İçeriğe atla

Israel Dostrovsky

Israel Dostrovsky
ישראל דוסטרובסקי
Doğum29 Kasım 1918(1918-11-29)
Odessa
Ölüm28 Eylül 2010 (91 yaşında)
Milliyetİsrail
Mezun olduğu okul(lar)University College London
Tanınma nedeniWeizmann Bilim Enstitüsü'nün beşinci başkanı, kesin bilimlerde 1995 İsrail Ödülü sahibi
Ödüllerİsrail Ödülü (1995)
Kariyeri
DallarıRadyoaktif izotoplar, İsrail Atom Enerjisi Komisyonu Genel Müdürü
Çalıştığı kurumlarWeizmann Enstitüsü

Israel Dostrovsky (İbraniceישראל דוסטרובסקי ) (29 Kasım 1918 - 28 Eylül 2010) İsrailli fiziksel kimyacı, Weizmann Enstitüsü'nün beşinci başkanı, kesin bilimlerde 1995 İsrail Ödülü sahibidir.

İlk yılları

Israel Dostrovsky, 1918'de Odessa'da doğmuş ve 1919'da ailesiyle birlikte bebekken "Ruslan" gemisiyle İsrail Diyarı'na göç etmiştir. Dünyaca ünlü dermatolog Arieh Dostrovsky olan babası, İbrani Üniversitesi tıp fakültesinin ve Kudüs Hadassah Hastanesi'nin kurucusudur.

13 yaşında bir bilim dehası olarak, daha sonra İsrail Savunma Kuvvetleri olacak olan Haganah birliği için sinyalci olarak gönüllü olmuş ve ışığı yansıtan aynalarla ülke çapında askeri mesajlar göndermek için dağlara tırmanmıştır. Aynı zamanda kibbutz Maoz Haim'i kuran öncü gençlik grubuna da üyesiydi ama bir bilim insanı olarak ülkeye daha yararlı olacağı herkes için aşikardı. Kudüs'teki Gymnasia Lisesi'ne gittikten sonra University College London'dan 1940'ta kimya alanında B.Sc. 1943'te fiziksel kimya alanında doktora derecesi almıştır.

Kariyeri

Dostrovsky, Kuzey Galler'deki University College'da kimya öğretim görevlisi olarak beş yıl çalıştıktan sonra İsrail'e dönmüş ve enstitünün açılışından kısa bir süre önce, 1948'de Rehovot'taki Weizmann Bilim Enstitüsü'ne katılmıştır. Enstitünün beş bilimsel bölümüne çeşitli ülkelerden gelen birinci sınıf bilim adamları başkanlık edecekti, ancak tam o sırada Kurtuluş Savaşı patlak verdi ve atanan bilimsel liderlerden yalnızca ikisi İsrail'e taşınmaya cesaret ettiler. O zamanlar henüz 30 yaşında olan Dostrovsky, boş olan üç liderlik pozisyonundan birisi olan İzotop Araştırma Departmanı Başkanlığına atanmış ve bu görevi 17 yıl boyunca sürdürmüştür.

1940'ların sonlarında Weizmann Enstitüsü kampüsünde sudaki oksijen izotoplarını ayıran yarı endüstriyel bir tesis kurmuştur. Tıbbi teşhis prosedürlerinde yaygın olarak kullanılan ağır oksijen izotopu (ağır oksijenli su ve daha yaygın olarak ağır su olarak bilinir, ancak Hidrojen atomlarının 2 Döteryum atomu ile değiştirildiği daha yaygın ağır su ile karıştırılmamalıdır) ile zenginleştirilmiş su üretmiştir. Çeşitli alanlarda araştırmalar yürüttü ve nesiller boyu genç bilim insanlarına akıl hocalığı yapmıştır.

1953'te İsrail Atom Enerjisi Komisyonu kurulduğunda Dostrovsky komisyonun ilk Araştırma Direktörü olmuş; 1965'ten 1971'e kadar Genel Direktör olarak görev yapmıştır.

