İçeriğe atla

Italo Selvelli

Italo Selvelli

Italo Selvelli (10 Kasım 1863 – 11 Mayıs 1918), Osmanlı İmparatorluğu'nun son on yıllarında Konstantinopolis'te (İstanbul) yaşayan ve çalışan İtalyan besteci, piyanist ve orkestra yönetmeniydi.

Biyografi

Italo Giovanni Selvelli, 1863 yılında Konstantinopolis'te doğdu. Ailesi Michele Selvelli (Fano, İtalya, 1825 - Konstantinopolis, 1895) ve Maria Sigalla (Syros, Yunanistan, 1838 - Konstantinopolis, 1904) idi. Italo Selvelli, 1876-1881 yılları arasında Palermo Kraliyet Müzik Koleji'ne katıldı.

1887'den beri Konstantinopolis'in Nouveau Tiyatrosu ve Concordia Tiyatrosu'nda opera, operet ve bale yönetmenliği yaptı. Hayatı boyunca Osmanlı aristokrasisinin çeşitli mensuplarına müzik öğretmenliği yaptı.

16 Haziran 1889'da kendisine iki oğlu ve iki kızı veren Anna Maria Pussich (1866-1954) ile evlendi.

1891'de Italo Selvelli, Zeki Paşa tarafından kurulan Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk askeri olmayan grubu Tophane'nin orkestra ve müzik okulunun müdürlüğüne getirildi.

1909'da Sultan Reşad, V.Mehmed adıyla İmparatorluk tahtına çıktığında, Sultan'ın yeni resmi marşına karar vermek için açık bir yarışma çağrısı yapıldı. Seçilecek olan eser ise, o zamandan beri " Reşadiye Marşı " olarak bilinen Italo Selvelli'nin çok sesli bestesiydi. Bu marş, Osmanlı İmparatorluğu tarihinde bir padişahın son resmi kişisel marşıydı, çünkü 1918'de zor bir siyasi durumda tahta çıkan Sultan VI. Mehmed Vahdettin, kişisel bir marş edinmeyi reddetmişti.

Italo Selvelli, 11 Mayıs 1918'de büyük olasılıkla bir şarbon enfeksiyonundan öldü. İstanbul Osmanbey Hristiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kaynakça

  • Aksoy Bülent, Avrupalı Gezginlerin Gözüyle Osmanlılarda Musıki, Pan Yayıncılık, İstanbul 2003
  • Gazimihal Mahmud Ragıp, Musıki Sözlüğü, Millî Eğitim Basımevi, İstanbul 1961
  • Feldman Walter, Osmanlı Mahkemesi Müziği, Verlag für Wissenschaft und Bildung, Berlin 1996
  • Özalp Mehmet Nazmi, Türk Mûsikîsi Tarihi I-II, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul 2000
  • Uçan Ali, Türk Müzik Kültürü, Evrensel Müzikevi, Ankara 2005
  • “Osmanlı Marsları-78 Devirlik Kayıtlarda Osmanlı Askeri Müziği” CD Kitapçığı, Kalan 1999
  • Booklet of CD “An Album of Turkish History for the Piano” performed by Aydin Karlibel, Kalan 2002
  • [1] 19 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Levantine Musicians in Music Culture of Ottoman Empire

Diğer kaynaklar

  • İstanbul Osmanbey Mezarlığı Arşivi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VI. Mehmed</span> 36. ve son Osmanlı padişahı (1918–1922)

VI. Mehmed veya Mehmed Vahideddin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı ve 115. İslam halifesidir. Saltanatı döneminde, Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrıldı. İstanbul'un İşgali yaşandı ve İngilizlerin baskısı üzerine Meclis-i Mebûsan kapatıldı. Anadolu'da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi ülke yönetiminde egemen olduktan sonra Vahideddin'in idaresi fiilen mümkün olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Zeki Üngör</span> Türk besteci

Osman Zeki Üngör, şair, besteci, orkestra şefi, keman virtüözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Himnusz</span> Macaristanın millî marşı

Macaristan Milli Marşı, Ferenc Kölcsey adlı yazarın eseridir. Eser Macar halkının fırtınalı yüzyıllarından alıntılar oluşturmaktadır. Aynı zamanda Macaristan anayasasınca da kabul görmüştür. “Himnusz” şairin 1823'te szatmarcseke adlı yerleşim biriminin yalnızlığında bir şafak vakti yazdığı en etkili şiiridir. Şiir, romantizmin ayırt edici özelliklerini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Donizetti</span> İtalyan müzisyen

