Monarşi ya da tek erklik, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Genellikle seçim dışı yöntemler kullanılır. Bu hükümdar, Türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan, han gibi çeşitli adlar alabilir. Monarşiyi diğer yönetim biçimlerinden ayıran en önemli özellik, devlet başkanının bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurmasıdır. Hükümdar öldükten sonra onun soyundan biri gelir. Yani yetki genellikle babadan oğula geçer. Demokrasilerde ise devlet başkanı seçimle işbaşına gelir. “Monarşi” sözcüğü Türkçeye Fransızcadan (Monarchie) geçmiştir. Cezalandırma ve bağışlama yetkileri sadece hükümdarın elindedir. Otoritenin bir kralın veya bir imparatorun elinde olduğu yönetim türüdür.
Aile veya ocak, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen sosyal bir yapı. En küçük, yani "çekirdek" olarak adlandırılan bir aile; baba, anne ve çocuklardan oluşur.
XVIII. Louis, 1795'ten sonra Fransa kralı unvanını taşıyan ve Napolyon'un yeniden imparatorluğunu ilan ettiği Yüz Gün (1815) dışında, 1814-1824 arasında tahtta kalan hükümdar.
Norveç hükümdarları listesi 872'de başlamaktadır. Geleneksel olarak anlatıya göre bu tarihte Hafrsfjord Muharebesi yapılmış ve bu muharebede galip gelen İ. Harald Güzelsaçlı birkaç küçük Norveç krallıklarını babasının hükümdarlık yaptığı küçük devlete ilhak ederek tüm Norveç'i tek bir hükümdarlık içinde birleştirmiştir. Harald'in kral olduğu bu tek krallık sonradan "Norveç Krallığı" olarak bilinmeye başlanmıştır.
Hükümdar, hünkâr ya da monark, bir monarşinin, yani normalde ömür boyu ya da makamından vazgeçene dek bir ülkenin başında durduğu ve genellikle makamına verasetle geçtiği bir sistemle yönetilen bir ülkenin başındaki kişidir. Hükümdarlar, mutlak monarşilerdeki gibi otokrat da olabilir, çoğu meşrutiyette olduğu gibi gerçek otoritenin yasama organının ya da bakanlar kurulunun elinde olduğu, kendilerinin sadece kısıtlı yetkilerle ya da sıfır yetkiyle hareket ettiği sembolik liderler de. Çoğu durumda hükümdar, bir devlet diniyle de bağlantılıdır. Çoğu devlette bir seferde sadece bir hükümdar olur. Ancak bir naip, hükümdar küçükken, yokken ya da yönetme ehliyetinden yoksunken onun yerine ülkeyi yönetebilir. İki hükümdarın tek bir ülkeyi aynı anda yönettiği Andorra'daki gibi sistemlere "eş prenslik" denir.
Şehzade, padişah oğullarına ve onların erkek çocuklarına verilen unvandır.
II. Konrad Franconia'da orta seviyede bir asilzade olan Kont Heinrich Speyer ve onun eşi Adelaide (Alsace)'nin oğullarıdır. Speyer ve Worm Kontu unvanlarını reşit olmadığı zamanda Heinrich'in yirmi yaşında ölümüyle miras olarak alır. Olgunlaştığında Worms ve Speyer'deki gücünün üzerinde tanınan bir kişi haline geldi. Sakson silsilesi yavaş yavaş öldüğünde ve Alman hükümdarlığı için seçilmiş prens boş olduğunda 1024 yılında saygıdeğer bir şekilde otuzdört yaşında Almanya Kralı olarak seçildi ve 26 Mart 1027 yılında Kutsal Roma İmparatoru olarak taç giydirildi.
II. João, Príncipe Perfeito olarak da bilinir, Portekiz'in onüçüncü kralıdır. Portekiz tahtını konsolide etmiş, ekonomisini güçlendirmiş, coğrafi keşifleri sürdürmüştür.
Kafes, Şimşirlik veya Şehzadegan Dairesi, Osmanlı İmparatorluğu haremi içinde tahta çıkması muhtemel şehzadelerin muhafızlar tarafından sürekli olarak ev hapsinde tutuldukları yerdir.
Danimarka kraliyet ailesi, hükümdarın hanedan ailesidir. Danimarka kraliyet ailesinin tüm üyeleri Danimarka Prensi/Prensesi unvanına sahiptir. Hükümdarın ve veliahtının çocuklarına Kraliyet Altesleri, hanedanın diğer üyelerine ise Altesleri olarak hitap edilir. Kraliçe, Majesteleri olarak unvandırılır.
Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı Ernest Düklüklerinin yönettiği Sakson Wettin Hanedanı'nın kolu olan Saxe-Coburg ve Gotha Düklüğü'nü içeren bir Cermen hanedanıdır.
Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.
Hollanda'da cumhuriyet döneminde seçimle gelen genel vali. Burgundiya ve Habsburg mandasından kurtulan Hollanda illeri düklük ve benzeri feodal makamları devlet yönetiminden çıkararak yerine Hollanda halkının birliğini sembolize eden bu makamı kurmuştur. Makam cumhurbaşkanlığına eşdeğer bir makamdır.
Ulrika Eleonora veya Ulrica Eleanor, 1718 ile 1720 yılları arasında hüküm süren İsveç kraliçesi.
Yunanistan ve Danimarka Prensesi Sophia eşi İspanya Kralı I. Juan Carlos 1975'ten 2014'e kadarki hükümdarlığı sırasında İspanya Kraliçesi olarak görev yapan İspanya Kraliyet Ailesi'nin bir üyesi. Kraliçe Sofía, Yunanistan Kralı I. Paulos ve Yunanistan Kraliçesi Frederika'nın ilk çocuğudur. Ailesi, II. Dünya Savaşı sırasında sürgüne gönderildiğinden çocukluğunun bir bölümünü Güney Afrika'da geçirdi. Ortaöğrenimini; çocuk bakımı, müzik ve arkeoloji konusunda uzmanlaştığı Almanya'daki bir yatılı okulda tamamladı. 14 Mayıs 1962'de İspanya veliahtı, Barselona Kontu Prens Juan'ın oğlu I. Juan Carlos ile evlendi ve üç çocuğu oldu. Aynı zamanda Kral Charles'ın ikinci dereceden kuzenidir.
İberya Prensliği, Gürcü merkezi bölgesi Kartli'de kurulmuş Erken Orta Çağ aristokratik rejimidir. 6. ve 7. yüzyıllar arasındaki politik otoritenin ardışık prensler tarafından sağlandığı fetret döneminde ortaya çıkmıştır. Prenslik 580'li yıllarda yerel soylu Hosroviani Hanedanı'na karşı Gürcü monarşisini feshetmeyi amaçlayan Sasani baskısından kısa bir süre sonra 588 yılında kurulmuş ve 888 yılında İberya Krallığı'nın Bagrationi Hanedanı tarafından yeniden restore edilmesine kadar var olmuştur. Sınırları bu dönem boyunca yönetici İberya prenslerinin Persler, Bizanslılar, Hazarlar, Araplar ve komşu Kafkasyalı yöneticilerle karşı karşıya gelmeleri nedeniyle değişken olmuştur.
Seçimli monarşi ya da seçmeli monarşi, hükümdarın seçimle başa gelmesiyle olan monarşi biçimidir. Hanedanlık sisteminden farklı yanı rütbenin her zaman "babadan oğla" veya aile içinde olmamasıdır. Seçim şekli, seçilebilecek adaylar ve seçimi yapanlar devletten devlete değişir.
Hesse Hanedanı, Soyu Brabant hanesine dayanan soylu Avrupa hanesidir. Hesse bölgesini yöneten, 1866'a kadar Prens Elektör ve 1918'e kadar Grandüküdür.
Württemberg Hanedanı, yüzyıllarca güneybatı Almanya'da, en son 1918'e kadar Württemberg Krallığı'nda kendi adlarını taşıyan ülkeyi yöneten ve şekillendiren yüksek soylu bir ailedir. Aile adı Wirtemberg'deki ataların kalesinden türetilmiştir - tüm Württemberg eyaleti için ilham kaynağı olmuştur ve aynı zamanda Baden-Württemberg federal eyaletinde de yer almaktadır.
Cornwall Dükü, geleneksel olarak Birleşik Krallık hükümdarının en büyük oğlu tarafından kullanılan İngiliz asil sınıfına ait bir unvandır. Cornwall Dükalığı, İngiltere'de oluşturulan ilk dükalıktır ve 1337'de bir kraliyet imtiyaznamesi ile kurulmuştur. Mevcut dük Prens William'dır. Karısı Catherine, şu anki Cornwall Düşesi’dir.