İçeriğe atla

Italian ice

Italian ice, tatlı bir dondurulmuş meyveli buzdur. Meyve (genellikle konsantreler, meyve suyu, püreler) veya diğer doğal ve suni gıda tatlandırıcılar ile yapılır.[1] İtalyan buzu, sorbet ve kar konisine benzer, ancak Amerikan usulü şerbetten farklıdır.[2] Yumurta beyazı içerebilse de, süt veya yumurta içeriği içermez. Muhtemelen Sicilyalı granitadan, İtalyan göçmenlerin ABD'ye getirmiş olabileceği ilgili bir tatlıdan türemiştir. Ortak tatlar arasında mavi ahududu, kiraz, limon, mango, portakal, çilek, karpuz ve böğürtlen gibi çeşitli diğer tatlar bulunur.[3]

İtalyan buzu, Philadelphia metropolitan bölgesinde (yani Delaware Valley ve South Jersey) de "su buzu" olarak bilinir. İtalyan buzu gibi, su buzu da benzer şekilde İtalyan göçmenler tarafından Philadelphia'ya getirilen granitadan türetilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 

Ayrıca bakınız

  • Hawaii buzlu meyvesi, Hawaii tatlısı
  • Cornetto, İtalyan dondurma konisi
  • Granita, kısmen donmuş su, tatlandırıcılar ve bazen şekerden yapılmış bir Sicilya tatlısı
  • Roma dondurması, İtalyan usulü dondurma

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa tatlısı</span> Türk mutfağından şerbetli peynir ve hamur tatlısı

Kemalpaşa tatlısı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır. Kemalpaşa Tatlısı, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı 18.06.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beze (yiyecek)</span> Çırpılmış yumurta akı ve şekerden yapılan tatlı

Beze yumurta akı ve pudra şekerinden yapılan bir köpük kurabiye türüdür. Fransızcası "'baiser'" olup anlamı öpücüktür. İsviçre ve Fransa'da "'Meringue'" olarak da bilinir. 100 °C ısıtılmış fırında 1-2 saat arasında adeta kurutularak yapılır. Bu karışıma limon suyu ilave edildiğinde bezeler daha katı bir kıvam kazanacaktır.

<i>Waffle</i> iki desenli, şekilli tabak arasında pişirilen hamur veya hamur bazlı yiyecekler

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liège ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısındadır, kremalize olan şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liège usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

<i>Smoothie</i> Meyve veya sebzeden yapılan içecek

Smoothie, taze meyve ya da meyve suyu, süt, yoğurt, dondurma ilave edilerek yapılan milkshake tarzı bir içecektir. Malzemelerin bir blenderde püre haline getirilmesiyle yapılır. Milk shake'e ve ice slush'a benzer. Sporcuların özellikle protein tozu ekleyerek kullandığı görülmüştür. Sebzeler, bitkisel süt, kesmik, lor, buz küpü, peynir altı suyu tozu veya besin takviyesi ve başka bileşenler de eklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Etimek</span>

Etimek, (rusk) kıtır ekmek, Zwieback ; yumurta ile yapılan ve iki kez pişmiş, şekerli ekmek türüdür. Sert, kuru bisküvi veya iki fırında pişmiş ekmekdir. Bazen bebek dişleri yiyecek olarak kullanılır. Bazı kültürlerde, rusk ekmek yerine pastadan yapılır: buna bazen pasta rusk denir. Birleşik Krallık'ta, isim aynı zamanda buğday bazlı bir gıda katkı maddesini ifade eder.

Arnavutluk tarih boyunca birçok devletin yönetimi altına girmiş, bu süreçte yalnızca siyasi veya askeri olarak değil, aynı zamanda kültürel açıdan da etkilenmiştir. Bu sebepten dolayı Arnavut mutfağı başta Türk, İtalyan ve Yunan mutfakları olmak üzere genel itibarıyla Akdeniz mutfağından izler taşımaktadır. Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jöle</span> Jelatin ile yapılan tatlı

Jöle veya Jelatin tatlıları, tatlandırılmış aromalı jelatin tatlılarıdır. Bu tür bir tatlı ilk olarak Hannah Glasse tarafından 18. yüzyılda "Aşçılık Sanatı" kitabında kaydedilmiştir.Pelte sözcüğü İstanbul mutfağında uzun süre jöle sözcüğü yerine kullanılmıştır.İstanbul'da bir perhiz yemeği olarak da tüketilen meyveli peltelerin en güzel biçimi elmasiye denilen ve birkaç meyveden yapılanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Plombir (Rus dondurması)</span> Rus dondurması

Plombir tam yağlı süt veya kremadan yapılmış, süt yağı, yumurta, aromatik ve aroma katkıların ilavesiyle olan bir Rus dondurma türüdür. İsmi glace plombières olarak tanınan 18. yüzyıllın Fransız tatlısından geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Meyveli buz</span> su temelli donmuş bir dondurulmuş tatlı

Meyveli buz, su bazlı donmuş bir dondurulmuş tatlıdır. Ayrıca buzlu şeker, donmuş pop, buzlu lolly veya buzlu pop, buz bloku, buzlu direk (Avustralya), buz damlası (Filipinler) veya chihiro isimleri ile de bilinir. Genellikle bir çubuk etrafındaki aromalı sıvının dondurulmasıyla yapılır. Sıklıkla, meyve suyu yapay olarak renklendirilir. Sıvı, dondurarak, katı hale geldikten sonra, çubuk buzu tutmak için bir tutamak olarak kullanılabilir. El şekilli buz parmak türü de vardır. Bir buz popunun sopası olmadığı zaman, freezie denir.

