İçeriğe atla

Iris M. Zavala

Iris M. Zavala
Kendi dilinde adıIris Zavala
Doğum27 Aralık 1936(1936-12-27)
Ponce, Porto Riko
Ölüm10 Nisan 2020 (83 yaşında)
Madrid, İspanya
Meslekeğitimci, yazar ve şair
Dilİspanyolca
MilliyetPorto Rikolu
VatandaşlıkPorto Riko
KonuPorto Riko'da siyasi bağımsızlık, kadın temaları
Önemli eser
  • Kiliagonía
  • Unamuno y su teatro de conciencia
  • Noctura mas no funesta
  • Intellectual Roots of Puerto Rican Independence
  • El bolero. Historia de un amor
Önemli ödülleri
  • İspanya Kralı I. Juan Carlos tarafından kendisine hizmetlerinden ötürü 1988'de "Sivil Liyakat Nişanı" verildi.
  • Onur Madalyası, Porto Riko Kültür Enstitüsü, San Juan, Porto Riko, Nisan 1994.
  • Doktora, Porto Riko Üniversitesi, Haziran 1996.
  • Altın Madalya, Athenaeum Porto Riko'da 1998.
  • UNESCO Latin Amerika Çalışmaları Başkanlık Ödülü, Pompeu Fabra Üniversitesi, 2001
  • Fahri Doktora, Malaga Üniversitesi. 2004.
  • Maria Zambrano Thouht Ödülü, Junta de Andalucía. 2006.
  • Pen Club Ödülü ("El libro de Apolonia o de las islas" adlı eseriyle.

Iris M. Zavala (27 Aralık 1936 – 10 Nisan 2020), Porto Rikolu yazar, şair ve eğitimci.[1]

Hayatı

Zavala 27 Aralık 1936'da Ponce, Porto Riko'da doğdu. 50'den fazla eser kaleme aldı. En bilinen eseri ifşa ve inanç özgürlüğünü anlatan Nocturna, mas no funesta adıyla yayınlanmıştır. Zavala UNESCO üyesi olup aynı zamanda Barselona, İspanya'daki Pompeu Fabra Üniversitesi ve Mallorca Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı.[2][3] Ayrıca Minnesota Üniversitesi'nde dersler verdi.

Ölümü

Zavala 10 Nisan 2020'de Madrid, İspanya'da koronavirüs salgını esnasında COVID-19 hastalığına yenik düşerek 83 yaşında öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ Hernández, Domingo Luis. "En el Mundo de Iris: Entrevista a Iris Zavala." 5 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Barcelona Review 41 (March–April). Retrieved 18 June 2012.
  2. ^ Datos del Autor: Iris M. Zavala.[] Artecomunicarte A.C. 2008. Retrieved 18 June 2012.
  3. ^ Hernández, Domingo Luis. "En el Mundo de Iris: Entrevista a Iris Zavala." 5 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Barcelona Review 41 (March–April). Retrieved 31 May 2012.
  4. ^ "Muere la escritora puertorriqueña Iris Zavala por coronavirus en España" (İspanyolca). 11 Nisan 2020. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Ronaldinho</span> Brezilyalı futbolcu

Ronaldo de Assis Moreira, yaygın olarak Ronaldinho Gaúcho veya sadece Ronaldinho, Brezilyalı eski futbolcudur. Çoğunlukla ofansif orta saha mevkiinde oynamış, zaman zaman forvet ve kanatta görev almıştır. Kariyerinin büyük bir bölümünü Avrupa kulüplerinden Paris Saint-Germain, Barcelona ve Milan'da geçirdi, aynı zamanda Brezilya millî futbol takımı için de oynadı. Ronaldinho, 2 kez FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu ve Ballon d'Or ödülünü kazanmıştır. Çevikliği, hızı, top sürme yeteneği ve top sürmenin püf noktalarını kullanması, röveşata vuruşları, bakmadan verdiği pasları ve serbest vuruşlardaki isabet oranı nedeniyle teknik becerileri ve yaratıcılığıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Nolan</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni

Sir Christopher Edward Nolan CBE, İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editördür. Yönettiği filmler dünya çapında 6 milyar dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Ayrıca 36 Oscar adaylığı ve 10 ödülü vardır. Oppenheimer filmiyle Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Bloomberg</span>

Michael Rubens Bloomberg, Yahudi kökenli Amerikalı politikacı, milyarder, iş insanı ve hayırsever. Bloomberg L.P.'nin sahibi ve kurucu ortağıdır. 2002–2013 yılları arasında New York City'nin belediye başkanlığını yaptı ve 2020 Demokrat partiden başkan adayı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Eric Hobsbawm</span> İngiliz Marksist tarihçi ve yazar

Eric John Ernest Hobsbawm, İngiliz Marksist tarihçi ve yazar. Hobsbawm uzun süre Büyük Britanya Komünist Partisi'nin üyeliğini yapmıştır. Komünist Tarih Grubuna da katıldı. Londra'daki Birkbeck, Londra Üniversitesi'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mark Zuckerberg</span> Amerikalı girişimci

Mark Elliot Zuckerberg, Amerikalı bilgisayar programcısı, girişimci ve Meta'nın kurucusudur.

