İçeriğe atla

Irkçılığa Karşı İrlanda Ağı

Irkçılığa Karşı İrlanda Ağı
Türüye kuruluş
Konum
AlanlarIrkçılık karşıtlığı, sivil haklar
Önemli kişilerShane O'Curry (yönetici)

Irkçılığa Karşı İrlanda Ağı (INAR), İrlanda'da ırkçılığa ve diğer ayrımcılıklara karşı kampanya yürüten bir üye kuruluşudur.

Tarihçesi

Irkçılığa Karşı İrlanda Ağı (INAR), daha önce ENAR İrlanda olarak bilinen "İrlanda'da yaşamın her alanında ırkçılık ve ilgili tüm ayrımcılık biçimleriyle mücadele" misyonuyla kurulmuştur.[1] 164'ün üzerinde İrlandalı sivil toplum kuruluşunun şemsiye örgütüdür.[2]

Ana faaliyetleri

INAR'ın çalışmaları arasında kampanyalar ve projeler düzenlemek, politikalar ve eğitimler geliştirmek ve araştırmalar yapmak yer almaktadır.[3] Irkçılığa Karşı Avrupa Ağı'nın bir üyesidir.[4] Mart 2020'de INAR, İrlanda'da ırkçı ayrımcı olayların, nefret olaylarının, nefret suçlarının ve nefret söylemi olaylarının sıklığında önceki iki yılda büyük bir artış olduğunu ve 2018'de 140 olaydan 2019'da 530'a yükseldiğini belirten bir rapor yayınladı. İrlanda hükûmetini bu durumla mücadele etmek üzere Irkçılığa Karşı Ulusal Eylem Planı geliştirmeye çağırdılar.[5] Diğer bazı kuruluşlarla birlikte, 2019 yılında BM tarafından tavsiye edildiği üzere nefret suçu mevzuatının yürürlüğe konması çağrısında bulundular.[6] Projelerinden biri, 2013 yılında başlatılan iReport.ie adlı, ırkçı istismar veya ayrımcılık olaylarının bildirilmesi için bir akıllı telefon uygulamasının oluşturulmasıydı.[7] Amaç, İrlanda'daki ırkçı olaylarla ilgili veri toplayarak bu olayların niteliğini ve sıklığını daha iyi anlamaktır.[8][9] Ayrıca, ırkçı istismar mağdurlarının algıları hakkında rapor hazırlayarak Gardaí'nin yetersiz müdahalesini vurgulamışlardır.[10]

Kaynakça

  1. ^ Dillon, Brian. "How Irish people are supporting the Black Lives Matter movement". Lovin.ie. 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2023. 
  2. ^ INAR (2019). "Alternative Report on Racial Discrimination in Ireland" (PDF). 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  3. ^ "Our Work". Irish Network Against Racism (İngilizce). 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  4. ^ "Ireland - European Network Against Racism". www.enar-eu.org. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  5. ^ "Increase in racist hate speech in past two years, say Irish Network Against Racism". Breaking News. 19 Mart 2020. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  6. ^ Pollak, Sorcha (2 Aralık 2019). "UN official urges Ireland to introduce hate crime legislation". The Irish Times (İngilizce). 21 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  7. ^ INAR (2015). "Reports of Racism in Ireland" (PDF). 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  8. ^ Dillon, Brian (2 Haziran 2020). "How to report racist incidents in Ireland from your smartphone". LovinDublin.com. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  9. ^ Kearins, Aoife (26 Mayıs 2020). "USI to Push for Stronger Anti-Racism Protocols on Campuses". www.universitytimes.ie (İngilizce). 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  10. ^ White, Victoria (4 Haziran 2020). "We can't whitewash the pernicious influence of 400 years of slavery". www.irishexaminer.com (İngilizce). 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İrlanda</span> İrlanda adasında yer alan Batı Avrupa ülkesi

İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Eto'o</span> Kamerunlu futbolcu

Samuel Eto'o Fils santrafor mevkiinde oynamış Kamerunlu eski millî futbolcu, futbol yöneticisi ve 11 Aralık 2021'den itibaren Kamerun Futbol Federasyonu'nun şu anki başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irkçılık</span> bir ırkın bir diğerine üstünlüğüne inanmak

Irkçılık, farklı bir ırk veya etnik kökene sahip oldukları için diğer insanlara yönelik önyargı, ayrımcılık veya düşmanlıktır. Irkçılık davranışını gösteren kişiye ise ırkçı adı verilmektedir.

Futbolda ırkçılık evrensel anlamda kaygı verici bir oluşumdur. Futbolcular, ırkçılıkla sadece ten renklerinden dolayı yüz yüze kalmamışlardır. Oyuncular, hakemler ve taraftarlar; ülkelerinden, toplumsal yapılarından veya dinlerinden dolayı küfürler işitirek mağdur duruma düşmüşlerdir. Kimi oyuncular görünüşünden veya ırkından daha çok herhangi karşı bir takımla olan ilişkilerinden dolayı ırkçılıkla karşı karşıya gelebilmektedir. Bununla birlikte kimi oyuncular kendi taraftarlarının ırkçı yaklaşımlarıyla karşı karşıya gelmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da LGBT hakları</span>

İrlanda'da LGBT hakları, İrlanda sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Özgür İrlanda Devleti</span> 1922-1937 yılları arasında kuzeybatı Avrupada egemen olan devlet

Özgür İrlanda Devleti, 6 Aralık 1921 tarihinde Britanya hükûmeti ve İrlanda milliyetçilerinin imzaladığı İngiliz-İrlanda Antlaşması sonucunda kurulan bir dominyondur.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Savunma Kuvvetleri</span>

İrlanda Savunma Kuvvetleri, İrlanda'yı karadan, havadan ve sudan gelebilecek her türlü askerî tehditlere karşı korumakla görevli olan silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada'da insan hakları</span>

Kanada'da insan hakları, 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ni imzalamasından sonra Kanada hükûmetinin bu bildirinin Kanada yasalarının bir parçası olması için çalışmaları. Kanada'da insan haklarını korumak için dört temel mekanizma bulunmaktadır: Canadian Charter of Rights and Freedoms, Kanada İnsan Hakları Yasası, Kanada İnsan Hakları Komisyonu ve Kanada'nın eyaletleri ve bölgelerindeki insan hakları yasaları ile mevzuatı.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda İç Savaşı</span>

İrlanda İç Savaşı, İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın ardından Birleşik Krallık'tan bağımsız ancak Britanya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Serbest İrlanda Devleti'nin kurulmasına eşlik eden iç savaştır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda ekonomisi</span> ulusal ekonomi

İrlanda ekonomisi, hizmet, yaşam bilimleri, yüksek teknoloji endüstrisi ve ticaret, sanayi ve yatırım odaklı modern bir bilgi ekonomisidir. İrlanda, kişi başına düşen GSYİH açısından OECD içerisinde ve 2008 yılı itibarıyla OECD-28 AB-27 sıralamasında beşinci en zengin ülkelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de ırkçılık</span>

Türkiye'de ırkçılık ve etnik ayrımcılık, ülkenin toplumunda tarih boyunca yaygın bir şekilde görülen ve Müslüman olmayan ya da Sünni olmayan azınlıklara karşı kurumsal bir hâle gelen olgu. Genellikle Türkler tarafından etnik kimliği Türk olmayan kişilere yönelik gerçekleşen olumsuz davranış ve eylemler şeklindedir. Ermeniler, Kürtler, Araplar, Rumlar, Süryaniler ve Zazalar gibi azınlıklar Türk olmadıkları için ayrımcılığa maruz kalırken Aleviler ve Şiiler ise Sünni olmadıkları için ayrımcılığa maruz kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arap karşıtı ırkçılık</span> Araplara karşı yöneltilen ırkçı yaklaşım

Arap karşıtı ırkçılık, Anti-Arabizm, Arabofobi veya Arap düşmanlığı, Arap halkına ve kültürüne yönelik korku, nefret, güvensizlik, düşmanlık, aşağılama vb. duygulardan beslenen ayrımcı ve ırkçı yaklaşım. Pek çok ülkede düşmanlık dini, kültürel ve tarihi olgulara dayanır.

Türkiye'deki Suriyeli karşıtlığı, 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı ile Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, mülteci kamplarında kalırken sonrasında gelen düzensiz göçlerle şehirlere yayılmasına karşı oluşan yaygın toplumsal tepkidir.

