İçeriğe atla

Isa Mustafa

Isa Mustafa
Kosova Demokratik Ligi Başkanı
Görevde
Makama geliş
7 Kasım 2010
Yerine geldiğiFatmir Sejdiu
Kosova Başbakanı
Görev süresi
9 Aralık 2014 - 9 Eylül 2017
BaşkanAtifete Jahjaga
Hashim Thaçi
Yerine geldiğiHashim Thaçi
Yerine gelenRamush Haradinaj
Priştine Belediye Başkanı
Görev süresi
14 Aralık 2007 - 26 Aralık 2013
Yerine geldiğiIsmet Beqiri
Yerine gelenShpend Ahmeti
Kosova Maliye ve Ekonomi Bakanı
Görev süresi
1991-1999
Başbakan Bujar Bukoshi
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenMakam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum <15 Mayıs 1951 (73 yaşında)
Priştine, Sırbistan SC, Yugoslavya
(şimdi Kosova)
Partisi Kosova Demokratik Ligi
Evlilik(ler) Qevsere Mustafa
İmzası

İsa Mustafa (d. 15 Mayıs 1951), Kosovalı siyasetçi. Mustafa, Avrupa kıtasında bulunan ve kısmen tanınan Kosova'da 9 Aralık 2014 ile 9 Eylül 2017 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Kosova Demokratik Birliği (LDK) partisinin lideri de olan Mustafa, Aralık 2007 tarihinden Aralık 2013 tarihine kadar Priştine Belediye Başkanlığı görevini de yürütmüştür.

Mustafa, 15 Mayıs 1951 tarihinde Prapashticë olarak Arnavutça bilinen bir bölgede, Priştine'de doğdu. Annesi Arnavuttur. Priştine Lisesi'ni bitirdikten sonra, Priştine Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu oldu. 1974 tarihinde, Priştine Üniversitesi'nde bir sınav olarak, profesyonel çalışmaya başladı.

Siyasi kariyeri

1980'lerde, 1984-1988 yılları arası Priştine belediye başkanı olunca siyasi kariyerine başladı.

Kosova Savaşı 1999 tarihinde sona ermesinden sonra ülkeye döndü, ancak Kosova sonra Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu'nun Yüksek Siyasi Danışmanı olarak 2006 yılında siyasete dönüş yaptı.

Aralık 2007 yılında Kosova Demokratik Partisi (PDK) ve Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) eski komutanlarından Fatmir Limaj gibi başkan yardımcısını yenerek, yerel seçimlerde Priştine Belediye Başkanı oldu.[1] Kasım 2009 yılında, ikinci kez Priştine Belediye Başkanı oldu.

7 Kasım 2010 tarihinde 124 oya karşı 235 oyla parti liderliği seçimlerinde Fatmir Seydiu'yu yenerek, Kosova Demokratik Birliği lideri oldu.[2]

Mustafa yönetimindeki hükûmetin 10 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen oylamada güvensizlik oyu alması neticesinde yeni seçimlerin yapılması kararlaştırılmış, söz konusu seçimlerde de Mustafa'nın partisi başarılı olamaması nedeniyle başbakanlık makamından 9 Eylül 2017 tarihinde ayrılmıştır. 11 Haziran 2017 tarihinde üç partinin oluşturduğun PAN-Koalisyonu ittifakı seçimleri kazanmış, ittifakın başbakan adayı olan eski başbakanlardan Ramush Haradinaj tekrar başbakan olmuştur.[3]

Kişisel hayatı

İsa Mustafa, evli ve üç çocuk, iki oğlu ve bir kızı vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Local Election in Kosovo: Independence accomplished - New goals ahead for Kosovo". World Security Network. 28 Ekim 2009. 8 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2010. 
  2. ^ "Mustafa: Nuk i kam blerë votat" (Arnavutça). Gazeta Express. 7 Kasım 2010. 10 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2010. 
  3. ^ "KQZ" (PDF). 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Yeni makamKosova Maliye ve Ekonomi Bakanı
1991–1999
Makam kaldırıldı
Önce gelen
Ismet Beqiri
Priştine Belediye Başkanı
2007–2013
Sonra gelen
Shpend Ahmeti
Önce gelen
Hashim Thaçi
Kosova Başbakanı
2014–2017
Sonra gelen
Ramush Haradinaj
Parti siyasi görevi
Önce gelen
Fatmir Sejdiu
Kosova Demokratik Ligi Başkanı
2010–günümüz
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sol Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Sol Parti, 14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DSP" şeklindedir. Simgesi ak güvercindir. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Önder Aksakal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Halk Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Cumhuriyet Halk Partisi, 9 Eylül 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 128 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir. Genel başkanı Özgür Özel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hashim Thaçi</span>

Hashim Thaçi, eski Kosova Cumhurbaşkanı, eski Kosova Dışişleri Bakanı, eski Kosova Cumhuriyeti Başbakanı, Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) genel başkanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski önderidir. 6 Haziran 2008 tarihinde, silahlı bir saldırganın Thaçi'nin Priştine'deki evine suikast girişimi başarısız olmuştur. 17 Şubat 2008 günü, Kosova Cumhuriyeti'nin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsız devletin ilk başbakanı olmuştur. 2020 yılında Kosova Başsavcılığının hakkında hazırladığı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianamesi üzerine cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Priştine Belediyesi</span> Kosovada belediye

Priştine Belediyesi, Kosova’nın orta kesiminde yer alan bir belediyedir. Belediyenin merkezi, Kosova’nın başkenti Priştine’dir.

