İçeriğe atla

Ivan Graanoogst

Ivan Graanoogst
Surinam Cumhurbaşkanı (vekaleten)
Görev süresi
24 Aralık 1990 - 29 Aralık 1990
Yerine geldiğiDési Bouterse
Yerine gelenDési Bouterse
Kişisel bilgiler
Doğum Surinam
Partisi Ulusal Demokrat Partisi

Ivan Graanoogst, Surinamlı siyasetçi ve asker. Graanoogst, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1990'da altı gün boyunca ülkenin geçici başkanı olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Ülkenin askeri polis şefi olan Graanoogst, ülkede ''telefon darbesi'' olarak da adlandırılan askerî darbenin yaşandığı 24 Aralık 1990 tarihinden 29 Aralık 1990 tarihine kadar, 6 gün boyunca, halefi Ramsewak Shankar'ın yerine geçici olarak makam gelmiş ve aynı zamanda Surinam Silahlı Kuvvetleri başkomutanlık görevini de yürütmüştür. Graanoogst altı günün ardından görevi ardılı Johan Kraag'a devrederek makamdan ayrılmıştır.[1]

Graanoogst, dönemin devlet başkanı adayı olan ve kazanan Dési Bouterse'nin hükûmetinde kabine sekreteri görevinü üstlenerek, Ağustos 2010'da tekrar siyaset sahnesinde yer almıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Denis Sassou Nguesso</span> 5. Kongo Cumhuriyeti devlet başkanı

Denis Sassou Nguesso, Kongolu asker ve siyasetçi. Nguesso, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nde 1979 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirdiği devlet başkanlığı görevini ülkede çıkan iç savaş sonucunda 1997 yeniden üstlenmiştir ve bu görevi günümüzde de sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dési Bouterse</span>

Desiré Delano "Dési" Bouterse, Surinamlı siyasetçi ve asker. Surinam'ın 8. Cumhurbaşkanı. Ülkesinin askerî yönetim altında olduğu 1980-1987 yılları arasında Ulusal Askeri Konsey Başkanı olarak fiilî liderlik yapmıştır. Bouterse, Ulusal Demokratik Parti lideri olarak 19 Temmuz 2010 tarihinde cumhurbaşkanı olarak seçildi ve bu görevi 16 Temmuz 2020 tarihine kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Chan Santokhi</span> Surinam devlet başkanı

Chandrikapersad Santokhi ya da daha yaygın olarak bilinen Chan Santokhi, Surinamlı siyasetçi ve eski bir polis şefi. Santokhi, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 16 Temmuz 2020 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ronald Venetiaan</span>

Ronald Runaldo Venetiaan, Surinamlı öğretmen ve siyasetçidir. Venetiaan, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1991-1996 ile 2000-2010 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Venetiaan, güncel olarak Surinam'da en uzun görev yapan devlet başkanı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Azali Assoumani</span> Komorlar devlet başkanı (1999-2002;2002-2006;2016-günümüz)

Azali Assoumani Komorlu asker ve siyasetçi. Assoumani, Afrika ada ülkesi Komorlar'da 1999-2002, 2002-2006 yılları arasında iki farklı dönemde Komorlar'da devlet başkanlığı makamında bulunduktan sonra 2016 yılında üçüncü bir dönem daha bu makama seçilmiştir.

Paul-Émile de Souza, Dahomeyli (Beninli) asker ve siyasetçi. De Souza, Afrika ülkesi Dahomey'de 1969-1970 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joaquim Chissano</span> Mozambik devlet başkanı (1986-2005)

Joaquim Alberto Chissano, Mozambikli siyasetçi. Chissano, Afrika ülkesi Mozambik'te 1986 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. Chissano bu süreçte 1986 ile 1990 yılları arasında Mozambik Halk Cumhuriyeti'ni, 1990 ile 2005 yılları arasında da Mozambik Cumhuriyeti'ni yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Surinam devlet başkanları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Surinam devlet başkanı, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1975 yılından sonra devlet başkanlığı makamına getirilen kişiye verilen unvandır.

Surinam başbakanı, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da henüz bağımsızlığın kazanılmadığı 1949 yılından itibaren ülkede kurulan hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. Bu makam bağımsızlığın elde edildiği 1975 yılından 1988 yılına kadar da kalmış, söz konusu yıl kaldırılarak tüm yetki devlet başkanında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Ramaphosa</span> 5. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Cyril Ramaphosa, Güney Afrikalı siyasetçi. Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 15 Şubat 2018 tarihinden bu yana devlet başkanlığı görevini yürütmektedir.

Ivy Matsepe-Casaburri, Güney Afrikalı öğretim görevlisi ve siyasetçidir. Matsepe-Casaburri, Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Eylül 2008'de bir gün süreyle geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Eddy Balancy, Mauritiuslu başsavcı ve siyasetçi. Balancy, Afrika ada ülkesi Mauritius'ta 26 Kasım 2019 ile 2 Aralık 2019 tarihleri arasında geçici görevle devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prithvirajsing Roopun</span> Mauritius devlet başkanı

Pritvirajsing Roopun ya da yaygın kullanımıyla Pradeep Roopun, Mauritiuslu siyasetçi. Roopun, Afrika ada ülkesi Mauritius'ta 2 Aralık 2019 tarihinden bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hendrick Chin A Sen</span>

Hendrick "Henk" Rudolf Chin A Sen Surinamlı bir iç hastalıkları uzmanı ve siyasetçi. Chin A Sen, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1980-1982 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ramsewak Shankar</span>

Ramsewak Shankar, Surinamlı siyasetçi. Shankar, Amerika kıtasının güneyinde yer alan Surinam'da 1988 ile 1990 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Johan Kraag</span>

Johannes Samuel Petrus Kraag ya da daha yaygın kullanımıyla Johan Kraag, Surinamlı siyasetçi. Kraag, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1990-1991 yılları arasında ülkenin beşinci devlet başkanı olarak başkanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fred Ramdat Misier</span>

Lachmipersad Frederik Ramdat Misier ya da daha yaygın kullanımıyla Fred Ramdat Misier, Surinamlı avukat ve siyasetçi. Misier, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1982 ile 1988 yılları arasında devle başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jules Wijdenbosch</span>

Jules Albert Wijdenbosch, Surinamlı avukat, siyaset bilimci ve siyasetçi. Wijdenbosch, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Surinam'da 1996-2000 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Sir Edward Victor Luckhoo, Guyanalı siyasetçi. Luckhoo, Amerika kıtasının güneyinde, coğrafi açıdan Güney Amerika olarak adlandırılan kısımda yer alan Guyana'nın bağımsızlık öncesi son genel valisi ve bağımsızlığın ilanının ardından da Guyana'nın ilk başkanı olarak makamda bulunmuştur.