İçeriğe atla

Iris lazica

Iris lazica
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Liliopsida
Takım:Asparagales
Familya:Iridaceae
Cins:Iris
Tür: I. lazica
İkili adlandırma
Iris lazica
Albov[1]
Sinonimler
  • Iris cretensis f. latifolia - Lipsky
  • Iris unguicularis var. lazica - (Albov) Dykes
  • Siphonostylis lazica - (Albov) Wern.Schulze

Iris lazica, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.[2] Kraliyet Bahçecilik Derneği'nin verdiği Garden Merit ödülünü kazanmıştır.[3]

Özellikler

Yaklaşık olarak 30 cm (12 in) uzunluğunda her dem yeşil ve çiçeklidir. Yaprakları yaklaşık 10 cm (3,9 in) uzunluğunda parlak yeşildir. Çiçekleri kokusuz, mavimsi lila renginde 6-8 cm (2,4-3,1 in) genişliğindedir.[4]

Dağılım ve habitat

Karadeniz kıyılarında Türkiye'nin kuzeyinde ve güney batı Kafkasya'da dağılım gösterir.[4]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Prodr. Fl. Colchic.: 232 (1895)

Kaynakça

  1. ^ "Iris lazica". International Plant Names Index (IPNI). 28 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2013. 
  2. ^ "GBIF". 21 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2024. 
  3. ^ "GardenMerit". 21 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2024. 
  4. ^ a b RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. 2008. s. 1136. ISBN 978-1405332965. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Aslanağzı</span> bitki türü

Antirrhinum majus veya Aslanağzı, Antirrhinum cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ateş ağacı</span>

Ateş ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından, subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen bir çiçekli ağaç türü. Ateş ağacı tanımı, akrabası olmayan başka ağaç türleri için de kullanılmaktadır.

<i>Iris suaveolens</i> bitki türü

Iris suaveolens, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür. Doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür.

<i>Iris pseudacorus</i> bitki türü

Iris pseudacorus, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.

<i>Iris albicans</i> bitki türü

Iris albicans, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.

Iris purpureobractea, Iris cinsine bağlı Türkiye'ye endemik çiçekli bir bitki türüdür.

Iris spuria subsp. musulmanica, Süsengiller ailesine bağlı, yayla süseni olarak bilinen, bir süsen türüdür. Türkiye, İran, Ermenistan, Transkafkasya ve Azerbaycan'da doğal olarak yayılış gösterir.

<i>Phlomis russeliana</i>

Phlomis russeliana, Türkiye'ye özgü, Lamiaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Genellikle P. samia ve Phlomis viscosa ile karıştırılır. 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar. Phlomis russeliana, güneş alan nemli toprakta süs çiçeği olarak yetiştirilir. - 20 santigrat derecedeki sıcaklıklara kadar hayatta kalabilir. İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Colchicum speciosum</span>

Vargit çiçeği, şepart veya bilimsel adıyla Colchicum speciosum, Colchicaceae familyasından, Kuzey Türkiye, Kafkasya ve Kuzey İran'ın dağlık bölgelerine özgü çiçekli bitki türüdür. 18 santimetre uzunluğa ve 10 santimetre genişliğe ulaşabilir. C. speciosum sonbaharda kırmızımsı/mor çiçekler açar. Kayış şeklindeki yapraklar ilkbaharda büyür, sonra sararır, yaz ilerledikçe solup ölür. Vargit çiçeği tüm kısımları yutulduğunda toksiktir.

<i>Geranium sylvaticum</i>

Orman turnagagası, Orman ıtırı veya bilimsel adıyla Geranium sylvaticum, turnagagasıgiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Avrupa ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yaygındır. Ayrıca Türkiye'nin Bolu ve Bursa illerinde de bu türe rastlanmıştır.

<i>Örümcek çiçeği</i> bitki türü

Cleome hassleriana, örümcek çiçeği veya havai fişek çiçeği olarak bilinir. Cleomaceae familyasından Cleome cinsinin bir türüdür. Güney Amerika'nın güney kısmı, Arjantin, Paraguay, Uruguay ve güneybatı Brezilya'ya özgüdür. Aynı zamanda Güney Asya ve Haor'da dahil olmak üzere Bangladeş'te de yetişir.

<span class="mw-page-title-main">Dianthus plumarius</span> Bitki türü

'Dianthus plumarius, ortak pembe, bahçe pembesi veya vahşi pembe ' veya sadece pembe adlı, Caryophyllaceae ailesindeki çiçekli bitkinin bir türüdür.

<i>Veronica gentianoides</i> bitki türü

Veronica gentianoides, Veronica cinsine bağlı çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya ve İran'a özgüdür.

<i>Betonica macrantha</i>

Betonica macrantha, Karl Koch tarafından tanımlanmış, ballıbabagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Ankara ve Kuzeybatı İran'a özgüdür. Ayrıca egzotik tür olarak New York'da yetişmektedir. Koca soğulcan, 60 cm uzunluğa ve 30 cm genişliğe erişebilen otsu bitkidir. Haziran ve Eylül ayları arasında morumsu-pembe çiçekler açar. 1600 ila 3300 metre yükseklikteki çok sulu çayırlıklar, kaya yamaçları, karışık Pinus ormanları ve Fagus çalılıklarının kenarlarında yetişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla erythropoda</span>

Al şebnemli veya bilimsel adıyla Alchemilla erythropoda, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Kuzey Balkanlar, Kırım, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Bolu, Ağrı ve Iğdır'a endemiktir. Elsi yapraklarda oluşan yaprak kümesi 20 cm uzunluğa erişebilir. Yeşil-sarı çiçekler Haziran ve Ağustos ayları arasında açar. Akrabası Alchemilla mollis gibi su çekmez özelliğiyle bilinir. Alchemilla mollis'ten daha küçüktür ve tam güneşli ortamda büyürse yaprakları kırmızımsı bir renk alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Geranium subcaulescens</span>

Sürmeli ıtırı veya bilimsel adıyla Geranium subcaulescens, İtalya, Türkiye ve Balkanlar'a endemik, turnagagasıgiller familyasından turnagagası cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. 20 cm uzunluğa ve 28 cm genişliğe erişebilir. Grimsi yeşil renkli yuvarlağımsı ve loblu yaprakları vardır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında, ortası siyah olan macenta pembesi çiçekler açar.

<i>Iris sprengeri</i> bitki türü

Iris sprengeri, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.

<i>Iris aphylla</i>

Iris aphylla, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür.