EğitimChalmers Institute of Technology
Kariyeri
DalıElektrik Mühendisliği, Bilgisayar bilimi, Yazılım mühendisliği
Çalıştığı kurumlarEricsson, Objective Systems, Rational Software, IBM, Ivar Jacobson International
EtkilendikleriGöran Hemdahl, Dines Bjørner, Grady Booch, James Rumbaugh
EtkiledikleriGrady Booch, James Rumbaugh

Ivar Hjalmar Jacobson (d. 2 Eylül 1939, Ystad, İsveç), UML, Objectory, Rational Unified Process (RUP), görünüm odaklı yazılım geliştirme ve Essence'a büyük katkıda bulunan İsveçli - Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve yazılım mühendisi.

Biyografi

2 Eylül 1939 tarihinde İsveç'in Ystad kentinde doğdu. 1962 yılında Göteborg'daki Chalmers Teknoloji Enstitüsü'nde Elektrik Mühendisliği Yüksek Lisans derecesini aldı. Ericsson'daki işinden sonra üzerinde çalıştığı dili ve yöntemi doktora programında resmîleştirdi . 1985 yılında Stockholm'deki Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde Büyük Gerçek Zamanlı Sistemler için Dil Yapıları tezi üzerine doktorasını aldı.

Jacobson, yüksek lisans derecesinin ardından Ericsson'a katıldı ve bilgisayarlı anahtarlama sistemleri AKE[1] ve PLEX dahil AX üzerinde araştırma geliştirme faaliyeti yürüttü. Nisan 1987'de doktora tezinin ardından, büyük bir müşteri olarak Ericsson ile Objective Systems'a başladı. Şirketin çoğunluk hissesi 1991 yılında Ericsson tarafından satın alındı ve şirketin adı Objectory AB olarak değiştirildi. Jacobson, ticari yazılım süreci Objectory'nin (Object Factory'nin kısaltması) basitleştirilmiş bir versiyonu olan ve 1992'de yayınlanan Object-Oriented Software Engineering (OOSE) yazılım yöntemini geliştirdi.

Ekim 1995'te Ericsson, Rational Software'e İtiraz'ı elden çıkardı ve Jacobson, topluca Üç Kafadarlar olarak bilinen Grady Booch ve James Rumbaugh ile çalışmaya başladı.

IBM, 2003 yılında Rational'ı satın aldığında, Jacobson Mayıs 2004'e kadar teknik yönetici danışman olarak kaldıktan sonra ayrılmaya karar verdi.

2003 yılının ortalarında Jacobson, İngiltere, ABD, İsveç, İsviçre, Çin ve Singapur'daki ofisleriyle üç kıtada faaliyet gösteren Ivar Jacobson International'ı (IJI)[2] kurdu.

Çalışmaları

Ericsson

1967 yılında Ericsson, Jacobson kullanımını önerdiği yazılım bileşenlerinin yeni nesil yazılım kontrollü şalteri telefon Ericsson geliştiriyordu. Bunu yaparken sıra diyagramları icat etti ve işbirliği diyagramları geliştirdi.

Jacobson, yazılım geliştirme için planlara ihtiyaç olduğunu gördü. Spesifikasyon ve Tasarım Dili'nin (SDL)[3] orijinal geliştiricilerinden biriydi. 1976'da SDL, telekom endüstrisinde bir standart haline geldi.[4]

Yayınlar

Jacobson birkaç kitap ve makale yayınladı, bunlardan bazıları:

  • 1992. Nesne Tabanlı Yazılım Mühendisliği: Magnus Christerson, Patrik Jonsson ve Gunnar Overgaard ile Kullanım Durumuna Dayalı Bir Yaklaşım (ACM Press). Addison-Wesley, 1992, 0-201-54435-0
  • 1994. Nesne Avantajı: Nesne Teknolojisiyle İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılması (ACM Press). M. Ericsson ve A. Jacobson ile. Addison-Wesley, 0-201-42289-1
  • 1997. Yazılımın Yeniden Kullanımı: İş Başarısı için Mimari, Süreç ve Organizasyon (ACM Press). Martin Griss ve Patrik Jonsson ile. Addison-Wesley, 1997, 0-201-92476-5
  • 1999. Birleşik Yazılım Geliştirme Süreci. Grady Booch ve James Rumbaugh ile. Addison-Wesley Profesyonel, 1999, 0-201-57169-2
  • 2004. Birleşik Modelleme Dili Referans Kılavuzu (2. Baskı). Grady Booch ve James Rumbaugh ile. Addison-Wesley Profesyonel, 2004, 0-321-24562-8
  • 2004. Kullanım Durumlarıyla Boyut Odaklı Yazılım Geliştirme (Addison-Wesley Nesne Teknolojisi Serisi). Pan-Wei Ng ile. Addison-Wesley, 0-321-26888-1
  • 2005. Birleşik Modelleme Dili Kullanıcı Kılavuzu (2. Baskı). Grady Booch ve James Rumbaugh ile. Addison-Wesley Profesyonel, 2005, 0-321-26797-4
  • 2013. Yazılım Mühendisliğinin Özü - SEMAT Çekirdeğinin Uygulanması. Pan-Wei Ng, Paul Mc Mahon, Ian Spence ve Svante Lidman ile. Addison-Wesley, 2013, ISBN 978-0321885951
  • 2019. Modern Yazılım Mühendisliğinin Temelleri - Uygulamaları Yöntem hapishanelerinden kurtarın. Harold "Bud" Lawson, Pan-Wei Ng, Paul Mc Mahon ve Michael Goedicke ile. ACM Books & Morgan & Claypool yayıncıları, 2019, 978-1-947487-24-6