Giuseppe Donizetti ya da Donizetti Paşa. İtalyan müzisyen.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

Emre Aracı Türk müzikolog, orkestra şefi, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Dikran Çuhacıyan</span> Osmanlı besteci, operet yazarı, orkestra şefi

Dikran Çuhacıyan, Osmanlı Ermenisi besteci ve orkestra şefidir. Osmanlı İmparatorluğu'nda opera ve operetin öncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Osmanoğlu</span>

Ayşe Sultan veya Ayşe Osmanoğlu, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit'in kızıdır. 1960'ta Babam Sultan Abdülhamid adıyla yayımladığı hatıralarıyla ün kazanmıştır. Ubıh olan annesi Dördüncü Kadınefendi Müşfika Kadınefendi'dir.

Osmanlı döneminde padişah marşları veya Osmanlı İmparatorluğu'nda Resmî Marşlar, Osmanlı döneminde millî marş yerine padişah marşları vardı.

Plevne Marşı veya Osman Paşa Marşı, Plevne Savunması'nda Osmanlı birliklerinin komutanlığını yapan Osman Paşa'yı konu alan marş. Makamı Kürdî, tonu Con tristezza'dır. Bu tonun adı İtalyanca olup üzgünlük ile anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ferenc Erkel</span>

Ferenc Erkel zamanının Avusturya-Macaristan İmparatorluğu idaresi altında yaşamış bir Macar opera besteci, piyanist, öğretmen ve orkestra şefidir. Erkel Macar tarihsel temaları olan Macar grand-opera janrının babası sayılmaktadır. Opera eserleri Macaristan'da seyircinin büyük sevgisi ile hala çok kere yapımlanıp sahnelenmektedir. 1844de Macaristan milli marşı olarak kabul edilen "Himnusz" adlı marşın müziğinin de bestecisidir.

İzmir Marşı veya İzmir'in dağlarında çiçekler açar, Gazi Mustafa Kemal Paşa Marşı Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir'e girişini konu alan nihavend makamında bir marş.. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Millet Marşı olarak İzzettin Hümayi Elçioğlu (Muallim) bestesi olan bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kde domov můj?</span>

Kde domov můj?, Çekya'nın ulusal marşıdır. František Škroup tarafından yazılan marş, Josef Kajetán Tyl tarafından bestelendi. 1992 yılında Çek Cumhuriyeti'nin ulusal marşı olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Callisto Guatelli</span>

Callisto Guatelli, İtalyan müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi</span>

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Aleksandrov</span>

Aleksandr Vasiliyeviç Aleksanrdov, Rus ve Sovyet besteci, müzik öğretmeni, koro şefi, profesör. Kızıl Ordu Korosu'nun kurucusu. Sovyetler Birliği Devlet Marşı ve Rusya Ulusal Marşı'nın bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon'un Fethi</span> Osmanlı kuşatması ile Trabzonun fethi

Trabzon'un Fethi veya Trabzon Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun, Trabzon İmparatorluğu başkenti Trabzon'u 15 Ağustos 1461 günü başarı ile sonuçlanan kuşatmasıdır. Kuşatma, eş güdümlü ama bağımsız manevralar yapan büyük bir Osmanlı ordusu ve donanmasının uzun bir seferinin doruk noktasıydı. Trabzonlu savunucular, Osmanlılar kuşatmaya başladıklarında onlara destek ve insan gücü sağlayacak bir ittifaklar ağına bel bağlamışlardı, ancak İmparator David Megas Komnenos'un en çok ihtiyaç duyduğu anda başarısız oldular.

<span class="mw-page-title-main">Reşadiye Marşı</span>

Reşadiye Marşı 1909'dan 1918'e kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun padişah marşıydı. 1909 yılında Sultan V. Mehmed saltanatının başlaması üzerine, yeni padişah için kişisel bir marş bestelemek için bir yarışma ilan edildi. Yarışmayı, önceki padişah marşlarının neredeyse tümü gibi İtalyan asıllı Italo Selvelli kazandı. Bir önceki padişah marşı gibi, bu marşın da sözleri vardı.