Priştineli Hasan veya Volçetrinli Hasan Bey, asıl adıyla Hasan Berişa, Arnavut siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova cumhurbaşkanı</span>

Kosova Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Kosova'nın devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ramush Haradinaj</span> Kosovalı asker ve siyasetçi

Ramush Haradinaj, Arnavut kökenli Kosovalı siyasetçi. Avrupa kıtasında bulunan ve kısmen tanınan Kosova'da 3 Aralık 2004 – 8 Mart 2005 tarihleri arasındaki ilk döneminin ardından 9 Eylül 2017 - 3 Şubat 2020 tarihleri arasında ikinci kez başbakanlık makamında bulundu.

<span class="mw-page-title-main">2019 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

2019 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2019 tarihinde yapılmış ve seçim sonucunda belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ başbakanı</span> Karadağın hükûmet başkanı

Karadağ başbakanı veya resmi olarak Karadağ hükûmet başkanı Karadağ hükûmetinin başkanıdır. Başbakanın rolü, hükûmetin çalışmalarını yönlendirmek ve önerilen bakanların bir listesini içeren hükûmet programını Parlamentoya sunmaktır. Başbakanın istifası, hükûmetin düşmesine neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Vjosa Osmani</span> Kosovanın 5. Cumhurbaşkanı

Vjosa Osmani-Sadriu,, Kosovalı bir hukukçu ve politikacıdır. Nisan 2021'den beri Kosova Cumhuriyeti'nin beşinci cumhurbaşkanıdır. Osmani, 2019 Kosova genel seçimlerinde Kosova Demokratik Birliği (LDK) partisinin başbakan adayı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Partisi</span>

Kosova Demokratik Partisi Kosova Demokratik Birliği ve Vetëvendosje ile birlikte Kosova'nın en büyük üç siyasi partisinden biri. Başlangıçta savaştan sonra askerden arındırılmış Kosova Kurtuluş Ordusu'ndan çıkan bir sosyal demokrat partiydi ve liderliğin çoğu Arnavut milliyetçileri ve eski Kosova Halk Hareketi üyelerinden geliyordu. Ancak, Ocak 2013'teki kongresinde kendisini merkez sağ parti olarak konumlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Macar Sosyalist Partisi</span> Macaristanda siyasî parti

Macar Sosyalist Partisi, Macaristan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Parti, 7 Ekim 1989 tarihinde Macar Sosyalist İşçi Partisi'nin iki halefinden biri olarak kurulmuştur ve muhafazakâr rakibi Fidesz ile birlikte 2010'lara kadar ülke siyasetindeki iki baskın partiden biriydi. 2006 protestoları ve ardından 2008 mali krizi sonucunda halk desteğinin çoğunu kaybetti. 2010 seçimlerinin ardından yeniden ana muhalefet partisi haline geldiyse de bu konumu, 2018 yılından itibaren merkez sağ Jobbik'e geçti. Partinin gücü büyük oranda kendi içinde bölünerek oluşan Demokratik Koalisyon adlı yeni partiye geçti.

Azerbaycan Demokratik İstiklâl Partisi veya kısaca ADİP, Haydar Aliyev'in hükûmetin başına geçtikten sonra Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi üyelerine hükûmette temsil edilmeyi tekif etmesi üzerine bu teklife ılımlı yanaşan parti üyeleri Gabil Hüseynli liderliğinde 1993 tarihinde kurulan siyasi parti.

Bizim Azerbaycan İttifakı, kısaca Bizim Azerbaycan 29 Mart 2003 tarihinde 2003 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 29 siyasi partinin ve 67 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulan siyasi ittifak. İttifak ilk önce seçim ittifakı olarak oluşturulsa da, siyasi partiler ittifakına dönüşmüştür. İttifakın ortak cumhurbaşkanı adayı İsa Gamber olarak belirlendi. Seçimlere kadar çokça miting düzenleyen ittifak seçimlerde en güçlü rakip olarak görülüyordu

<span class="mw-page-title-main">Glauk Konjufca</span>

Glauk Konjufca Kosovalı bir aktivist, gazeteci ve politikacı, 22 Mart 2021'den beri Meclis Başkanı ve Kosova 22 Mart-4 Nisan 2021 tarihleri arası Cumhurbaşkanı vekiliydi. Daha önce Meclis üyesi, Vetëvendosje parlamento grubu başkanı, Meclis başkanı ve Dışişleri Bakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Sırbistan ilişkileri</span>

Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Başlangıçta iki ülke arasında hiçbir ilişki yoktu; ancak sonraki yıllarda iki taraf arasında diyalog ve işbirliği artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vetëvendosje</span>

Lëvizja Vetëvendosje Kosova'da ilerici, sosyal demokrat, Arnavut milliyetçisi siyasi bir partidir. Ayrıca Arnavutluk'ta kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Birliği</span>

Kosova Demokratik Birliği Kosova'daki en eski ve en büyük siyasi partilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Agim Çeku</span>

Agim Çeku, Kosovalı bir politikacı, Kosova Güvenlik Güçleri eski Bakanı ve eski Başbakan. Askeri geçmişiyle, 1998-1999'da Sırp yönetimine karşı savaşan Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (KLA) komutanıydı, daha önce Hırvat Ordusu'nda Hırvat Bağımsızlık Savaşı'nda komutandı.