İçeriğe atla

Isuzu Sohma

Isuzu Sohma
Fruits Basket karakter
Eser sahibiNatsuki Takaya
Profil
Diğer adlarıRin
Yaş18
CinsiyetBayan
MeslekKız Koleji'nde öğrenci
Zodyak ruhuAt

Isuzu "Rin" Sohma (草摩 依鈴, Sōma Isuzu), tek çocuktur ve Fruits Basket’in mangasında (animede görülmez), Sohma klanının bir ferdidir. Karşı cinse sarıldığında veya aşırı stres altına girdiğinde Çin Zodyağı’nın atına dönüşür. Manganın 12. cildine göre Isuzu, “seksilik yüklenmiş bir karakter”dir.

Isuzu’nun adı Japon ay takviminin altıncı ayı olan Isuzukuretsuki’den türemiş bir kelimedir. Isuzukuretsuki, “son serin ilkbahar günlerinin ayı” anlamına gelir.

“Isuzu” kelimesindeki adındaki iki Kanji karakteri sırasıyla “bağlı olma” ve “çan” anlamlarına gelir. Bazı hayranları, bir “çan” gibi “bağlı” tümcesinin Rin'in kişiliğini ve hikâyedeki rolünü temsil ettiğini düşünmektedirler. Ailenin bazı üyeleri ondan “Rin” diye bahsederler çünkü Japonca’da rin “küçük zil/çan” anlamına gelmektedir ve telaffuz edilirken de çan sesinini anımsatmaktadır. Ayrıca “Rin”, ismindeki ikinci kanjinin alternatif okunuş şeklidir, 鈴.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anime</span> Japonyaya özgü çizim sanatıyla çizilmiş animasyonlar

Anime (Japonca: アニメ, IPA:

<span class="mw-page-title-main">Manga (çizgi roman)</span> Kendine özel çizim tarzı ve gelenekleriyle Japon çizgi romanlarına verilen özel ad.

Manga, Japonya'ya özgü çizim sanatıyla çizilen çizgi romanlardır. Japonya'da Manga sözcüğü tüm çizgi romanlar için kullanılırken, Japonya dışında sadece Japon çizgi romanları için kullanılır. Manga stilinde yapılan animasyonlar anime olarak adlandırılır. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Kanji "漫 man" ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan Manga kelimesiyle tanımlamıştır. Kanji yerine Katakana alfabesinde マンガ olarak da yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Kanji</span> Çince yazı karakterlerine Japoncada verilen isim

Kanji, Japoncada kullanılan Çin karakterlerine verilen isim. Bu yazı Japonya'ya Budizm ve Konfiçyüsçü dini metinler yoluyla gelmiştir. İlk olarak Wu Hanedanı zamanında, daha sonra Han Hanedanı zamanında ve son olarak 1185–1573 yılları arasında, Çin'den Japonya'ya geniş çaplı yazı geçişleri olmuştur.

Hiragana : Japonca yazmak için kullanılan hece yazısı. Kanji adı verilen Çince kökenli yazı karakterlerinin hızlı yazımından türemiş olup Japoncada kullanılan üç temel yazım dizisinden birini oluşturmaktadır. Erken dönemlerde daha ziyade kadınlar tarafından kullanılmıştır. Daha sonraları Japonya'daki dil reformları ile kelime köklerine getirilecek eklerde ve Kanji yazımı zor olan harflerin yazımında kullanılmaya başlanmıştır. Bugün aynı zamanda yabancı kelimelerin veya kanjilerin okunuşlarını göstermek için de kullanılmaktadır.

