İçeriğe atla

Irina Rozova

Irina Rozova
Litvanya Ulusal Parlamentosu Üyesi
Görev
2012–2020
Görev
2006–2008
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Ocak 1958(1958-01-23)
Klaipėda, Litvanya
Ölüm 19 Temmuz 2023 (68 yaşında)
Klaipėda, Litvanya
Partisi Rusya İttifakı
Diğer siyasi
bağlantıları
Hıristiyan Birlik İttifakı
Bitirdiği okul Moskova Devlet Üniversitesi
Mesleği Gazeteci ve siyasetçi

Irina Rozova (23 Ocak 1958 - 19 Temmuz 2023), Litvan gazeteci ve siyasetçi.[1]

Yaşamı ve kariyeri

Rozova, 23 Ocak 1958'de Klaipėda, Litvanya'da doğdu.[1] Moskova Devlet Üniversitesi'nde öğrenim gördü.[2]

1981-2006 yılları arasında bazı basın yayın kuruluşlarında yönetici ve yayıncı olarak çalıştı.[2]

Aynı zamanda Rusya İttifakı 19 Temmuz 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ile Hıristiyan Birlik İttifakı 22 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. bünyesinde 2006-2020 yılları arasında iki dönem Litvanya Ulusal Parlamentosu'nda delege olarak yer aldı.[1][2] Haziran 2017'de Parlamento Bağımlılığı Önleme Komisyonu'nun başkan yardımcısı oldu.[2]

Özel yaşamı ve ölümü

Evli iki çocuk annesi olan Rozova, 19 Temmuz 2023'te doğum yeri Klaipėda, Litvanya'da kanser nedeniyle 65 yaşında öldü.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Irina Rozova" (Litvanca). 15 min. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2017. 
  2. ^ a b c d e "Irina Rozova". Seimas. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya</span>

Litvanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Litvanya, 1994 yılında Estonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klaipėda</span>

Klaipėda (

<span class="mw-page-title-main">Kotka</span>

Kotka, Finlandiya'nın Kymenlaakso bölgesinde bulunan bir şehirdir. Şehir, Finlandiya Körfezi'nin kıyısında Kymijoki'nin ağzında yer almaktadır. Yüzölçümü 277,74 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 53.730'dur. Şehrin merkezi Kotkansaari adasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tomas Delininkaitis</span>

Tomas Delininkaitis, Litvan basketbolcudur. 1.90 boyunda 82 kg ağırlığında bulunan Delinikaitis Oyun kurucu pozisyonunda oynamaktadır.

BK Neptūnas,, Klaipėda, Litvanya'da yer alan profesyonel basketbol kulübü. Litvanya Basketbol Ligi ve Baltık Basketbol Ligi'nde mücadele etmektedir. BC Maistas basketbol kulübü 1962 yılında kuruldu ve 1964'te adı BC Neptūnas olarak değişti. Kulübün adı Roma mitolojisi'deki deniz tanrısı Neptün'den gelmektedir.

Litvanya, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Litvanya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından düzenlenen ""Eurovizijos" dainu konkurso nacionaline atranka" isimli ulusal final doğrultusunda Monika Linkytė & Vaidas Baumila ikilisi Litvanya'yı "This Time" adlı şarkı ile temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın Litvanya'ya verdiği ültimatom</span>

