İçeriğe atla

Isonzo Muharebeleri

Isonzo Muhrebeleri
Tarih1915-1917
Bölge
Isonzo Bölgesi, Slovenya, İtalya
Sonuç İtalyanlar sonuç alamadı
Taraflar
İtalya Krallığı İtalya KrallığıAvusturya-Macaristan İmparatorluğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
General Luigi Cardona
Güçler
İtalyan Ordusu Avusturya Ordusu, Alman Birlikleri(Destek Kuvvetler)
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor
Muharebenin yaşandığı alanın günümüzdeki görünümü.
Slovenya-İtalya sınırındaki bir kalenin kalıntıları.

Isonzo Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında İtalya Cephesi'nde Isonzo Irmağı boyunca İtalya ile Avusturya-Macaristan orduları arasında yapılan on iki muharebe (Haziran 1915-Kasım 1917).

Avusturyalılar, İtalya'nın 23 Mayıs 1915'te savaşa girmesinden önce, derin Isonzo Irmağının iki yakasında yükselen yalçın kayalıkları tahkim ederek İtalyanlar karşısında büyük üstünlük sağlamışlardı. General Luigi Cardona komutasındaki İtalyan ordusunun Avusturyalılara ilk saldırısı 23 Haziran'da başladı.İtalyanlar 14 gün boyunca ırmağı aşıp karşı tepelerde tutunmak için çaba gösterdiyse de her defasında geri püskürtüldüler.

18 Temmuz - 3 Ağustos, 18 Ekim - 4 Kasım ve 10 Kasım - 2 Aralık tarihlerindeki saldırıları sonucunda ise yalnızca Caporetto bölgesinde ırmağı aşıp birkaç köprübaşı tutmayı başarabildiler. Bu sınırlı başarılar Avusturyalıların bölgenin denetimini ellerinde tutmasına engel olamadı. Cardona'nın 11-19 Mart 1916'daki saldırısının da başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, İtalyanlar düşman hatlarının karşısına ve arkasına düşen tepelerde kayaları delip dinamitleyerek tüneller ve siperler açmaya başladılar.

6-17 Ağustos 1916'daki altıncı muharebe Gorizia'yı ele geçirerek ilk gerçek zaferlerini kazandılar. Bunu izleyen 14-17 Eylül, 10-12 Ekim ve 1-4 Kasım tarihlerindeki muharebede İtalyanlar güçlerini Carso Platosu üzerinde yoğunlaştırdılar. Ama bitkin düşmüş İtalyan ordusu Avusturya topçusunun koruduğu güçlü doğal engelleri aşmayı başaramadı. 12 Mayıs - 8 Haziran 1917'deki 10. muharebe Cardona iki ayrı hedefe birden saldırarak, Kuk Tepesi ele geçirdi, Avusturyalıların mevzilerini dağıtarak ağır ağır ilerlemeye başladılar.Avusturya Cephesi'nin çökebileceğindne korkan Almanların bölgeye gönderdikleri destek kuvvetlerle birleşen Avusturya birlikleri 24 Ekim'de ağır bir topçu ateşiyle saldırıya geçtiler. Aynı günün akşamüstü İtalyan ordusu tam bir bozguna uğradı ve savaştan yorgun düşmüş, moralsiz İtalyan birlikleri dağılmaya başladı.

Bunun üzerine bütün güçleriyle Isonzo üzerine yüklenen Avusturyalılar, Piave Irmağına doğru çekilmekte olan İtalyan birliklerinin çoğunun muharebeye devam etmesine karşın Caporetto'yu ele geçirdiler. İtalyanlar tarihlerinin en ağır yenilgilerinden birine uğradıktan sonra 7 Kasım'da Piave Irmağında yeni bir cephe kurdular.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleri</span> 29 Ekim 1914 ve 30 Ekim 1918 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğunun savaştığı cepheler

Osmanlı cepheleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Verdun Muharebesi</span> Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesindeki muharebe

Verdun Muharebesi, Fransızların I. Dünya Savaşı'nda büyük bir Alman saldırısını püskürttükleri çarpışma. Tarihte en uzun süre devam etmiş muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Austerlitz Muharebesi</span>

Austerlitz Muharebesi veya Üç İmparator Savaşı, Napolyon Savaşlarının en önemli ve belirleyici çarpışmalarından biriydi. Napolyon'un kesin zaferi ile sonuçlanmış bu muharebe Austerlitz, Moravya'da olmuştur. Napolyon Bonapart tarafından elde edilen en büyük zafer olarak kabul edilir. Napolyon'un Büyük Ordu'su bu muharebede I. Aleksandr ve II. Franz tarafınca komuta edilen, kendi ordusundan daha büyük olan Rus ve Avusturya ordusunu yenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Petrovaradin Muharebesi</span> 1716da Osmanlı ordusu ile Avusturya ordusu arasında yaşanmış meydan muharebesi

