İçeriğe atla

Italo Gariboldi

Italo Gariboldi
Doğum20 Nisan1879
Lodi, İtalya Krallığı
Ölüm3 Şubat 1970 (90 yaşında)
Roma, Lazio, İtalya
Bağlılığı İtalya
Branşı Kraliyet İtalyan Ordusu
Hizmet yılları1898–1943
RütbesiGeneral
Komutası30 Piyade Tümeni Sabauda
V. Kolordu
Onuncu Ordu
İtalyan Ordusu Rusya'da
Çatışma/savaşlarıBirinci Dünya Savaşı

II. İtalya-Habeşistan Savaşı
II. Dünya Savaşı

ÖdülleriŞövalye Haçı

Italo Gariboldi (20 Nisan 1879 - 3 Şubat 1970) , II. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında Kraliyet Ordusunda (Regio Esercito) kıdemli bir İtalyan subayıydı. Stalingrad Muharebesi'nde İtalyan kuvvetlerine liderlik ettiği için Alman diktatör Adolf Hitler tarafından Demir Haç Şövalye Haçı ile ödüllendirildi.[1]

Biyografi

Gariboldi, Lombardiya, Lodi'de doğdu.

Birinci Dünya Savaşı'nın sonundan ve savaşlar arası Dönem boyunca, Gariboldi hızla yükseldi ve çeşitli kurmay, alay ve tugay düzeyinde komutanlık yaptı.

Habeşistan

1935'te Gariboldi, İkinci İtalya-Habeş Savaşı sırasında kuzey cephesindeki 30. Piyade Tümeni "Sabauda" ya komuta etti. Tümeni, Eritre merkezli I. Kolordu'nun bir parçasıydı İtalya, Mayıs 1936'da Etiyopya'yı (Habeşistan) mağlup ettikten sonra, Eritre, Habeşistan ve İtalyan Somaliland, 1 Haziran 1936'da İtalyan Doğu Afrika kolonisini oluşturmak için birleştirildi.

Kuzey Afrika

General Rommel, Genel Vali Gariboldi ile (Rommel'in sağında), Libya 1941

1939'dan 1941'e kadar Gariboldi, Mareşal Italo Balbo'nun " Kuzey Afrika – Komutanlığı"nda ordu komutanı olarak görev yaptı. İtalya, Haziran 1940'ta savaş ilan ettiğinde, Fransız Tunus sınırında konuşlanmış İtalyan Beşinci Ordusuna komuta etti. Nihayetinde Libya'da bulunan her iki orduya da komuta etti. Fransa Savaşı sona erdikten sonra Beşinci Ordu, Mısır sınırındaki İtalyan Onuncu Ordusu için bir adam, parça ve ikmal kaynağı haline geldi.

Aralık 1940'ta İngilizler Pusula Operasyonu'nu başlattığında, General Mario Berti hastalık izninde olduğu için Gariboldi Onuncu Ordu'nun geçici komutanıydı. Nihayetinde, neredeyse yok edildikten ve Berti'nin yerine geçen General Giuseppe Tellera operasyon sırasında öldürüldükten sonra Onuncu Ordu'nun komutasına verildi.

25 Mart 1941'de Gariboldi, Libya Genel Valiliğine terfi etti ve Mareşal Rodolfo Graziani'nin yerini aldı 19 Temmuz'da Gariboldi, Rommel ile işbirliği yapmadığı iddiasıyla rahatladı General Ettore Bastico onun yerini aldı.

Rusya

1942'den 1943'e kadar, Rusya'daki İtalyan Ordusu'na (Rusya'da Armata Italiana veya ARMIR veya İtalyan 8. Ordusu) komuta etti Stalingrad Muharebesi sırasında bu ordunun imha edilmesi sırasında Rusya'daki İtalyan Ordusunun komutanıydı.

İtalya

1943'te Gariboldiİtalya'da faşizmin sona ermesi, Kral III . İtalyan ordusunun birçok üyesi gibi, Gariboldi de Almanlar tarafından savaş esiri yapıldı. 1944'te vatan haini olarak 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra 1944'te, Müttefikler tarafından hapishaneden serbest bırakıldı 1970 yılında Roma'da öldü.