Almanya'nın Litvanya'ya verdiği ültimatom; 20 Mart 1939'da Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop tarafından Litvanya Dışişleri Bakanı Juozas Urbšys'e sunulan sözlü ültimatom. Ribbentrop, Litvanya'nın -Memel Bölgesi olarak da bilinen- Klaipėda Bölgesi'nden vazgeçmesini talep ederek, aksi takdirde Wehrmacht'ın Litvanya'yı istila edeceğini bildiriyordu. Bu topraklar, I. Dünya Savaşı sonrasında Almanya'dan kopartılmıştı. Litvanya ve Almanya arasında yıllardır sürmekte olan gerginlik ve bölgede Nazi yanlısı propagandanın artması, böyle bir talebin gerçekleşeceğinin önceden habercisi gibiydi. Ültimatom, Nazilerin Çekoslovakya'nın İşgalinden sadece beş gün sonra deklare edilmişti. Bölgedeki statükonun korunmasını garanti altına alan 1924 tarihli Klaipėda Sözleşmesi'nin altına imza koyan dört ülkenin hiçbirinden Litvanya'ya destek gelmedi. İngiltere ve Fransa, konuyla ilgili yatıştırma politikaları izlemeyi tercih ederken, İtalya ve Japonya ise, açık şekilde Almanya'yı destekliyorlardı. 22 Mart tarihinde, Litvanya ültimatom koşullarını kabul etmek zorunda kaldı. Memel Bölgesi, Almanya'nın II. Dünya Savaşı öncesi elde ettiği son araziydi. Litvanya için büyük bir ekonomik ve moral çöküşe yol açan bu olay, Avrupa'nın savaş öncesi tansiyonunu iyice yükselten olaylardan biriydi.

Litvanya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Vytautas Bikus'un yazdığı "When We're Old" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Ieva Zasimauskaitė seslendirmiştir. Litvan yayıncı Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Litvanya'yı temsil eden kişiyi "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka yarışması'nda seçmiştir.

Ringaudas Bronislovas Songaila, Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde çeşitli görevlerde bulunmuş Litvan Marksist-Leninist komünist politikacı ve veteriner hekimdir.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Konferansı</span>

Vilnius Konferansı veya Vilnius Ulusal Konferansı, 18-23 Eylül 1917 tarihleri arasında Vilnius'ta bir araya gelen, Rus İmparatorluğu, Polonya Krallığı ve Alman İmparatorluğu'ndan bağımsızlık sağlayıp ayrı bir Litvanya devleti kurma amacıyla toplanan konferanstır. Konferans bağımsız bir Litvanya'nın ilan edilmesi misyonuyla görevlendirilen yirmi üyeli Litvanya Konseyi'ni seçti. Litvan halkının iradesine sahip olduğunu savunan konferans bu doğrultuda konseye ve kararlarına yetki verdi. Konferans Litvanya'nın bağımsızlığa giden yolda temel yol gösterici ilkeleri oluştururken Litvanya'nın siyasi yapısı ile ilgili her türlü konuya daha sonra seçilecek olan Litvanya Kurucu Meclisi'nin karar vereceğini savundu.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Bağımsızlık Yasası</span> Litvanyanın bağımsızlık belgesi

Litvanya Bağımsızlık Yasası, Litvanya Devleti Bağımsızlık Yasası veya 16 Şubat Yasası, 16 Şubat 1918'de Litvanya Konseyi'nin demokratik ilkelerle yönetilecek bağımsız bir Litvanya devletinin kuruşunu ilan ettiği belgedir. Yasa metni Jonas Basanavičius başkanlığındaki konseyin yirmi temsilcisi tarafından imzalandı. Belge Vilnius Konferansı, 11 Aralık, 8 Ocak ve 16 Şubat tarihli kararlar dahil olmak üzere bu konudaki bir dizi çalışmanın sonucuydu. Yasa ilan edilene kadar geçen zaman uzun ve inişli çıkışlıydı, Alman İmparatorluğu Konsey'e bağımsızlık değil bir Almanya-Litvanya ittifakı kurulmasına yönelik açıklama yapması için baskı yaptı. Konsey, askerî birlikleri Litvanya'da bulunan Almanya makamları ile Litvanya halkının talepleri arasında dikkatli davranmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 pandemisi'nin Litvanya'ya ulaştığı 28 Şubat 2020'de doğrulandı. 18 Mart 2020'de ilk yerli vaka doğrulandı. İlk vakanın yakın bir aile üyesi idi. İlk topluma yayılan vakalar 19 Mart'ta bildirildi ve ilk ölüm 20 Mart 2020'de meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Antanas Poška</span>