<span class="mw-page-title-main">Solero (dondurma)</span>

Solero, Algida'nın meyveli dondurma ve buzlu meyve markasıdır. Unilever portföyünün bir üyesidir. İlk olarak 1994'te piyasaya sürülmüştür. İran dahil bazı ülkelerde, Salar markası altında satılmaktadır. Ürün Avustralyada Splices olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Twister (dondurma)</span> Algidanın meyveli dondurma, buzlu meyve ve dondurma markası

Twister, Algida'nın meyveli dondurma, buzlu meyve ve dondurma lolipopu markasıdır. Maskotu aslandır. Dışında farklı meyveli dondurma ve kireç aromalı meyve buzu ile iç kısımdaki meyveli buz bir spiral şeklindedir. Bir sarmal oluşturan ve birbiriyle iç içe geçen iki farklı tadın dondurma katıyla kaplanmış bir türüdür. Çoğunlukla dış kaplamayı oluşturan üç çeşninin kombinasyonu, ürünün pazara girdiği döneme ve ülkeye göre değişir, ancak genel olarak iç buz meyvesi genellikle çilek olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dondurulmuş tatlı</span> Dondurma işlemiyle yapılan tatlı

Dondurulmuş tatlılar, tatlılar için sıvıların, yarı katıların ve hatta bazen katıların dondurulmasıyla yapılan genel dondurulmuş gıda türüdür. Meyve suları, süt ve krema, koyu krema üzerinde aromalı su, mousse (semifreddo) ve diğer şekilerde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Popsicle (dondurma)</span>

Popsicle, Good Humor-Breyers'in meyveli dondurma, freezie, buz parmak ve buzlu meyve markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Krem Anglez</span>

İngiliz kreması, tatlı krema veya sos olarak kullanılan hafif bir koyu kremadır. Genellikle vanilya ile tatlandırılmış şeker, yumurta sarısı ve sıcak süt karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı dondurma</span>

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

<span class="mw-page-title-main">Hawaii meyveli buz tatlısı</span>

Hawaii meyveli buz tatlısı, rendelenmiş buz ile yapılan bir dondurulmuş meyveli buz tatlısıdır. Ürün bir kar konisine benzeyebilse de, kar konileri rendelenmiş buz yerine ezilmiş olarak üretilir. Hawaii'nin Büyük Adası'nda “ice shave” olarak da adlandırılır. Her ne kadar geleneksel Amerikan aromaları yaygın olsa da, Hawaii'de yapılanları genellikle guava, ananas, hindistancevizi kreması, passiflora edulis, li hing mui, liçi, kivi ve mango gibi yerel malzemelerle tatlandırılır. Hawaii buzu geleneksel olarak birden fazla tadı olan konik bir kağıt veya plastik kapta ve kepçe altında vanilyalı dondurma veya azuki fasulyesi ezmesi ile servis edilir. Üstüne sürülmüş şekerli kondanse süt bazen "snow cap" olarak adlandırılır. Bu rendelenmiş buz tarzı, O'ahu'nun kuzey kıyısında, ayrıca Maui ve Büyük Hawaii Adası'nda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Granita</span>

Granita; şeker, su ve çeşitli gıdalardan yapılan yarı dondurulmuş bir tatlıdır. Orijinal olarak Sicilya'dandır, İtalya'nın her yerinde çeşitli şekillerde bulunur. Sorbet ve İtalyan buzlu meyve ile ilgilidir; ancak Sicilya'nın çoğunda, daha pürüzlü ve daha kristalli bir dokuya sahiptir. Yemek yazarı Jeffrey Steingarten adada “istenen dokunun şehirden şehre değişiyor gibi göründüğünü” söylüyor; batı kıyısında ve Palermo'da en ucuzları, doğuda ise neredeyse pürüzsüzdür. Bu, büyük ölçüde farklı donma tekniklerinin sonucudur: daha yumuşak tipler bir dondurma makinesinde üretilirken, daha pürüzlü çeşitler yalnızca ara sıra çalkalama ile dondurulur, daha sonra ayrıştırılmış kristaller üretmek için sıyrılır veya tıraş edilir. Dokusu pürüzlü ile pürüzsüz arasında değişmekle birlikte, her zaman daha krem olan dondurucudan ve daha kompakt olan sorbetden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sorbet</span>

Sorbet tatlandırıcılı tatlandırılmış sudan yapılan donmuş bir tatlıdır. Granitalar ve diğer buzlar gibi, sorbet bir dondurma makinesi olmadan da yapılabilir. Donma noktasını düşürmek ve daha yumuşak sorbetesler yapmak için alkol, bal veya mısır şurubu eklenebilir. Şaraplı sorbet, şampanya, konyak, beyaz şarap, kırmızı şarap, Porto şarabı, portakal, limon, baharat, yakut limanı ve yumurta akı ile yapılabilir. Muskat sorbet, tatlı şarap, limon suyu ve yumurta akı ile yapılır.