İçeriğe atla

Iris suaveolens

Iris suaveolens
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Liliopsida
Takım:Asparagales
Familya:Iridaceae
Cins:Iris
Tür: I. suaveolens
İkili adlandırma
Iris suaveolens
Sinonimler [1]
  • Iris glockiana -O.Schwarz
  • Iris mellita -Janka
  • Iris rubromarginata -Baker
  • Iris rubromarginata subsp. mellita -(Janka) K.Richt.
  • Iris suaveolens f. aureoflava -Prodán
  • Iris suaveolens f. flavobarbata -Prodán

Iris suaveolens, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.[2] Doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür.[3][4][5][6][7]

Özellikler

Kalın[8], yaklaşık 1-2 cm (0,39-0,79 in) uzunluğunda kısa köksaplıdır.[9][10] Her dem yeşil, kavisli yaprakları bulunur.[3][10][11][12] Kısa[13], mavi, yeşil[12][14] veya grimsi[13] yaprakları 7-22 cm (2,8-8,7 in) uzunluğa[8][15] ve 0,4-1 cm (0,16-0,39 in) genişliğe erişebilir.[6]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Boiss. & Reut. (1854) In: Diagn. Pl. Orient. 2(13): 15

Kaynakça

  1. ^ "Iris suaveolens Boiss. & Reut. is an accepted name". theplantlist.org (The Plant List). 23 Mart 2012. 7 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  2. ^ "GBIF". 5 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2024. 
  3. ^ a b "Iris suaveolens". brittanyperennials.uk. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  4. ^ "Iris summary" (PDF). pacificbulbsociety.org. 14 Nisan 2014. 16 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Kasım 2014. 
  5. ^ Kaššák, Pavol (2012). "Secondary Metabolites Of The Choosen Genus Iris Species" (PDF). Acta Univ. Agric. Et Silvic. Mendel. Brun. 32 (8): 269-280. doi:10.11118/actaun201260080269. Erişim tarihi: 2 Şubat 2015. []
  6. ^ a b "Iris suaveolens". encyclopaedia.alpinegardensociety.net. 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  7. ^ Waters, Tom (Ekim 2010). "A Hybridizer's Guide to Bearded Species". telp.com. 9 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2015. 
  8. ^ a b Richard Lynch Google Kitaplar'da The Book of the Iris (1904), s. 129,
  9. ^ Umberto Quattrocchi Google Kitaplar'da CRC World Dictionary of Medicinal and Poisonous Plants: Common Names, Scientific names, Synonyms and Etymology (2012), s. 2107,
  10. ^ a b "Iris mellitus" (İtalyanca). perenni.it. 18 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2015. 
  11. ^ Kramb, D. (8 Kasım 2003). "Iris suaveolens". signa.org (Species Iris Group of North America). 3 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  12. ^ a b "Iris suaveolens". harperleyhallfarmnurseries.co.uk. 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  13. ^ a b "Iris suaveolens". craigiehallnursery.co.uk. 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  14. ^ "Species Iris, Iris suaveolens". davesgarden.com. 1 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  15. ^ Thomas Gaskell Tutin (Editor) Google Kitaplar'da Flora Europaea Vol.5 (19)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Zakkum</i> Zakkum apocynaceae familyasından Haziran-Eylül ayları arasında pembe,kırmızı,sarı ve krem renklerde çiçek açan 2-5 m yüksekliğinde kışın yaprak dökmeyen zehirli bir bitki

Zakkum, Nerium oleander yaygın olarak veya nerium olarak bilinir, dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır. Halen Nerium cinsinde sınıflandırılan yalnızca türler, dogbane familyasının Apocynaceae alt familyasına Apocynoideaeye aittir. O kadar yaygın bir şekilde yetiştirilir ki, genellikle Akdeniz Havzası ile ilişkilendirilmesine rağmen, kesin bir menşe bölgesi tanımlanmamıştır. Zakkum Arapça kökenli bir kelimedir, bitkinin Türkçe adı Ağarcık'tır.