Antanas Paškevičius - Poška, Litvanyalı bir gezgin ve antropologun yanı sıra Litvanya'daki Esperanto hareketinin aktif bir üyesiydi. En çok 1929-36 yıllarında Hindistan'a yaptığı yolculukla tanınır. Hindistan'da Sanskrit eğitimi aldı ve Bombay Üniversitesi'nden antropoloji dalında lisans derecesi aldı ardından Shina dilini konuşan insanlar üzerine Kalküta Üniversitesi'nde doktora tezini yazdı, ancak savunamadı. Hindistan'ın entelektüel seçkinleriyle etkileşime girdi ve antropolojik keşiflere katıldı. Rabindranath Tagore ile bir araya geldi ve bazı eserlerini Litvancaya çevirdi. Poška 1936'da Litvanya'ya döndü ve gazeteci olarak çalışmaya başladı. Litvanya'daki Holokost sırasında üç Litvanyalı Yahudi'yi sakladığı için Uluslararası Dürüstler arasında yer aldı. 1945'te Sovyetler Birliği'nde, Gulag'da hapsedildi. Litvanya'ya dönemeyen Poška daha sonra Orta Asya'daki çeşitli müzelerde çalıştı. 1959'da Litvanya'ya dönmesine izin verildi. Litvanya'da öğretim görevlisi ve gazeteci olarak çalıştı ayrıca antropolojik çalışmalarına devam etti, ancak siyasi bir mahkûm olarak geçmişi daha belirgin bir pozisyon almasını engelledi. 60 yaşına geldiğinde 75 ülkeyi ve 120 ülkeyi ziyaret etmişti. Poška, Litvanyalı ve yabancı basına makalelere katkıda bulunan üretken bir yazardı.

Litvanya, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Litvan yayıncı Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonu (LRT) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Litvanya'yı temsil eden katılımcı Pabandom iš naujo! 2021 yarışması sonucunda belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Litvanya ilişkileri</span>

Japonya-Litvanya ilişkileri, Japonya ve Litvanya arasındaki ikili dış ilişkilerdir. Japonya'nın Vilnius'ta bir elçiliği var. Litvanya'nın Tokyo'da bir elçiliği var. Japonya, Litvanya dahil Baltık ülkelerinin Sovyet işgalini tanıyan birkaç ülkeden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vytautas Paukštė</span>

Vytautas Paukštė, Tanınmış Litvanyalı aktör.

Litvanya, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Monika Linkytė'nin seslendirdiği "Stay" adlı şarkısıyla katılmıştır. Litvan yayıncı Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Litvanya'yı temsil eden katılımcı Pabandom iš naujo! 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Melno Antlaşması</span>

Melno Antlaşması veya Melno Gölü Antlaşması, Gollub Savaşı'nı sona erdiren bir barış antlaşmasıdır. 27 Eylül 1422'de Polonya Krallığı ve Litvanya Büyük Dükalığı ittifakı ile Töton Şövalyeleri arasında Graudenz'in (Grudziądz) doğusunda Melno Gölü'nde imzalanmıştır. Antlaşma, Şövalyeler ile Litvanya arasında Küçük Litvanya ve Samogitya ile ilgili 1382'den beri devam eden toprak anlaşmazlıklarını çözmüş ve daha sonra yaklaşık 500 yıl boyunca değişmeden kalan Prusya-Litvanya sınırını belirlemiştir. Orijinal sınırın bir kısmı, Litvanya Cumhuriyeti ile Rusya'nın Kaliningrad Oblastı arasındaki modern sınırın bir parçası olarak varlığını sürdürmesi onu Avrupa'nın en eski ve en istikrarlı sınırlarından biri haline getirmektedir.