Weizmann Enstitüsü'ne döndükten sonra Başkan Yardımcısı olarak atanmış ve iki yıl sonra Enstitünün beşinci Başkanı olarak seçilmiş ve bu görevi üç yıl boyunca sürdürmüştür. 1975 yılında Enstitü Profesörlüğüne atanmıştır. Dikkatini su konusuna çevirerek 1966'dan 1981'e kadar İsrail Tuzdan Arındırma Komitesi Başkanı olarak görev yapmıştır. Nükleer enerjiye dair küresel hayal kırıklığı onu yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi duymaya teşvik etmiştir. Güneş enerjisinden çeşitli amaçlarla yararlanma ihtiyacını Weizmann Enstitüsü'nün ve ulusal gündemin gündemine yerleştirmiştir. Daha sonra nükleer reaksiyonların temel yönlerine dönecek olursak, o ve meslektaşları İsrail'i, uluslararası bir ekip tarafından İtalya'nın Gran Sasso bölgesindeki bir yer altı laboratuvarında yürütülen ve Güneşin çekirdeğinden dünyaya ulaşan temel parçacıklar olan nötrinoların akışını ölçmek amacıyla yürütülen bir deney olan GALLEX'te temsil etmiştir. Uluslararası sahnede, 1973 ile 1981 yılları arasında Viyana'da Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Bilimsel Danışma Komitesi üyeliği ve 1991 ile 1993 yılları arasında Uluslararası Enerji Ajansı'nın SolarPACES projesinin İcra Komitesi üyeliği yapmıştır.

Aldığı ödüller ve onurlar arasında 1943'te Ramsey Madalyası ve Ödülü; 1952'de Tel Aviv'in Weizmann Ödülü; 1973'te Tel Aviv Üniversitesi'nden ve 1994'te Technion – İsrail Teknoloji Enstitüsü'nden fahri doktoralar ve 1995'te İsrail Ödülü yer alır. İsrail Bilim ve Beşeri Bilimler Akademisi üyesi ve New York Bilim Akademisi'nin yaşam boyu fahri üyesidir. 2003 yılında Amerikan Fizik Derneği Üyesi seçilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "APS Fellow Archive". APS. 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Hodgkin</span> İngiliz kimyager (1910-1994)

Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin, protein kristallografisi bilim dalının kurucusu Britanyalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Technion</span> 1924te Hayfa, İsrailde kurulan, İsrailin en eski üniversitesi

Technion, aynı zamanda İsrail Teknoloji Enstitüsü adı verilen bir üniversitedir. 1924'te İsrail'in en önemli liman kenti Hayfa'da kurulan üniversite, İsrail'in en eski üniversitesi unvanını taşımaktadır. Technion özellikle mühendislik ve temel bilimler alanlarına yoğunlaşmış olsa da, mimarlık ve tıp konularında da başarılı çalışmalar gerçekleştirmektedir. 1,325,000 metrekarelik Technion City adı verilen kampüste 85 binaya yayılmış olan 18 fakültesi bulunmaktadır. Lisans düzeyinde 49, lisansüstü düzeyde 65 programı olan Technion'da şu an 13,000 öğrenci okumaktadır ve bunların 10,000'i lisans düzeyinde eğitim almaktadır. Technion öğretim üyeleri Prof. Dr. Avram Hershko ve Prof. Dr. Aaron Ciechanover 2004 yılında kimya alanında Nobel Ödülü almışlardır.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Richards</span> Amerikalı kimyager (1868 – 1928)

Theodore William Richards Amerikalı kimyacı, 1914 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Nobel ödülünü "çok sayıdaki kimyasal elementin atom ağırlıklarının doğru bir şekilde saptanmasından dolayı" kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Joliot-Curie</span> Fransız bilim insanı (1900 – 1958)

Jean Frédéric Joliot-Curie, Irene Joliot-Curie'nin eşi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Fransız fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs İbrani Üniversitesi</span> Kudüste üniversite

Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi, İsrail'in Kudüs şehrinde bulunan ilk ve en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Haim Weizmann</span> İsrailin ilk devlet başkanı

Haim Azriel Weizmann , Rus İmparatorluğu doğumlu Yahudi siyonist lider, politikacı ve İsrail'in ilk Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Ciechanover</span>

Aaron Ciechanover, İsrailli biyolog, kimyager ve 2004 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Christian Anfinsen</span> Amerikalı biyokimyager (1916 – 1995)

Christian Anfinsen Jr, Amerikalı biyokimyacıdır. Anfinsen, özellikle bir amino asit sekansı ve biyolojik olarak aktif bir konformasyon arasındaki bağlantı ile alakalı ve ribonükleaz ile ilgili çalışmalarından dolayı William Howard Stein ve Stanford Mooreile ile beraber 1972'de Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de bilim ve teknoloji</span> İsrailde ulusal araştırma, geliştirme ve teknoloji

