İçeriğe atla

Ivan Ivanji

Ivan Ivanji
Doğum24 Ocak 1929(1929-01-24)
Zrenjanin, Yugoslavya Krallığı
Ölüm9 Mayıs 2024 (95 yaşında)
Weimar, Thüringen, Almanya
MeslekRomancı ve çevirmen
DilSırpça
Alma materBelgrad Üniversitesi Dilbilimi Fakültesi

Ivan Ivanji (Sırpça:Иван Ивањи; 24 Ocak 1929 – 9 Mayıs 2024), Sırp romancı ve çevirmen.

Hayatı

Ivanji, 24 Ocak 1929'da Zrenjanin, Yugoslavya Krallığı'nda doğdu. 1944 ile 1945 yılları arasında Auschwitz ve Buchenwald toplama kamplarında tutuldu. Belgrad Üniversitesi Dilbilimi Fakültesi'nden mezun oldu. Yaşamının büyük bölümünü Belgrad ve Viyana'da sürdürdü. Kaleme aldığı eserlerini Sırpça'dan Almanca'ya çevirmiştir. 1982-1988 yılları arasında Yugoslav Yazarlar Birliği'nin Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Son kitabında İkinci Dünya Savaşı öncesinde Banat'taki Zrenjanin (Betschkerek) kasabasında yaşadıklarını ele aldı.

2017'de Hırvatlar, Sırplar, Boşnaklar ve Karadağlılar'ın Ortak Diline ilişkin Deklarasyonu imzaladı.[1]

Eserleriyle Nisan 2020'de Weimar'ın fahri vatandaşı ünvanını aldı.[2]

Ivanji, 9 Mayıs 2024'te Almanya'nın Weimar şehrinde doğal nedenlerden 95 yaşında öldü.[3]

Kurgusal çalışmaları

Ödülleri

  • 2011: Avusturya Bilim ve Sanat Nişanı, I Sınıf Olağanüstü

Kaynakça

  1. ^ Derk, Denis (28 Mart 2017). "Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca" [A Declaration on the Common Language of Croats, Serbs, Bosniaks and Montenegrins is About to Appear]. Večernji list (Sırp-Hırvatça). Zagreb. ss. 6-7. ISSN 0350-5006. 20 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2019. 
  2. ^ Éva Pusztai und Ivan Ivanji sind nun Weimarer Ehrenbürger 24 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Thüringer Allgemeine, 13 Nisan 2020
  3. ^ Preminuo književnik Ivan Ivanji 12 Mayıs 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sırpça)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sırplar</span> Güney Slav halkı

Sırplar, Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Sırpçayı konuşan ve ağırlıklı olarak Ortodoks Hristiyanlık dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

FK Crvena zvezda, tam adıyla Fudbalski klub Crvena zvezda ya da Türkçe kaynaklarda anılan adıyla Kızılyıldız, Sırbistan'ın başkenti Belgrad merkezli futbol takımı.

<span class="mw-page-title-main">Ustaşa</span> 1929-1945 yılları arasında etkin olmuş faşist örgüt

Ustaşa - Hırvat Devrimci Hareketi, bilinen adıyla Ustaše, 1929-1945 yılları arasında faaliyet gösteren Hırvat, faşist, aşırı milliyetçi örgüt. Üyeleri, yüzbinlerce Sırp, Yahudi, ve Roman asıllı insanı ve II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'daki siyasi muhalifleri öldürdü. Genellikle kurbanlarına işkence etmeleri ve onların vücutları parçalama gibi acımasız ve sadist infaz yöntemleri ile tanınıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksandar</span>

I. Aleksandar veya Kral I. Aleksandar Karacorceviç, 1921-1929 arasında Sırp, Hırvat ve Slovenlerin, 1929-1934 arasında da Yugoslavya Krallığı'nın kralıdır. Etnik ve siyasi olarak bölünmüş Güney Slavların ilk olarak bütünleştiği siyasi oluşum olan Yugoslavya'yı birleştirip kuran kişi olması sebebi ile kendisine "Birleştirici Kral" unvanı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

Peter Turrini, Avusturyalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad belediye başkanları listesi</span>

Bu maddede Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın belediye başkanlarının bir listesi yer almaktadır. Sırbistan'daki diğer idari bölümlerden farklı olarak özerk bir yönetime sahip olan Belgrad'ın, 4 yıllığına seçilen ve 110 üyeden oluşan bir Kent Meclisi bulunmaktadır. Belediye başkanı ve yardımcısı tarafından atanan 13 üyeli Kent Konseyi ise Kent Yönetiminin kontrol ve denetiminden sorumludur. Son Belgrad Belediye Başkanı, 24 Nisan 2014'ten beri bu görevde bulunan bağımsız siyasetçi Siniša Mali'dir.

Ralph-Johannes Lilie, Alman Bizantolog.

<span class="mw-page-title-main">Sanja Ilić</span> Sırp şarkıcı ve şarkı yazarı

Aleksandar "Sanja" Ilić Sırp şarkıcı ve şarkı-yazarı. 1998 yılında Balkanika müzik grubunu kurmuştur. Müzik grubu ile birlikte 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Nova deca" adlı şarkıyla temsil etmiştir. 1971 ve 1975 yıllarında aktif olan San Yugoslav müzik grubunun da kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Steffie Spira</span>

Steffie Spira Avusturya doğumlu Alman sinema ve televizyon oyuncusu, komünist aktivist. Spira kendisi gibi oyuncu olan Fritz ve Lotte Spira'nın kızıydı. Kız kardeşi Camilla Spira da oyuncu idi.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Biserka Cvejić</span>

Biserka Cvejić, Sırp mezzo-soprano ve kontralto ses tonundaki opera sanatçısı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Bebi Dol</span> Sırp şarkıcı

Dragana Todorović, , sahne adı Bebi Dol, Sırp şarkıcı-söz yazarı ve oyuncudur. 1980'lerin en önde gelen sanatçılarından biri olarak tanınır. En çok 1991 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya'yı "Brezilya" şarkısı ile temsil etmesiyle tanınmıştır.

Sırbistan mimarisinin uzun, zengin ve çeşitli bir tarihi vardır. Sırbistan mimarisi, Roma'dan Postmodern'e kadar belli başlı Avrupa üsluplarından bazılarını, Brütalizm ve Streamline Moderne'deki başlıca örneklerle Raška, Sırp-Bizans canlanma dönemi, Morava, Barok gibi Klasik ve Modern mimarinin örneklerini sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Ivana Bodrožić</span>

Ivana Bodrožić Hırvat yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Novi Sad Üniversitesi</span>

Novi Sad Üniversitesi Sırbistan'ın Novi Sad şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Ulusal düzeyde prestijli Belgrad Üniversitesi'nin yanı sıra Novi Sad Üniversitesi, Sırbistan ve Güneydoğu Avrupa'nın en önemli eğitim ve araştırma kurumlarından biridir ve Voyvodina Özerk Bölgesi'ndeki yüksek öğrenimin en önemli kurumudur. Novi Sad Üniversitesi, yaklaşık 50.000 öğrencisi ve 5.000 çalışanıyla Orta Avrupa'nın en büyük eğitim ve araştırma merkezlerinden biridir. Neredeyse tüm bilim ve yüksek öğrenim alanlarını sağlar. Novi Sad, Sombor, Subotica ve Zrenjanin olmak üzere dört şehirde bulunan 14 fakülte ve üç bilimsel enstitüden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Marko Car</span>

Marko Car Sırp yazar, edebiyat tarihçisi, gezi yazarı, eleştirmen, denemeci ve siyasetçi.