<span class="mw-page-title-main">Soğan</span> Soğangiller familyasındaki Allium cinsinde olan tüm bitkilerin ortak adı

Soğan, aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür. Arpacık soğanı soğan'nın bir botanik çeşididir. 2010 yılına kadar arpacık soğanı ayrı bir tür olarak sınıflandırıldı. Soğan Pehleviceden (sōḥtan) geçen bir sözcüktür, bu sözcüğün yerine eski Türkler kuçgundı demişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahududu</span>

Rubus idaeus veya Ahududu ya da Frambuaz, Rubus cinsine bağlı, Avrupa ve Asya'nın kuzeyine özgü meyve veren bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aslanağzı</span> bitki türü

Antirrhinum majus veya Aslanağzı, Antirrhinum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Emir dağları, Afyonkarahisar İl sınırlarının doğu-kuzeydoğusunda ve Emirdağ ilçesi ile Eber Gölü arasında konumlanır. Emir Dağları'nın yükseltisi genelde kuzeyden güneye gittikçe artar. Kuzeyde Hodulbaba Tepesi 1547 metre, Emirdede Tepesi 2064 metredir ve daha güneyde Başyurt Tepesi 2281 metre yükseltisi ile dağın en yüksek zirvesini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kermes meşesi</span>

Kermes meşesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Akdeniz'e özgü bir meşe türü.

<i>Iris lazica</i>

Iris lazica, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür. Kraliyet Bahçecilik Derneği'nin verdiği Garden Merit ödülünü kazanmıştır.

<i>Iris sintenisii</i> bitki türü

Iris sintenisii, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.

<i>Iris × germanica</i> bitki türü

Iris × germanica, Süsengiller ailesine bağlı, gök süsen olarak bilinen, bir süsen türüdür. Melez bir türdür. Avrupa'nın tamamında doğallaşmıştır.

Iris purpureobractea, Iris cinsine bağlı Türkiye'ye endemik çiçekli bir bitki türüdür.

Iris spuria subsp. musulmanica, Süsengiller ailesine bağlı, yayla süseni olarak bilinen, bir süsen türüdür. Türkiye, İran, Ermenistan, Transkafkasya ve Azerbaycan'da doğal olarak yayılış gösterir.

<i>Solanum diphyllum</i>

Solanum diphyllum, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür. Bu tür ilk olarak Carl Linnaeus tarafından 1753 tarihli Species Plantarum adlı kitabında tanımlanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Toros akçaağacı</span> sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü

Toros akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Söğüt meşesi</span>

Söğüt meşesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasından bir meşe türüdür.

Iris kerneriana - Iris cinsine ait çalı süseni olarak da bilinen bir bitki türü. Türkiye'de de yetişen kokulu, sarı çiçekleri olan bitki. Ilıman bölgelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Iris furcata

İris furcata, doğal olarak Kafkas Dağları, Lazistan, Moldova ve güney Ukrayna'da yetişen İris cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kısa, dar, kılıç şeklinde yaprakları vardır. Çiçekleri mor, koyu mor, mavi-mor, açık mavi veya menekşe rengidir. Ilıman bölgelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. İlk kez Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmıştır. Tür, Yaşam Ansiklopedisi'nde listelenmiştir.

<i>Veronica gentianoides</i> bitki türü

Veronica gentianoides, Veronica cinsine bağlı çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya ve İran'a özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dağ lalesi</span>

Dağ lalesi veya bilimsel adıyla Tulipa armena, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı bitkinin yetiştiği Ermeni Yaylası'ndan gelmektedir. Ermenistan, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.

<i>Calendula</i>

Calendula, Asteraceae familyasına bağlı bir cinstir.

Çin marulu, ayrıca kök marul, kereviz marulu veya kuşkonmaz marulu olarak da adlandırılan, öncelikle kalın sapı veya yaprakları için yetiştirilen bir marul çeşididir. Sebze olarak kullanılır.