İsrail'de bilim ve teknoloji, İsrail'in en gelişmiş sektörlerinden biridir. İsrail, Gayri safi millî hasılaya göre, bilim ve teknoloji üzerine araştırmaya en fazla pay ayıran ülkelerden biridir. İsrail her bir milyon vatandaşa göre hesaplandığında bilimsel çalışmalarda dünyada dördüncü sıradadır. İsrail’in tüm dünyada yayınlanan bilimsel makale oranı tüm dünya nüfusunun oranından hemen hemen on kat daha fazladır. İsrailli bilim insanları tarım, bilgisayar bilimleri, elektronik, genetik, tıp, optik, güneş enerjisi ve daha birçok mühendislik alanının gelişimine katkıda bulunmuştur. İsrail ileri teknoloji endüstrisinin en önemlilerinin ev sahibidir ve ayrıca teknolojiyle en fazla içli dışlı nüfusa sahiptir. 1998’de, Tel Aviv Newsweek tarafından teknolojik olarak en etkileyici on şehirden biri olarak gösterilmiştir. İsrail 2000’den beri Avrupa Araştırma ve Kalkınma Fonu ve Koordine Organizasyonu olan EUREKA ‘nın üyesidir ve Organizasyon’un 2010-2011 yılında başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dan Şehtman</span>

Dan Shechtman 24 Ocak 1941 Tel Aviv'de doğmuştur. İsrail Teknoloji Enstitüsü - Technion'da Malzeme Bilimi Philip Tobias profesörüdür ve Iowa State Üniversitesi Malzeme Bilimi Profesörüdür. 8 Nisan 1982 tarihinde, Washington DC Ulusal Teknoloji Enstitüsü'nde tatilde iken, Shechtman quasiperiodik kristalleri keşfetti. quasikristallerin keşfi için 2011'de Kimya Nobel ödülü verildi. Shechtman 4. Kimya Nobel'ini alan bir İsrail'lidir.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yakir Aharonov</span>

Yakir Aharonov Kuantum Fiziği üzerine uzman bir fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Yoseph Imry</span>

Yoseph Imry, İsrailli fizikçidir. Mezoskobik fiziğin keşfinde yer almış bu konuda çalışmalar yapmıştır. Yaptığı fizik alanındaki çalışmalarıyla Imry; 1996'da Rothschild Ödülü'nü, 2001'de İsrail Onur Ödülü'nü ve 2016 yılında, Wolf Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Weizmann Enstitüsü</span>

Weizmann Bilim Enstitüsü İsrail Devleti kurulmadan 14 yıl önce, 1934 yılında, İsrail’de kurulan bir araştırma üniversitesidir. Tel Aviv’in güneyinde Rehovot'da kurulmuştur. Diğer İsrail üniversitelerinden farklıdır. Bunun nedeni, sadece doğa ve fen bilimlerinde lisans ve lisansüstü eğitim vermesidir. Çok disiplinli bir araştırma merkezi olan enstitüde, 3,800 civarında bilim insanı, doktora ve yüksek lisans öğrencileri, bilim ve teknik alanda çalışanlar ve profesörler vardır. 2019 yılına gelindiğinde, 6 Nobel Ödülü sahibi ve 3 Turing Ödülü sahibi, Weitzmann Enstitüsüyle ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Neta Bahcall</span> İsrailli astrofizikçi ve kozmolog

Neta Assaf Bahcall, İsrailli astrofizikçi ve kozmologdur. Princeton Üniversitesi'nde astronomi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Itamar Rabinoviç</span> İsrailli diplomat ve akademisyen

Itamar Rabinoviç İsrail Enstitüsünün başkanıdır. 1990'larda İsrail'in ABD büyükelçisi ve 1993-1996 yılları arasında Suriye ile eski başmüzakerecisi ve Tel Aviv Üniversitesinin eski başkanı (1999-2007) olarak görev yaptı. Halen Tel Aviv Üniversitesinde Orta Doğu tarihi emeritus profesörü, New York Üniversitesinde seçkin bir küresel profesör ve Brookings Enstitüsünde seçkin bir araştırmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vera Weizmann</span>

Vera Weizmann, İsrail Devleti'nin ilk başkanı Haim Weizmann'ın eşi, tıp doktoru ve Siyonist aktivistti.