İçeriğe atla

Irmak (film)

Irmak
YönetmenLütfi Ömer Akad
YapımcıKadir Kesemen
SenaristLütfi Ömer Akad
Hikâye (eser)Sait Faik Abasıyanık
OyuncularSerdar Gökhan, Aysun Güven, Ali Şen, Osman Alyanak, Kadir Savun
MüzikArif Sağ
Görüntü yönetmeniAli Uğur
CinsiSinema filmi
Yapım yılı1972
Çıkış tarih(ler)iTürkiye Şubat 1973
Süre87 dk
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Irmak, Lütfi Ö. Akad'ın senaryosunu yazıp yönettiği 1972 tarihli sinema filmi.

Ödüller

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erol Taş</span> Türk sinema oyuncusu (1928–1998)

Erol Taş, Türk oyuncu ve eski boksör.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

Irmak kelimesi aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<i>Vesikalı Yarim</i> film

Vesikalı Yarim, 1968 yapımı siyah-beyaz Lütfi Akad filmidir. Hüzünlü bir aşk hikâyesini anlatan film, özgün sinema diliyle, Türk sinemasının klasiklerinden sayılmaktadır. Filmin başrollerini Türkan Şoray ve İzzet Günay paylaşmaktadır. 1968 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi 2. Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık görülmüştür.

<i>Düğün</i> (film) film

Düğün, Lütfi Ömer Akad'ın üçlemesinin 1974 yapımı ikinci filmi. Diğerleri 1973 yapımı Gelin ve 1975 yapımı Diyet'tir.

<i>Yalnızlar Rıhtımı</i> (film) film

Yalnızlar Rıhtımı 1959 yapımı dramatik Türk filmi.

<i>Kanun Namına</i> (film, 1952) 1952 filmi

Kanun Namına, senaryosunu Osman F. Seden'in yazdığı, Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği 1952 yapımı siyah-beyaz Türk filmi. Başrollerde Ayhan Işık ve Gülistan Güzey oynadı.

<i>Vurun Kahpeye</i> (film, 1949) 1949 filmi

Vurun Kahpeye, Lütfi Ömer Akad'ın 1949 yapımı filmi. İftira sonrası linç edilen Aliye Öğretmenin hikâyesini konu edinmektedir. Film, Halide Edib Adıvar'ın 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edilen ve 1926'da ilk defa kitap olarak yayınlanan aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanmıştır. Roman, toplamda üç defa sinemaya uyarlanmış ve bu, ilk uyarlamadır. Başrolde Aliye Öğretmeni canlandıran Sezer Sezin vardır.

Gani Turanlı, Türk görüntü yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri</span>

6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri, 6 - 19 Nisan 1987 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen film günleri.

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri</span>

5. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri, 7 - 20 Nisan 1986 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilen film günleri.

<span class="mw-page-title-main">4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri</span>

4. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 15 - 28 Nisan 1985 tarihleri arasında düzenlenen film günleri. 1982'de başlayan İstanbul Sinema Günleri'nde bu yıl ilk kez uluslararası film yarışması programa alındı. 6 bölümden oluşan festivalin programında şu bölümler yer aldı: "Uluslararası Film Yarışması", "Dört Ustaya Saygı", "Müzik ve Sinema", "Dünya Sinemasına Bir Bakış", "İsviçre Filmleri", "Türk Sinemasına Bakış".

<i>Diyet</i> (film) film

Diyet, yönetmenliğini Lütfi Ö. Akad'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmi. Film Akad'ın Türkiye'de göç sorununu ele aldığı Gelin, Düğün filmlerinden oluşan üçlemesinin üçüncü ve son filmi.

<i>Gelin</i> (film) film

Gelin, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı 1973 yapımı Türk filmi. Film Akad'ın Türkiye'de göç sorununu ele aldığı Düğün ve Diyet filmlerinden oluşan üçlemesinin ilk filmidir.

<i>Çalsın Sazlar, Oynasın Kızlar</i> film

Çalsın Sazlar, Oynasın Kızlar, Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği 1953 yapımı Türk filmidir. Filmin senaryosu Osman Fahir Seden ve Lütfi Ömer Akad'a aittir.

<i>Lüküs Hayat</i> (film, 1950) 1950 filmi

Lüküs Hayat, Ekrem Reşit Rey'in yazdığı ve Cemal Reşit Rey'in bestelediği 1933 tarihli Lüküs Hayat operetinden Selahattin Küçük ve Lütfi Ö. Akad tarafından uyarlanarak Lütfi Akad'ın yönetmenliğinde çekilen 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Erman Film adına Hürrem Erman'dır. Görüntü yönetmenliğini Yuvakim Filmerides, sanat yönetmenliğini ise Sohban Koloğlu üstlenmiştir.

<i>Yaralı Kurt</i> film

Yaralı Kurt, 1972 yapımı Türk filmi. Lütfi Ömer Akad'ın yönettiği filmde, başrollerde Cüneyt Arkın, Ahmet Mekin ve Şükran Yamakoğlu oynamıştır. Graham Greene tarafından yazılan Satılmış Adam adlı kitabın uyarlamasıdır.

<i>Karanlıkta Uyananlar</i>

Karanlıkta Uyananlar, Vedat Türkali'nin senaryosunu hazırladığı, Ertem Göreç'in yönettiği, Lütfi Akad ve Beklan Algan'ın yapımcısı olduğu 1964 yapımı politik dram filmi.

Yaşar Kemal (1923-2015), hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. Bu eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlanmıştır. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de mevcuttur. Sinemaya uyarlanan ilk eseri, Beyaz Mendil adıyla 1955'te Lütfi Ömer Akad tarafından hem senaryosu yazılmış hem yönetilmiştir. Sahnelenen ilk eseri ise Teneke'dir. 5-14 Mart 1993 tarihleri arasında düzenlenen 5. Ankara Uluslararası Film Festivali'ndeki yan etkinliklerdeki "Türk Sineması" bölümü Yaşar Kemal'e ayrılmıştır.

Serdar Pehlivanoğlu, Türk sinema yönetmeni ve senaristtir.