Katakana, Japonca yazmak için kullanılan hece yazısı. Kanji adı verilen Çince yazı karakterlerinin bir parçasının kullanılmasıyla oluştu. Daha çok rahipler tarafından kullanılmaya başlandı. Japonya'daki dil reformları ile yabancı kökenli kelimelerin yazımında kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

<i>Fruits Basket</i>

Fruits Basket , Natsuki Takaya tarafından çizilen ve Hana to Yume dergisinde yayınlanan bir manga serisidir. 2001 yılında shoujo dalında Kōdanşa Manga Ödülü’nü aldı. Ayrıca Akitaro Daiçi (yönetmen) tarafından TV Tokyo’da yayınlanmak üzere 26 bölümlük bir anime serisine çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Shōnen</span>

Shounen (少年) veya Shōnen Japonca bir kelime olup genç erkek veya erkek çocuk anlamına gelir. Anime veya mangaların hitap ettiği kesimi belirtmek için kullanılır. Bazı shonen anime ve mangaları arasında Dragon Ball, Fullmetal Alchemist, Death Note, One Piece, Naruto, Bleach, Hunter X Hunter, Claymore ve Attack on Titan yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tohru Honda</span>

Tohru Honda , Fruits Basket anime ve manga serisinin baş kahramanıdır. Özverili doğası, iyi kalpliliği ve çoğu zaman neşeli oluşu hikâyede ona özel bir yer kazandırıyor. Arisa Uotani ve Saki Hanajima adında iki dostu vardır. Hikâye başlamadan önce Tohru’nun ebeveynleri ölmüştür ve onu öksüz olarak tek başına yaşama terk etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yuki Sohma</span>

Yuki Sohma, Fruits Basket anime ve manga serisinin kurgusal karakterlerinden biridir. “Kaiwaia Lisesi’nin Prensi” olarak da bilinir. Çoğu zaman arkadaşları tarafından “Yun-Yun” diye çağrılır. Yuki karşı cinse sarıldığı veya aşırı stres altına girdiği zaman Çin Zodyoğı’nın sıçanına dönüşür.

<span class="mw-page-title-main">Ayame Sohma</span>

Ayame Sohma , Fruits Basket anime ve manga serisinin kurgusal karakterlerinden biridir. Yuki Sohma'nın abisidir ve karakter olarak tam zıttıdır. Ayame, gösterişlidir, dokunaklıdır ve sakin/yumuşak konuşan birinden başka her şeydir. Takaya’ya göre Ayame genellikle uzun kollu kıyafetler giyer çünkü güneş yanığına meyillidir. Çoğu zaman, ben-merkezci olduğundan dolayı insanları incittiğinin çok geç farkına varır. Ayrıca; Ritsu, Ayame kadar kendine güvenen biri olmak istiyorum dediği vakit Hatori’nin de belirttiği gibi, ulaşılabilmesi imkânsız, grafiklerin üstünde bir güvene sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kazuma Sohma</span>

Kazuma Sohma , Fruits Basket isimli anime ve manga serisinin kurgusal karakterlerinden biridir. Sohma ana malikanesindeki kendi dojosunda Karate öğretmenidir ve Sohma ailesinin “iç klan”ının bir parçasıdır. Kazuma; Kyo, Yuki, Kagura ve Hatsuharu’ya dövüş sanatlarını öğretmiştir. Kazuma’nın, Kyo’yu büyüttüğü ve evlat edindiği için onunla arasında özel, güçlü bir bağ vardır. Kyo’yu oğlu gibi düşünür ve Kyo da aynı şekilde onu babası olarak görür. Kyo, Kazuma’ya büyük hürmet göstererek ona “öğretmen” yerine shishō yani “usta” diye çağırır. Kesin yaşı belirtilmemiştir fakat Natsuki Takaya kenar çubuklarından birinde, Kazuma'yı genç çizmesine rağmen yaşının hemen hemen kırk olduğunu belirtir. Aynı kenar çubuğunda Kazuma'nın bir zamanlar bir kadınla ilişkisi olduğu fakat anlaşmazlıklar yüzünden ayrılmak zorunda kaldıkları belirtilir. Kazuma ayrıca “elleriyle yaptığı işlerde beceriksizdir ve lezzet hissi yoktur”.

