İçeriğe atla

Italo Montemezzi

Italo Montemezzi
Italo Montemezzi
Doğum4 Ağustos 1875[1]
Vigasio, Verona ili, İtalya
Ölüm15 Mayıs 1952
Vigasio, Verona ili
Milliyetİtalyan
MeslekBesteci

İtalo Montemezzi (4 Ağustos 1875 - 15 Mayıs 1952, Vigasio, Verona ili, İtalya), İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisidir. İtalyan operasında post-verismo akımının ilk temsilcisidir.

Yaşamı

Montemezzi 4 Ağustos 1875'te Verona şehrinin yakınında bulunan Vigasio Comune' de doğdu.

Müzik eğitimi için Milano "Giuseppe Verdi Konservatuvarı"'na kayıt oldu. 1890'de yüksek kompozisyon diplomasi aldı. Mezuniyet için İncil'de bulunan "Süleyman'ın Ezgiler Ezgisi" metinini kullanarak bir soprano, bir mezzo-soprano, koro ve orkestra için bir kantata hazırlamıştı ve bu kantata zamanın tanınmış İtalyan orkestra şefi Arturo Toscanini idaresinde icra edildi.

Montemezzi mezun olduktan sonra hazırladığı ilk operası 28 Ocak 1905'te Torino'da prömiyeri yapılan Giovanni Gallurese oldu. Bu eserde o zamana kadar İtalyan operasında önemli akım olan verismo akımından ayrılmakta ve Wagner'in müziğinin tesiri altında kaldığı görülmekte olup Montemezzi post-verismo akımının ilk bestecilerinden biri olarak görülmektedir. Montemezzi bu eserinin New York'taki prömiyeri için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmiştir ve bundan sonra birçok defa bu ülkeye gidip uzun dönem orada yaşamıştır.

Bundan sonra Montemezzi müzik eğitimini genişleterek "Harmoni" dersleri almıştır.

1909'da "Hellera" adlı bir üç perdelik opera hazırlamış ve bunun prömiyeri Torino'da "Teatro Regio"'da, orkestra şefi "Tullio Serafin" idaresi altında, sahnelenmiştir.

1913'te Montemezzi en popüler ve ustalık eseri olarak Üç Kralının Sevgisi adında operasını hazırladı. Bunun prömiyeri 10 Nisan 1913'te Milano'da verildi. Bu eserde Fransız Debussy'den etkiler görülmektedir. Bu eserin gördüğü rağbet Montemezzi'nin kariyerinde bir zirve noktası oldu. Bundan sonraki hazırladığı eserler bu eser kadar seyircinin ve opera kritiklerinin beğenisine şahit olmadılar. Bu eser birkaç İtalyan opera evinde yayımlandıktan hemen sonra ABD'de de yapılmış ve 1914'te New York Metropolitan Opera'sında ilk Amerikan temsili verilmiştir. Bunda kazandığı rağbet Boston, Paris ve Londra'da tekrarlanmıştır.

1918'de Milano La Scala'da prömiyeri yapılan ve Gabriele D'Annunzio'nun aynı adlı eserinden uyarılan Nave (Gemi) adlı operası I. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra büyük ilgi çekti. Bu eser Milano'da çok tutulup 10 temsilden sonra doğrudan doğruya ABD'da Chicago'da Amerikan prömiyeri yapıldı. Bu eserin sahnelenmesi gayet zor ve gayet yüksek maliyetli olduğu için bu eserin temsili çok tekrarlanmamıştır.

1931'de hazırladığı "La Notte di Zoraima"'da ABD'de çok ilgi çekti.[2]

Montemezzi, müzik kariyerinin son yıllarında İtalya'da ve Avrupa'nın diğer opera evlerinde gördüğü biraz soğukça karşılamalar yanında Amerika Birleşik Devletleri opera sahnelerinde daha derin bir başarı kazanmıştı. Bu nedenle İtalya [[Benito Mussolini]'nin faşist idaresi altındayken Montemezzi ABD'de çalışıp yaşamayı tercih etmiştir.

II. Dünya Savaşı başlarında hazırlayıp 1943'te prömiyeri yapılan son opera eseri olan L'incantesimo operası ABD'de NBC Radyo sisteminde yayınlanmış ilk sahne yapımı 1952'de Verona'da olmuştur.

Montemezzi hayatının son yıllarında yine ana vatanına dönmüş ve Verona yakınlarındaki doğum yerine yerleşmiştir. Ölmeden önce "Principessa Lontana" adlı bir opera eseri hazırlamaktaydı. Bu eseri bitiremeden 15 Mayıs 1952'de doğum yeri olan Vigasio'da öldü.

Seçilmiş eserleri

  • Bianca (1901) (Hiç temsil edilmemiştir)]
  • Giovanni Gallurese (Toríno, 1905)
  • Hellera (Toríno, 1909)
  • San Pantaleone (Milano, 1910)
  • L'amore dei tre re (Üç Kralın Aşkı) (Milano, 1913; New York, 1914)
  • La nave (Milano, 1918)[3]
  • La notte di Zoraima (1931)
  • L'incantesimo (1943)
  • La Principessa Lontana (bitmemiş)

Kaynakça

  1. ^ Doğum tarihini, 31 Mayıs, olarak veren kaynaklar da bulunmaktadır.
  2. ^ Time Dergisi'nde makale 24 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ Sibley Music Kütüphanesinde Piyano notaları 2 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Giuseppe Verdi</span>

Giuseppe Verdi, 19. yüzyıl İtalyan operası ekolünden gelen en ünlü İtalyan besteci. Tüm dünyada eserleri en çok sahnelenen opera bestecilerinden birisidir.

