İçeriğe atla

Ivana Bodrožić

Ivana Bodrožić
Ivana Bodrožić in 2020
DoğumIvana Bodrožić
5 Temmuz 1982(1982-07-05)
Vukovar, Hırvatistan, Yugoslavya
MilliyetHırvat
Mezun olduğu okul(lar)Zagreb Üniversitesi
Evlilik
Roman Simić
(b. 2016)
[1]

Ivana Bodrožić (d. 5 Temmuz 1982) Hırvat yazar ve şairdir.

Biyografi

Ivana Bodrožić, 5 Temmuz 1982'de Hırvatistan'ın Vukovar kasabasında doğdu. İlkokulu memleketinde, liseyi ise Zagreb'de bitirdi. Bodrožić, Zagreb Üniversitesi'nde felsefe ve Hırvat çalışmaları bölümünden mezun oldu. Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı sırasında babası Ante Bodrožić, Vukovar katliamında öldürüldü (resmi olarak hâlâ 'kayıp' olarak tanınıyor ).[2] O, annesi ve erkek kardeşi işgal altındaki Vukovar'dan kaçıp Zagreb ve Kumrovec'e mülteci olarak yerleşti.[3][4]

2005 yılında yayımlanan Prvi korak u tamu (Karanlığa İlk Adım) adlı şiir koleksiyonuyla Genç Şairler Goran adlı seçkin edebiyat ödülüne ve Matica hrvatska Kvirin Ödülüne layık görüldü. Şiirlerini çeşitli edebiyat dergilerinde (ijenac, Quorum, Poezija) yayınladı.[5] Ayrıca Miroslav Mićanović'in çağdaş Hırvat şiiri Utjeha kaosa (Kaosun Teselli) antolojisine en genç yazar olarak dahil edildi.[6] Aynı zamanda Damir Šodan'ın Drugom stranom (Diğer Tarafta Yürüyüş) antolojisinde de yer aldı. Şarkıları çeşitli Avrupa dillerine çevrildi ve şiir koleksiyonu Prvi korak u tamu'nun tüm koleksiyonunun çevirisi İspanyolca olarak yayınlandı.

Otel Zagorje adlı romanı (2010'da yayınlandı) şu ödüllere layık görüldü: Josip ve Ivan Kozarac (Başarı Şartı); Kočić'in kalemi, Banja Luka - Belgrad (çağdaş edebiyattaki olağanüstü başarılarından dolayı); Cyclops – en iyi tarama çalışması için. 2012 yılında romanın Almanca çevirisi Hanser yayınevi Hanser tarafından, Fransızca çevirisi ise Acte Sud tarafından yayımlandı. Noval ayrıca Sırbistan, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Türkiye ve Hollanda'da da yayınlandı. Roman İngilizce olarak ilk kez Seven Stories Press tarafından The Hotel Tito: A Novel adıyla Kasım 2017'de yayımlandı. Bodrožić, ödüllü Bosnalı yönetmen Jasmila Žbanić ile birlikte uzun metrajlı filmin senaryosunu yazdı. Ayrıca 2011 yılında en iyi kısa öykü dalında Večernjak'ın "Ranko Marinković" ödülünü (2.lik) kazandı.

Ivana Bodrožić 2017 yılında Hırvatlar, Sırplar, Boşnaklar ve Karadağlıların Ortak Dili Bildirgesi'ni imzaladı.[7][8]