İrlanda Cumhuriyeti nde turizm, 2017 yılında 9,0 milyon insanın İrlanda nüfusunun yaklaşık 1,8 katı kadar ülkeyi ziyaret ettiği İrlanda Ekonomisine en büyük katkıda bulunan ülkelerden biridir. Her yıl doğrudan turistlerle ilgili ekonomik faaliyetlerden yaklaşık 5 milyar € gelir elde etmekte, GSMH'nın yaklaşık% 4'ünü oluşturmakta ve 200.000'den fazla kişi istihdam etmektedir. Yalnızca 2011'de İrlanda, Frommer's Guide okurları tarafından 'Dünyadaki favori tatil yeri' seçildi, Lonely Planet İrlanda'yı dünyanın en dost ülkesi ve Cork City'yi dünyanın en iyi on kentinden biri olarak listeledi ve İrlanda turist panoları web sitesi, DiscoverIreland.com, dünyanın en iyi turizm kurulu web sitesi seçildi. İrlanda'yı ziyaret eden turistlerin çoğu İngiltere, ABD, Almanya ve Fransa'dan geliyor.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda Cumhuriyeti'nde COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgını 29 Şubat 2020'de İrlanda'ya ulaştı ve üç hafta içinde tüm illere yayıldı. Salgın toplumu birçok şekilde etkiledi. 12 Mart'ta hükûmet tüm okulları, kolejleri, çocuk bakım tesislerini ve kültür kurumlarını kapattı ve büyük toplanmaların iptalini önerdi. Aziz Patrick Günü şenlikleri iptal edildi ve Taoiseach, Leo Varadkar o gece ulusa seslendi. 24 Mart'ta neredeyse tüm işletmeler, mekanlar ve tesisler kapatıldı; ancak dörde kadar toplantıya izin verildi. Üç gün sonra hükûmet, "zorunlu olmayan" seyahat ve ev dışındaki kişilerle temas kurmayı yasakladı. Garda Síochána'ya, tekrar tekrar genişletilen ve en erken 18 Mayıs'a kadar yürürlükte olan önlemleri uygulama yetkisi verildi.

<span class="mw-page-title-main">Laura Bernal (diplomat)</span> Arjantinli diplomat (1956-2020)

Laura Bernal, Arjantinli kadın diplomat.

İrlanda kadın millî ragbi birliği takımı Kadınlar Altı Milletler Şampiyonası ve Kadınlar Ragbi Dünya Kupası gibi uluslararası kadın ragbi birliği yarışmalarında İrlanda'yı temsil eden ulusal ragbi takımıdır. Ayrıca takım FIRA Kadınlar Avrupa Şampiyonası'nda İrlanda'yı temsil etti. 2013'te hem Triple Crown hem de Grand Slam'e ulaştı. 2014'te Yeni Zelanda'yı yenerek 2014 Kadınlar Rugby Dünya Kupası karşılaşmasında dördüncü oldu. İrlanda 2017 Kadınlar Dünya Ragbi Kupası karşılaşmalarına ev sahipliği yaptı. Takım, başta İrlanda Kadınlar Ragbi Futbol Birliği tarafından organize ediliyordu. Ancak, 2009'dan beri İrlanda Ragbi Futbol Birliği tarafından organize edilmektedir.

FARE, Avrupa futbolunda Irkçılık faaliyetlere karşı kurulan bir platformdur. FARE, Şubat 1999'da Viyana'da, futbol destek grupları, oyuncu birlikleri ve federasyonları arasında yapılan görüşme sonucu kuruldu. Platform, amaçları için UEFA, FIFA ve Avrupa Komisyonu'ndan destek aldı.

Stop AAPI Hate, Amerika Birleşik Devletleri'nde Asyalı Amerikalılara ve Pasifik Adalılarına (AAPI) yönelik nefret ve ayrımcılık olaylarını izleyen Stop AAPI Nefret Bildirme Merkezi'ni yöneten kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. COVID-19 salgını sonucunda AAPI topluluğuna yönelik ırkçı saldırılara yanıt olarak 2020 yılında oluşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İrlandalılar Örgütü</span> İrlanda Krallığındaki politik organizasyon (1791 - 1804/1805)

Birleşik İrlandalılar Örgütü, kısaca Birleşik İrlandalılar olarak da bilinir, İrlanda Krallığı'nda Fransız Devrimi'nin ardından ulusal hükûmette "tüm insanların eşit temsilini" sağlamak için kurulan yeminli bir topluluktu. Anayasa reformundan ümidi kesen Birleşik İrlandalılar, 1798'de İngiliz Kraliyet güçlerine ve İrlanda'nın mezhepsel bölünmesine meydan okuyarak daha sonra 1798 İrlanda Ayaklanması olarak anılacak cumhuriyetçi bir ayaklanma başlattı. Bu ayaklanmanın bastırılması, Dublin'deki Protestan Yükseliş Parlamentosu'nun kaldırılmasının ve İrlanda'nın Büyük Britanya ile bir Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı'na dahil edilmesinin başlangıcı oldu. Bu olayların ardından 1803'te hareketi canlandırma ve ayaklanmayı yenileme girişimi yine yenilgiye uğratıldı.