Bu liste Arjantinli ünlüleri ya da kayda değer kişileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Asturias Prensliği Ödülü</span>

Asturias Prensliği Ödülü, her sene Asturias Prensliği Vakfı tarafından bilim, insanlık ve kamu hizmetleri alanında kayda değer çalışmalar yapmış bireyler, oluşumlar veya organizasyonlara senelik verilen bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Jon Moxley</span> Amerikalı güreşçi

Jonathan David Good Amerikalı profesyonel güreşçi ve aktör.

<span class="mw-page-title-main">Coral Browne</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (1913 – 1991)

Coral Edith Browne, Avustralyalı-Amerikalı kadın sahne, sinema ve dizi oyuncusudur. Broadway'de sahnelenen geniş kapsamlı tiyatro oyunları Macbeth (1956), The Rehearsal (1963) ve The Right Honourable Gentleman (1965) ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Jeffrey C. Hall</span> Amerikalı genetikçi, kronobiyolojist ve bilim insanı

Jeffrey C. Hall tam adı ile Jeffrey Connor Hall, Amerikalı genetikçi, kronobiyolojist ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Apgar</span>

Virginia Apgar, bebek ölümleriyle mücadele etmek için doğumdan hemen sonra yeni doğan bir çocuğun sağlığını hızlı bir şekilde değerlendirmenin bir yolu olan Apgar testi'nin mucidi olarak bilinen Amerikalı bir doktor, obstetrik anestezist ve tıbbi araştırmacıydı. Anesteziyoloji ve teratoloji alanlarında liderdi ve yerleşik neonatoloji alanına obstetrik düşünceler getirdi.

<i>The Journal of Organic Chemistry</i> dergi

The Journal of Organic Chemistry, JOC veya J. Org Chem. olarak da bilinen, organik ve biyo-organik kimyanın tüm dallarında teorik ve pratik özgün çalışmalara yer veren hakemli bilimsel dergi. Yılda 24 sayı ile Amerikan Kimya Derneği yayın kolu tarafından yayınlanmaktadır. Dergi Atıf Raporlarına göre, derginin 2017 etki faktörü 4.805'tir ve organik kimya alanında en çok atıf alan dergidir. Web of Knowledge'a göre dergiden on bir makale, 1.000'den fazla alıntı aldı ve en çok alıntı yapılan makale 7.967 alıntı aldı. Mevcut Genel Yayın Yönetmeni Yale Üniversitesi'nden Scott J. Miller'dır.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Florence Pugh</span>

Florence Pugh, İngiliz aktris. İlk çıkışını The Falling (2014) adlı drama filmiyle yaptı. 2016'da bağımsız drama filmi Lady Macbeth'te da mutsuz bir evli kadını canlandırdığı başrolü ile tanındı ve bu performansıyla BIFA En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Ayrıca, The Little Drummer Girl (2018) dizisindeki rolüyle eleştirmenlerden övgü aldı.

<span class="mw-page-title-main">FC Barcelona teknik direktörleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede, Barcelona'nın 1902'den günümüze kadarki teknik direktörlerinin listesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Baja Med</span> Asya ve Akdeniz mutfağı karışımı mutfak kültürüdür

Baja Med, chicharrón ve cotija peyniri gibi Meksika mutfağının zeytinyağlı Akdeniz mutfağından ve limon otlu Asya mutfağından oluşan füzyon mutfakdır. Baja Med yemekleri, Baja California'nın taze ürünlerini ve deniz ürünlerini içermektedir.

Günümüz itibarıyla Nobel Ödülü kazanmış olan 15 Müslüman mevcuttur. Ödül kazanan 15 kişiden 8 tanesi barış dalında, 3 tanesi edebiyat dalında, 3 tanesi kimya dalında ve 1 tanesi fizik dalında ödüle layık görülmüştür. 5 kişi bu ödülü 20. yüzyılda alırken, geri kalan diğerleri 21. yüzyılda almıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman, 1978'de barış alanında ödül alan Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat olmuştur. Ondan bir yıl sonra, 1979'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Pakistanlı bilim insanı Muhammed Abdüsselam, aynı zamanda Pakistan'daki Ahmedîlik cemaatinin bir üyesiydi. Ayrıca 2014 yılında, 17 yaşında Nobel Barış Ödülü alan Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay, şimdiye kadar Nobel Ödülü kazanmış en genç kişidir.

<span class="mw-page-title-main">David Eagleman</span>

David Eagleman Amerikalı bir Nörobilimci, yazar ve bilim iletişimcisidir. Stanford Üniversitesi'nde Nörobilim dersleri veriyor ve duyusal ikame için cihazlar geliştiren bir şirket olan Neosensory'nin CEO'su ve kurucu ortağıdır. Ayrıca, hukuk sistemini modern Nörobilimle uyumlu hale getirmeyi amaçlayan kâr amacı gütmeyen Bilim ve Hukuk Merkezi'ni yönetmektedir ve Bilimden Sorumlu Başkan ve tıbbi uygulamalarda ve sağlık sistemlerinde kullanılan dijital bir bilişsel sağlık platformu olan BrainCheck'in kurucu ortağıdır.. Beyin plastisitesi, zaman algısı, sinestezi, ve nörolaw üzerine çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Üretken yapay zekâ</span>

Üretken yapay zekâ, bilgisayar sistemlerinin metin, görüntü, ses gibi farklı veri türlerini işleyerek orijinal içerik oluşturmasına yarayan bir yapay zekâ teknolojisi dalıdır.