<i>Tokyo Mew Mew</i> Japon çizgi film ve çizgi roman

Tokyo Mew Mew , Reiko Yoshida ve Mia Ikumi tarafından yaratılmış bir sihirli kız mangası. Japonya'da TV Aichi ve TV Tokyo'da yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bishōjo</span> Japonca terim

Bishoujo, Japonca bir kelime olup "güzel kız" anlamına gelir. Bishōjo karakterleri manga, anime ve bilgisayar oyunları dahil olmak üzere medyada birçok yerde görünür, ayrıca reklamlarda ve hizmetçi kafelerde maskot olarak kullanılır. Bishōjo karakterlerine duyulan ilgi, otaku alt kültüründe önemli bir kavramdır.

<i>Bishōnen</i>

Bishounen Japonca bir kelime olup 'Güzel oğlan', 'Kadına benzeyen erkek' anlamına gelir.

<i>Ao no Exorcist</i> Japon manga serisi

Ao no Exorcist, Kazue Kato tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, Nisan 2009 tarihinden bu yana Shueisha'nın Jump Square dergisinde yayınlanmaktadır. Seri, kendisinin ve ikiz kardeşi Yukio'nun bir insan kadından doğan Şeytan'ın oğulları olduğunu ve Şeytan'ın güçlerinin mirasçısı olduğunu keşfeden bir genç olan Rin Okumura'nın etrafında dönmektedir.

<i>Hetalia: Axis Powers</i>

Hetalia: Axis Powers, Hidekazu Himaruya tarafından yazılan bir web çizgi romanı ve manga serisidir. Seri, 2006-2013 yılları arasında önce bağımsız, daha sonra Gentōsha'nın Comic Birz dergisinde altı tankōbon cilt halinde yayınlanmıştır. Daha sonra, bir drama CD ile Studio Deen tarafından hazırlanan ONA serisi ve filme uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yonkoma</span>

Yonkoma, genellikle yukarıdan aşağıya doğru sıralanmış dört eşit boyutlu panelden oluşan bir çizgi roman biçimidir. Fakat bazen sağdan sola sıralanabilir veya hibrid 2x2 stilinde de olabilmektedirler. Yonkoma Japonca bir kelime olmasına karşın bu tarzı sadece Japonya'da değil, diğer Asya ve İngilizce konuşulan ülkelerde de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Isuzu Bellel</span>

Isuzu Bellel, Japon otomobil üreticisi Isuzu tarafından 1961'den 1966'ya kadar üretilen bir kompakt otomobildi. Bu, şirketin ilk bağımsız tasarımı ve ayrıca Japonya'nın dizel motorlu ilk binek otomobili oldu. Bellel Express adı verilen dört kapılı bir sedan ve beş kapılı bir station wagon olarak mevcuttu. Bellel Express, o zamanlar Japonya'da olduğu gibi teknik olarak ticari bir araçtı. "Bellel" adı, İngilizce "çan" kelimesinin 50'ye eşit olan Romen rakamı "L" ile birleştirilmesinden kaynaklanmıştır ve bu nedenle adın "elli çanı" temsil etmesi gerekiyordu ve Japonya'da özel öneme sahip terimleri kullanan ürünleri adlandırmak için Isuzu'daki bir geleneği yansıtır. Üretim, Ekim 1964'te Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları için zamanında başladı ve Nisan 1962'de belirli Japon şehirlerinde ilk piyasaya sürüldü.

Doraemon Fujiko F. Fujio (藤子·F·不二雄) tarafından tarafından yaratılan Japon manga ve anime serisindeki kurgusal bir karakterdir. O, 22. yüzyıldan Nobita adlı bir çocuğa yardım etmek için zamanda geriye yolculuk eden bir robot kedidir. Karakter için bir "resmi" doğum belgesi, ona 3 Eylül 2112 doğum tarihini verir ve ikamet ettiği şehri, manganın yaratıldığı şehir olan Kawasaki, Kanagawa olarak listeler.2008 yılında, Japonya Dışişleri Bakanlığı Doraemon'u ülkenin "anime elçisi" olarak atadı.