Çalışmaları

  • Prvi korak u tamu, zbirka poezije, SKUD Ivan Goran Kovačić, Zagreb, 2005. (İspanyolca baskısı: Primer paso a la oscuridad, Baile del Sol, Tenerife, 2011.) [9]
  • Hotel Zagorje, poluautobiografski roman, Profil multimedija, 2010 (Slovenya: Hotel Zagorje, Modrijan, Ljubljana, 2011.; Sırpça: Hotel Zagorje, Rende, Beograd, 2011.; Fransızca: Hôtel Z, Actes Sud, Arles, 2012.; Almanca: Hotel Nirgendwo, Zsolnay Verlag, Viyana, 2012.; Makedonca: Hotel Zagorje, Magor, Üsküp, 2012.; Çekçe: Hotel Zagorje, Paseka, Prag-Litomyšl, 2012.; Türkçe: Hiçbir yer oteli, Aylak Adam, İstanbul, 2015. ; Danca: Hotel Intetsteds, Tiderne Skifter, Kopenhagen, 2015.; Macarca: Hotel Zagorje, Park Könyvkiadó, Budapeşte, 2019)
  • Pričaj mi o tome (Bana Anlat), kısa öykü (Jutarnji listesinde yayınlandı)
  • Prijelaz za divlje životinje (Vahşi Hayvanlar için Üst Geçit), VBZ, Zagreb, 2012.
  • Za što sam se spremna potući (Ne İçin Savaşmaya Hazırım), Profil knjiga, Zagreb, 2013.
  • 100% pamuk (%100 pamuk), VBZ, Zagreb, 2014.
  • Rupa (Delik), Naklada Ljevak-24sata, Zagreb, 2016.
  • The Hotel Tito: A Novel (Hotel Zagorje'nin İngilizce çevirisi) Seven Stories Press, New York, 2017.
  • Sinovi, kćeri, Hermes naklada, Zagreb, 2020.

Kaynakça

  1. ^ "Razveli se Ivana Bodrožić i Roman Simić". 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2024. 
  2. ^ "Book Of Missing Persons On The Territory Of The Republic of Croatia" (PDF). 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  3. ^ Vitkine, Benoît (28 Aralık 2011). "Vingt ans après, l'impossible réconciliation des Serbes et des Croates de Vukovar". Le Monde.fr. 29 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2024 – Le Monde vasıtasıyla. 
  4. ^ Komunikacije, Neomedia. "Ovčara za Ivanu Simić Bodrožić / Novi list". novilist.hr. 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  5. ^ "Matica hrvatska – Vijenac 276 – Čekajući da se stvari razjasne". 25 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2024. 
  6. ^ "Ivana Bodrozic – Utjeha kaosa". www.hrvatskiplus.org. 3 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2024. 
  7. ^ Bodrožić, Ivana (30 Mart 2017). "Govor na predstavljanju Deklaracije u Sarajevu" [Speech on the Presentation of the Declaration in Sarajevo]. Večernji list (Sırp-Hırvatça). Zagreb. ISSN 0350-5006. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2017. 
  8. ^ Derk, Denis (28 Mart 2017). "Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca" [A Declaration on the Common Language of Croats, Serbs, Bosniaks and Montenegrins is About to Appear]. Večernji list (Sırp-Hırvatça). Zagreb. ss. 6-7. ISSN 0350-5006. 20 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2017. 
  9. ^ "Primer paso a la oscuridad". 31 Temmuz 2011. 9 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

Hırvatistan, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Hırvatistan'ı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Hırvatistan yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Celebrate" şarkısıyla Daria Kinzer kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mateo Kovačić</span>

Mateo Kovačić, Premier League ekiplerinden Manchester City'de forma giyen Hırvat millî futbolcudur. Orta saha mevkiinde görev yapmaktadır. Ayrıca Hırvatistan millî futbol takımı oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">UDİK</span> Sivil toplum örgütü

UDİK veya Toplumsal Araştırma ve İletişim Derneği, 2013 yılında Saraybosna'da kurulmuş Bosnalı bir sivil toplum kuruluşudur. 2013'te Edvin Kanka Ćudić tarafından, soykırım, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile ilgili gerçekleri, belgeleri ve verileri toplamaya yönelik olarak Bosna-Hersek'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Miljenko Jergović</span>

Miljenko Jergović, Bosnalı yazar.

Urša Raukar-Gamulin, bir Hırvat tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu olmanın yanı sıra siyasi bir aktivisttir. Zagreb Gençlik Tiyatrosu topluluğunun daimi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Monika Herceg</span>

Monika Herceg, Hırvat bir şair, editör, feminist ve popüler bilim aktivistidir. Birçok edebiyat ödülü aldı. Hırvatistan'da yeni neslin en önde gelen şairlerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dragana Lucija Ratković Aydemir</span>

Dragana Lucija Ratković Aydemir, Hırvat sanat tarihçisi ve karşılaştırmacı, kültür yöneticisi, miras tercümanı, kültür ve turizm girişimcisi. Zagreb (Hırvatistan), İstanbul ve Çeşme'de yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

Srećko Horvat, Hırvat filozof, yazar ve siyasi aktivist. Haftalık Alman Der Freitag, onu "neslinin en heyecan verici seslerinden biri" olarak nitelendirdi ve "Yugoslav sonrası manzarada ateşli bir muhalefet sesi" olarak tanımlandı. Yazıları The Guardian, Al Jazeera, Der Spiegel, Jacobin, Newsweek ve The New York Times'da yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Rusya ilişkileri</span>

Hırvatistan ve Rusya, 25 Mayıs 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Hırvatistan'ın Moskova'da bir büyükelçiliği ve Kaliningrad, Novosibirsk ve Soçi'de fahri konsoloslukları bulunmaktadır. Rusya'nın Zagreb'de bir büyükelçiliği ve Pula ve Split'te fahri konsoloslukları var.

Damir Hoyka Hırvat güzel sanatlar ve reklam fotoğrafçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tanja Bakić</span>

Tanja Bakić, Karadağlı şair, edebiyat bilgini, müzik yazarı ve çevirmendir. Podgorica'da yaşamaktadır. Podgorica'da eğitimci, editör, halkla ilişkiler görevlisi, tercüman ve edebi temalı suarelerin ve etkinliklerin küratörü olarak çeşitli görevlerde çalıştı. Şiirleri çok sayıda eleştirel övgü aldı ve Ban'ya Natsuishi'nin 2016 “World Haiku” gibi koleksiyonlarda sık sık antolojiye girdi. Londra'daki Tate Britain'deki William Blake kolokyumunda konuşmacıydı. Bir edebiyat kuramcısı olarak Bloomsbury Publishing'e katkıda bulundu. Slovenya'daki Vilenica Uluslararası Edebiyat Festivali'nde Orta Avrupa Girişimi Yazarlar Ödülü 2016'yı kazandı. Avustralyalı şair Les Wicks tarafından dünya çapında ‘dünya şiir hareketine özgü bir şey getiren' on altı yazar arasından seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Vasko Lipovac</span> Hırvat ressam ve heykeltıraş

Vasko Lipovac Hırvat ressam, heykeltıraş, gravür sanatçısı, tasarımcı, illüstratör ve sahne tasarımcısı ve bölgenin en önde gelen sanatçılarından biriydi. Minimalist figürler kullanımı ve yoğun, modüle edilmemiş ve çoğu zaman uyumsuz palet kullanmasıyla tanınır. Gençlik dönemlerindeki geometrik soyutlama dönemi dışında, tüm kariyeri boyunca figüratif sanata sadık kaldı. Ender görülecek derecede üretkendi, çeşitli teknikler kullanırdı ve heykellerini, kabartmalarını ve mobil heykellerini oluşturmak için yüksek cilalı metal, çok renkli ahşap, emaye, pişmiş toprak veya polyester kullanmakta eşit derecede yetenekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Rahim Ademi</span>

Rahim Ademi, Kosovalı Arnavut kökenli emekli bir Hırvat Ordusu generalidir.

Ivanka Brađašević, çağdaş bir Hırvat şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ante Tomić (yazar)</span>

Ante Tomić, bir Hırvat yazar ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Savo Kostadinovski</span>

Savo Kostadinovski, Makedon-Alman yazar, gezi yazarı ve çevirmendir. Çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik Makedonca ve Almanca şiir ve düzyazı yazıyor ve eserleri Sırpça ve Romence yayımlanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Ivanji</span>

Ivan Ivanji, Sırp romancı ve çevirmen.