Askeri ɡörevleri

  • 77. Tümen Genelkurmay Başkanı – 1919
  • 26. Alay Komutanı – 1926
  • 5. Tugay Komutanı – 1931
  • 30. Piyade Tümeni Komutanı "Sabauda", Etiyopya – 1935 - 1936
  • V Corps Komutanı – 1938'den 1939'a
  • 5. Ordu Komutanı, Trablusgarp – 1939 - 1941
  • 10. Ordu Komutanı, Sirenayka – 1941
  • İtalyan Libya Genel Valisi – 1941
  • Rusya'daki İtalyan Ordusu Komutanı, güney Rusya – 1942'den 1943'e

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Adolf Hitler, Max Domarus (ed). Hitler: Speeches and proclamations, 1932-1945. Bolchazy-Carducci, 2004. P. 2777.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vasili Çuykov</span> SSCB Mareşali

Vasili İvanoviç Çuykov, Kızıl Ordu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin generali, Sovyetler Birliği Mareşali. II. Dünya Savaşı sırasında Stalingrad Muharebesinde komuta ettiği 62. Ordu'nun başarısıyla birlikte bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Stalingrad Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının dönüm noktası kabul edilen muharebe

Stalingrad Muharebesi, Stalingrad Meydan Muharebesi ya da Stalingrad Savaşı, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi'nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer almaktadır. Savaşın sonu Almanya açısından bir yıkım oldu. Mihver güçlerin savaşı kendi lehlerine döndürmeleri çabasında bir dönüm noktasıydı. ve Doğu Cephesi'nde Alman zaferini olanaksız kıldı. Doğu Cephesi'ndeki Mihver kuvvetleri toplamının neredeyse dörtte biri bu muharebe sırasında kaybedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erich von Manstein</span> Nazi Almanyası Silahlı Kuvvetlerinin en şöhretli generallerinden biri

Fritz Erich Georg Eduard von Manstein, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'ı.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Durum</span>

Mavi Durum Mihver kuvvetlerin II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1942 genel taarruzunun esas kısmıdır. Bu genel taarruz, cephenin güney kesiminde 28 Haziran - 19 Ağustos 1942 tarihleri arasında yer almıştır. Wehrmacht'ın harekâta verdiği kapalı ad olan Mavi Durum, taarruzun bu şekilde adlandırılmasının nedeni Alman askeri planlarının, "durumlar" ya da sorunlara getirilen çözümler olarak görülmesidir. Esasen "Mavi Durum" 48 saat geçmeden yeni bir kapalı ad almıştır, Braunschweig Harekâtı Mihver kuvvetlerin 1942 genel taarruzunun daha dar kapsamlı bölümü kuzeyde Leningrad'ın düşürülmesini hedef almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kış Fırtınası Harekâtı</span>

Kış Fırtınası Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stalingrad Muharebesi sonucunda kuşatılan Mihver kuvvetleri kurtarmak için girişilen bir Alman taarruz harekâtıdır. Taarruz, 12 - 23 Aralık 1942 tarihleri arasında esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu tarafından yürütülmüştür. Kızıl Ordu 19 ve 20 Kasım 1942 tarihlerinde başlattığı bir karşı taarruzla (Uranüs Harekâtı Stalingrad'daki Mihver kuvvetleri kuşatmıştı. Hitler'in kararıyla, esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu'nun takviye edilmesiyle oluşturulan Don Ordular Grubu, dışarıdan bir yarma hareketiyle Kızıl Ordu kuşatmasına saldırmıştır. Stalingrad'da kuşatılmış bulunan Mihver kuvvetleri General Friedrich Paulus komutasında yeniden tertiplenirken Don Ordular Grubu da General von Manstein komutasına verilmişti. Don Ordular Grubu, B Ordular Grubu yerine geçtiği için aslında bütün bu teşkiller Mareşal von Manstein emrindedir. Bu arada Stavka, Kafkasya'da petrol sahalarını ele geçirmek için muharebe halindeki A Ordular Grubu'nu, geri çekilme hattını keserek tecrit etme planları içindedir. Bu harekât planına Satürn Harekâtı kapalı adı verilmiştir. Stalingrad'da kuşatılmış birliklerin, Kurtarma harekâtına kadar ikmali için tek çözüm Luftwaffe'nin hava köprüsüyle ikmal sağlamasıydı. Luftwaffe bu görevi yerine getirmekte başarısız oldu. Bu durumda, başarılı bir yardım hareketi ancak mümkün olduğunca erken başlarsa, işe yarar olabileceği açıkça ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uranüs Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Stalingrad Cephesinin son evrelerinde gerçekleşen imhaya yönelik oprasyonunun gizli adıdır.