Petrovaradin Muharebesi, 5 Ağustos 1716 tarihinde bugünkü Sırbistan’ın Novi Sad bölgesinde Osmanlı ordusunun Avusturya ordusu karşısında yaptığı bir meydan muharebesidir. Savaşı Avusturya ordusu kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı İtalya Cephesi</span>

İtalya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda iki İttifak devleti olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Almanya'nın İtalya'yı istilasıdır. Savaş genelde İtalya'nın Doğu Alplerinde olmuştur. Fakat İttifak Devletleri Alpler'den ileriye gidememiş ve Avusturya-Macaristan ordusu yok edilmiştir. Bu da Avusturya ve Macaristan'ın ayrılmasına neden olmuştur. Savaşın en kanlı çatışmaları Isonzo Nehri'nde olmuştur ve burada 11 büyük muharebe meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Solferino Muharebesi</span>

Solferino Muharebesi, 24 Haziran 1859'da gerçekleşmiş ve Franz Joseph kumandasındaki Avusturya İmparatorluğu'na karşı, III. Napolyon kumandasındaki İkinci İmparatorluk (Fransa) ile II. Vittorio Emanuele kumandasındaki Sardinya Krallığı ittifakının zaferiyle sonuçlanmıştır. 200.000 fazla askerin yer aldığı bu savaş sayı bakımından, 1813'teki Leipzig Savaşı'ndan bu yana yapılan en büyük savaştır. 100.000 Avusturya askerî gücü ile, 118.600 Fransız-Sardinyalı asker karşı karşıya gelmiştir. Tüm güçlerin, bizzat kendi İmparatorları tarafından kumanda edilen Dünya Tarihi'ndeki son savaş olarak kabul edilir. Bu savaştan sonra Avusturya İmparatoru savaşları bizzat komuta etmeyi bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan-İtalyan Savaşı</span> Dünya Savaşının küresel mücadelesinin bir parçası

Yunan-İtalyan Savaşı, 28 Ekim 1940'tan 23 Nisan 1941'e kadar İtalya ve Yunanistan krallıkları arasında gerçekleşti. 10 Haziran 1940'ta İtalya, Fransa ve Birleşik Krallık'a savaş ilan etti. Eylül 1940'ta İtalyanlar Fransa, İngiliz Somaliland ve Mısır'ı işgal etti. Bunu, İtalya'da İngiliz müttefiki olmakla suçlanan Yunanistan'a karşı düşmanca bir basın kampanyası izledi. Bir dizi provokasyon, Yunan hafif kruvazörü Elli'nin 15 Ağustos'ta İtalyanlar tarafından batırılmasıyla doruk noktasına ulaştı. 28 Ekim'de Mussolini, Yunanistan Başbakanı Ioannis Metaxas'ın reddettiği, Yunanistan topraklarının bırakılmasını talep eden bir ültimatom verdi.

<span class="mw-page-title-main">Boze Muharebesi</span> 1789da Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan Osmanlı - Rus Savaşı

Boze Muharebesi ya da Rymnik (Rimnik) Muharebesi, 22 Eylül 1789'da Osmanlı ordusu ile Rus ve Avusturya orduları arasında yapılan ve ağır Osmanlı yenilgisi ile sonuçlanan bir muharebedir. Bu muharebe neticesi kuşatma altındaki İzmail, Akkerman ve Bender kalelerinin Rusların eline geçmesi, kuşatma altındaki Belgrad'ın Avusturya eline geçmesi iyice kolaylaştı. Savaşın yapıldığı Râmnicu Sărat Romanya'da bulan bir yerdir, bu bölge günümüzde Buzău (Boze) yönetim birimine bağlıdır. Bu bölgede Râmnicu Sărat nehri diğer adıyla Rimnik nehri olarak bilinen ve Siret Nehri'nin bir kolu olan nehir bulunmaktadır. Yine Siret'in bir kolu olan Buzau Nehri bu yakınlardan geçmekte ve Siret Nehri ile birleşmektedir. Bu sebeple bu muharebe Ramnicu Sarat şehri yakınlarında Ramnicu Sarat Nehri ve yakınlarında bulunan Boze Nehrinde yapıldığından Türk kaynakları bu muharebeyi Boze Muharebesi, yabancı kaynaklar ise Rymnik (Rimnik) Muharebesi olarak adlandırmaktadır. Bununla birlikte çeşitli yabancı kaynaklar, bu savaşın komutanı olarak yanlışlıkla Koca Yusuf Paşa'yı gösterirler oysaki Koca Yusuf Paşa Osmanlı kaynaklarına göre başarısızlıkları nedeniyle 1789 Mayıs ayında veziriazamlık görevinden alınıp, haziran 1789'da bu görev Cenaze Hasan Paşa'ya verildiğinden; bu muharebe de Osmanlı Veziriazamı komutasındaki bir ordu ile yapıldığından, bu muharebede Osmanlı Ordusunun komutanı Cenaze Hasan Paşa'dır. Hasan Paşa'ya bağlı Osmanlı süvari kuvvetlerinin komutanı ise Kemankeş Mustafa Paşa'dır.

Alinci Muharebesi, Sırp ve Osmanlı Orduları arasında yapılan 1.Balkan Savaşının parçası olan muharebedir.Bir kısım Makedon milisler ve askerler muharebede Sırp ordusu yanında savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fornovo Muharebesi</span>

Fornovo Muharebesi 6 Temmuz 1495 tarihinde Parma kentinin 30 km güneybatısında olan muharebedir. İtalya topraklarına girmiş olan VIII. Charles komutasındaki Fransız birlikleri İtalyan şehir devletleri ittifakı tarafından püskürtülmüştür. İtalya Savaşlarının en önemli muharebelerindendir ve bu muharebe ardından Fransız geri çekilişi başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Cadorna</span> İtalyan general ve mareşal

İtalya Mareşali Luigi Cadorna, İtalyan general ve mareşal. I. Dünya Savaşı'nın ilk yarısında, İtalya Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Armando Diaz</span>

Armando Diaz, İtalyan asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Raab Muharebesi (1809)</span>

Raab Muharebesi veya Győr Muharebesi 14 Haziran 1809'da Napolyon Savaşları sırasında Fransız-İtalyan kuvvetleri ile Habsburg kuvvetleri arasındaki muharebe. Bu çatışma, o dönem Avusturya İmparatorluğu'na bağlı Macaristan Krallığı'nın Győr (Raab) yakınlarında gerçekleşti ve Fransız-İtalyan zaferiyle sonuçlandı. Bu zaferin ardından Arşidük John'un kuvvetleri Wagram Muharebesi'nde yer alamadı. Eugène de Beauharnais'in bu başarısının ardından I. Napolyon, Wagram'da zafer eldi etti.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz'deki deniz muharebeleri</span>

I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan, Almanya ve Osmanlı donanmasından oluşan İttifak Devletleri donanmalarıyla, İtalya, Fransa, Yunanistan, Japonya, ABD ve Britanya İmparatorluğu donanmalarından oluşan İtilaf Devletleri donanmaları arasında Akdeniz'de düzensiz şekilde yer yer deniz muharebeleri meydana gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Piave Nehri Muharebesi</span>

Piave Nehri Muharebesi, Birinci Dünya Savaşı bağlamında 15-23 Haziran 1918 tarihleri arasında yapılan, Avusturya-Macaristan birliklerine karşı İtalyan ordusunun kesin bir zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Königgrätz Muharebesi</span>

Königgrätz Muharebesi ya da Sadowa Muharebesi, Prusya Krallığı'nın Avusturya İmparatorluğu'nu yenilgiye uğrattığı ve Prusya-Avusturya Savaşı'nın sonucunu belirleyen muharebe. Muharebe, 3 Temmuz 1866 tarihinde Bohemya kasabaları Königgrätz ve Sadowa'nın yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı</span>

Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı, İtalya Krallığı ile Avusturya İmparatorluğu arasında Haziran ve Ağustos 1866 tarihleri arasında yaşanan bir savaştı. Çatışma, Avusturya-Prusya Savaşı ile paralellik göstermiş ve Avusturya'nın Venetia bölgesini Fransa'ya bırakmasıyla sonuçlanmış ve daha sonra bir plebisit sonrasında İtalya tarafından ilhak edilmiştir. İtalya'nın bu zengin ve kalabalık bölgeyi alması, İtalya'nın birleşmesinde önemli bir adımı oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kovel Muharebesi</span>

Kovel Muharebesi I. Dünya Savaşı sırasında 28 Temmuz - 8 Ağustos 1916 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Ukrayna'nın kuzeybatısındaki Volyn Oblastı'nda bulunan Kovel'in güneyinde Alexander von Linsingen tarafından gerçekleştirilen bir Avusturya karşı saldırısıyla başlamıştır. Linsingen, Aleksei Alekseevich Brusilov komutasındaki Rus taarruzunu durdurmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Custoza Muharebesi (1866)</span>

Custoza Muharebesi 24 Haziran 1866 tarihinde İtalya'nın birleşme sürecinde Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı sırasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trentino'nun işgali (1866)</span> 1866 askeri harekâtı

Trentino'nun İşgali, Avusturya-Prusya Savaşı'nın bir parçası olarak, 1866 Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı sırasında İtalyan'ların, Avusturya'ya karşı gerçekleştirdiği bir dizi askerî harekâtı idi.