Libretto, opera, operet, oratoryo, bale, müzikal, mask gibi müziksel sahne eserlerinin metinlerine verilen ad. Hristiyan dinî ayinlerinde sesle şarkı şeklinde söylenen dua, ilahi, kantata vb. için yazılan metinlere de libretto denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Mascagni</span>

Pietro Mascagni. İtalyan opera bestecisi. 19. yüzyıl sonunda ortaya çıkan gerçekçilik (verismo) ekolunun başta gelen temsilcilerindir.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Gasparini</span>

Francesco Gasparini, İtalyan Barok bestecisi ve öğretmeni.

<span class="mw-page-title-main">Josef Mysliveček</span>

Josef Mysliveček (d. 9 Mart 1737 Prag,, ö. 4 Şubat 1781 Roma. Gençliğini o zaman Avusturya İmparatorluğu'na bağlı olan Bohemya'da geçirdikten sonra müzik, kompoziyon ve keman çalma eğitimi yaptı ve sonra müzik çalışmalarını İtalya'da tamamladı. 1763'te İtalya'ya yerleşerek genel olarak İtalya'da müzik kariyerini sürdürdü. Opera eserleri bestecisi olarak ün kazandı ama çok sayıda diğer türde müzik parçaları da bestelemiştir. Mysliveček 18. yüzyılın sonlarında gelişen müzikteki klasizm akımının kurulup gelişmesine büyük katkı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vicente Martín y Soler</span>

Vicente Martín y Soler. Klasik opera müziği dönemi içinde çalışan ve bu dönem ilkelerine uygun operalar ve baleler hazırlamış olan bir İspanyol besteci. Kariyerinin büyük bir kısmını geçirdiği İtalya'da Vincenzo Martini adı ile bilinmektedir. Günümüzde ismi pek bilinmemekle beraber kendi yaşadığı dönemde bir opera buffa janrında besteci olarak çağdaşı olan Wolfgang Amadeus Mozart ile aynı değerde olduğu kabul edilmekteydi. Valensiya'nın Mozart'ı olarak da isim yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saverio Mercadante</span> İtalyan muzisyen ve besteci

Saverio Mercadante özellikle romantik dönem opera eserleriyle tanınmış bir İtalyan muzisyen ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Amilcare Ponchielli</span>

Amilcare Ponchielli, İtalyan müzisyen, opera bestecisi ve eğitimci. Özellikle hazırladığı La Giaconda adlı opera ve içinde bulunan Saatlerin Dansı zamanımızda hala popüler olan klasik batı müziği eserleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Arrigo Boito</span>

Arrigo Boito veya daha uzun olarak Enrico Giuseppe Giovanni Boito veya takma adla Tobia Gorrio, İtalyan şair, roman yazarı, gazeteci, opera bestecisi ve libretto yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfredo Catalani</span>

Alfredo Catalani. Özellikle opera eserleri ile tanınan bir İtalyan besteci. Günümüzde tanınmış eserleri Loreley (1890) ve La Wally (1892) operalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Umberto Giordano</span> İtalyan besteci (1867-1948)

Umberto Menotti Maria Giordano, özellikle opera besteleri ile tanınmış bir İtalyan bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Tomás Bretón</span>

Tomás Bretón, İspanyol besteci, kemancı ve piyano virtüözü.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Cilea</span> İtalyan piyanist (1866-1950)

Francesco Cilea özellikle opera eserleri ile tanınan bir İtalyan besteci ve müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Bruneau</span> Fransız besteci (1857 – 1934)

Alfred Bruneau, Fransız opera ve diğer müzik bestecisi ve müzik eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Riccardo Zandonai</span>

Riccardo Antonio Francesco Zandonai, İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisi ve müzik eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Franco Alfano</span> İtalyan piyanist (1876-1954)

Franco Alfano, İtalyan opera ve klasik batı müziği eserleri bestecisi ve piyanist. İtalyan operasının Verismo akımının bir temsilcisidir. Giacomo Puccini'nin beklenmedik ölümü dolayısıyla bitmemiş son eseri olan Turandot'un finalini 1925-26'da besteleyip bitirmesi ile tanınmıştır.

Judith Weir CBE İskoç asıllı bir ailede doğup İngiltere'de çalışıp yaşayan Britanyalı opera ve batı klasik müzik bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Armide (Gluck)</span>

Armide, Christoph Willibald Gluck tarafından Fransızca olarak hazırlanmış 5 perdelik bir trajik operadır. Librettosu "Philippe Quinault" tarafından Fransızca olarak Torquato Tasso'nun (d.1544-o.1596) "Gerusalemme liberata [(Kurtarılmış Kudüs)(1581)]" epik şiir eserinden uyarlanarak yazılan eserin prömiyer temsili 23 Eylul 1777'de Paris'te "Académie Royale de Musique" tarafından verilmiştir. Bu eser Gluck'un Fransız opera sahnesinde temsil edilen 5. opera eseri olmuştur.

Murat Karahan, Türk opera sanatçısı.