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  3. ^ Møller-Pedersen (18 Ekim 2010). "Scandinavian Contributions to Object-Oriented Modeling Languages" (İngilizce). AICT-350. Springer: 339. doi:10.1007/978-3-642-23315-9_38. 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 
  4. ^ Rockstrom (1982). "SDL--CCITT Specification and Description Language". IEEE Transactions on Communications (İngilizce). 30 (6): 1310-1318. doi:10.1109/TCOM.1982.1095599. ISSN 0096-2244. 11 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bjarne Stroustrup</span>

Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini yaratması ve geliştirmesiyle bilinen Danimarkalı bir bilgisayar bilimcisidir. Columbia Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi ve Morgan Stanley'de Yönetici Direktör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">C++</span> bir programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

Tasarım desenleri, tasarım kalıpları, tasarım örüntüleri veya tasarım şablonları, çok rastlanan, birbirine benzer sorunları çözmek için geliştirilmiş ve işlerliği kanıtlanmış genel çözüm önerileridir.

Veri yapısı, bilgisayar ortamında verilerin etkin olarak saklanması ve işlenmesi için kullanılan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı sıralama</span>

Hızlı sıralama, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir sıralama algoritmasıdır. Hızlı sıralama algoritması n adet sayıyı, ortalama bir durumda, karmaşıklığıyla, en kötü durumda ise karmaşıklığıyla sıralar. Algoritmanın karmaşıklığı aynı zamanda yapılan karşılaştırma sayısına eşittir.

Programlama paradigmaları, programlama dillerini özelliklerine göre sınıflandırmanın bir yoludur. Diller birden fazla paradigma içinde sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lua</span> basit yazılımlar için kullanılan programlama dili

Lua, ağırlıklı olarak gömülü sistemler ve istemciler için tasarlanmış hafif paralel bir programlama dilidir. Lua, ANSI C'de yazılmış olduğu için çapraz platform destekli bir dildir ve nispeten basit bir C API'sine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Graf (matematik)</span> kenarlarla çiftler halinde bağlanmış köşeler

Matematikte graf ya da çizge, nesne çiftlerinin bir anlamda "ilişkili" olduğu bir dizi nesne kümesini belirleyen bir yapıdır. Nesneler, köşeler adı verilen matematiksel soyutlamalara karşılık gelir ve ilgili düğüm çiftlerinin her birine bir kenar, ayrıt adı verilir. Tipik olarak bir graf, kenarları için çizgiler veya eğriler ile birleştirilen, düğümler için bir nokta veya daire kümesi olarak diyagram şeklinde gösterilir. Graflar ayrık matematikte çalışmanın amaçlarından biridir.

Programlama bilgisayarda, bir altyordam bir birim olarak paketlenmiş belirli bir görevi yerine getiren bir dizi program talimatıdır. Bu birim daha sonra söz konusu görevin yapılması gereken her yerde programlarda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gregor Kiczales</span>

Gregor Kiczales Amerikalı bilgisayar bilimci. Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyaletinde bulunan Vancouver şehrindeki British Columbia Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi profesörüdür. Xerox PARC'da çalışırken tasarladığı cephe yönelimli programlaması, ve Java programlama diline AspectJ uzantısı kavramını geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda Ortak Lisp Nesne Sistemi spesifikasyonunun ve Metaobject Protokolü Sanatı adlı kitabın yazarlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Fowler</span>

Martin Fowler, nesne yönelimli analiz ve tasarım, UML, kalıplar ve ekstrem programlama dahil çevik yazılım geliştirme metodolojilerinde uzmanlaşmış, yazılım geliştirme konusunda İngiliz bir yazılım geliştiricisi, uluslararası konuşmacı ve yazardır.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Craig Larman</span>

Craig Larman 1958 yılında Kanada doğan bir bilgisayar bilimcisi, yazar ve organizasyonel geliştirme danışmanıdır. Bas Vodde ile en iyi LeSS formülasyonu ve ürün ve yazılım geliştirme üzerine birkaç kitabı ile tanınmaktadır.

James E. Rumbaugh, Nesne Modelleme Tekniği ve Birleşik Modelleme Dilini (UML) oluşturmadaki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve nesne yönelimli metodologdur.

C programlama dilinde, struct (yapı), bir bellek bloğunda tek bir ad altında fiziksel olarak gruplandırılmış değişkenler listesini tanımlayan ve farklı değişkenlere tek bir işaretçi (pointer) aracılığıyla erişilmesine izin veren bileşik bir veri türüdür. Struct veri tipi, başka veri türlerini içerebilir. Bu nedenle dosya uzunluğu, ad, uzantı... veya diğer karma türdeki kayıtlar gibi karma veri türü kayıtları için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tk (yazılım)</span>

Tk, birçok programlama dilinde bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) oluşturmak için GUI widget'larının temel öğelerinden oluşan bir kitaplık sağlayan ücretsiz ve açık kaynaklı, çapraz platform bir widget araç takımıdır.