Uranüs Harekâtı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Rumen 3. Ordusu, 4. Ordusu, Alman 6. Ordu ile 4. Panzer Ordusu'ndan bazı birliklerin Stalingrad ve batısında kuşatılmasıyla sonuçlanan bir Sovyet stratejik taarruzunun kapalı adıdır. Harekât, Stalingrad Muharebesi'nin son evrelerinde, Stalingrad ve civarındaki Mihver kuvvetleri imha etmeyi amaçlamıştır. Harekâta ilişkin planlar 1942 yılının Eylül ayı ortaları gibi erken bir tarihte oluşturulmaya başlanmıştı. Esas olarak Kafkasya'daki Mihver kuvvetlerini ve Stalingrad'a taarruz durumundaki B Ordular Grubu'nu kuşatmayı ve imha etmeyi, eş zamanlı olarak planlıyordu. Kızıl Ordu, Alman kuvvetlerinin Stalingrad içindeki yırtıcı çatışmalara çekmiş, zaman kazanmak için toprak vermiş, inatçı bir savunma sürdürerek bu kuvvetlerin gücünü zayıflatmış ve moral olarak yıpratmıştır. Öte yandan Mihver kanatlarının savunması, zayıf donanımlı ve fazlasıyla yayılmış Macar, Rumen ve İtalyan birlikleri tarafından tutulmaktaydı. Kızıl Ordu taarruzu da Rumen kuvvetlerin cephesi üzerinden yapılmıştır. Ayrıca bu birliklerin, Kızıl Ordu taarruzlarını göğüslemeyi sağlayacak ağır silahları yoktu ya da yetersizdi.

<span class="mw-page-title-main">Rodolfo Graziani</span>

Rodolfo Graziani, Benito Mussolini'ye bağlılığıyla tanınan İtalyan mareşal ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Werner Kempf</span>

Werner Kempf, Alman panzer subayı ve Nazi Almanyası'nın panzer generali.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Messe</span>

Giovanni Messe, İtalyan asker ve siyasetçi. İtalya Krallığının askeri ve Faşist döneminde general. İtalyan Mareşal. Savaşı sonrasında senatör.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Balck</span>

Hermann Balck, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht generali.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Student</span>

Kurt Student, Nazi Almanyası döneminde Luftwaffe'nin Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">6. Ordu (Almanya)</span> Stalingrad Muharebesi sonucunda Sovyet ordusu tarafından ağır darbe alıp yok olmuş Nazi Almanyasının en büyük ordusu

6. Ordu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın en büyük ordusu. Alman 6. Ordusu'nun en büyük görevi Stalingrad Muharebesi'dir. 1939'da kurulan 6. Ordu'nun ilk komutanı Feldmareşal Walther von Reichenau'dur. Stalingrad Muharebesi sonucunda Sovyet ordusu tarafından ağır darbe alıp yok oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Jürgen von Arnim</span>

Hans-Jürgen von Arnim, Almanya'nın süvari subayı. II. Dünya Savaşı sırasında Alman Generaloberst

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Eberbach</span>

Heinrich Eberbach, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın generali.

<span class="mw-page-title-main">Georg-Hans Reinhardt</span>

Georg-Hans Reinhardt, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda 3. Panzer Ordusu ve Merkez Ordular Grubu Komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Emilio De Bono</span>

Emilio De Bono, İtalyan Mareşal ve Faşist Büyük Konsey üyesi. Trablusgarp Savaşı, I. Dünya Savaşı ve İkinci İtalya-Habeşistan Savaşı'nda görev aldı.

Walter Fries , II. Dünya Savaşı'nda sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'ında bir Alman generaliydi. Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Haçı'nın sahibiydi.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Mihver Devletleri liderleri</span>

II. Dünya Savaşı'nın Mihver liderleri, II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin önemli siyasi ve askeri figürleriydi. Mihver, 1940'ta Tripartite Paktı'nın imzalanmasıyla kuruldu ve güçlü bir şekilde militarist ve milliyetçi bir ideoloji izledi ve anti-komünist politikalar takip etti. Savaşın ilk evrelerinde işgal altındaki ülkelerde kukla hükümetler kuruldu. Savaş bittiğinde, bu liderlerin birçoğu savaş suçlarından yargılandı. Mihver Devletleri'nin ana liderleri Nazi Almanyası'ndan Adolf Hitler, Faşist İtalya'dan Benito Mussolini ve Japon İmparatorluğu'ndan Hirohito idi. Müttefik Devletler'in aksine Mihver devletlerinin ana hükûmet başkanları hiçbir zaman ortak bir toplantı yapmasa da, Hitler ve Mussolini düzenli olarak bir araya geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Traugott Herr</span>

Traugott Herr, 2. Dünya Savaşı sırasında 10. ve 14. Ordu'ya komuta etmiş Wehrmacht generaliydi. Herr, Meşe Yaprağı Ve Kılıç İlaveli Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi.